28.7.2018

 
 

N√§rpi√∂st√§ saatiin koti­matkalle mukaan kolme t√§rke√§√§ pistett√§Tampere United teki vakuuttavan paluun lyhyelt√§ kes√§tauolta, ja voitti N√§rpi√∂n vierailullaan Kraft FF:n selvin lukemin 2‚Äď4 (1‚Äď2). Ottelu ratkesi k√§yt√§nn√∂ss√§ tunnissa, kun taululla olivat jo 1‚Äď4-lukemat. Sinipaidoilla olisi ollut molemmilla jaksoilla mahdollisuudet tehd√§ huomattavasti rumemmatkin lukemat. Kraftin tekopaikat olivat harvassa, ja molemmat takaiskumaalit syntyiv√§t Sinipaitojen selkeiden virheiden seurauksena. Ottelun hahmo oli kaksi maalia tehnyt Roope Kostiainen, joka pelasi k√§rjess√§ Berat Grabovcin oltua korttitilin t√§yttymisen my√∂t√§ pelikiellossa.

Ottelu lähti liikkeelle vauhdikkaasti, ja ensimmäinen maalipaikka oli syntymässä jo kahden minuutin pelin jälkeen, kun Mauno Sirén syötti kaukaa linjan takaa juoksuun lähteneen Riku Oraksen läpi. Avustavan käsittämätön liputus kuitenkin katkaisi kapteenin juoksun. Hetkeä myöhemmin Roope Kostiainen näytti voimaansa target-pelaajana ja loi Mauno Sirénille vetopaikan, mutta tämän laukaus viuhui karkeasti maalin ohi.

Unitedin vahva alku kulminoitui johtomaaliin vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen. Maalia edelsi pitkä syöttökaruselli, jossa nähtiin 20 TamU-pelaajan kosketusta, kun palloa pyöritettiin rauhallisesti alakerran kautta ennen iskua. Pallo pelattiin lyhyillä syötöillä kahdesti Roope Kostiaiselle boksiin, ja jälkimmäisestä tilanteesta pallo päätyi Riku Orakselle rangaistusalueen kaarelle, josta tämä murtautui väkisin puolustajien ohi vetopaikkaan ja sijoitti pallon varmasti takakulmaan ohi kokeneen maalivahti Karl-Filip Erikssonin.

Maalin jälkeen saatiin kuitenkin nopeasti karvas kuittaus, kun TamUssakin ennen viime kautta näytillä käynyt Kakhaber Samsonia keskitti vaarattoman näköisesti TamU-maalille. Antti Kuusiselle sattui kuitenkin harvinainen arviointivirhe, ja Jonas Granfors pääsi puskemaan pallon tyhjään maaliin Kuusisen nyrkin haroessa tyhjää.

Takaisku ei Unitedia lannistanut, vaan tilanteita lisämaalien tekoon luotiin heti tasoituksen jälkeen. Parhaat tilanteet syntyivät Roope Kostiaisen target-pelistä. Tarjoilua saivat muun muassa Jere Remes ja Mauno Sirén, mutta kumpikaan ei kuitenkaan aivan saanut palloa asettumaan kunnon vetoon. Remes loi itselleen paikan myös omalla kuljetuksellaan, mutta maalivahti Eriksson ehti vastaan ja sai vangittua pallon haltuunsa Remeksen jaloista.

Tampereelta saapuneet vieraskannattajat vaativat pilkkua 25 minuutin kohdalla, kum Omar Khary pelasi Mauno Sir√©nille juoksupallon boksiin, ja t√§m√§ kaatui Dennis Norrbackin repiess√§ kent√§n pintaan. Tuomari ei kuitenkaan vihelt√§nyt ‚Äď ja vaikka olisikin, rikkeen olisi todenn√§k√∂isesti katsottu alkaneen jo boksin ulkopuolella.

Myös Kraft hyökkäsi muutaman kerran vaarallisesti, erityisesti oikean laidan kautta. Puolen tunnin kohdalla Oskar Ivarsin keskitys löysi tasoitusmaalin tehneen Jonas Granforsin jalan pilkun kohdalta. Santeri Salomaa onnistui kuitenkin peittämään laukauksen.

TamU joutui tekemään ensimmäisen vaihtonsa heti puolen tunnin täytyttyä, kun Jere Remes sai mitättömän näköisessä keskialueen tilanteessa iskun kylkeensä, ja tuli lopulta kannetuksi paareilla pois kentältä. Kaikesta huolimatta ensimmäiset arviot Remeksen tilanteesta kertovat lihasvammasta, jonka uskotaan paranevan nopeasti. Remeksen tilalle kentälle tuli Elias Harala.

Harala sai ensimmäisen tekopaikkansa pian vaihdon jälkeen, kun TamU pelasi pallon hienolla lyhytsyöttöpelillä Valtteri Uimoselle keskityspaikkaan. Tämän millintarkka keskitys löysi Haralan pään takatolpalta, mutta maalivahti Karl-Filip Eriksson torjui pallon etualakulmasta.

Vain hetkeä myöhemmin Harala pääsi juhlimaan maalia, kun Kraft-puolustajan potkaisema flipperipallo pomppi sopivasti nuoren hyökkääjän ulottuville rangaistuspilkun paikkeille. Haralan ensimmäinen kosketus siirsi pallon paremmalle jalalle ja toinen saatteli sen maalin etualakulmaan. Tuuletuksista ja tanssista Sinikaartin edessä näkui, miten hyvältä maali Haralalle maistui.

Lis√§ajalla TamU sai viel√§ kulmapotkun, jonka riku Oras antoi aivan maalin eteen. Roope Kostiaisen ty√∂ etutolpalla pakotti maalivahdin j√§√§m√∂√§n viivalle, ja Santeri Salomaa p√§√§sii jalkoineen palloon nelj√§ss√§ metriss√§ aivan keskell√§, mutta nopeassa tilanteessa pallo karkasi maalin yli. N√§in tauolle l√§hdettiin Unitedin 1‚Äď2-johdossa.

Ottelu ratkeaa toisen jakson ensimmäisellä vartilla

TamU tuli toiselle jaksolle erittäin terävästi, ja jo minuutin pelin jälkeen Roope Kostiainen pelasi Riku Orakselle ensimmäisen tekopaikan. Vedossa ei kuitenkaan ollut tarpeeksi voimaa, ja Dennis Norrback sai siivottua pallon pois maalivahti Erikssonin katsoessa toiveikkaasti. Heti perään TamU toi hyökkäyksen vasenta laitaa, ja Valtteri Uimosen keskitys löysi Mauno Sirénin, mutta Eriksson tuli oikea-aikaisesti vastaan ja peitti laukauksen.

Painostus palkittiin jo reilun viiden minuutin pelin j√§lkeen. Roope Kostiainen sai sy√∂t√∂n vasemmalla boksin rajalla. Kaikki odottivat Kostiaisen yritt√§v√§n haastaa puolustajansa, mutta h√§n l√∂ikin liinat kiinni, py√∂r√§hti ymp√§ri ja laukoi pallon takatolpan kautta verkon perukoille. Todella n√§ytt√§v√§ 1‚Äď3-maali oli sek√§ Sinipaidoille ett√§ Kostiaiselle itselleen v√§hint√§√§nkin ansaittu.

Neljäs maali oli lähellä heti seuraavasta hyökkäyksestä, kun Kostiainen juoksi laitaa pitkin ja syötti toiseen aaltoon Riku Orakselle. Tämä pääsi tälläämään vapaasti keskeltä kuudentoista rajan kohdalta, mutta veto karkasi pahasti maalin yli.

TamUn dominointi jatkui helti√§m√§tt√§ koko toisen jakson ensimm√§isen vartin ajan, eik√§ Kraft p√§√§ssyt hy√∂kk√§√§m√§√§n k√§yt√§nn√∂ss√§ lainkaan. Ottelut ratkesi lopullisesti tunnin juuri t√§ytytty√§, kun Verneri Uimonen vapautti pitk√§ll√§ kaaripallolla Roope Kostiaisen juoksuun linjan taakse. Maalivahti Eriksson sai k√§tens√§ v√§liin Kostiaisen ensimm√§iseen laukaukseen, mutta t√§m√§ seurasi tilanteen hyvin ja p√§√§si liukumaan maalivahdin ja maalin v√§liin pudonneen pallon verkon perukoille. N√§in TamU johti riemastuttavasti jo 1‚Äď4.

Kostiainen oli lähellä täydentää hattutemppunsa, kun Valtteri Uimosen keskitys päätyi Kraft-puolustajan pään kautta Kostiaiselle takatolpalle. Terävä laukaus kuitenkin pomppasi ylärimasta kentän pintaan ja poispäin maalista. Konsta Raittinen pääsi vielä laukomaan kuudentoista rajan takaa, mutta ei osunut maalipuiden väliin.

Maalien jälkeen Sinipaitojenkin pelistä katosi paras terä, vaikka edelleen peli pidettiinkin pääasiassa hyökkäyspäässä. Seuraava A-luokan maalintekopaikka saatiin kuitenkin vasta 10 minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Omar Kharyn mainio syöttö vapautti Roope Kostiaisen nokikkain maalivahti Erikssonin kanssa, mutta tämä veti jälleen pidemmän korren ja torjui vedon etukulmasta. Näin Kostiaisen hattutemppu jäi vain haaveeksi. Seuranneesta kulmapotkusta maali oli jälleen lähellä, kun Topias Järvelä pääsi puskemaan vapaasti. Harmittavasti pallo pysähtyi Roope Kostiaiseen aivan maaliviivalla.

Ottelun loppuun saatiin viel√§ pient√§ j√§nnityst√§, kun Kraft onnistui tekem√§√§n kavennusmaalin. Tilanne l√§hti rakentumaan, kun Elias Haralan pitk√§ksi avaukseksi tarkoittama pallo kimposi Kraft-pelaajasta, ja k√§ynnist√§ kotijoukkueen hy√∂kk√§yksen. Kun Ville Puustisenkin katkaisuyritys ep√§onnistui, Jonas Granfors p√§√§si rynnim√§√§n aina tekopaikkaan asti, ja vain Antti Kuusien loistotorjunta pelasti tilanteen kulmaksi. Kulmapotkussa kuitenkin nuori Lukas Sigg oli unohdettu vapaaksi pelaajamassan taakse, ja t√§m√§ laukoi uransa ensimm√§isen maalin Kakkosessa. N√§in tilanne oli 2‚Äď4 kun varsinaista peliaikaa oli j√§ljell√§ viel√§ reilu kuusi minuuttia.

Mit√§√§n h√§t√§√§ ei Sinipaidoilla kuitenkaan ottelun lopussa ollut, vaan omaa hy√∂kk√§yspeli√§ jatkettiin loppuun asti samaan tapaan kuin se oli koko ottelun ajan py√∂rinyt. N√§in Kraft ei p√§√§ssyt en√§√§ uhkaamaan TamU-maalia, ja ottelu p√§√§ttyi riemukkaisiin 2‚Äď4 (1‚Äď2) lukemiin, ja kotimatkalle p√§√§stiin ensimm√§ist√§ kertaa koko kaudella kolmen vieraspisteen kera. Tampere Unitedilla oli ottelussa mukana vain onnistujia, mutta erityisen vahvasti pelasi kaksi maalia tehnyt Roope Kostiainen, joka omien maalipaikkojensa lis√§ksi loi uutteralla ty√∂nteollaan lukuisia maalipaikkoja my√∂s muille pelaajille.

Kommentit ottelun jälkeen

”N√§m√§ olivat ansaitut kolme pistett√§”, totesi p√§√§valmentaja Leroy Maluka ottelun j√§lkeen. ”Pojat pelasivat t√§n√§√§n todella hyvin ja pysyiv√§t pelisuunnitelmassa. Olisimme voineet t√§n√§√§n tehd√§ kymmenen maalia, ja olen eritt√§inen tyytyv√§inen siihen, ett√§ loimme n√§in paljon maalipaikkoja.”

”Voimme aina parantaa, mutta t√§n√§√§n haluan keskitty√§ positiivisiin asioin, pelaajien asenteeseen ja m√§√§r√§tietoisuuteen. Pelaajat olivat yksil√∂in√§ hyvi√§, ja joukkueena olimme todella hyv√§. Uskon ett√§ t√§m√§ on meille k√§√§nnekohta, sill√§ meill√§ on monessa aiemmassa peliss√§ ollut my√∂s ep√§onnea. Jos pystymme pelaamaan t√§ll√§ tavalla viikosta toiseen, olen iloinen, vaikka t√§n√§√§n p√§√§stimmekin kaksi maalia”, Maluka analysoi.

T√§rke√§n 1‚Äď2-maalin tehnyt Elias Harala oli hyv√§ll√§ tuulella ottelun j√§lkeen. ”Hemmetin hyv√§lt√§ tuntuu. Kerrankin pelaaminen oli tosi kivaa. Ihan huippua! Tosi t√§rke√§ voitto”, Harala hehkutti TamU-TV:n haastattelussa.

”Maalissa tuli pieni flipperi, ja pallo pomppasi onnekkaasti Verkun (Verneri Uimonen) k√§dest√§. Onneksi ei vihelletty t√§ll√§ kertaa vaan meillekin pomppii v√§lill√§. Katsoin ett√§ on hyvin tilaa keskell√§ ja k√§√§nsin paremmalle jalalle, ja etukulmaan upposi t√§ll√§ kertaa”, kertaa Harala maaliaan.

”Pelaaminen oli rankkaa, ja koko ajan kuivasi suuta ja s√§rki p√§√§t√§. Oli tosi t√§rkeet√§, ett√§ mentiin alussa johtoon”, kuvaili Harala pelaamista rankassa 30 asteen helteess√§.

Matsiin tultaessa tiedettiin, että nyt on vastassa joukkue jota vastaan pystytään pitämään palloa ja prässäämään. Meillä oli kova psyykkaus, että voitetaan tämä matsi, että tässä kohtaa käännetään laiva. Toivottavasti suunta on nyt oikea, Harala kertasi otteluun valmistautumista.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa viikon päästä lauantaina 4.8. klo 17.00 alkaen. Silloin vieraaksi saadaan OLS, ja ottelu pelataan poikkeuksellisesti Pyynikin urheilukentällä. Silloinkin pelataan todella tärkeistä pisteistä ja mahdollisuudesta liittyä eroa putoamisviivaan tekevään sarjan keskikastiin. Tervetuloa kannustamaan Sinipaidat silloinkin voittoon!

1 Karl-Filip Eriksson
2 Samsonia Kakhaber keltainen kortti58’ vaihtoon 78’
3 Edis Hodzic vaihtoon 46’
5 Lavinius Marca
6 Tony Lund C
9 Jonas Granfors
11 Muhamed Omic keltainen kortti58’
14 Oskar Ivars
15 Simon Storgeust vaihtoon 64’
18 Dennis Norrback
19 Nicholas Westerholm
12 Jakob Lund
4 White William
10 Antonio Westerholm vaihdosta 64’
13 Lukas Sigg vaihdosta 78’
17 Mikael Johansson keltainen kortti90+2’ vaihdosta 46’
21 Jacob Lapveteläinen