Närpiöstä saatiin koti­matkalle mukaan kolme tärkeää pistettä

28/07/2018
Otteluraportti

Tampere United teki vakuuttavan paluun lyhyeltä kesätauolta, ja voitti Närpiön vierailullaan Kraft FF:n selvin lukemin 2–4 (1–2). Ottelu ratkesi käytännössä tunnissa, kun taululla olivat jo 1–4-lukemat. Sinipaidoilla olisi ollut molemmilla jaksoilla mahdollisuudet tehdä huomattavasti rumemmatkin lukemat. Kraftin tekopaikat olivat harvassa, ja molemmat takaiskumaalit syntyivät Sinipaitojen selkeiden virheiden seurauksena. Ottelun hahmo oli kaksi maalia tehnyt Roope Kostiainen, joka pelasi kärjessä Berat Grabovcin oltua korttitilin täyttymisen myötä pelikiellossa.


Kakkonen

2 – 4

Ottelu lähti liikkeelle vauhdikkaasti, ja ensimmäinen maalipaikka oli syntymässä jo kahden minuutin pelin jälkeen, kun Mauno Sirén syötti kaukaa linjan takaa juoksuun lähteneen Riku Oraksen läpi. Avustavan käsittämätön liputus kuitenkin katkaisi kapteenin juoksun. Hetkeä myöhemmin Roope Kostiainen näytti voimaansa target-pelaajana ja loi Mauno Sirénille vetopaikan, mutta tämän laukaus viuhui karkeasti maalin ohi.

Unitedin vahva alku kulminoitui johtomaaliin vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen. Maalia edelsi pitkä syöttökaruselli, jossa nähtiin 20 TamU-pelaajan kosketusta, kun palloa pyöritettiin rauhallisesti alakerran kautta ennen iskua. Pallo pelattiin lyhyillä syötöillä kahdesti Roope Kostiaiselle boksiin, ja jälkimmäisestä tilanteesta pallo päätyi Riku Orakselle rangaistusalueen kaarelle, josta tämä murtautui väkisin puolustajien ohi vetopaikkaan ja sijoitti pallon varmasti takakulmaan ohi kokeneen maalivahti Karl-Filip Erikssonin.

Maalin jälkeen saatiin kuitenkin nopeasti karvas kuittaus, kun TamUssakin ennen viime kautta näytillä käynyt Kakhaber Samsonia keskitti vaarattoman näköisesti TamU-maalille. Antti Kuusiselle sattui kuitenkin harvinainen arviointivirhe, ja Jonas Granfors pääsi puskemaan pallon tyhjään maaliin Kuusisen nyrkin haroessa tyhjää.

Takaisku ei Unitedia lannistanut, vaan tilanteita lisämaalien tekoon luotiin heti tasoituksen jälkeen. Parhaat tilanteet syntyivät Roope Kostiaisen target-pelistä. Tarjoilua saivat muun muassa Jere Remes ja Mauno Sirén, mutta kumpikaan ei kuitenkaan aivan saanut palloa asettumaan kunnon vetoon. Remes loi itselleen paikan myös omalla kuljetuksellaan, mutta maalivahti Eriksson ehti vastaan ja sai vangittua pallon haltuunsa Remeksen jaloista.

Tampereelta saapuneet vieraskannattajat vaativat pilkkua 25 minuutin kohdalla, kum Omar Khary pelasi Mauno Sirénille juoksupallon boksiin, ja tämä kaatui Dennis Norrbackin repiessä kentän pintaan. Tuomari ei kuitenkaan viheltänyt – ja vaikka olisikin, rikkeen olisi todennäköisesti katsottu alkaneen jo boksin ulkopuolella.

Myös Kraft hyökkäsi muutaman kerran vaarallisesti, erityisesti oikean laidan kautta. Puolen tunnin kohdalla Oskar Ivarsin keskitys löysi tasoitusmaalin tehneen Jonas Granforsin jalan pilkun kohdalta. Santeri Salomaa onnistui kuitenkin peittämään laukauksen.

TamU joutui tekemään ensimmäisen vaihtonsa heti puolen tunnin täytyttyä, kun Jere Remes sai mitättömän näköisessä keskialueen tilanteessa iskun kylkeensä, ja tuli lopulta kannetuksi paareilla pois kentältä. Kaikesta huolimatta ensimmäiset arviot Remeksen tilanteesta kertovat lihasvammasta, jonka uskotaan paranevan nopeasti. Remeksen tilalle kentälle tuli Elias Harala.

Harala sai ensimmäisen tekopaikkansa pian vaihdon jälkeen, kun TamU pelasi pallon hienolla lyhytsyöttöpelillä Valtteri Uimoselle keskityspaikkaan. Tämän millintarkka keskitys löysi Haralan pään takatolpalta, mutta maalivahti Karl-Filip Eriksson torjui pallon etualakulmasta.

Vain hetkeä myöhemmin Harala pääsi juhlimaan maalia, kun Kraft-puolustajan potkaisema flipperipallo pomppi sopivasti nuoren hyökkääjän ulottuville rangaistuspilkun paikkeille. Haralan ensimmäinen kosketus siirsi pallon paremmalle jalalle ja toinen saatteli sen maalin etualakulmaan. Tuuletuksista ja tanssista Sinikaartin edessä näkui, miten hyvältä maali Haralalle maistui.

Lisäajalla TamU sai vielä kulmapotkun, jonka riku Oras antoi aivan maalin eteen. Roope Kostiaisen työ etutolpalla pakotti maalivahdin jäämöän viivalle, ja Santeri Salomaa pääsii jalkoineen palloon neljässä metrissä aivan keskellä, mutta nopeassa tilanteessa pallo karkasi maalin yli. Näin tauolle lähdettiin Unitedin 1–2-johdossa.

Ottelu ratkeaa toisen jakson ensimmäisellä vartilla

TamU tuli toiselle jaksolle erittäin terävästi, ja jo minuutin pelin jälkeen Roope Kostiainen pelasi Riku Orakselle ensimmäisen tekopaikan. Vedossa ei kuitenkaan ollut tarpeeksi voimaa, ja Dennis Norrback sai siivottua pallon pois maalivahti Erikssonin katsoessa toiveikkaasti. Heti perään TamU toi hyökkäyksen vasenta laitaa, ja Valtteri Uimosen keskitys löysi Mauno Sirénin, mutta Eriksson tuli oikea-aikaisesti vastaan ja peitti laukauksen.

Painostus palkittiin jo reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Roope Kostiainen sai syötön vasemmalla boksin rajalla. Kaikki odottivat Kostiaisen yrittävän haastaa puolustajansa, mutta hän löikin liinat kiinni, pyörähti ympäri ja laukoi pallon takatolpan kautta verkon perukoille. Todella näyttävä 1–3-maali oli sekä Sinipaidoille että Kostiaiselle itselleen vähintäänkin ansaittu.

Neljäs maali oli lähellä heti seuraavasta hyökkäyksestä, kun Kostiainen juoksi laitaa pitkin ja syötti toiseen aaltoon Riku Orakselle. Tämä pääsi tälläämään vapaasti keskeltä kuudentoista rajan kohdalta, mutta veto karkasi pahasti maalin yli.

TamUn dominointi jatkui heltiämättä koko toisen jakson ensimmäisen vartin ajan, eikä Kraft päässyt hyökkäämään käytännössä lainkaan. Ottelut ratkesi lopullisesti tunnin juuri täytyttyä, kun Verneri Uimonen vapautti pitkällä kaaripallolla Roope Kostiaisen juoksuun linjan taakse. Maalivahti Eriksson sai kätensä väliin Kostiaisen ensimmäiseen laukaukseen, mutta tämä seurasi tilanteen hyvin ja pääsi liukumaan maalivahdin ja maalin väliin pudonneen pallon verkon perukoille. Näin TamU johti riemastuttavasti jo 1–4.

Kostiainen oli lähellä täydentää hattutemppunsa, kun Valtteri Uimosen keskitys päätyi Kraft-puolustajan pään kautta Kostiaiselle takatolpalle. Terävä laukaus kuitenkin pomppasi ylärimasta kentän pintaan ja poispäin maalista. Konsta Raittinen pääsi vielä laukomaan kuudentoista rajan takaa, mutta ei osunut maalipuiden väliin.

Maalien jälkeen Sinipaitojenkin pelistä katosi paras terä, vaikka edelleen peli pidettiinkin pääasiassa hyökkäyspäässä. Seuraava A-luokan maalintekopaikka saatiin kuitenkin vasta 10 minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Omar Kharyn mainio syöttö vapautti Roope Kostiaisen nokikkain maalivahti Erikssonin kanssa, mutta tämä veti jälleen pidemmän korren ja torjui vedon etukulmasta. Näin Kostiaisen hattutemppu jäi vain haaveeksi. Seuranneesta kulmapotkusta maali oli jälleen lähellä, kun Topias Järvelä pääsi puskemaan vapaasti. Harmittavasti pallo pysähtyi Roope Kostiaiseen aivan maaliviivalla.

Ottelun loppuun saatiin vielä pientä jännitystä, kun Kraft onnistui tekemään kavennusmaalin. Tilanne lähti rakentumaan, kun Elias Haralan pitkäksi avaukseksi tarkoittama pallo kimposi Kraft-pelaajasta, ja käynnistä kotijoukkueen hyökkäyksen. Kun Ville Puustisenkin katkaisuyritys epäonnistui, Jonas Granfors pääsi rynnimään aina tekopaikkaan asti, ja vain Antti Kuusien loistotorjunta pelasti tilanteen kulmaksi. Kulmapotkussa kuitenkin nuori Lukas Sigg oli unohdettu vapaaksi pelaajamassan taakse, ja tämä laukoi uransa ensimmäisen maalin Kakkosessa. Näin tilanne oli 2–4 kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vielä reilu kuusi minuuttia.

Mitään hätää ei Sinipaidoilla kuitenkaan ottelun lopussa ollut, vaan omaa hyökkäyspeliä jatkettiin loppuun asti samaan tapaan kuin se oli koko ottelun ajan pyörinyt. Näin Kraft ei päässyt enää uhkaamaan TamU-maalia, ja ottelu päättyi riemukkaisiin 2–4 (1–2) lukemiin, ja kotimatkalle päästiin ensimmäistä kertaa koko kaudella kolmen vieraspisteen kera. Tampere Unitedilla oli ottelussa mukana vain onnistujia, mutta erityisen vahvasti pelasi kaksi maalia tehnyt Roope Kostiainen, joka omien maalipaikkojensa lisäksi loi uutteralla työnteollaan lukuisia maalipaikkoja myös muille pelaajille.

Kommentit ottelun jälkeen

”Nämä olivat ansaitut kolme pistettä”, totesi päävalmentaja Leroy Maluka ottelun jälkeen. ”Pojat pelasivat tänään todella hyvin ja pysyivät pelisuunnitelmassa. Olisimme voineet tänään tehdä kymmenen maalia, ja olen erittäinen tyytyväinen siihen, että loimme näin paljon maalipaikkoja.”

”Voimme aina parantaa, mutta tänään haluan keskittyä positiivisiin asioin, pelaajien asenteeseen ja määrätietoisuuteen. Pelaajat olivat yksilöinä hyviä, ja joukkueena olimme todella hyvä. Uskon että tämä on meille käännekohta, sillä meillä on monessa aiemmassa pelissä ollut myös epäonnea. Jos pystymme pelaamaan tällä tavalla viikosta toiseen, olen iloinen, vaikka tänään päästimmekin kaksi maalia”, Maluka analysoi.

Tärkeän 1–2-maalin tehnyt Elias Harala oli hyvällä tuulella ottelun jälkeen. ”Hemmetin hyvältä tuntuu. Kerrankin pelaaminen oli tosi kivaa. Ihan huippua! Tosi tärkeä voitto”, Harala hehkutti TamU-TV:n haastattelussa.

”Maalissa tuli pieni flipperi, ja pallo pomppasi onnekkaasti Verkun (Verneri Uimonen) kädestä. Onneksi ei vihelletty tällä kertaa vaan meillekin pomppii välillä. Katsoin että on hyvin tilaa keskellä ja käänsin paremmalle jalalle, ja etukulmaan upposi tällä kertaa”, kertaa Harala maaliaan.

”Pelaaminen oli rankkaa, ja koko ajan kuivasi suuta ja särki päätä. Oli tosi tärkeetä, että mentiin alussa johtoon”, kuvaili Harala pelaamista rankassa 30 asteen helteessä.

Matsiin tultaessa tiedettiin, että nyt on vastassa joukkue jota vastaan pystytään pitämään palloa ja prässäämään. Meillä oli kova psyykkaus, että voitetaan tämä matsi, että tässä kohtaa käännetään laiva. Toivottavasti suunta on nyt oikea, Harala kertasi otteluun valmistautumista.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa viikon päästä lauantaina 4.8. klo 17.00 alkaen. Silloin vieraaksi saadaan OLS, ja ottelu pelataan poikkeuksellisesti Pyynikin urheilukentällä. Silloinkin pelataan todella tärkeistä pisteistä ja mahdollisuudesta liittyä eroa putoamisviivaan tekevään sarjan keskikastiin. Tervetuloa kannustamaan Sinipaidat silloinkin voittoon!

Kakkonen

2 – 4

( 1 – 2 )

10′ Riku Oras
44′ Elias Harala
51′ Roope Kostiainen
62′ Roope Kostiainen

Yleisöä:
255

11’ Jonas Granfors 1–1
84’ Lukas Sigg

Yleisöä:
255

32 Antti Kuusinen
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen
8 Riku Oras C
13 Ville Puustinen
18 Jere Remes 33'
19 Valtteri Uimonen 74'
20 Verneri Uimonen
21 Konsta Raittinen 74'
24 Santeri Salomaa 35'
25 Omar Khary
62 Elias Alanen
4 Topias Järvelä 89' 74'
6 Radwan Moussa
7 Elias Harala 33'
11 Tuomas Telemäki
22 Matias Stark 74'
52 Leroy Maluka
1Karl-Filip Eriksson
2Samsonia Kakhaberkeltainen kortti58’vaihtoon 78’
3Edis Hodzicvaihtoon 46’
5Lavinius Marca
6Tony LundC
9Jonas Granfors
11Muhamed Omickeltainen kortti58’
14Oskar Ivars
15Simon Storgeustvaihtoon 64’
18Dennis Norrback
19Nicholas Westerholm
12Jakob Lund
4White William
10Antonio Westerholmvaihdosta 64’
13Lukas Siggvaihdosta 78’
17Mikael Johanssonkeltainen kortti90+2’vaihdosta 46’
21Jacob Lapveteläinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49