MuSa synkensi Sinipaitojen lamaa

30/07/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin ja Musan Salaman perjantaisesta kohtaamisesta muodostui juuri sellainen fyysinen kamppailu, jota oltiin ennakoitu. TamU pystyi vastaamaan hyvin haasteeseen, ja meni ensimmäisen jakson loppupuolella 1–0-johtoonkin. Harmillisesti johto menetettiin hiukan kevyen tuntuiseen rangaistuspotkutuomioon vain muutama minuutti myöhemmin. Heti toisen jakson alussa TamU päästi MuSan tekemään hiukan halvan 1–2-maalin eikä TamU kyennyt tähän enää vastaamaan, vaan ottelu päättyi tappioon lukemin 1–2 (1–1).

Kakkonen

1 – 2

  • Kamppailusta tuli odotetun fyysinen vääntö, jossa kumpikaan joukkue ei juhlinut tekopaikoilla.
  • Rangaistuspotkutuomiot puhuttivat pelin aikana ja sen jälkeen, sekä vihelletty että viheltämättä jätetty.
  • TamU jatkaa sarjan viidentenä, nyt eroa on kolme pistettä kärkeen nousseeseen FC Jaziin.

Annettiin taas pari maalia vähän ilmaiseksi vastustajalle, ja se tietenkin harmittaa. Juna on lähtenyt luisumaan raiteiltaan pikku hiljaa, mutta toivottavasti saadaan käännettyä kurssi mahdollisimman nopeasti, eikä kaiveta itsellemme syvempää kuoppaa.

- Severi Kankkunen
Kapteeni

Hyvin me tapeltiin ja taisteltiin tänään, joten ei voi joukkuetta nyt syyttää. Kyllähän tänään varmasti jokainen antoi kaikkensa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

En ihan tarkkaan nähnyt tilannetta, mutta kuvittelisin että ei Roope tyhjän maalin edessä muuten kaadu. Jos MuSakin sai puolihelpon rankkarin, niin ehkä sitten olisi meillekin rankkari kuulunut.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Pelaattiin aika suoraviivaisesti ja sitten vähän varmaan sillä tavalla kuin MuSa haluaa. Ne on hyviä puolustamaan omaa boksia ja ilmasta tulevia palloja. Ehkä olisi pitänyt päästä vähän lähemmäs.

- Biran Jeng
Toppari

Ottelun fyysisyyttä kuvastaa se, että ottelussa annettiin pelaajille yhteensä yksitoista keltaista korttia, joista TamU otti viisi ja MuSa kuusi. Lisäksi tunteet kävivät kuumina vaihtopenkillä siinä määrin, että suustaan terävä TamU-valmentaja Weeti Tero sai kaksi keltaista korttia, ja on seuraavassa ottelussa näin ollen toimitsijakiellossa.

Joonas Rantala pelasi sadannen ottelunsa Kakkosessa ja palkittiin ennen ottelun alkua.

Ottelun alussa MuSa näytti kentällä vahvemmalta joukkueelta, ja TamUlla oli selviä vaikeuksia saada oma pallollinen pelinsä käyntiin. Erityisen vaarallisia paikkoja MuSakaan ei kuitenkaan luonut, sillä vahva TamU-puolustus hoiti keskityspallot virheettä. Linjassa pelasivat kapteeni Severi Kankkunen, kaikista TamU pelaajista eniten minuutteja tällä kaudella saanut Ardian Kovaqi ja pitkästä aikaa mukaan päässyt Biran Jeng, joten puolustuspelistä saattoi odottaakin vahvaa. Kertaalleen myös maalivahti Antti Kuusinen joutui torjuntatöihin, kun Jussi-Pekka Rämän yllättävä laukaus pienestä kulmasta oli menossa maalin ylänurkkaan etukulmasta.

Toppari Ardian Kovaqi nousee korkeimmalle hyökkäyspään kulmapotkussa.

Ensimmäisen tekopaikkansa TamU sai selvästä tuomarivirheestä, kun heitto tuomittiin väärään suuntaan, ja Sinipaidat hyödynsivät MuSan hetkellisen hämmennyksen. Toni Toijalan syöttö saatteli Roope Kostiaisen laitajuoksuun, mutta kun puolustaja pystyi estämään keskelle leikkaamsen, Kostiainen joutui laukomaan melko pienestä kulmasta, ja norjalaismaalivahti Daniel Skretteberg torjui jaloillaan.

Roope Kostiainen pääsi Sinipaidoista parhaiten tekopaikoille.

TamU avasi maalihanat hiukan siihenastisten pelitapahtumien vastaisesti ottelun 34. minuutilla. TamU pelasi ensin hyvännäköisen hyökkäyksen Jesse Vuoren ja Toni Toijalan kautta, mutta tilanne jumittui lihamuuriin. MuSan heikko purku päätyi kuitenkin Eetu Räisäsen jalkaan tyhjässä tilassa keskikentällä, ja Räisäsen kaukolaukaus oli yllättävän vaikea maalivahti Skrettebergille. Anton Bright oli Sinipaidoista ylimpänä, ryntäsi toppparien välistä irtopalloon ja sutaisi sen maalivahdin jalan vierestä verkon perukoille. Näin TamU johti 1–0 Brightin kauden toisella osumalla.

Anton Bright tuulettaa johtomaalia. Maalivahti Daniel Skrettebergillä ei ole yhtä hauskaa.

MuSan kuittaus tuli kuitenkin heti kun kuuluttaja Juuso Koskinen oli saanut venytettyä Anton Brightin nimeä katsomon hurratessa. Tilanteessa MuSa sai halvan rangaistuspotkun, kun Jesse Vuori töytäisi kevyesti keskityksen juuri vastaanottanutta Juuso Aaltoa. Tosiasia toki on, että Vuoren molemmat kädet olivat Aallossa kiinni, ja tämä myös kaatui varsin näyttävästi, joten tuomarilla oli tietenkin mahdollisuus viheltää tilanteesta pilkku. TamUn kannalta pilkku oli joka tapauksessa aivan turha, ja moni tuomari olisi varmasti levittänyt käsiään tässä tilanteessa.

Antti Kuusinen torjuu.

Pilkkua asettui ampumaan MuSa-kapteeni Jussi Välilä, jonka vedossa maalivahti Antti Kuusinen oli hyvin mukana ja sai kätensä sen tielle. Harmillisesti Matias Koskinen oli ensimmäisenä paluupallossa, ja sai laitettua pallon verkon perukoille. Tilanteessa voi sanoa TamUn hiukan nukahtaneen, sillä yksikään oma pelaaja ei edes yrittänyt ehtiä Kuusisen torjumaan paluupalloon, kun taas Koskinen ajoitti juoksunsa täydellisesti siten, että takajalka irtosi viivalta tismalleen silloin kun pallo liikahti pilkulta.

Lisää maaleja ei enää ensimmäisen jakson lopulla nähty, joten taukomakkaroita lähdettiin syömään tasalukemissa 1–1.

Roope Kostiainen karkaa puolustajilta.
Julius Stenroos pallossa Sinikaartin edessä.

Vaikea toinen jakso

TamU sai toiselle jaksolle pahimman mahdollisimman alun, kun MuSa iski 1–2-johtomaalin heti parin minuutin pelin jälkeen. Verneri Salmisen todella kaukaa annettu sivuvapari löysi maalin edestä Jussi-Pekka Rämän aivan vapaana, ja tämä puski pallon helposti verkon perukoille aivan lähietäisyydeltä. Kerrankin selostajan ilmaus Pyynikin hiljentämisestä piti hetken paikkansa, kunnes Sinikaarti aloitti tutun ”hyökkäykseen” -laulunsa heti pelin lähdettyä uudelleen käyntiin. Maaleja olisi todellakin täytynyt tehdä paljon.

Jesse Vuori vääntää Jussi-Pekka Rämän kanssa.

Hetken näytti siltä, että TamU pääsisi yrittämään maalintekoa heti takaiskumaalin jälkeen rangaistuspotkusta, sillä Roope Kostiainen kaatui tavoitellessan kentälle tauolla tulleen Tomi Ylisen keskitystä aivan maalin edessä. Videokuva vahvistaa, että kaatumisen syynä oli Jussi Lemiön tarttuminen täydessä juoksussa olleen Kostiaisen käsivarteen, mutta tuomaristo ei jostain syystä nähnyt tilanteessa mitään reagoimisen arvoista. Pyynikin koko yli 400-päinen yleisö reagoi tilanteeseen äänekkäästi, mutta tietenkin turhaan. Sinikaartikin aloitti vain painavista syistä laulettavan alatyylisen laulunsa tuomaria kohtaan.

Roope Kostiainen protestoi viheltämättä jäänyttä pilkkua. Ihmetys on suuri, sillä punainen korttikin olisi ollut tilanteesta oikeutettu.

Yksi illan kunnianhimoisimmista suorituksista nähtiin vielä ennen tunnin täyttymistä, kun Juuso Aalto viritti saksipotkunsa TamUn boksissa. Veto jäi kuitenkin sen verran heppoiseksi, että Antti Kuusisella oli helppo työ kopata pallo käsiinsä.

Mitä pidemmälle toinen jakso eteni, sitä selvemmäksi kävi, että TamUn pallollinen peli ei tulisi riittämään tasoituksen tekemiseen. Muutamia puolittaisia tekopaikkoja toki saatiin, ja muun muassa Roope Kostiainen pääsi laukomaan boksista näppärän kuvion päätteeksi, mutta tämäkin veto tuli puolustuksen blokkaamaksi.

Roope Kostiainen taistelee pallosta.
Toni Toijala suojaa palloa.

Viimeisen kymmenen minuutin kiri tyrehtyi pelin rikkonaisuuteen, joka tietenkin sopi vierasjoukkueelle erittäin hyvin. Huomattava määrä peliajasta vietettiin myös TamUn kulmalipun tuntumassa.

Ottelun lisäajalla päästiin vielä pariin kertaan jonkinlaiseen tekopaikkaan. Vaihdosta sisään tullut Farhad Rahimi pääsi puskemaan, kun TamU taisteli hyvin boksissa, ja lopulta Roope Kostiainen pääsi antamaan roikkupallon Rahimille maalin eteen. Maalivahti Skrettebergillä oli pieniä vaikeuksia pallon kanssa, mutta hyvin alas suuntautuneessa puskussa oli sen verran vähän voimaa, että maalivahti sai pallon lopulta hallintaansa.

Farhad Rahimi tuli lisäajalla kentälle.

Lisäajan kuudennella minuutilla Toni Toijala pääsi vielä laukomaan Joonas Rantalan antaman kulman jälkitilanteessa, jossa ylös noussut maalivahti Antti Kuusinen siirsi purkupallon Toijalalle rangaistusalueen kulmalle. Veto lähti kuitenkin taivaan tuuliin, ja samalla haihtuivat TamUn toiveet yhdestä sarjapisteestä, sillä loppuvihellys kuultiin ennen kuin maalipotkua ehdittiin edes antaa. Näin MuSa vei kolme pistettä Poriin maalein 1–2 (1–1).

Listenmaa mietteliäänä

Kapteeni Severi Kankkunen näytti Aamulehti Liven haastattelussa heti ottelun jälkeen syystäkin äärimmäisen pettyneeltä ja suorastaan rasittuneella. Haastattelussa ei selvästikään ollut erityisen mukava olla.

”Annettiin taas pari maalia vähän ilmaiseksi vastustajalle, ja se tietenkin harmittaa. Ei voi olla tyytyväinen missään nimessä. Juna on lähtenyt luisumaan raiteiltaan pikku hiljaa, mutta toivottavasti saadaan käännettyä kurssi mahdollisimman nopeasti, eikä kaiveta itsellemme syvempää kuoppaa.”

Päätuomari ottaa roolia.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa ei ottelun jälkeen ollut kapteenia iloisemmalla tuulella.

”Hyvin me tapeltiin ja taisteltiin tänään, joten ei voi joukkuetta nyt syyttää. Kyllähän tänään varmasti jokainen antoi kaikkensa.”

”Kaksi erikoistilannemaalia vastustajalle ja meillä oli jokunen paikka siinä. Ja kai ehkä mekin oltaisiin rankkari ansaittu. En ihan tarkkaan nähnyt tilannetta, mutta kuvittelisin että ei Roope tyhjän maalin edessä muuten kaadu. Jos MuSakin sai puolihelpon rankkarin, niin ehkä sitten olisi meillekin rankkari kuulunut”, Listenmaa pyöritteli.

Vaikka Sinpaidat ei pystynyt luomaan maalintekopaikkoja mitenkään liukuhihnalta, Listenmaa oli kuitenkin sitä mieltä, että tarvittavat tekopaikat ottelun voittamiseen oli.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa ei ollut kaikkiin tuomioihin täysin tyytyväinen.

”Varmasti meillä oli enemmän tekopaikkoja kuin vastustajalla. Olihan tämä tasonnosto taas siitä, mitä tässä on nyt ollut, joten sen puolesta esitykseen voi olla tyytyväinen, mutta tottakai tulosurheiluahan tämä on”, Listenmaa kertasi.

”Oli tiedossa, että erikoistilanteet ovat MuSan vahvuus, ja ne oli nyt meitä vahvempia niissä. Me ei nyt saatu juurikaan erikoistilanteita. Kulmia saatiinko tasan kaksi.”

Toppari Biran Jeng: ”pelattiin lopussa kuten MuSa halusi”

Kokenut toppari Biran Jeng oli neljättä kertaa mukana kokoonpanossa, ja oli tärkeä osa TamUn tiivistä puolustusta, joka ei päästänyt MuSaa uhkaamaan maalia muutoin kuin erikoistilanteista. Myös Jeng piti pelin luonnetta odotettuna.

”Olihan se kova taistelu. Paljon fyysisiä kaksinkamppailuja ja paljon fyysisiä pelaajia, ja siihen meidän piti vastata ja mun mielestä onnistuttiin siinä ihan hyvin. Maalit mitä tuli tänään olivat ehkä vähän halpoja, ja sitä kautta sitten päästettiin MuSa siihen tilanteeseen, mihin ne varmasti halusivatkin. Lopussa myös vähän pelattiin sillä tavalla miten MuSa halusi, eli paljon kaksinkamppailuja ja ykkös-kakkospalloja”, näki Jeng ottelun kulun.

”Pelaattiin aika suoraviivaisesti ja sitten vähän varmaan sillä tavalla kuin MuSa haluaa. Ne on hyviä puolustamaan omaa boksia ja ilmasta tulevia palloja. Ehkä olisi pitänyt päästä vähän lähemmäs.”

Biran Jeng oli yksi puolustuksen johtohahmoista.

Jeng myös manasi johtomaalin jälkeen nopeasti tullutta tasoitusmaalia.

”Se oli vähän sellainen klassinen tilanne, kun teet itse maalin niin pitäisi olla skarppina, mutta välillä siinä käy noin. Hienosti sitten kuitenkin Antti torjui pilkun, mutta kaveri ehti siihen ensin.”

”Erikoistilanteissa nukahdettiin, mutta muutenhan MuSalla ei ollut kauheasti paikkoja, hyvin puolustettiin se boksi, joten tietyllä tavalla voi olla olla siihen ihan tyytyväinen. Tietenkin jos kaksi menee omiin, on vaikea voittaa pelejä”, Jeng päättää.

Takaisin Pyynikille heti torstaina

Seuraava tilaisuus hakea pisteitä Pyynikin horjutetussa linnakkeessa tulee heti torstaina 4.8. kello 19.00, kun FC Honka Akatemia tulee vieraaksi Tapahtumien Yön otteluun. Ainakaan ennakkoon katsottuna vastustaja ei ainakaan helpotu, sillä Hongan nuorisomiehistö on voittanut viisi viimeistä otteluaan, ja mukana tässä on voitot sarjan kärkeen perjantaina nousseesta FC Jazzista sekä muutoin voitosta voittoon viime aikoina menneestä MuSasta.

”Kyllä tässä nyt edelleen lähdetään jokaista peliä voittamaan. Ei tässä nyt ole menetetty vielä mitään mitään, mutta voittoihin tämä pitää tottakai kääntyä nopeasti, jotta ollaan kärkitaistelussa mukana”, vakuuttaa päävalmentaja Jukka Listenmaa.

Pettymys oli loppuvihellyksen jälkeen kova.

TamUn asema sarjataulukossa on edelleen hyvä. sillä joukkue on viidentenä, eikä takana ole vähemmän otteluita pelanneita joukkueita. FC Honka on nyt neljäntenä. tasapisteissä TamUn kanssa, mutta se pelaa vielä sunnuntaina Ilves-Kissoja vastaan ennen TamUn kohtaamista, ja voi siinä ottelussa nousta tasapisteisiin FC Jazzin kanssa. Neljän parhaan joukkueen jatkosarjaan menon kannalta kaikki on vielä auki, sillä sarjan kahdeksan ensimmäistä joukkuetta ovat nyt kuuden pisteen sisällä.

”Nyt pidetään viikonloppu vapaata ja vedetään kaksi treeniä ensi viikolla ennen matsia. Välillä tekee ihan hyvää ottaa vähän happeakin. Sitten tulee kumminkin kaksi seuraavaa viikonloppua, joina treenataan”, kertoo päävalmentaja Listenmaa joukkueen ohjelmasta ennen Honka-ottelua.

Tapahtumien Yön ottelun jälkeen Pyynikillä pelataan Yöfutista. Höntsyfutisturnaukseen on jo ilmoittautunut mukaan mahtuvat kahdeksan joukkuetta. Paikan päälle kannattaa kuitenkin tulla, sillä joukkueiden kannustamisen lisäksi itseään voi viihdyttää Finesportsin peliteltassa sekä grillipisteen ja anniskelualueen antimilla. Toki myös palloa pääsee potkimaan vapaamuotoisesti, jos niin haluaa. Tapahtuma jatkuu aina puoleen yöhön asti. Tervetuloa!

Pallovahti lohduttaa Roope Kostiaista.
Kakkonen

1 – 2

( 1 – 1 )

34′ Anton Bright

Yleisöä:
431

36′ Matias Koskinen
48′ Jussi-Pekka Rämä

Yleisöä:
431

32 Antti Kuusinen
5 Ardian Kovaqi 70'
6 Severi Kankkunen C 25'
10 Roope Kostiainen
13 Anton Bright 69'
15 Joonas Rantala
21 Jesse Vuori 64'
22 Toni Toijala 75'
23 Biran Jeng
26 Julius Stenroos 46'
41 Eetu Räisänen 83'
30 Aapo Sipponen
4 Eino-Veikko Ek
9 Farhad Rahimi 74' 69'
16 Paavo Kujala 83'
18 Eric Bullock 64'
24 Arttu Mättö
56 Tomi Ylinen 90' +1 46'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - SalPa

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2