4.6.2020

 
 

Mit√§ katsojan pit√§√§ ottaa nyt peleiss√§ huomioon? Ottelu­tapahtumien turvallisuudesta vastaava Oscar Shemari vastaaKesän ensimmäinen ottelutapahtuma Pyynikillä lähestyy jo hurjaa vauhtia. Monia varmasti mietityttää, miten poikkeusolosuhteet näkyvät, kun ensi kertaa lauantaina kävelee stadionin porteista sisään. Oscar Shemarin Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelut on vastannut Tampere Unitedin ottelutapahtumien turvallisuudesta jo vuosia. Hän pyrkii vastaamaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

”T√§rkein asia on turvav√§li. Sen huomioon ottaminen jo sis√§√§ntuloportilla sek√§ grillijonossa ja muissa ruuhkautuvissa paikoissa. Toivomme, ett√§ puolentoista metrin turvav√§leist√§ pidett√§isiin kiinni”, Oscar Shemari vastaa kysymykseen mit√§ katsojan pit√§√§ erityisesti huomioida lauantaina sek√§ tulevissa ottelutapahtumissa.

Poikkeuksellinen aika näkyy heti sisään astuessa. Käsidesit löytyvät lähettyviltä ja niiden käyttäminen on toivottavaa. Lisäksi ruumiintarkastus portilla tulee poikkeamaan aiemmista kausista.

”Emme voi tehd√§ samanlaista ruumiintarkastusta kuin aiemmin. Joudumme k√§ytt√§m√§√§n aiempaa enemm√§n pelisilm√§√§, ett√§ onko stadionille saapuvalla kenties mukaan jotain sellaista, mit√§ sen sis√§puolelle ei saisi tuoda. Reput toki yh√§ tarkastetaan, mutta sis√§ll√∂n katsoja saa esitell√§ j√§rjestyksenvalvojalle itse”, Shemari kertoo vedoten samalla yhteispeliin seurayhteis√∂n kanssa.

”Minulle on todella t√§rke√§ asia, ett√§ ottelutapahtuma on turvallinen katsojille, ja teen kaikkeni t√§m√§n eteen.”

Stadionilla joka toinen penkkirivi on otettu pois käytöstä. Jos tätä ohjeistusta rikotaan, tullaan Shemarin mukaan puuttumaan asiaan välittömästi. Ohjeistus myös on, että vain saman perheen jäsenet istuisivat vierekkäin. Shemari myöntää itsekin, että tämän vahtiminen on lähes mahdotonta.

”Se on mahdotonta erottaa mik√§ on kenenk√§kin suhde toiseen katsojaan. Toki t√§ss√§kin pyrimme reagoimaan, jos jotain kummallista n√§emme, ja k√§ymme asiasta huomauttamassa, jos koemme sen aiheelliseksi. Todella toivomme, ett√§ kaikki katsojat ymm√§rt√§v√§t t√§m√§n tilanteen, ja yritt√§v√§t ottaa t√§m√§n asian tosissaan”, Shemari vetoaa Unitedin katsojakuntaan.

Riskiryhmien saapumista stadionille ei suositella, mutta Oscar Shemarin mukaan heitä ei myöskään voi käännyttää, jos peliin saapuvat.

”Se on tietenkin ihmisen omalla vastuulla, ja maalaisj√§rjen k√§ytt√∂ on t√§ss√§ sallittua. Sellaista oikeutta meill√§ ei ole, ett√§ voisimme jonkun saapumisen portilla est√§√§.”

Pirkanmaan Tulkkaus ja Turvallisuuspalvelut.

Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelu on vastaavalla miehityksellä otteluissa kuin viime kaudella. Järjestyksenvalvojien määrää ei ole lähdetty lisäämään vallitsevista olosuhteista huolimatta.

”J√§rjestyksenvalvojien sijoittelu vain tehd√§√§n nyt hieman eri lailla”, kommentoi Shemari.

Yksi näkyvimmistä uudistuksista alkavalla kaudella on VIP-teltan saapuminen Pyynikin stadionin sisäpuolelle. Shemarin mukaan tämän näkyminen heidän työssään on varsin vähäinen.

”Se ei vaikuta oikein muuten kuin, ett√§ yksi henkil√∂ on sidottuna meilt√§ siihen. Aivan samalla tavalla meneteltiin jo Tammelassa, joten t√§st√§ on jo kokemusta.”

Vaikea viime kausi näkyi myös järjestyksenvalvonnassa

Oscar Shemarin mukaan Tampere Unitedin kannattajat tulevat näkemään jo entuudestaan tuttuja järjestyksenvalvojia tulevanakin kesänä. Toimivaa suhdetta ei ole nähty tarpeelliseksi lähteä muuttamaan.

”Meid√§n j√§rjestyksenvalvojamme tykk√§√§v√§t olla mukana TamUn tapahtumissa. He tiet√§v√§t, ett√§ porukka osaa k√§ytt√§yty√§ fiksusti, ja ymm√§rr√§mme toinen toisiamme, kun olemme vuosien varrella tutustuneet faneihin.”

Oscar Shemari on totuttu näkemään peleissä hyväntuulisena.

Viime kausi oli Tampere Unitedille pelillisesti äärimmäisen vaikea, ja tämä näkyi ajoittain varsin voimakkaanakin turhautumisena niin kentällä kuin katsomossakin. Oscar Shemari myöntää, että kausi 2019 oli heidänkin näkövinkkelistään varsin erilainen.

”Kyll√§ se n√§kyi meill√§. Varsinkin keskikes√§ll√§ valmentajaan kohdistui muutakin kuin pelkk√§√§ verbaalista uhkailua. Ajoittain oli hyvinkin aggressiivinen ilmapiiri. T√∂lkkej√§ heiteltiin ja p√§√§lle yritettiin k√§yd√§. Mit√§√§n t√§llaista ei ollut tapahtunut aiempina vuosina. N√§en, ett√§ n√§ist√§ tilanteista selvittiin varsin pienill√§ vahingoilla meid√§n pitk√§n keskin√§isen kunnioituksen ansiosta, mik√§ meill√§ on fanien kanssa vuosien aikana syntynyt. Kauden aikana tarvitsi lopulta jakaa vain yksi porttikielto.”

Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelut tarjoaa järjestyksenvalvonnan ja turvallisuuspalveluiden lisäksi sananmukaisesti myös tulkkaus- ja käännöspalveluita. Käy tutustumassa yrityksen tarkemmin heidän omilla nettisivuilla: pirkanmaan-tt.com.