Mitä katsojan pitää ottaa nyt peleissä huomioon? Ottelu­tapahtumien turvallisuudesta vastaava Oscar Shemari vastaa

04/06/2020
Uutinen

Kesän ensimmäinen ottelutapahtuma Pyynikillä lähestyy jo hurjaa vauhtia. Monia varmasti mietityttää, miten poikkeusolosuhteet näkyvät, kun ensi kertaa lauantaina kävelee stadionin porteista sisään. Oscar Shemarin Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelut on vastannut Tampere Unitedin ottelutapahtumien turvallisuudesta jo vuosia. Hän pyrkii vastaamaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

”Tärkein asia on turvaväli. Sen huomioon ottaminen jo sisääntuloportilla sekä grillijonossa ja muissa ruuhkautuvissa paikoissa. Toivomme, että puolentoista metrin turvaväleistä pidettäisiin kiinni”, Oscar Shemari vastaa kysymykseen mitä katsojan pitää erityisesti huomioida lauantaina sekä tulevissa ottelutapahtumissa.

Poikkeuksellinen aika näkyy heti sisään astuessa. Käsidesit löytyvät lähettyviltä ja niiden käyttäminen on toivottavaa. Lisäksi ruumiintarkastus portilla tulee poikkeamaan aiemmista kausista.

”Emme voi tehdä samanlaista ruumiintarkastusta kuin aiemmin. Joudumme käyttämään aiempaa enemmän pelisilmää, että onko stadionille saapuvalla kenties mukaan jotain sellaista, mitä sen sisäpuolelle ei saisi tuoda. Reput toki yhä tarkastetaan, mutta sisällön katsoja saa esitellä järjestyksenvalvojalle itse”, Shemari kertoo vedoten samalla yhteispeliin seurayhteisön kanssa.

”Minulle on todella tärkeä asia, että ottelutapahtuma on turvallinen katsojille, ja teen kaikkeni tämän eteen.”

Stadionilla joka toinen penkkirivi on otettu pois käytöstä. Jos tätä ohjeistusta rikotaan, tullaan Shemarin mukaan puuttumaan asiaan välittömästi. Ohjeistus myös on, että vain saman perheen jäsenet istuisivat vierekkäin. Shemari myöntää itsekin, että tämän vahtiminen on lähes mahdotonta.

”Se on mahdotonta erottaa mikä on kenenkäkin suhde toiseen katsojaan. Toki tässäkin pyrimme reagoimaan, jos jotain kummallista näemme, ja käymme asiasta huomauttamassa, jos koemme sen aiheelliseksi. Todella toivomme, että kaikki katsojat ymmärtävät tämän tilanteen, ja yrittävät ottaa tämän asian tosissaan”, Shemari vetoaa Unitedin katsojakuntaan.

Riskiryhmien saapumista stadionille ei suositella, mutta Oscar Shemarin mukaan heitä ei myöskään voi käännyttää, jos peliin saapuvat.

”Se on tietenkin ihmisen omalla vastuulla, ja maalaisjärjen käyttö on tässä sallittua. Sellaista oikeutta meillä ei ole, että voisimme jonkun saapumisen portilla estää.”

Pirkanmaan Tulkkaus ja Turvallisuuspalvelut.

Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelu on vastaavalla miehityksellä otteluissa kuin viime kaudella. Järjestyksenvalvojien määrää ei ole lähdetty lisäämään vallitsevista olosuhteista huolimatta.

”Järjestyksenvalvojien sijoittelu vain tehdään nyt hieman eri lailla”, kommentoi Shemari.

Yksi näkyvimmistä uudistuksista alkavalla kaudella on VIP-teltan saapuminen Pyynikin stadionin sisäpuolelle. Shemarin mukaan tämän näkyminen heidän työssään on varsin vähäinen.

”Se ei vaikuta oikein muuten kuin, että yksi henkilö on sidottuna meiltä siihen. Aivan samalla tavalla meneteltiin jo Tammelassa, joten tästä on jo kokemusta.”

Vaikea viime kausi näkyi myös järjestyksenvalvonnassa

Oscar Shemarin mukaan Tampere Unitedin kannattajat tulevat näkemään jo entuudestaan tuttuja järjestyksenvalvojia tulevanakin kesänä. Toimivaa suhdetta ei ole nähty tarpeelliseksi lähteä muuttamaan.

”Meidän järjestyksenvalvojamme tykkäävät olla mukana TamUn tapahtumissa. He tietävät, että porukka osaa käyttäytyä fiksusti, ja ymmärrämme toinen toisiamme, kun olemme vuosien varrella tutustuneet faneihin.”

Oscar Shemari on totuttu näkemään peleissä hyväntuulisena.

Viime kausi oli Tampere Unitedille pelillisesti äärimmäisen vaikea, ja tämä näkyi ajoittain varsin voimakkaanakin turhautumisena niin kentällä kuin katsomossakin. Oscar Shemari myöntää, että kausi 2019 oli heidänkin näkövinkkelistään varsin erilainen.

”Kyllä se näkyi meillä. Varsinkin keskikesällä valmentajaan kohdistui muutakin kuin pelkkää verbaalista uhkailua. Ajoittain oli hyvinkin aggressiivinen ilmapiiri. Tölkkejä heiteltiin ja päälle yritettiin käydä. Mitään tällaista ei ollut tapahtunut aiempina vuosina. Näen, että näistä tilanteista selvittiin varsin pienillä vahingoilla meidän pitkän keskinäisen kunnioituksen ansiosta, mikä meillä on fanien kanssa vuosien aikana syntynyt. Kauden aikana tarvitsi lopulta jakaa vain yksi porttikielto.”

Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelut tarjoaa järjestyksenvalvonnan ja turvallisuuspalveluiden lisäksi sananmukaisesti myös tulkkaus- ja käännöspalveluita. Käy tutustumassa yrityksen tarkemmin heidän omilla nettisivuilla: pirkanmaan-tt.com.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa