Mikko Mäkelä on Tampere Unitedin uusi päävalmentaja

02/11/2015
Uutinen

Tampere United ja Mikko Mäkelä ovat solmineet kaksivuotisen sopimuksen edustusjoukkueen valmentamisesta. Mäkelällä on myös aiempaa TamU-taustaa, sillä hän oli mukana pelaajana kaudella 1999 kun Tampere United pelasi ensimmäistä kauttaan Ykkösessä. Mäkelä tunnetaankin mittavasta pelaajaurastaan, johon kuuluu muun muassa Suomen mestaruus MyPassa kaudella 2005. Viimeiset pelivuotensa Mäkelä pelasi Kakkosen otteluja Ilveksessä.

Mäkelä aloitti valmentamisen heti pelaajauransa jälkeen kaudella 2013. Kausiksi 2014–15 hän nousi Nokian Palloseuran Kolmosessa pelanneen edustusjoukkueen päävalmentajaksi, ja johdatti joukkueensa viime kaudella sarjan toiselle sijalle. Mäkelällä on suoritettuna UEFA:n B-vamentajalisenssi, joten TamU saa koulutetun valmentajan, jolla on valmentajakokemusta siitä sarjasta, jossa TamU ensi kaudella pelaa.

Pelaajaurallaan Mäkelä paukutti maaleja hyökkääjänä, mistä on osoituksena muun muassa Ykkösen maalikuninkuus PP-70:n riveissä kaudella 2003. Mäkelä kuitenkin kertoo pelifilosofiansa lähteävän tiiviistä puolustuksesta. ”Ensi kaudella kentällä nähdään kurinalaisesti pelaava, aggressiivinen ja juoksuvoimainen TamU”, Mäkelä toteaa. ”Aiomme pelata nopeaa ja yleisöönmenevää jalkapalloa. Pyrkimyksenä on tehdä joukkueesta myös taktisesti erittäin kypsä.”

Mäkelä kertoo että seuran tekemä pitkäjänteinen työ ja seuran tarjoamat haasteet saivat hänet kiinnostumaan Tampere Unitedin päävalmentajan paikasta. ”Olen hieman kateellisenakin katsonut sivusta TamUn etenemistä, ja nyt on hienoa päästä mukaan toimintaan. Odotukset ovat todella korkealla. Tampere Unitedin kannattajat ovat aivan ylivoimaisesti Pirkanmaan ykköset ja Suomen mittakaavallakin aivan top-luokkaa. Se on yksi asia joka veti TamUssa minua puoleensa.”

Mäkelä toteaa olevansa viimeisen päälle jalkapallomies ja nauttivansa valmentamisesta. Henkilökohtaisista tavoitteista kysyttäessä Mäkelän vastaus on selvä: ”Tavoitteet ovat todella korkealla.” Mäkelä haluaa asettaa tavoitteet korkealle myös Tampere Unitedissa: ”Tavoitteita pitää olla, sillä keskikastin tavoittelu ei motivoi ketään. TamU on tällä hetkellä Pirkanmaalla ainoa eteenpäin tähtäävä projekti.”

Tässä vaiheessa syksyä on tietenkin ennenaikaista puhua tarkemmista tavoitteista ja nousu Kakkoseen heti ensimmäisellä kaudella olisi äärimmäisen kova tavoite. Joka tapauksessa joukkuetta rakennetaan sillä tähtäimellä, että projektin tavoite on nousu Kakkoseen – vain aikataulu on tässä vaiheessa epäselvä. Seuran puolesta nousulle heti ensimmäisellä kaudella ei aseteta esteitä, mutta realistisempaa on puhua noususta hieman pidemmällä aikavälillä. Joukkueen rakentamisessa on vahvassa roolissa myös Mika Suonsyrjä, joka siirtyy päävalmentajan paikalta taustalle ja ottaa vastuun seuran urheilutoiminnasta.

Juha Pietilä, Markus Halme, Mikko Mäkelä ja Sami Koivula
Juha Pietilä, Markus Halme, Mikko Mäkelä ja Sami Koivula

Avukseen Mikko Mäkelä saa edustusjoukkueen valmennusryhmässä jo viime kaudella mukana olleen Markus Halmeen, joka on Mäkelän tavoin tehnyt kaksivuotisen valmentajasopimuksen. Viime kausi oli Halmeen ensimmäinen valmentajana. Valmentamisen lisäksi Halme myös pelasi kauden jälkimmäisellä puoliskolla topparina, ja teki ikimuistoisen sarjanousun ratkaisseen maalin kauden viimeisessä ottelussa. Tulevalla kaudella pelaaminen ei kuitenkaan näillä näkymin kuulu Halmeen suunnitelmiin, vaan tavoitteena on keskittyä valmentamiseen ja ottaa oma aktiivinen rooli valmentajana. ”Pääsin jo viime kaudella suunnittelemaan ja vetämään harjoitteita. Uskon että Mikolta on paljon opittavaa”, Halme toteaa.

Lisäksi edustusjoukkueen taustaryhmässä jatkavat joukkueenjohtaja Sami Koivula sekä huoltaja Juha Pietilä. Valmentajana kaudet 2013–15 toiminut Mika Kanerva puolestaan astuu omasta halustaan sivuun.

Mikko Mäkelän haastattelu:

Markus Halmeen haastattelu:

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2