Mikä on Suomen Regions’ Cup? – Katsaus Sinipaitojen historiaan

14/10/2021 TamU
Uutinen

Tampere United pelaa lauantai-iltana Suomen Regions' Cupin finaalissa Olympiastadionilla. Vastaan asettuu toinen kova Kolmosen joukkue FC Kontu, joka sijoittui tällä kaudella omassa Kolmosen lohkossaan neljänneksi. Mutta millainen kilpailu Suomen Regions' Cup on?

Suomen Regions’ Cupin perusidea on selvä: kyseessä on puhdasmuotonen cup-kilpailu, johon voivat osallistua Kolmosessa ja sitä alemmissa sarjoissa pelaavat joukkueet. Cupin voittaja saa 5000 euron palkintorahojen lisäksi paikan UEFA Regions’ Cupissa, jossa on luvassa vähintään kolme kovaa ottelua jossakin päin Eurooppaa syksyllä 2022.

Sinipaidat osallistui Suomen Regions’ Cupiin ensimmäisen kerran TamU-K:n nimellä kaudella 2012. Kyseinen ottelu oli samalla Sinipaitojen ensimmäinen virallinen ottelu liigataipaleen katkettua kauden 2011 kynnyksellä. Nelosessa silloin pelannut Kangasalan Voitto oli kuitenkin liian kova vastus Kutosen kauteen valmistautuneille Sinipaidoille, ja tie cupissa katkesi saman tien, vaikka Sinikaartin komea katsomokoreografia viestitti TamUn nousseen kuin feenikslintu tuhkasta.

Ennen kuluvaa kautta Sinipaitojen paras menestys Regions’ Cupissa koettiin kaudella 2013, jolloin Vitosessa pelannut TamU-K eteni aina 16 parhaan joukkoon. Matkan varrella kaatuivat samassa Vitosen lohkossa pelannut Viialan Peli-Veikot sekä Nelosen joukkueet LeKi-futis ja Lohikosken Pallokerho, mutta lopulta silloinkin Kolmosessa pelannut FC Kiisto oli liian kova vastus Palosaaren kentällä Vaasassa pelatussa vierasottelussa. Joukkue taisteli ottelussa minkä pystyi, ja Mika Kytöviidan 2–1-kavennus aivan ensimmäisen jakson lopussa herätti toiveita, mutta lopulta siipirikkoisena matkassa ollut TamU-K joutui taipumaan 3–1-lukemin. Ottelu on jäänyt kannattajien mieleen myös siitä, että penkillä aloittanut maalivahti Kalle Heltonen jouduttiin laittamaan lopussa kentälle hyökkääjäksi, kun muitakaan vaihtopelaajia ei ollut.

Kausilla 2014–16 Sinipaitojen cup-taipaleet jäivät jälleen hyvin lyhyiksi, ja kausilla 2017–19 TamU ei tietenkään Kakkosen joukkueena voinut osallistua Regions’ Cupiin. Kaudella 2020 koko kilpailu peruttiin koronapandemian takia, joten kausi 2021 on ollut ensimmäinen todellinen cup-vuosi sitten vuoden 2013, ja siitä on todellakin nautittu sinivihreässä seurayhteisössä.

Kaudella 2021 vastassa vain Kolmosen joukkueita

Tänä vuonna kilpailuun osallistui yhteensä 76 joukkuetta ympäri Suomen. Mukana oli vastustajia kaikilta alemmilta sarjatasoilta, mutta kaikki TamUn tänä vuonna kohtaamat joukkueet ovat olleet Kolmosen joukkueita.

Ensimmäiset kierrokset pelattiin pitkien pelimatkojen välttämiseksi alueellisesti, ja suoraan toiselta kierrokselta aloittanut TamU kohtasikin ensimmäiseksi ACE:n, joka kaatui vierasottelussa Kaupissa niukasti 0–1 keskikenttäpelaaja Arttu Haapalan komealla kaukolauksella syntyneellä maalilla.

Kolmannella kierroksella mukana oli vielä 32 joukkuetta, ja TamU sai heinäkuun lopulla vastaansa Pyynikille kuopiolaisen AC Barcan, josta odotettiin kovaa vastusta. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen taululla oli kuitenkin 4–0-lukemat Roope Kostiaisen tehtyä hattutempun ja Jesse Oksasen säestettyä yhdellä maalilla.

Neljännen kierroksen ottelu elokuun puolessa välissä Sundom IF:n vieraana oli yksi kauden kovimmista. Jännitys säilyi ottelussa pitkälle toiselle jaksolle, mutta tulikuuma Eric Bullock oli kuitenkin vaasalaisille kahdella maalillaan liikaa, ja lopulta TamU otti mukavan 2–4-voiton.

Puolivälierän TamU sai pelata jälleen kotona Pyynikin urheilukentällä, jonne vastustajaksi saatiin Tikkurilan Palloseura. Tässä ottelussa TamU joutui jo todella koville, sillä TiPS siirtyi toisella jaksolla 0–1-johtoon ja piti johtonsa aivan loppuminuuteille saakka. Roope Kostiainen pääsi kuitenkin tasoittamaan ottelun rangaistuspotkusta 84. minuutilla, ja Anton Bright puski ikimuistoisen voittomaalin lisäajan neljännellä minuutilla.

Välierässä TamUlla oli jälleen vuorossa matka Vaasaan, jossa vastaan asettui kahdeksan vuoden takainen vastus FC Kiisto. Asetelmat eivät olisi voineet olla enempää erilaiset kuin edellisessä kohtaamisessa, sillä TamU lähti otteluun ennakkosuosikkina, ja puitteetkin olivat vaihtuneet Palosaaren pellosta upeaan Elisa Stadioniin. TamU ei jäänyt kuitenkaan ihmettelemään modernin huippustadionin loistetta, vaan Roope Kostiainen iski 0–1-johtomaalin jo ottelun alkuminuuteilla. Kotijoukkue ei täysin toipunut shokkialusta missään vaiheessa, ja TamU purjehti finaaliin komealla 1–3-voitolla Eric Bullockin iskettyä kaksi lähes identtistä maalia.

Lähde lauantaina mukaan finaaliin Olympiastadionille

Kauden 2021 Suomen Regions’ Cupista on jäljellä vain lauantaina 16.10 klo 19.00 pelattava finaali, jossa siis kohtaavat Tampere United ja FC Kontu. Cup-finaalit ovat aina erityisiä otteluita, eikä niitä osu millekään seuralle kovinkaan usein. Tällä kertaa finaali saa vielä aivan erityislaatuiset puitteet, kun se pelataan iltavaloissa historiallisissa puitteissa Olympiastadionilla Helsingissä.

Nyt kannattaa siis lähteä mukaan finaaliin, ja se onnistuu helposti ostamalla paikka jommasta kummasta TamUn bussikuljetuksesta. Tarjolla on perhebussi, jossa matkustaa paljon Tampere Unitedin junioripelaajia ja heidän vanhempia sekä vain aikuisille tarkoitettu bussi. Lisäksi Sinikaartilla on oma bussinsa, mutta se on jo myyty loppuun. Perillä Olympiastadionilla aikuisille on varattu anniskelukatsomo lohkosta A2 ja perheille oma katsomo lohkosta A1. Otteluun on vapaa pääsy.

Tule siis ostoksille TamU-kauppaan tai klikkaa matkasi ostoskoriin suoraan alla olevista napeista. Ja nähdään finaalissa Stadikalla!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

24.9. GrIFK - TamU 1 – 4

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

21.9. TKT - TamU 2 2 – 0

29.9. klo 19 TamU - FC Jazz

klo - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV