Miesten kakkos­joukkueen kausi on lähtenyt käyntiin vaihtelevin tuloksin

07/06/2022 TamU 2
Uutinen

Tampere Unitedin miesten kakkosjoukkue pelaa ensimmäistä kauttaan Kolmosessa pelattuaan kaudet 2017-2021 Nelosessa. Alkukauden tulokset ovat olleet vaihtelevia, sillä seitsemän pelin jälkeen pisteitä on yhdeksän ja sijoitus sarjassa seitsemäs. Tasapelejä on tilillä peräti kolme, ja sekä voittoja että tappioita on kaksi. Seuraavana otteluna odottaa derby Tampereen Pallo-Veikkoja vastaan ensi lauantaina 11.6. klo 18.00 Pyynikin urheilukentällä.

Kakkosjoukkueen alkukausi

  • Seitsemästä ottelusta 2 voittoa, 3 tasapeliä ja 2 tappiota.
  • Sijoitus sarjassa seitsemäs.
  • Seuraavaksi edessä derby TPV:tä vastaan la 11.6. sekä tukku otteluita sarjan häntäpään ja keskikastin joukkueita vastaan kesä-heinäkuussa.

Kausi on lähtenyt kohtalaisen hyvin käyntiin, ja meillä on joukkueessa hyvä henki. Olen tyytyväinen siihen missä olemme nyt, mutta vielä on myös paljon parannettavaa”

- Markus Kopf
Päävalmentaja

Joukkueen sisälläkin huomaa jätkien tietävän, että nyt on tulossa yksi kauden isoimmista peleistä, vaikka TPV ei ihan suoraan meidän päävastustaja olekaan kun sarjataulukosta katsoo.

- Matias Stark
Kapteeni

Pelaajien vaihtuminen ympärillä aina tietysti vaikeuttaa tilannetta, mutta kun edarin jätkiä tulee mukaan, sieltä tulee aina hyviä pelimiehiä joiden kanssa on helppo pelata.

- Matias Stark
Kapteeni

Otteluohjelma on meille nyt suosiollinen, mutta kun katson otteluita joita olemme pelanneet meidän alapuolellamme olevia joukkueita vastaan, ne kaikki olivat etenkin ensimmäisellä jaksolla tasaisia. Pelin edetessä pystyimme parantamaan, koska meillä on hyvä penkki.

- Markus Kopf
Päävalmentaja

Kakkosjoukkueen kauden tavoitteena on vakiinnuttaa paikka Kolmosessa pelaamalla kausi, jonka aikana putoamispeikko ei pääsisi säikyttelemään missään vaiheessa. Nykyisellä pistetahdilla sarjassa säilyminen kyllä toteutuu, mutta pistetahdin olisi hyvä parantua, jottei sarjapaikan puolesta tarvitse missään kohtaa jännittää. Kolmosesta voi pahimmillaan pudota jopa neljä joukkuetta, mutta tämä toki toteutuu vain jos Kakkosen B-lohkosta putoavat kaikki kolme joukkuetta ovat entisen Tampereen piirin alueelta, mikä ei vaikuta kovin todennäköiseltä.

Kakkosjoukkueen päävalmentaja on Markus Kopf, joka liittyi Tampere Unitediin kaudeksi 2020 edustusjoukkueen pelaajana. Jo silloin oli tiedossa, että Kopf oli suorittanut UEFA B -tutkinnon Saksassa, ja pelaajauran nyt päätyttyä Kopf keskittyykin pelkästään valmentamiseen.

”Kausi on lähtenyt kohtalaisen hyvin käyntiin, ja meillä on joukkueessa hyvä henki. Myös edustusjoukkueesta meidän peleihin tulevat pelaajat ovat pelanneet siten kuin haluamme kakkosjoukkueessa pelata. Olen tyytyväinen siihen missä olemme nyt, mutta vielä on myös paljon parannettavaa”, kuvailee päävalmentaja Kopf joukkueen tilannetta.

Kopf toimii ensimmäistä kertaa urallaan vastuuvalmentajana, ja kuvailee kuluvaa kautta myös omaksi oppimisprosessikseen.

”Opin jokaisena päivänä ja jokaisessa harjoituksessa uutta. Miten lähestyä pelaajia, miten suunnitella ja toteuttaa harjoitukset. Joskus olen suunnitellut liian monimutkaisia harjoitteita, joista täytyykin tehdä helpompia. Päivä päivältä mennään parempaan, ja myös joukkue oppii minun tapaani valmentaa”, Kopf kuvailee.

Suurten tasoerojen sarja

Kolmonen on tänäkin vuonna Tampereen seudulla sarja, jossa joukkueiden taso vaihtelee suuresti. Tällä kaudella kärkinelikkona näyttävät erottuvat Tampereen Pallo-Veikot, Tampereen Peli-Toverit, FC Haka juniorit ja Nokian Palloseura. Näistä joukkueista TamU kohtasi TP-T:n sarjan avauskierroksella kotona Pyynikillä, ja oli pahasti vastaantuilija. Tauolla lukemat olivat 1–4 ja toisen jakson pieni ryhtiliike tuotti loppulukemat 2–6.

Seuraavassa ottelussa vastassa oli FC Haka-juniorit legendaarisella Tehtaan kentällä, ja tästä ottelusta TamU kairasi 3–3-tasapelin kahdella komealla lisäajan maalilla. Sen sijaan NoPS otti tylyn 3–0-voiton Nokian Menkalassa pelatussa ottelussa.

Päävalmentaja Kopf kertoo olevansa melko tyytyväinen joukkueen alkukauteen, vaikka parannettavaakin ilman muuta on. Kopf kuvaileekin joukkueen olevansa kehitysjanansa sellaisessa kohdassa, jossa hän odottikin joukkueen olevan.

”Olen tyytyväinen siihen miten olemme pelanneet hyviä joukkueita vastaan, jos unohdetaan TP-T-ottelu. Erityisesti Hakaa vastaan pidin siitä miten pelasimme, ja olimme silloin jopa parempi joukkue. Taistelimme siinä pelissä hyvin. Olen yleisesti tyytyväinen myös siihen, miten vaihtopelaajat ovat tuoneet peliin uusia asioita ja tehneet meistä vahvemman. Se on meidän vahvuus”, Kopf kuvailee.

Erityisesti tasapelit FC Melodya ja Loisketta vastaan ovat jääneet kaivelemaan päävalmentajaa.

”Näissä peleissä emme olleet parhaimmillamme. Silti hyvä asia on, että emme myöskään hävinneet näitä pelejä. Kaikkiaan meillä pitäisi olla kaksi tai kolme pistettä enemmän. Sorrumme aivan liian usein henkilökohtaisiin virheisiin. Meille on tehty 16 maalia, joka on aivan liikaa seitsemässä ottelussa. Näistä maaleista kymmenen ovat tulleet helppojen henkilökohtaisten virheiden seurauksena. Ja toki pallollisessakin pelissä on vielä kehitettävää”, Kopf paaluttaa

Lauantaina vastassa onkin sitten sarjanousua vuorenvarmasti janoava TPV. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten väkevästi Sinipaitojen kakkosmiehistö pystyy haastamaan Kakkosen neljässä derbyssä kausilla 2017 ja 2018 voittamattomaksi jääneet paikalliskilpailijan. Mahdollisuudet yllätysvoittoon joukkueella ilman muuta on.

Kakkosjoukkueen Pyynikillä pelatuissa otteluissa on tällä kaudella ollut yleisöä 50–100 henkeä. Lauantain TPV-derbyyn odotetaan kuitenkin huomattavasti suurempaa yleisömäärää, sillä TPV:llä on oma yleisönsä joka on löytänyt kohtalaisen hyvin tiensä TPV:n kotiotteluihin Kolmoseen putoamisesta huolimatta. Ottelussa yleisöä palvelevat kaksi anniskelualuetta, grillipiste ja fanituotemyynti.

Kakkosjoukkueessa on paljon tuttuja pelaajia

Kakkosjoukkueessa on mukana useita pelaajia, jotka ovat Tampere Unitedin kannattajille tuttuja aiemmilta vuosilta edustusjoukkueesta. Yksi heistä on kapteeni Matias Stark, joka odottaa lauantain derbyä vesi kielellä.

”Kyllä TPV sytyttää vaikka kakkosjoukkueen kanssa ollaankin. Joukkueen sisälläkin huomaa jätkien tietävän, että nyt on tulossa yksi kauden isoimmista peleistä, vaikka TPV ei ihan suoraan meidän päävastustaja olekaan kun sarjataulukosta katsoo. Saattaa vähän tulla yleisöä katsomaan, ja halutaan tietenkin kiusata TPV:tä ja laittaa kapuloita niiden rattaisiin. Hieno päästä haastamaan kaveria”, Stark tunnelmoi.

Joukkueen tekemisestä kysyttäessä kapteeni Stark kertoo paljolti samoja asioita kuin mistä myös päävalmentaja Kopf puhuu.

”Tuloksissa on tietysti ollut vähän toivomisen varaa joissakin peleissä, mutta pelillisesti paikoitellen ottelut ovat sujuneet ihan positiivisesti. On meillä vielä tekemistä siinä, että saadaan kitkettyä pois helppoja virheitä, joista meille on tehty paljon maaleja. Omassa hyökkäyspeleissä viimeisen kolmanneksen ratkaisut pitää saada hiottua paremmaksi”, Stark toteaa.

”Omaan peliini olen ihan tyytyväinen. Tosi paljon parannettavaa toki on, mutta preseason oli vaikea kun oli koronaa ja muuta, ja kuntoon pääsemisen kanssa oli vähän ongelmia. Nyt olen pystynyt pelaamaan täydet minuutit aina kun olen päässyt pelaamaan, mutta pelillisesti on vielä petrattavaa, jotta pystyy auttamaan enemmän joukkuetta omalla tekemisellä”, pohdiskelee Stark omista alkukauden peliesityksistä kysyttäessä.

Muita kakkosjoukkueen kokoonpanoon kuuluvia entisiä edustusjoukkuepelaajia ovat Iikka Häkkinen, Deng Malwal, Marcio Severino, Panu Väliaho ja Pyry Virtanen. Lisäksi joukkueeseen liittyi keväällä viimeisten joukossa edustusjoukkueen ulkopuolelle jäänyt Simo Mäensivu, joka pelasi tosin edustusjoukkueessa täydet 90 minuuttia voitokkaassa vierasottelussa Musan Salamaa vastaan. Uusin mielenkiintoinen nimi joukkueessa on Eemeli Rantaneva, joka siirtyi Ilveksen kakkosjoukkueesta kesken kuluvan kauden.

Lisäksi kakkosjoukkueessa pelaa useita pelaajia, jotka ovat olleet mukana jo useamman vuoden ajan. Näitä ovat esimerkiksi Hussein Al-Khafaji, Ville Silvennoinen ja Ville Vähänen. Kakkosjoukkueen omien pelaajien lisäksi kauden otteluissa on nähty useita edustusjoukkueen pelaajia hakemassa peliaikaa. Tätä mahdollisuutta ovat tähän mennessä hyödyntäneet Eric Bullock, Antti Kuusinen, Farhad Rahimi, Mauno Sirén, Jesse Vuori, Tomi Ylinen ja Thanasis Zeris.

Maalintekotilastossa TamUn parhaat ovat kolme maalia mieheen tehneet Panu Väliaho ja Ville Vähänen. Iikka Häkkinen ja Tolga Yuksek säestävät hyvin tehtyään kumpikin kaksi maalia, ja lisäksi kertaalleen maalipuiden väliin ovat osuneet Alizada Farhad, Eetu Hanhiniemi, Deng Malwal, Farhad Rahimi, Juha Unkuri.

”Pelaajien vaihtuminen ympärillä aina tietysti vaikeuttaa tilannetta, mutta kun edarin jätkiä tulee mukaan, sieltä tulee aina hyviä pelimiehiä joiden kanssa on helppo pelata. Selkeämpi runko voisi olla hyvä, mutta pelaajien vaihtuvuuden taakse ei voi mennä. Meillä on kuitenkin laadukas rinki, ja jonkun poissa ollessa saadaan kyllä aina hyvä pelaaja tilalle”, Stark pyörittelee.

”Meillä ei loppujen lopuksi ole kovin monta pelaajaa, jotka olisivat aiemmin pelanneet aloituskokoonpanon pelaajana Kolmosessa. Siksi en halua luoda pelaajille suuria paineita”, toteaa puolestaan päävalmentaja Kopf joukkueen rosterista.

Kesä-heinäkuun pelit näyttävät suuntaa loppukaudelle

TPV-ottelun jälkeen TamU on kohdannut kaikki kärkinelikon joukkueet. Hyvä tulos TPV-ottelusta antaisi tietenkin hyvän buustin loppukauteen, mutta todellinen testi nähdään, kun vastaan tulee keskikastin ja sarjan tyvipään joukkueita. Tähän mennessä TamU on ottanut selkeän voiton sarjajumbo PJK:sta sekä myös TamUn alapuolella sarjassa olevasta PP-70:stä. Vastaan on vielä kesä-heinäkuussa tulossa ACE, IkU ja TKT, ja näistä otteluista on otettava runsaasti pisteitä, jotta putoamisviiva saadaan karistettua riittävän kauas.

”Otteluohjelma on meille nyt suosiollinen, mutta kun katson otteluita joita olemme pelanneet meidän alapuolellamme olevia joukkueita vastaan, ne kaikki olivat etenkin ensimmäisellä jaksolla tasaisia. Pelin edetessä pystyimme parantamaan, koska meillä on hyvä penkki. Siksi on vaikea sanoa mihin sarjasijoitukseen päädymme, mutta tavoite on ollut alusta alkaen vähintään kuudes sija. Voimme kyllä pystyä parempaankin, eikä toisaalta ole varmaa että nousemme nykyiseltä seitsemänneltä sijalta”, Kopf pyörittelee.

Kapteeni Stark näkee tilanteen samoin, mutta muotoilee asian suoraviivaisemmin.

”Meidän pitää ottaa pisteitä näistä peleistä, joihin ennakkoon ehkä on budjetoitu enemmän kolmea pistettä. Ei saa käydä niin kuin alkukaudella, että annetaan pari helppoa kaverille eteen, vaan nyt pitää ottaa voittoja”, Stark näkee.

Stark uskookin, että putoamispeikko karistetaan lopullisesti kesä-heinäkuun peleissä, ja näkee syyskierrokselle saumat jopa parempaan.

”Vaikkei neljän kärkeen välttämättä ole ihan helpot saumat nousta, olisi se kiva ainakin vielä kiusata kärkipään joukkueita keskinäisissä kamppailuissa.”

Tampere Unitedin kakkosjoukkueen ja Tampereen Pallo-Veikkojen edustusjoukkueen välinen derby pelataan siis ensi lauantaina 11.6. klo 18.00 alkaen Pyynikin urheilukentällä. Liput otteluun maksavat 5 €. Tampere Unitedin miesten edustusjoukkueen kausikorttia näyttämällä otteluun on vapaa pääsy. Tervetuloa sinivihreään derbytunnelmaan!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - SalPa

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2