Miesten edustuksen tryout-jakso päättyi hyvään esitykseen ja voittoon JJK:n vieraana

18/12/2021 TamU
Otteluraportti

Tampere United otti mukavan 2–3 (0–1) -voiton tryout-jakson päättäneestä ottelusta JJK:n vieraana Jyväskylässä. TamU teki ottelussa maalit molempien jaksojen lopussa, kun Toni Toijala teki 0–1-johtomaalin 44. minuutilla ja Eetu Räisänen ratkaisi ottelun 2–3-maalillaan ottelun lopussa lisäajan ensimmäisellä minuutilla. Sinipaitojen esitys oli kokonaisuutena selvästi parempi kuin viikko sitten pelatussa tryout-jakson ensimmäisenä ottelussa, ja antaa valmentajille ja joukkuuenjohdolle sopivasti mietittävää tryout-pelaajien jatkosta päätettäessä.

Harjoitusottelu

2 – 3

JJK lähti Vehkahallissa pelattuun otteluun kokoonpanolla, jossa oli pääasiassa juniori-ikäisiä pelaajia. Kokeneesta kaartista mukana olivat vain MP:stä kettupaitaan ensi kaudeksi palannut ja liigapelejäkin JJK:ssa pelannut Aatu Manninen, maalivahti Ville Viljala, kapteenin nauhaa kantanut Juho Luoma sekä Lauri Paananen. Vastaavasti Tampere Unitedilla oli sopimuspelaajista mukana vain alle puolet, kolme avauskokoonpanossa ja neljä penkillä.

Ottelun alku pelattiin hienoisessa JJK:n hallinnassa. Toki myös TamUlla oli omat tilaisuutensa, mutta pallo liikkui enemmän TamU-maalin suuntaan, ja JJK:n hyökkäykset näyttivät kuplahallin paineessa hiukan Sinipaitojen yrityksiä vaarallisemmilta. Sivuverkkolaukausta lähemmäs maalintekoa kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt.

Sinipaitojen ensimmäinen tekopaikka nähtiin noin vartin pelin jälkeen, kun Mauno Sirén keskitti ja Toni Toijala pääsi laukomaan takatolpalta. Maalivahti Ville Viljala kuitenkin torjui Toijalan vedon, eikä tästä seurannut maalinedushässäkkäkään johtanut verkon heilumiseen.

TamUn kreikkalainen testimaalivahti Thanasis Zeris joutui torjuntatöihin ensimmäisen kerran parinkymmenen minuutin peljin jälkeen, kun JJK pääsi murtautumaan puolustuksen läpi. Hetken näytti siltä, että Eric Bullock pystyisi paikkaamaan tilanteen, mutta lopulta pallo ajautui vetopaikkaan. Zeris kuitenkin heittäytyi vedon tielle. Viitisen minuuttia myöhemmin JJK oli jälleen tekopaikassa, kun keskitys löysi vapaan pelaajan takatolpalta, mutta veto suuntautui onneksi maalin ohi.

Tampere Unitedin ensimmäistä jaksoa sävytti myös lukuisat kulmat, joita Ykkösessa MuSan paidassa viime kaudella pelannut Joonas Rantala antoi hyvin luukulle. Mitään erityisen vaarallisia tekopaikkoja näistä ei syntynyt, vaan muun muassa Anton Brightin pusku suuntautui reilusti maalin yli.

Viisi minuuttia ennen taukoa Eric Bullock esitteli viime kaudelta tuttua tavaramerkkiään ja murtautui laidalta boksiin ja vetopaikkaan. Tällä kertaa veto ei kuitenkaan suuntautunut takakulmaan, vaan maalivahti sai poimia laukauksen melko helposti maalin etukulmasta.

Aivan jakson lopussa tapahtumia oli sitten enemmänkin. JJK oli ensin lähellä mennä johtoon, kun hyökkääjä pelattiin läpiajoon. Akseli Keso pääsi kuitenkin iholle ja sai puhtaan läpiajon estettyä tuomarin näyttäessä hyötyä samalla kun Zeris torjui laukauksen. Tuomari näki tilanteen varoituksen arvoisena, mutta keltasta korttia päästiin katselemaan vasta sen jälkeen, kun pallo oli jo JJK:n maalissa. Tomi Ylinen syötti Toni Toijalan läpi komealla pitkällä syötöllä, ja kolossimainen hyökkääjä kiersi boksin ulkopuolelle vastaan tulleen maalivahdin ja viimeisteli varmasti taukonumeroiksi 0–1.

Toisella jaksolla runsaasti maalipaikkoja ja myös maaleja

TamU koki kylmän suihkun heti toisen jakson alussa, kun tauolla kentälle tullut Benjamin Montonen tasoitti lukemiksi 1–1. Tilanteessa Montosella oli helppo työ viimeistellä maalin edestä Matias Sydänmaan vapauttavasta syötöstä. Näin taukojohto oli nollattu alle kahdessa minuutissa.

TamU ei tästä kuitenkaan lannistunut. Johtomaali syntyi ennen kuin toista jaksoa oli pelattu viittäkään minuuttia, kun Eetu Räisänen katkoi vastustajan syötön keskialueella Toni Toijalan prässin jälkeen. Tauolla kentälle tullut Farhad Rahimi syötti pallon juuri Toijalalle, joka sai pyssyttää vastapallooon noin 20 metristä. Todella painava veto heilutti verkkoa maalin ylkäkulmassa, ja TamU siirtyi jälleen johtoon, nyt lukemin 1–2.

Toisessa päässä myös toisen jakson maalissa pelannut Thanasis Zeris sai jälleen venyttää kätensä pallon tielle pian johtomaalin jälkeen. Näiden hyvien otteiden vastapainoksi kotijoukkueen tasoitusmaali syntyi halvalla tavalla, kun Zerisin epäonnistunut syöttö kimposi Lauri Paanasen päästä suoraan maaliin. Paananen ehti hädin tuskin reagoida tilanteeseen, mutta 2–2-maali oli silti tosiasia.

Tunnin kohdalla TamU teki tukun vaihtoja, kun Mauno Sirén, Panu Väliaho ja Eric Bullock tulivat vaihtoon. Kentälle pääsivät Jesse Vuori, Simo Mäensivu ja Nils Strömsholm. Myös tauolla oli tehty kolme vaihtoa, mutta joukkueen taso ei vaihdoista kärsinyt. Päinvastoin etenkin vasemman laidan kautta luotiin hyvin tilanteita ja paikoin pallo liikkui todella kauniisti muun maussa Joonas Rantalan, Jesse Vuoren, Farhad Rahimin ja Toni Toijalan kautta.

JJK:n johtomaali oli lähellä parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Eetu Räisäsen ruma jääkiekkotaklaus toi keltaisen kortin lisäksi vapaapotkun pahasta paikasta. Maalivahti Zeris osoitti kuitenkin jälleen torjujan taitojaan, ja sai nyrkkinsä taka-alakulmaan menossa olleen pallon tielle. Viitisen minuuttia myöhemmin Zeris oli jälleen pelastajan roolissa, kun JJK-hyökkääjän läpiajo tyrehtyi maalivahdin vastaantuloon ja jalkatorjuntaan.

Kahdeksankymmenen minuutin kohdalla Jesse Vuori haastoi hyvin boksin päällä ja haki omaa laukausta. Puolustaja pääsi kuitenkin väliin siten että pallo päätyi Eetu Räisäsen jalan kautta boksin vasemmalle laidalle Akseli Kesolle, jonka laukauksen maalivahti sai torjuttua kulmaksi komealla heittäytymisellä.

Ratkaisu syntyi lopulta ottelun lisäajalla, kun TamUn prässi puri jälleen, ja Jesse Vuori sai tyrkättyä pallon vetopaikkaan Eetu Räisäselle. Keskikentän moottorin veto ei varsinaisesti ollut tulisin mahdollinen, mutta voimaa ja tarkkuutta oli riittävästi, ja pallo painui vastustamattomasti maalin vasempaan alanurkkaan. Ottelun loppuvihellys kuultiin pian ottelun uudelleenkäynnistämisen jälkeen, ja näin TamU pääsi nautiskelemaan 2–3-voitosta.

Päävalmentajan kommentit

Koko valmennustiimi oli erittäin tyytyväinen Sinipaitojen otteisiin ottelussa. Ero viikon takaiseen Ilves-otteluun nähden oli silmiinpistävä etenkin puolustuspelin kurinalaisuuden osalta, ja myös hyökkäyspään onnistumiset miellyttivät.

”Nyt oli laitettu työhaalarit päälle ja kaksinkamppailuihin mentiin niin kuin niihin pitääkin mennä. Välillä rikottiin ja välillä voitettiin pallot, mutta pääsääntöisesti sinne mentiin niin, että haluttiin voittaa se pallo. Muutenkin puolustettiin huomattavasti paremmin, oltiin tiiviimpänä ja maalineduspuolustaminen oli kymmenen kertaa parempaa kuin edellispelissä”, Listenmaa ruoti.

”Pelkkä videoklippien katsominen torstaina auttoi eli pojat heräsivät siihen, että tämä homma pitää taas alkaa hoitaa. Tilanteen vaihdoissa oltiin todella aggressiivisia ja haluttiin riistää pallo takaisin.”

”Pallollisessa pelaamisessa on vielä todella paljon tekemistä, mutta nyt on uusia pelaajia mukana, ja peli varmasti paranee ajan myötä kun saadaan yhteisiä kokemuksia. Vaikkei tulos ja voitto ole tärkeintä tässä kohtaa, henkisesti oli hyvä huomata, että emme me niin huonoja ole kuin miltä viime viikonloppu näytti.”

”Muutama tryout-pelaaja näytti, että ovat kovia kavereita tähän meidän joukkueeseen. On kiva nähdä miten homma etenee heidän kanssaan tässä tauon aikana”, Listenmaa totesi vihjaten tulevista sopimusneuvotteluista.

Ajoittain aggressiivinenkin peli tuotti TamUlle kolme varoitustakin, mutta päävalmentaja Listenmaa näki tämänkin lähinnä positiivisena asiana.

”Tilanteisiin mentiin ja näytettiin, että täällä on nyt miehet kentällä. Viime viikolla yhdessä videoklipissä teemana oli varjonyrkkeily, mutta nyt sellaista ei nähty, vaan tilanteisiin mentiin. Keson varoitus tuli, kun hän menetti ensin pallon ja hoiti tilanteen rikkomalla, eli häiritsi niin ettei tullut maalia. Räisäsen taklaus oli sellainen avojäätaklaus, joita nähdään jääkiekkokaukalossa, ja se oli tietenkin vähän ruma, eikä välttämättä kuulu peliin”, Listenmaa ruotii.

Listenmaa ei myöskään suostunut laittamaan mitään sen piikkiin, että JJK ei ollut liikkeellä aivan ykkösmiehistöllään.

”Vastustajalla oli paljon nuoria pelaajia, mutta tähtipelaajat Aatu Manninen ja Ville Viljala olivat paikalla. Jos oli heillä tryout-miehistö, niin oli meilläkin. Vastustajalla oli nuoria poikia, mutta hyvä joukkue se oli. Pyrkivät pelaamaan hyvää futista, ja oli kiva pelata heitä vastaan.”

Harjoituskentälle palataan heti tammikuun alussa

Vaikka tryout-jakso on ohi, Tampere Unitedilla ei ole pakollista joulutaukoa pidempää harjoittelusta vapaata jaksoa, vaan Pirkkahallille kokoonnutaan jo tammikuun ensimmäisellä viikolla heti maanantaina.

”Reilu 20 kenttäpelaajaa on mukana kun harjoittelu jatkuu, eli rinkiä pienennetään nyt hiukan. Joukkue näyttää vahvistuvan edelliskaudesta, eli saadaan hyviä pelaajia mukaan. Siinä ei monta reeniä keretä ottamaan ennen kuin taas pelataan. Maanantaina testataan vähän poikia, torstai ja perjantai reenataan ja sunnuntaina pelataan”, Listenmaa kertoo tulevasta.

Listenmaan mainitsemaan sunnuntain 9.1. harjoitusotteluun saadaan Pirkkahalliin vastustajaksi helsinkiläinen Atlantis FC, jonka TamU on kohdannut edellisen kerran talvella 2016. Ottelupäivänä voimassa olevista rajoituksista ei ole tällä hetkellä olemassa aluehallintoviraston päätöstä, mutta jos tilanne pysyy nykyisenlaisena, otteluun voidaan ottaa yleisöä koronapassin turvin. Tiedotamme asiasta tarkemmin lähempänä ottelupäivää.

2 – 3

( 0 – 1 )

44′ Toni Toijala
50′ Toni Toijala
90+1′ Eetu Räisänen

Yleisöä:

47’ Benjamin Montonen