Miesten edustuksen pelit jatkuvat heti tiistaina Hämeenlinnassa

20/06/2022 TamU
Otteluennakko

Tampere United sai nauttia perjantaisesta derbyvoitosta ja yksin sarjan kärkeen nousemisesta vain yhden illan ajan, sillä seuraava ottelu pelataan jo tiistaina Hämeenlinnassa HJS:ää vastaan, ja näin ollen paluu harjoituskentälle koitti poikkeuksellisesti jo sunnuntaina. Tiistain vastustaja on jo aiemmin tältä kaudelta tuttu Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelusta, jonka HJS voitti huhtikuun puolessa välissä Kaupissa maalein 1–3 (1–2). Tuon jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon, ja lumetkin ovat sulaneet niin Pyynikiltä kuin tiistain pelipaikasta Kaurialasta.

HJS – TamU

  • Ottelu päättää jakson, jossa TamU pelaa kolme peliä kymmenessä päivässä, joten kierrätystä on tiedossa.
  • Joukkueet kohtasivat edellisen kerran huhtikuussa Suomen Cupin ottelussa, jonka HJS voitti 1–3.
  • Avainkysymys on cup-ottelussa TamUa kolmesti maalillaan ja maalisyötöillään rankaisseen Eemeli Raittisen pitäminen kurissa.

HJS:llä on tosi fyysinen pelitapa. Joukkueessa on paljon juoksukuntoisia jätkiä, ja he pelaavat todennäköisesti meidän tapaan wingbackeilla ja kahdella kärjellä.

- Arttu Raittinen
HJS:n tunteva hyökkääjä

Perjantaina sanottiin pelaajille, että on se ilta aikaa nauttia, ja sitten ruvetaan palaamaan arkeen ja sunnuntaina harjoitellaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

On tosi hyvä fiilis olla joukkueessa mukana. Meillä on hyvä rotaatio, eli kun joku saa sauman, sieltä tulee yhtä laadukas pelaaja kentälle. Joukkuehenkikin on ihan parasta laatua.

- Arttu Raittinen
Hyökkääjä

Tampere Unitedin kauden alussa on nähtävissä käännekohta kahden ensimmäisen kilpailullisen ottelun jälkeen, sillä HJS:lle hävityn cup-ottelun ja FC Jazzille vieraissa hävityn sarja-avauksen jälkeen Tampere United ei ole hävinnyt ainuttakaan ottelua. Ainoa pistemenetys on sen jälkeen koettu kotona Klubi 04 -tasapelissä.

HJS puolestaan eteni Suomen Cupissa aina kuudennelle kierrokselle, jossa tie nousi pystyyn FC Hakaa vastaan, kun liigajoukkue eteni 86. minuutilla tekemällään ottelun ainoalla maalilla jatkoon. HJS taisteli Hakaa vastaan urhoollisesti peräti 1402 katsojan edessä, mutta lopussa tullut tappio on varmasti maistunut kitkerältä, ja näin ollen ottelu on sekä fyysinen että henkinen rasite.

Sarjan puolella HJS:llä on ollut hivenen haastavampaa kuin cup-otteluissa, mutta todella heikon alun jälkeen joukkue on voittanut kaksi viimeistä otteluaan ja noussut sarjataulukossa putoamisviivan alapuolelta yhdeksänneksi. Viiden ottelun kuntopuntari näyttää kolmea voittoa, yhtä tasapeliä ja yhtä tappiota eli kymmentä pistettä. Tässä vertailussa HJS:n edellä ovat koko sarjasta vain TamU ja Ilves-Kissat.

Pienen edun TamU saa siitä, että HJS:n rasitus edellisistä otteluista on tiistain ottelun tultaessa hiukan suurempi kuin TamUlla. Sen lisäksi, että alla on raskas cup-ottelu edellisenä tiistaina, HJS:lle jää yksi päivä TamUa vähemmän viikonlopun ottelun ja tiistain ottelun välille. Lisäksi Tampere Unitedin laaja ja tasainen pelaajamateriaali mahdollistaa enemmän kierrätystä kuin mihin HJS:llä on mahdollisuudet, ainakin jos pelaavan kokoonpanon tasoa ei haluta heikentää.

HJS:ssä vielä kaudella 2020 pelannut Arttu Raittinen arvioi, että HJS tulee pelaamaan tiistaina hiukan erilaisella taktiikalla kuin huhtikuisessa Suomen Cupin kohtaamisessa.

”HJS:llä on tosi fyysinen pelitapa. Joukkueessa on paljon juoksukuntoisia jätkiä, ja he pelaavat todennäköisesti meidän tapaan wingbackeilla ja kahdella kärjellä. HJS myös prässää varmasti ylhäältä hyvin samaan tapaan kuin mekin, ja uskon että he ottavat nyt kotikentällään meidät hiukan ylempää kuin cupin pelissä.”

Myös kentän kunto saattaa Raittisen mukaan asettua suurempaan rooliin kuin olisi kesäkuun loppupuolella nurmikentällä odotettavaa.

”Kenttä ei ole vielä ihan huippukenttä, vaan kentässä on paljon huonoja kohtia ja pallo varmasti pomppii”, tietää Raittinen vasta kesäkuun puolella HJS:lle avautuneesta kentästä.

HJS:n kokoonpanossa on paljon laatua

HJS:ssä on tehty pitkäjänteistä työtä edustusjoukkueen eteen jo useamman vuoden ajan. Lauri Hakanen tuli seuraan pelaajavalmentajaksi kaudeksi 2016, ja on keskittynyt pelkästään päävalmentajan pestiin HJS:n noustua takaisin Kakkoseen kaudeksi 2020. Kausilla 2020 ja 2021 HJS oli mukana Kakkosen B-lohkon kärkitaisteluissa sijoittuen molemmilla kausilla neljän parhaan joukkoon.

Vielä kaudella 2020 myös Arttu Raittinen oli mukana HJS:ssä juniori-ikäisenä pelaajana.

”HJS:ssä on paljon tuttuja pelaajia, mutta joukkue on myös muuttunut paljon ja laadukkaampaan suuntaan. Se on saanut paljon vahvistuksia ja sellaisiakin pelaajia, jotka ovat pelanneet vähän korkeammissakin sarjoissa”, Raittinen kertoo.

Joukkueen ehdottomasti kirkkain tähti on tällä kaudella neljä maalia Kakkosen otteluissa tehnyt Eemeli Raittinen, joka on pelannut yhteensä 18 liigaottelua kasvattajaseurassaan Ilveksessä kausilla 2019–20 ennen siirtymistään HJS:ään viime kauden kynnyksellä. Myös Suomen Cupin ottelussa TamUa vastaan hän oli mukana kaikissa kolmessa HJS:n maalissa, kruununa komea kaukolaukaus maalin yläkulmaan.

”Raittinen on yksi HJS:n vaarallisimpia pelaajia, ja tulee varmasti hääräilemään vähän joka puolella. Se vasen jalka pitää siltä ottaa tarkasti pois. Myös keskikentällä on laadukkaita pelaajia, Prince Mokuma etunenässä. Wingbackit ovat juoksukuntoisia”, toteaa Raittinen viitateen muun muassa FC Hakassa viime vuosina useita liigaotteluita ja Ykkösen otteluita laidalla pelanneisiin Jami Kyöstilään sekä Jonni Thusbergiin.

Muita Kakkosta ylempänä pelanneita pelaajia ovat KPV:ssä Ykkösen pelejä kausilla 2018–2020 pelannut Miika Kolsi sekä keskikentällä operoiva Tuomas Lähdesmäki. Viime kaudella Lähdesmäki pelasi 16 ykkösen ottelua FF Jaron paidassa, mutta tamperelaiset muistanevat hänet parhaiten TPV:stä kaudella 2019 sekä tätä aiemmin FC Hakasta.

Kierrätystä on jälleen odotettavissa

Tampere Unitedille jäi vain kolme päivää aikaa valmistautua HJS-otteluun perjantaisen derbyvoiton jälkeen. Paluu arkeen on kuitenkin sujunut päävalmentaja Jukka Listenmaan mukaan hyvin, sillä sunnuntaille otettiin ylimääräinen harjoitusvuoro Kaupin nurmelle.

”Sunnuntain treeneissä näytti oikein hyvältä. Hurtti huumori oli ilmassa niin kuin se on aina muutoinkin ollut, mutta pelaajat olivat jo selvästi keskittyneet seuraavaan otteluun. Perjantaina sanottiin pelaajille, että on se ilta aikaa nauttia, ja sitten ruvetaan palaamaan arkeen ja sunnuntaina harjoitellaan”, Listenmaa toteaa.

HJS-ottelu on TamUlle kauden ensimmäinen ja samalla yksi harvoista peleistä luonnonnurmella koko kaudella, ja tämä on luonnollisesti otettu huomioon harjoittelussa. Myöskään lyhyt kahden harjoituksen mittainen valmistautuminen uudenlaisiin olosuhteisiin ei päävalmentajaa huoleta.

”Sunnuntain harjoitus oli kevyttä nurmikenttään totuttelua. Pientä peliä, syöteltiin ja tehtiin maaleja. Maanantaina nostetaan hiukan tempoa ja sykettä, jotta päästään taas kilpailulliseen toimintaan mukaan. Uskon että olemme tiistaina taas valmiita”, Listenmaa kuvailee.

”Kaurialan kenttä taitaa olla nyt vielä enemmän hiekkakenttä kuin nurmikenttä. HJS harjoittelee sometietojen mukaan Iittalassa hyvällä nurmikentällä, joten ei se heitäkään auta pomppuiselle hiekkakentälle mennessä. Veikkaan että kenttä ei tule suuremmin vaikuttamaan meihin, ja kuitenkin on saatu pari nurmireeniä alle, kun aiempina kausina ei ole ollut yhtään nurmireeniä ennen ensimmäistä nurmipeliä”, Listenmaa pyörittelee.

Lyhyt otteluväli pakottanee Listenmaan myös kierrättämään pelaajia. HJS-ottelu päättää kymmenen päivän rupeaman, johon mahtuu kolme ottelua. Edellisessä ottelussa Ilves-Kissoja vastaan Listenmaa yllätti kaikki laittamalla Tomi Ylisen avauskokoonpanoon, vaikka tätä ennen puolustavalla keskikenttäpelaajalla oli kuluvalta kaudelta alla vain 51 minuuttia kolmessa Kakkosen ottelussa. Täyden ysikymppisen pelannut Ylinen oli yksi ottelun parhaista onnistujista, joten nähtäväksi jää, millaisia ässiä Listenmaa löytää hihastaan tiistaille.

Laadukas rinki ja loistava joukkuehenki

Arttu Raittisen kausi on ollut hiukan rikkonainen. Kova kilpailutilanne hyökkäyspään pelipaikoista ja pieni loukkaantuminen ovat johtaneet siihen, että minuutteja on tullut tilille vain neljässä ottelussa. Avauskokoonpanon paikka on irronnut vain kerran, ja muutoin peliaikaa on irronnut parinkymmenen minuutin pätkä lopusta.

”On tosi hyvä fiilis olla joukkueessa mukana. Meillä on paljon laadukkaita pelaajia, ja kaikki ei voi aina päästä kokoonpanoon. Meillä on hyvä rotaatio, eli kun joku saa sauman, sieltä tulee yhtä laadukas pelaaja kentälle. Joukkuehenkikin on ihan parasta laatua”, Raittinen kuvailee joukkueen tilannetta.

”Itselläni on ollut hiukan rikkonainen alkukausi, kun etureiteen tuli pieni repeämä reilu pari viikkoa sitten, ja siitä tuli hiukan takapakkia. Kausi on kuitenkin vasta nuori ja pelejä on vielä paljon jäljellä, joten kyllä tässä ehtii vielä saada peliaikaa ja vastuuta.”

”Ylisen Tomikin pelasi Kissoja vastaan kyllä loistopelin, vaikkei minuutteja ollut paljoa alla. Meillä on paljon laadukkaita pelaajia penkilläkin ja myös kokoonpanon ulkopuolella.”

Lopuksi Raittinen lähettää terveisiä kannattajille:

”Toivottavasti Kaurialaan lähtee iso poppoo kannattajia. Isoa möykkää vaan koko ajan, ja otetaan kolme pinnaa kotiin!”

Myös päävalmentaja Jukka Listenmaa on pannut merkille Sinikaartin otteluruuhkan, johon mahtui yhden viikonlopun aikana Ilves-Kissat-derbyn lisäksi naisten edustusjoukkueen ottelu Maarianhaminassa ja sitä seurannut miesten kakkosjoukkueen tärkeä ACE-ottelu sunnuntaina Pyynikillä.

”Koittakaa jaksaa vielä”, Listenmaa naurahtaa.

”Viimeinen puserrus vielä ja siitä sitten jatkamaan Juhannukseen. Kova homma se on kannattajillakin, mutta toivotaan että he jaksavat vielä yhden pelipuserruksen. Perjantaina oli niin hieno meininki, ja kun sitä vaan pystytään jatkamaan heidänkin puolellaan, varmasti pelaajat syttyy taas entistä enemmän.”

Ottelu HJS:ää vastaan pelataan Kaurialan kentällä tiistaina 21.6. kello 18.30. Ottelusta ei ole tiettävästi tarjolla suoraa lähetystä, mutta TamUn Instagram story ja twitterseuranta pitävät ottelusta pois jäävät kannattajat ajan tasalla ottelun tapahtumista.

Tampere United matkustaa otteluun ProLine Charterin bussilla.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

29.10. Klubi 04 - TamU 4 – 0

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

7.10. Pato - TamU 2 6 – 5

13.1. klo 16 JäPS - TamU

klo - TamU naiset

21.1. klo 20 TamU 2 - TPV 2