”Me emme saa nyt lauantaina olla missään vaiheessa parhaimmillamme” – lue päävalmentaja Listenmaan kattava haastattelu

13/06/2020
Uutinen

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa tekee tänään sarjadebyyttinsä TamUn peräsimessä, kun ottelu Ilves-Kissoja vastaan potkaistaan käyntiin klo 17.00 Pyynikin urheilukentällä. Viime vuoden puolella alkanut matka on ollut poikkeuksellisen pitkä ja vaiherikas. Tarjoammekin kattavan haastattelun pelipäivän aamukahvin kaveriksi.

Avausottelun alla Pyynikillä on harjoitusten jälkeen varsin luottavaisen oloinen Jukka Listenmaa. Aurinko hemmottelee pallokenttää, kun harjoitusten viimeiset pallot kerätään pallosäkkiin. Kun ne seuraavan kerran avataan, ne levitetään sarja-avauksen lämmittelyä varten. Tulevat kuukaudet tulevat osoittamaan, onko avauspäivän sääennuste lupaus tulevasta, kenties pilkahdus paikasta auringossa ja parempaa huomista kohti vievä viettelevä kesäsuudelma.

Listenmaa myöntää rehellisesti, että vielä puoli vuotta sitten olo ei ollut lähimainkaan näin luottavainen.

”Olihan se ensimmäinen kaksi treeniä talvella suoraan sanottua aika shokki. Muistan, että toisen treenin jälkeen maalivahtivalmentaja Juha Seppälä soitti minulle, että mihin ihmeeseen me ollaan oikein itsemme laitettu”, Listenmaa muistelee silminnähden huvittuneena.

Tilanne on täysin erilainen nyt ja Listenmaa tiedostaakin tämän vallan hyvin.

”Tilannehan on nyt aivan eri. Meille on annettu nyt oikeasti sellaiset avaimet käteen, että en nyt sitten tiedä kenen se syy on, mutta minähän sen vastuun sitten kannan, jos homma ei lähde meillä pelittämään.”

Joukkueen materiaalin kehitys kevään aikana on yllättänyt päävalmentajan.

”En olisi silloin uskonut, mitä meillä on käsissä, kun kausi vihdoin alkaa. Kevään mittaan yksi palanen osui kohdalle sieltä täältä ja kun yksi pala tuli, niin melkein tuli se toinen heti mukana.”

Kahden pelaajan saapumisen Jukka Listenmaa näkee jälkijättöisesti olleen signaali, että TamUun kannattaa nyt tulla.

Roope Kostiaisen ja Emeniken tulot olivat tärkeitä. Se oli se ensimmäinen aalto. Lisäksi minä jaksoin pitää Eino-Veikko Ekin saapumista suhteellisen varmana sieltä talvesta asti. Kun Eetu Rahkola tuli vielä keväällä käymään yksissä harjoituksissa ja hänen kanssa käydyn keskustelun jälkeen saatiin puhuttua asiat selväksi, niin tämä antoi tietyn luoton meidän topparipelaamiseen”, Listenmaa luettelee kevään positiivista kierrettä.

”Helmikuun vaihtuessa maaliskuuksi aloin olla melko varma, että tästä tulee joukkue, jolla päästään taistelemaan kärkipään sijoituksista. Nyt sitten koronatauon jälkeen on yhä tapahtunut melko suuria muutoksia mm. Eetu Räisäsen, Arttu Haapalan ja Eric Bullockin saapumisen myötä”, päävalmentaja jatkaa.

Materiaali mahdollistaa sellaisen jalkapallon pelaamisen mitä päävalmentaja haluaa

Unitedin miehistön muuttuessa rajusti kevään aikana, on Jukka Listenmaakin joutunut muovaamaan ajatuksiaan välillä siitä, millaista peliä joukkue lähtee pelaamaan. Hän on tyytyväinen, että nykyinen materiaali on sellainen, jolla pystyy pelaamaan sellaista jalkapalloa, mitä hän haluaisikin pelattavan.

Jukka Listenmaa ”Samaan rytmiin” -kausivideolla.

”Nyt me pyrimme pelaamaan sitä jalkapalloa, mitä olen halunnutkin meidän pelaavan. Todennäköisesti saamme kentälle nyt sen saman muodostelman mitä olen toivonut. Välissä ehti olla erilaisia variaatioita ja etsittiin sitä oikeaa tapaa, mutta niitä palasia ei ihan löydetty siihen kohdalleen. Nyt meillä on palaset kohdallaan siihen perus 4-2-3-1 muotoon.”

”Se on selkeä tapa pelata. Sillä on helppo hyökätä sekä puolustaa, ja se on kaikille suurin piirtein tuttu tapa pelata”, Listenmaa perustelee muodostelmaa.

Tampere Unitedin joukkueessa on paljon Kolmosta korkeammilla sarjatasoilla rutinoituneita pelimiehiä, mutta onko joitain tiettyjä pelaajia, joilta päävalmentaja odottaa todellista läpimurtoa alkavalla kaudella?

Severi Kankkusesta uskon tulevan iso pelaaja tähän joukkueeseen. Toinen on sitten Hakim Belbachir. Sillä pojalla on niin älyttömän kova potentiaali. Hän on vasta juuri täyttänyt 18. Silti hän on jo isokokoinen, ja kun hän saa pallon jalkaan, niin se juoksunopeus tuntuu vain kasvavan. Hän pystyy lähtemään liikkeelle hyvin pienestä tilasta ja osaa syöttää. Kun hän vain laittaa fysiikkansa 90 minuutin kuntoon, niin sen jälkeen hän ei enää näillä sarjatasoilla pelaa.”

Seurasta jäänyt tähän asti positiivinen vaikutelma

Jukka Listenmaa tuli Tampere Unitedin päävalmentajaksi lokakuussa. Tähän asti hän on ollut hyvin tyytyväinen erityisesti seuran tapaan hoitaa asioita.

”Tietty odotusarvo minulla oli, kun tänne saavuin, mutta onhan tämä huomattavasti positiivisempaa vielä ollut kuin etukäteen ajattelin. Toki tiesin, että hommat täällä toimivat suhteellisen hyvin sarjatasoon nähden. Aika vaatimattomasti yleensäkään pyydän mitään, mutta jos pyydän, niin se asia sanotaan minulle suoraan heti. Ei siinä tarvitse odotella viikkoa tai kahta ja pyöritellä asiaa, että kuinka se nyt onnistuisi. Puheenjohtaja Antti Niemistö ilmoittaa minulle heti missä mennään ja sama homma toisinpäin”, Listenmaa kiittelee.

Myös kannattajapuoli on ehtinyt tehdä vaikutuksen, ja Listenmaa vetoaakin Sinikaartin tukeen alkavan kauden alla.

”Tämä joukkue tulee tarvitsemaan Sinikaartin tukea ja joka pelissä. Ei mikään peli tule olemaan meille etukäteen selvä.”

Mitä noin kokonaisuutena Jukka Listenmaa sitten odottaa pian alkavalta kaudelta?

”Odotan, että meidän nousujohteinen pelin kehittyminen jatkuu. Toivon, että silloin syyskuussa, kun tämä kausi saadaan kasaan, niin silloin me olemme parhaimmillamme. Joku askel väkisinkin jossain pelissä tulee taaksepäin, mutta me emme saa nyt lauantaina olla missään vaiheessa parhaimmillamme.”

Kun Jukka Listenmaa edellisen kerran oli TamUssa, oli se kausi Tampere Unitedin seurahistorian ensimmäinen. Vuosi oli 1999, ja tuolloin pelaaja Jukka Listenmaa pääsi juhlimaan syksyllä nousua Veikkausliigaan.

”Sehän tosiaan pitää paikkansa, että ei ole ollut tapana olla nousematta TamUn kanssa. Toivotaan, että sama homma jatkuu.”

Näin mekin toivomme.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49