13.6.2020

 
 

‚ÄĚMe emme saa nyt lauantaina olla miss√§√§n vaiheessa parhaimmillamme‚ÄĚ ‚Äď lue p√§√§valmentaja Listenmaan kattava haastatteluTampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa tekee tänään sarjadebyyttinsä TamUn peräsimessä, kun ottelu Ilves-Kissoja vastaan potkaistaan käyntiin klo 17.00 Pyynikin urheilukentällä. Viime vuoden puolella alkanut matka on ollut poikkeuksellisen pitkä ja vaiherikas. Tarjoammekin kattavan haastattelun pelipäivän aamukahvin kaveriksi.

Avausottelun alla Pyynikillä on harjoitusten jälkeen varsin luottavaisen oloinen Jukka Listenmaa. Aurinko hemmottelee pallokenttää, kun harjoitusten viimeiset pallot kerätään pallosäkkiin. Kun ne seuraavan kerran avataan, ne levitetään sarja-avauksen lämmittelyä varten. Tulevat kuukaudet tulevat osoittamaan, onko avauspäivän sääennuste lupaus tulevasta, kenties pilkahdus paikasta auringossa ja parempaa huomista kohti vievä viettelevä kesäsuudelma.

Listenmaa myöntää rehellisesti, että vielä puoli vuotta sitten olo ei ollut lähimainkaan näin luottavainen.

”Olihan se ensimm√§inen kaksi treeni√§ talvella suoraan sanottua aika shokki. Muistan, ett√§ toisen treenin j√§lkeen maalivahtivalmentaja Juha Sepp√§l√§ soitti minulle, ett√§ mihin ihmeeseen me ollaan oikein itsemme laitettu”, Listenmaa muistelee silminn√§hden huvittuneena.

Tilanne on täysin erilainen nyt ja Listenmaa tiedostaakin tämän vallan hyvin.

”Tilannehan on nyt aivan eri. Meille on annettu nyt oikeasti sellaiset avaimet k√§teen, ett√§ en nyt sitten tied√§ kenen se syy on, mutta min√§h√§n sen vastuun sitten kannan, jos homma ei l√§hde meill√§ pelitt√§m√§√§n.”

Joukkueen materiaalin kehitys kevään aikana on yllättänyt päävalmentajan.

”En olisi silloin uskonut, mit√§ meill√§ on k√§siss√§, kun kausi vihdoin alkaa. Kev√§√§n mittaan yksi palanen osui kohdalle sielt√§ t√§√§lt√§ ja kun yksi pala tuli, niin melkein tuli se toinen heti mukana.”

Kahden pelaajan saapumisen Jukka Listenmaa näkee jälkijättöisesti olleen signaali, että TamUun kannattaa nyt tulla.

Roope Kostiaisen ja Emeniken tulot olivat t√§rkeit√§. Se oli se ensimm√§inen aalto. Lis√§ksi min√§ jaksoin pit√§√§ Eino-Veikko Ekin saapumista suhteellisen varmana sielt√§ talvesta asti. Kun Eetu Rahkola tuli viel√§ kev√§√§ll√§ k√§ym√§√§n yksiss√§ harjoituksissa ja h√§nen kanssa k√§ydyn keskustelun j√§lkeen saatiin puhuttua asiat selv√§ksi, niin t√§m√§ antoi tietyn luoton meid√§n topparipelaamiseen”, Listenmaa luettelee kev√§√§n positiivista kierrett√§.

”Helmikuun vaihtuessa maaliskuuksi aloin olla melko varma, ett√§ t√§st√§ tulee joukkue, jolla p√§√§st√§√§n taistelemaan k√§rkip√§√§n sijoituksista. Nyt sitten koronatauon j√§lkeen on yh√§ tapahtunut melko suuria muutoksia mm. Eetu R√§is√§sen, Arttu Haapalan ja Eric Bullockin saapumisen my√∂t√§”, p√§√§valmentaja jatkaa.

Materiaali mahdollistaa sellaisen jalkapallon pelaamisen mitä päävalmentaja haluaa

Unitedin miehistön muuttuessa rajusti kevään aikana, on Jukka Listenmaakin joutunut muovaamaan ajatuksiaan välillä siitä, millaista peliä joukkue lähtee pelaamaan. Hän on tyytyväinen, että nykyinen materiaali on sellainen, jolla pystyy pelaamaan sellaista jalkapalloa, mitä hän haluaisikin pelattavan.

Jukka Listenmaa ”Samaan rytmiin” -kausivideolla.

”Nyt me pyrimme pelaamaan sit√§ jalkapalloa, mit√§ olen halunnutkin meid√§n pelaavan. Todenn√§k√∂isesti saamme kent√§lle nyt sen saman muodostelman mit√§ olen toivonut. V√§liss√§ ehti olla erilaisia variaatioita ja etsittiin sit√§ oikeaa tapaa, mutta niit√§ palasia ei ihan l√∂ydetty siihen kohdalleen. Nyt meill√§ on palaset kohdallaan siihen perus 4-2-3-1 muotoon.”

”Se on selke√§ tapa pelata. Sill√§ on helppo hy√∂k√§t√§ sek√§ puolustaa, ja se on kaikille suurin piirtein tuttu tapa pelata”, Listenmaa perustelee muodostelmaa.

Tampere Unitedin joukkueessa on paljon Kolmosta korkeammilla sarjatasoilla rutinoituneita pelimiehiä, mutta onko joitain tiettyjä pelaajia, joilta päävalmentaja odottaa todellista läpimurtoa alkavalla kaudella?

Severi Kankkusesta uskon tulevan iso pelaaja t√§h√§n joukkueeseen. Toinen on sitten Hakim Belbachir. Sill√§ pojalla on niin √§lytt√∂m√§n kova potentiaali. H√§n on vasta juuri t√§ytt√§nyt 18. Silti h√§n on jo isokokoinen, ja kun h√§n saa pallon jalkaan, niin se juoksunopeus tuntuu vain kasvavan. H√§n pystyy l√§htem√§√§n liikkeelle hyvin pienest√§ tilasta ja osaa sy√∂tt√§√§. Kun h√§n vain laittaa fysiikkansa 90 minuutin kuntoon, niin sen j√§lkeen h√§n ei en√§√§ n√§ill√§ sarjatasoilla pelaa.”

Seurasta jäänyt tähän asti positiivinen vaikutelma

Jukka Listenmaa tuli Tampere Unitedin päävalmentajaksi lokakuussa. Tähän asti hän on ollut hyvin tyytyväinen erityisesti seuran tapaan hoitaa asioita.

”Tietty odotusarvo minulla oli, kun t√§nne saavuin, mutta onhan t√§m√§ huomattavasti positiivisempaa viel√§ ollut kuin etuk√§teen ajattelin. Toki tiesin, ett√§ hommat t√§√§ll√§ toimivat suhteellisen hyvin sarjatasoon n√§hden. Aika vaatimattomasti yleens√§k√§√§n pyyd√§n mit√§√§n, mutta jos pyyd√§n, niin se asia sanotaan minulle suoraan heti. Ei siin√§ tarvitse odotella viikkoa tai kahta ja py√∂ritell√§ asiaa, ett√§ kuinka se nyt onnistuisi. Puheenjohtaja Antti Niemist√∂ ilmoittaa minulle heti miss√§ menn√§√§n ja sama homma toisinp√§in”, Listenmaa kiittelee.

Myös kannattajapuoli on ehtinyt tehdä vaikutuksen, ja Listenmaa vetoaakin Sinikaartin tukeen alkavan kauden alla.

”T√§m√§ joukkue tulee tarvitsemaan Sinikaartin tukea ja joka peliss√§. Ei mik√§√§n peli tule olemaan meille etuk√§teen selv√§.”

Mitä noin kokonaisuutena Jukka Listenmaa sitten odottaa pian alkavalta kaudelta?

”Odotan, ett√§ meid√§n nousujohteinen pelin kehittyminen jatkuu. Toivon, ett√§ silloin syyskuussa, kun t√§m√§ kausi saadaan kasaan, niin silloin me olemme parhaimmillamme. Joku askel v√§kisinkin jossain peliss√§ tulee taaksep√§in, mutta me emme saa nyt lauantaina olla miss√§√§n vaiheessa parhaimmillamme.”

Kun Jukka Listenmaa edellisen kerran oli TamUssa, oli se kausi Tampere Unitedin seurahistorian ensimmäinen. Vuosi oli 1999, ja tuolloin pelaaja Jukka Listenmaa pääsi juhlimaan syksyllä nousua Veikkausliigaan.

”Seh√§n tosiaan pit√§√§ paikkansa, ett√§ ei ole ollut tapana olla nousematta TamUn kanssa. Toivotaan, ett√§ sama homma jatkuu.”

Näin mekin toivomme.