Maukas derby­voitto loistavalla esityksellä

02/09/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United lähti derbyyn Ilves-Kissoja vastaan lähes pakkovoitto niskassaan, mutta paineet eivät tulleet tuloksen teon tielle, vaan joukkue pelasi kauden parasta peliään ja otti maukkaan 1–2 (1–1) voiton. Ilves-Kissat oli ottelun alussa paremmin hereillä, ja otti aikaisen johdon Toni Toijalan maalilla. Molempien jaksojen lopuissa tehdyt maalit ja etenkin toisen jakson dominointi veivät kuitenkin Sinipaidat ansaittuun voittoon. Tasoituksen iski todella komean kuvion päätteeksi enemmänkin puolustavassa roolissa pelaava keskikenttäpelaaja Arttu Mättö, ja voittomaalin puski jälleen kerran vaihdosta sisään tullut ja maalin iskenyt hyökkääjä Arttu Raittinen.


Kakkonen

1 – 2

  • Heikomman alun ja takaisku­maalin jälkeen TamU dominoi ja ansaitsi voittonsa.
  • Maalintekijöitä löytyi jälleen leveältä rintamalta, kun Arttu Mättö avasi kauden maalitilinsä ja Arttu Raittinen tuli jälleen vaihdosta ratkaisemaan ottelun.
  • TamU vei tämän kauden derbyt nimiinsä voitolla ja tasapelillä.

Tasoitusmaali oli suoraan meidän hyökkäysmallien oppikirjasta. Laitamurtautuminen ja maalinedustan täytöt tulivat jokaiselle alueelle johon pitääkin tulla.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Pallo tuli laitaan Janarille vauhtiin, ja näin että jalka on auki. Tein liikkeen etutolpalle ja pääsin liukumaan pallon sisään.

- Arttu Mättö
Maalintekijä

Aikamoinen supersub tästä Raittisesta alkaa tulla. Se on nyt kolme Kaupin peliä putkeen tullut vaihdosta sisään ja tehnyt maalin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Olihan tämä ihan huikea esitys meiltä. Tämä taso kun nyt vaan säilytetään, niin hyvä tulee. Ei ollut vastustajalla mitään jakoa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Me liikuttiin paremmin ja olimme paljon kompaktimpi joukkue, jolloin syöttömatkat olivat lyhyemmät kuin vastustajalla.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Hyvä ehjä peli meiltä, vaikka lopussa jouduttiin puolustamaan johto­asemaa, niin kuin näissä peleissä usein käy.

- Arttu Raittinen
Supersub

Ottelun alkua voi kuvata klassisesti tunnustelevaksi. Molemmilta joukkueilta nähtiin paljon harhoja viimeisissä syötöissä, eikä yli 600 katsojan yleisö päässyt nautiskelemaan maalinteko­tilanteista.

Kaupin jalkapallostadion sinivihreä puolikas sai kylmän suihkun niskaansa heti kymmenen minuutin tultua täyteen. Ilves-Kissat iski vauhdikkaasti vastaan saatuaan pallon haltuunsa boksissa TamUn sivurajaheiton jälkeen. TamUn ylhäälle nousseesta keskikentästä tultiin läpi parilla terävällä syötöllä, ja lopulta Konsta Mervelä syötti Toni Toijalan läpi.

Hyökkääjä viimeisteli varmasti ja teki samalla kauden ensimmäisen maalinsa. Tilanne toki haiskahtaa tallenteeltakin katsottuna paitsiolta, vaikkei tilanne ollut ollenkaan niin räikeä kuin mitä ottelun jälkeen sinisessä leirissä ajateltiin. Lukemat olivat tässä kohtaa joka tapauksessa 1–0.

Toni Toijala juhlii maaliaan Antti Kujalan ja Iltaf Danishin kanssa.
Pian maalinsa jälkeen Toni Toijala sai katsella keltaista korttia ruman taklauksensa takia.

Ottelun avausmaalin jälkeen pallonhallinta alkoi siirtyä yhä selvemmin Sinipaidoille. Ilves-Kissat pääsi yrittämään maalia oikeastaan vain Milad Zanidpourin vapaapotkusta, joka sekin jäi muuriin ja tilanne kuivui heti kokoon. Pian tämän jälkeen nähtiin ottelun rumin taklaus, kun Toni Toijala veti pallon häneltä riistänyttä Taha Özcelikiä vauhdilla sukille, mutta onneksi tilanteesta ei ollut muita seurauksia kuin valtava huutomyrsky ja varoitus Toijalalle.

Sinivihreä yleisö pääsi mylvimään positiivisessa mielessä tosissaan ensimmäisen kerran heti seuraavasta hyökkäyksestä. Hyökkäys pelattiin Janar Georgin kautta oikealta, ja lopulta boksin kulmalla pallon saanut laitapuolustaja Eelis Korhonen syötti pilkun kohdalla päivystäneelle Roope Kostiaiselle. Kannattajien suosikin laukaus viuhui kuitenkin niukasti takatolpan ohi.

Alkukaudella vähemmän pelannut Eetu Räisänen oli jälleen avauskokoonpanossa.
Taha Özcelik oli jälleen TamUn pallollisen pelin sielu.

Ensimmäisen jakson käännekohdat

Pallonhallinta pysyi jakson edetessä Sinipaidoilla, mutta montakaan maalipaikkaa ei ensimmäisellä jaksolla loppujen lopuksi nähty. Yksi näistä syntyi hiukan varkain, kun toppari Anton Bright pääsi etenemään vapaasti keskiympyrästä laukaisuetäisyydelle, ja haki hiukan optimistisestikin vedon. Vaarallisen näköinen laukaus nousi kuitenkin maalin yli.

Yksi ottelun käännekohdista nähtiin reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Ilves-Kissojen keskikentän pohjalla pelannut kokenut Paavo Näykki joutui jättämään kentän saatuaan kolhun aivan mitättömän näköisessä tilanteessa. Näykin poistuttua Ilves-Kissojen keskikentällä oli suuria vaikeuksia, ja tähtipelaaja Milad Zanidpourin tehoja söi se, että hänkin joutui pelaamaan enemmän keskikentän pohjalla.

Eetu Räisänen hakee vetopaikkaa.

Pian Näykin loukkaantumisen jälkeen nähtiin TamUn toinen maalipaikka. Tälläkin kertaa viimeistelijän roolissa oli Roope Kostiainen ja keskittäjänä Eelis Korhonen. Taidokas suoritus saatteli Kostiaisen kentän pintaan katsomaan, kuinka maalivahti Roope Järvinen onnistui torjumaan nyrkeillään.

Ensimmäisen jakson viimeisillä minuuteilla TamUn maali roikkui ilmassa, kun pallo liikkui näyttävästi syvällä hyökkäyspäässä. Reilu kolme minuuttia ennen puolta aikaa Eetu Räisänen oli epäonnekas oltuaan kulmapotkutilanteessa kahden peräkkäisen oman joukkueen laukauksen tiellä, kun ensin Eric Bullock laukoi läheltä päin Räisästä ja sitten Taha Özcelik teki saman hiukan kauempaa. Varmaksi ei toki voi sanoa, olisiko laukaukset muutenkaan menneet maaliin.

Janar Georgin etenemisessä oli jälleen runsaasti vauhtia.
Roope Kostiainen kuului jälleen Sinipaitojen parhaimmistoon, vaikka maalit jäivätkin tällä kertaa tekemättä.

Lopulta vääjäämätön toteutui 44. minuutilla erittäin kauniilla tavalla. Pallo kierrätetttiin boksista Taha Özcelikin kautta oikeaan laitaan Janar Georgille samalla kun Arttu Mättö teki juoksun etutolpalle. Georgin matala pallo oli täydellinen ja Mätön ohjaus verkon perukoille kliininen.

Stadionin sinivihreä puolikas sai huutaa 1–1-maalia sydämensä kyllyydestä. Sen kauneudelle veti vertojaan korkeintaan laskevan auringon värjäämä jo hivenen syksyinen miljöö.

Roope Järvinen joutui polvistumaan TamUn hyökkäysvoiman edessä.

”Tasoitusmaali oli suoraan meidän hyökkäysmallien oppikirjasta. Laitamurtautuminen ja maalinedustan täytöt tulivat jokaiselle alueelle johon pitääkin tulla, ja sitten vielä juuri Arttu Mättö painaa pallon etualueelta verkkoon.

Mätöllä nyt ei periaatteessa pitäisi olla siinä kohdassa mitään roolia, mutta sen näki jo siinä, kun se lähti sieltä kaukaa juoksemaan, että nyt se tekee maalin. Viime kesänä se teki sen kerran ja juuri Kissoja vastaan, ja tämä oli kai sitten se tämän kesän boksiinjuoksu”, päävalmentaja Jukka Listenmaa myhäili ottelun jälkeen.

Myös Arttu Mättö kertasi mielellään maalin syntyä.

”Pallo tuli laitaan Janarille vauhtiin, ja näin että jalka on auki. Tein liikkeen etutolpalle ja pääsin liukumaan pallon sisään.”

TamU loi painetta vielä tasoitusmaalin jälkeenkin, mutta toista maalia ei ehditty tehdä ennen kuin tuomarin pillin puhallus saatteli joukkueet tauolle.

Toinen jakso Sinipaitojen dominointia

Toisella jaksolla TamU jatkoi siitä mihin ensimmäisen jakson lopussa jäi, ja piti pelin lähes täydellisesti omassa hallinnassaan. Hyökkäykset vyöryivät heti alusta alkaen vaarallisen näköisesti kohti vastustajan maalia.

Ensimmäisen kerran maali oli todella lähellä noin kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun syvälle keskityspaikkaan pelattu laitapuolustaja Eelis Korhonen löysi jo kolmannen kerran Roope Kostiaisen tekopaikasta. Nyt maali oli vielä aiempaakin lähempänä, sillä Kostiaisen sijoitus kilahti tolppaan.

Eric Bullock ja Ardian Kovaqi olivat yksi illan taistelupareista.
Roope Kostiainen karkaa takaa-ajajiltaan.

Ilves-Kissatkin sai tekopaikan juuri ennen tunnin täyttymistä, kun toppari Biran Jengin ensimmäinen kosketus petti alimpana pelaajana, ja Toni Toijala haistoi tilanteen. Antti Kuusinen kuitenkin torjui Toijalan terävästi rangaistusalueen kaarelta lähteneen laukauksen.

Seuraava TamUn tilanne rakennettiin jälleen kerran Eelis Korhosen ja Janar Georgin kautta oikealta laidalta. Tällä kertaa jälkimmäinen keskitti syvältä, mutta Eric Bullock ja Eetu Räisänen eivät aivan yltäneet palloon maalin edessä, ja Ville Puustinen pääsi siivoamaan pallon väljemmille vesille.

Arttu Mättö tuo palloa.
Yleisö nautti ottelusta ja sen tunnelmasta illan pimetessä.

Paine kasvaa ja supersub Raittinen ratkaisee

Ottelun viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana TamUn maali alkoi näyttää yhä vääjäämättömämmältä. Hyökkäyksiä tuotiin ylös tiheään tahtiin, ja myös kulmapotkuja nähtiin yhtenään, ja pallot tulivat kerta toisensa jälkeen vaarallisesti luukulle. Yksi voiton tekijöistä oli vaihtopelaajien tuoma lisäpanos.

Erityisesti Arttu Raittinen toi heti uutta virtaa hyökkäysppähän tullessaan kentälle 20 minuuttia ennen täyttä aikaa. Myös Julius Stenroos oli näkyvässä roolissa koko sen 10 minuuttia ja lisäajan, jotka hän kentällä oli.

Arttu Raittinen toi heti kentälle tultuaan lisää säpinää hyökkäyspäähän.
Eric Bullock haastaa jälleen Ardian Kovaqia.

Maali oli todella lähellä kun alle viisi minuuttia oli kellossa. Anton Brightin pitkä avaus tavoitti Arttu Raittisen joka voitti kaksinkamppailun Jari Nikkilää vastaan kuudentoista rajalla. Väylä kohti maalia näytti aukeavan, mutta Milad Zanidpour pääsi sen verran kiinni, että veto jäi haaveeksi, joskin muidenkin kissapelaajien törmäillessä Raittiseen yleisö vaati myös rangaistuspotkua. Pallo ajautui kuitenkin Julius Stenroosille, jonka laukaus täysin vapaasta paikasta ohjautui Zanidpourin kautta kulmapotkuksi.

Tässä vaiheessa yleisö mylvi. Se mylvi todella lujaa.

Seuranneen kulman antoi oikealta Joonas Rantala, mutta Ville Puustinen siivosi pallon takatolpalta rajasta yli, ja tuloksena oli heti perään toinen kulma vasemmalta. Tilanteessa Puustinen joutui kyntämään naamaansa tekonurmen pinnassa, ja päätuomari käski paikkaamaan verenvuodon kentän laidalla.

Tästä muodostuikin ratkaisumomentti. Julius Stenroos asteli antamaan kulmaa, ja antoi loistopallon etutolpalle juuri siihen kohtaan, jota Puustisen olisi ollut tarkoitus puolustaa. Arttu Raittinen kiitti, ja nikkasi päällään komean 2–1-voittomaalin.

Arttu Raittinen puskee voittomaalin.

Kolmisen viikkoa sitten Arttu Raittinen kertoi PIF-ottelun ennakkohaastattelussa hänestä tuntuvan, että hän pystyy antamaan enemmän tälle joukkueelle. Siitä alkaen näitä lupauksia on lunastettu.

”Aikamoinen supersub tästä Raittisesta alkaa tulla. Se on nyt kolme Kaupin peliä putkeen tullut vaihdosta sisään ja tehnyt maalin. Loistavaa hänelle että alkaa nostaa päätään tähän tahtiin. Hienosti on vastannut huutoon nyt kun on saanut näitä puolituntisia”, Listenmaa hehkutti.

”Nyt olen saanut hyvää tarjoilua joukkuekavereilta ja oli helppo laittaa siitä sisään. Vastustajatkin ovat siinä jo vähän väsyneitä ja olen päässyt rankaisemaan”, totesi Arttu Raittinen etiketin mukaisesti.

Toki Raittinen myönsi voittomaalin derbyssä maistuvan erityisen hyvältä.

”En ole niin paljon tehnyt päällä maaleja vähään aikaan, joten maali tuntui siksikin vähän herkullisemmalta. Tietysti derby ja tuulettaminen oman kotiyleisön edessä, niin kyllä siinä oli loistava tunne sen maalin jälkeen.”

Arttu Raittinen teki pitkän lenkin juhliessaan maaliaan.
Kaikilla on hauskaa!
Nyt saa nautiskella!

Tämä jäi myös ottelun viimeiseksi maalitilanteeksi. Lisäaikaa pelattiin tuskallisen pitkät seitsemän minuuttia, mutta TamU piti tilanteen hyvin hallussaan. eikä Ilves-Kissat päässyt uhkaamaan Sinipaitojen maalia. Voittoa juhlittiin kannattajien kanssa riehakkaasti, ja kannattajien osalta juhlat jatkuivat pitkälle yöhön.

Tätä ennen kannattajat siirtyivät kuitenkin viereiselle Kaupin kakkoskentälle, jossa TamUn kolmosjoukkueen vajaata tuntia myöhemmin alkanut ottelu oli vielä meneillään. Laulu raikasi myös kolmosjoukkueelle iloisissa tunnelmissa, ja myös tämä ottelu päättyi 1–2 vierasvoittoon, kun Eetu Vuorinen iski voittomaali PiPo-79:n kakkosjoukkueen verkkoon 82. minuutilla.

Arttu Raittinen ei pääse Ardian Kovaqin ohi.
Sinikaartissa moni bailasi lopussa ilman paitaa.

”Vastustajalla ei ollut mitään jakoa”

Tampere Unitedin pukukopilla oli luonnollisesti erittäin hyvä tunnelma ottelun jälkeen. Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ennen kaikkea tyytyväinen peliesitykseen, vaikka toki voitto oli se varsinainen fiiliksen nostaja.

”Olihan tämä ihan huikea esitys meiltä. Tämä taso kun nyt vaan säilytetään, niin hyvä tulee. Ei ollut vastustajalla mitään jakoa”; Listenmaa sanoo suoraan.

Ajoittain TamU pääsi pelaamaan pitkiäkin syöttöketjuja ja toisaalta vyöryttämään hyökkäyksiä laidoilta, josta saatiin paljon hyviä keskityksiä maalille.

”Me liikuttiin paremmin ja olimme paljon kompaktimpi joukkue, jolloin syöttömatkat olivat lyhyemmät kuin vastustajalla. Sitä kautta Kissat joutuivat paineen alle”, Listenmaa näki.

”Kyllä nyt oltiin niskan päällä, ehkä ihan alkua lukuunottamatta”, näki myös illan sankari Arttu Mättö.

”Toisella jaksolla saatiin kyllä luotua paikkoja aika hyvin, ja koko ajan tuntui siltä, että kyllä se maali sieltä tulee ja että se on vain ajan kysymys.”

Omasta roolistaan keskikentän rouhijana Mättö totesi, että pelissä pelattiin aika paljon pitkiä palloja, jolloin sitä derbyhenkistä keskikentän vääntämistä oli välillä hiukan vähemmän.

”Sitten kun alettiin prässätä ylhäältä, pääsin tekemään sitä, missä olen itse parhaimmillani, eli puolustamaan eteenpäin ja ottamaan pallonriistoja.”

”Ei annettu Kissoille paljoa maalintekopaikkoja”, Arttu Raittinen puolestaan huomautti.

”Hyvä ehjä peli meiltä, vaikka lopussa jouduttiin puolustamaan johtoasemaa, niin kuin näissä peleissä usein käy.”

Joukkue ja kannattaja juhlivat ottelun jälkeen.

Derbyissä usein korostuu, miten tärkeää derbyn voittaminen on kannattajille, mutta ainakin tässä tapauksessa se on vähintään yhtä tärkeää joukkueen sisällä. Sekä pelaajissa että valmentajissa on nimittäin paljon toisilleen hyvin tuttuja vastinpareja naapurileirissä.

”Kyllä meidän nyt on ensi viikollla paljon mukavampi tulla taas Kauppiin morjesteleen Kissojenkin pelaajia, kuin että oltaisiin otettu pataan tästä. Nyt tiedetään että ensi viikosta tulee todella hyvä reeniviikko, ja toivottavasti tämä voitto nostaa sen henkisen fiiliksen loppukauteen huippuunsa. Se on vähän ollut haussa”, Listenmaa puntaroi.

”Tänään oli tosi hyvä meininki Sinikaartilla, ja kun lopussa päästiin voittoa juhlistamaan, niin kyllä oli hieno ilta”, Arttu Mättö summaa.

Ensi viikko huipentuu jälleen peliin jo perjantaina, kun TamU kohtaa kotona Kaupissa lauantain ottelussaan yllättäen HJS:lle hävinneen Atlantis FC:n. Tappiostaan huolimatta Atlantis on edelleen sarjassa toisena, mutta voitolla perjantaina TamU voi nousta hengittämään niskaan vain kahden pisteen päähän. Ottelu potkaistaan käyntiin Kaupin jalkapallostadionilla perjantaina 8.9. klo 19.00. Tervetuloa mukaan!

Derbyvoittajat!
Kakkonen

1 – 2

( 1 – 1 )

44′ Arttu Mättö
86′ Arttu Raittinen

Yleisöä:
621

11′ Toni Toijala

Yleisöä:
621

32 Antti Kuusinen
9 Eric Bullock 84'
10 Roope Kostiainen 70'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 29'
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg
24 Arttu Mättö 70'
25 Biran Jeng
25 Eelis Korhonen
41 Eetu Räisänen 80'
1 Veikka Stålhand
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 84'
7 Julius Stenroos 80'
11 Arttu Raittinen 70'
19 Akusti Jalasvaara
20 Arttu Haapala 70'
12Roope Järvinen
4Ardian Kovaqi
5Juho Ihalainen C
6Jari Nikkilä
7Milad Zanidpour
8Toni Paukkeri 43'
10Toni Toijala 16' 81'
14Antti Kujala
20Konsta Mervelä 46'
21Iltaf Danish 69'
25Paavo Näykki 36'
1Thanasis Zeris
11Elias Kuusela 69'
13Ville Puustinen 84' 46'
19Ehdin Ibisevic 81'
26Nuutti Mustalahti 36'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2