25.11.2021

 
 

Markus Kopf kakkos­joukkueen p√§√§valmentajaksi¬†‚Äď Henri Savolaisesta joukkueenjohtaja



Tampere United on valinnut Kolmoseen nousseen miesten kakkosjoukkueensa päävalementajaksi Markus Kopfin. Tampere Unitedissa viimeiset kaksi kautta pelanneella Kopfilla on hyvät valmiudet tehtävään, sillä hän on hankkinut UEFA B -lisenssin jo Saksassa asuessaan. Avukseen joukkueen taustoille Kopf saa tässä vaiheessa Henri Savolaisen, joka ottaa kakkosjoukkueen joukkueenjohtajan vastuut Eemeli Peltoselta.

Markus Kopf ei ole aiemmin ollut päävalmentajan roolissa, sillä pelaajaura jatkui Tampere Unitedissa viime kauteen saakka. Saksassa ollessaan Kopf kuului joukkueensa eli kuudennella sarjatasolla pelanneen SV Stadelhofenin kapteenistoon, ja veti toisinaan myös joukkueen harjoituksia päävalmentajan ollessa estynyt. UEFA B -lisenssi Kopfilla on ollut jo pidempään, ja viimeisimmän lisenssin voimassa pitämiseksi vaadittavan täydennyskoulutuksen Kopf suoritti viime kesänä.

”Tampere Unitedin kakkosjoukkueen p√§√§valmentajan pesti on hyv√§ alku valmentajan uralleni. Pid√§n seuran visioista ja siit√§, ett√§ seuralla on vahva organisaatio. Se auttaa minua uudessa teht√§v√§ss√§ni”, Markus Kopf kertoo.

Tampere Unitedin kakkosjoukkue toimii ensi kaudellakin tiiviissä yhteistyössä edustusjoukkueen kanssa. Tätä taustaa vasten on erittäin tärkeää, että taustoilla on toisensa hyvin tuntevat ja toisiinsa luottavat henkilöt. Aiemmin hyvän yhteistyön takasi molemmissa joukkueissa valmentajana toiminut Weeti Tero, ja jatkossakin Tero on varmasti tärkeä linkki joukkueiden välillä.

Yhteistyön voi odottaa toimivan hyvin myös päävalmentaja Jukka Listenmaan kannssa, sillä tämä ennusti jo kaksi vuotta sitten Kopfin liittyessä TamUun, että kokeneen pelaajan valmentajakokemuksesta olisi TamUlle hyötyä myös pelaajauran jälkeen. Nyt tämä ennuste on toteutumassa. Parin vuoden takaisessa siirtouutisessa Listenmaa kertoi myös, että Kopfin kyky ohjata pelaajia oli vakuuttanut hänet nopeasti ja että UEFA B -lisenssi näkyi jo silloin Kopfin tekemisessä.

”Uskon ett√§ meill√§ on hyv√§ ja tiivis yhteisty√∂ ’Listen’ kanssa. Kakkosjoukkue on jatkossakin paikka, josta ykk√∂sjoukkueen pelaajat voivat tarvittaessa saada peliaikaa.”

Pelaajaura saa Kopfin mukaan nyt kuitenkin jäädä taakse.

”Jos kaikki menee suunnitellusti, pelaaminen j√§√§ nyt taakse. Olen siit√§ hiukan surullinen, sill√§ pid√§n pelaamisesta, mutta nyt haluan keskitty√§ valmentamiseen. Se on tarpeen, koska minulla ei ole viel√§ pitk√§√§ kokemusta valmentajana. Toki tarpeen tullen voin menn√§ ensi kaudella kent√§lle, mutta t√§lle ei pit√§isi olla tarvetta.”

Tavoitteena Kolmosen ylempi keskikasti

Tampere Unitedin kakkosjoukkueen rakentaminen on vasta alussa, sillä joukkueen omat tryoutit alkavat ensi viikon maanantaina 29.11. Markus Kopf uskoo silti jo nyt, että joukkue pystyy pelaamaan ensi kaudella Kolmosen ylemmässä keskikastissa.

”Haluan rakentaa joukkueen, jolla ei ole mit√§√§n tekemist√§ putoamistaistelun kanssa, vaan tavoite on Kolmosen ylemm√§ss√§ keskikastissa. Viime vuoteen verrattuna joukkue tarvitsee kehityst√§ taktisissa asioissa ja joukkuepeliss√§, sill√§ menestys perustui paljon henkil√∂kohtaiseen osaamiseen. Lis√§ksi joukkueeseen tarvitaan leveytt√§, sill√§ viime kaudella penkill√§ oli joissain peleiss√§ vain pari vaihtopelaajaa, mutta siell√§ pit√§√§ olla 4‚Äď5 hyv√§√§ pelaajaa. Jos jollain on huono p√§iv√§, pit√§√§ olla mahdollisuus tuoda toinen pelaaja kent√§lle”, Kopf puntaroi.

”Olen iloinen saadessani kakkosjoukkueen p√§√§valmentajan teht√§v√§n ja ylpe√§ siit√§, ett√§ saan olla mukana toteuttamassa Tampere Unitedin visiota. Toivon ett√§ ensi kaudella Sinikaarti l√∂yt√§√§ tiens√§ katsomoon my√∂s kakkosjoukkueen peleiss√§”, heitt√§√§ Kopf lopuksi pallon kannattajien suuntaan.

Ainakin kahdessa ottelussa Markus Kopfin toive toteutuu l√§hes varmasti, sill√§ ensi kauden otteluohjelmaan kakkosjoukkueella kuuluvat ottelut Tampereen Pallo-Veikkojen edustusjoukkuetta vastaan. N√§m√§ ottelut eiv√§t varmasti j√§t√§ Tampere Unitedin kannattajia kylm√§ksi. Lis√§ksi j√§lleenn√§kemiset mm. Nokian Pallo-Seuran ja FC Haka juniorien kanssa her√§tt√§v√§t varmasti tunteita ‚Äď eik√§ v√§hiten siksi ett√§ nokialaisille Tampere United ei ole edelleenk√§√§n h√§vinnyt kertaakaan.

Henri Savolainen siirtyy maalilta joukkueenjohtajaksi

Viime kaudella tunteikkaat jäähyväiset ainakin edustustasolla pelaamiselle jättänyt Henri Savolainen on hoitanut joukkueenjohtajan tehtäviä jo muutaman viikon ajan. Kiireisimpiä tehtäviä on ollut tryout-ilmoitusten käsittely yhdessä Eemeli Peltosen kanssa. Jo ensi viikolla ollaan jo täydessä vauhdissa, kun kakkosjoukkueen tryoutit alkavat Pirkkahallissa heti maanantaina 29.11.

”Pohdin jo viime talvena, ett√§ oma peliura ehk√§ p√§√§ttyy kauden j√§lkeen. Siin√§ puntaroin, ett√§ aika vaikea on kahdenkymmenen vuoden pelaamisen j√§lkeen lopettaa seurassa toimimista kokonaan, ja aloin pohtia miss√§ minusta voisi olla hy√∂ty√§ TamUlle. TamU on sellainen seura jossa haluan toimia, ja jo kes√§ll√§ alettiin Eemeli Peltosen kanssa mietti√§ miten voisin auttaa h√§nt√§, ja kun joukkueen toiminnan kehitt√§minen kiinnostaa, alkoi tuntua, ett√§ joukkueenjohtajan pesti voisi olla v√§h√§n niinkuin luotu meik√§l√§ist√§ varten”, avaa Savolainen p√§√§tymist√§√§n joukkueenjohtajaksi.

Uuden joukkueenjohtajan mukaan kakkosjoukkue on saanut hyvin tryout-hakemuksia, joten uuteen kauteen valmistautuminen pääsee hyvään käyntiin jo tulevalla viikolla.

”Mielenkiintoisia pelaajia on kyll√§ tulossa, ja nyt kun on p√§√§valmentaja saatu julkaistua, niin h√§n varmasti pystyy katsomaan millaisia pelaajia me tarvitsemme. Jokaiselle pelipaikalle on tullut hakijoita, ja lupaavan oloisia kavereita on useita, ja varmasti saadaan vahvistusta viime kauden joukkueeseen. Odotan innolla, ett√§ reenit alkaa ja n√§kee pelaajat ihan liven√§”, Savolainen toteaa.

Tulevalla kaudella vastassa paljon tuttuja joukkueita

Tulevalla kaudella kakkosjoukkue pelaa samaa sarjaa, jossa edustusjoukkue pelasi kaksi edellistä kautta. Näin ollen joukkueenjohtaja tietää hyvin, minne ollaan menossa.

”Tied√§mme hyvin mink√§ tasoisia vastustajia ja millaisia pelej√§ on odotettavissa. Odotan ett√§ saamme hyv√§n joukkueen jalkeille ja revitty√§ sarjassa hyvi√§ tuloksia. Tavoite on stabilisoida kakkosjoukkueen paikka Kolmosessa, eli l√§hdet√§√§n s√§ilytt√§m√§√§n sarjapaikka. Ei kannata kiirehti√§ sit√§, ett√§ l√§hdett√§isiin nousua hakemaan, koska Kolmonen on hyv√§ paikka kehitty√§, ja TamU on houkutteleva organisaatio tulla pelaamaan”, Savolainen avaa joukkueen tavoitteita.

”Nelosesta kun vaihdetaan Kolmoseen hypp√§ys ei ole niin iso kuin Kolmosesta Kakkoseen. K√§rkip√§√§n joukkueissa on hyvi√§ pelimiehi√§, jotka on pelanneet korkeammillakin sarjatasoilla. Puolustuspelaamisen kautta meid√§n kannattaa ajatella ja tilkit√§ oma p√§√§, ja uskon ett√§ joukkueeseen saadaan taito tehd√§ tarvittavat maalit toiseen p√§√§h√§n. Sill√§ me pystymme varmasti raapimaan tuloksia”, Savolainen pohtii.

Yksi kärkipäähän todennäköisesti sijoittuvista joukkueista on Tampereen Pallo-Veikot. Tulevat kohtaamiset herättävät myös Henri Savolaisessa ertyisen tunteen.

”Tietenkin odotan niit√§ kohtaamisia vesi kielell√§, koska TPV on se seura josta olen jalkapalloilulliset oppini nuorena saanut. Muistelen niit√§ aikoja ihan l√§mm√∂ll√§, mutta nyt p√§√§st√§√§n mittaamaan tasoa heit√§ vastaan, ja on j√§nn√§ n√§hd√§ mit√§ sielt√§ tulee. Nykyinen joukkue on sin√§ns√§ minulle aika outo, mutta on hieno ensi kaudella n√§ytt√§√§, ett√§ pystyt√§√§n laittamaan perinteiselle seuralle kampoihin ihan meid√§n kakkosjoukueellakin”, Savolainen toteaa.

Kakkosjoukkueen otteluohjelma julkaistaan näillä näkymin vasta maaliskuussa, joten tietoa derbyjen ajankohdasta joudutaan odottelemaan vielä muutama kuukausi. Muutoinkin joukkueella on toki vielä pitkä matka edessään ennen kuin kausi Kolmosessa saadaan potkaistua käyntiin huhtikuun lopulla. Valmistautuminen alkaa täysillä nyt!

Katso Markus Kopfin ja Henri Savolaisen haastattelut