Markus Kopf kakkos­joukkueen päävalmentajaksi – Henri Savolaisesta joukkueenjohtaja

25/11/2021 TamU 2
Uutinen

Tampere United on valinnut Kolmoseen nousseen miesten kakkosjoukkueensa päävalementajaksi Markus Kopfin. Tampere Unitedissa viimeiset kaksi kautta pelanneella Kopfilla on hyvät valmiudet tehtävään, sillä hän on hankkinut UEFA B -lisenssin jo Saksassa asuessaan. Avukseen joukkueen taustoille Kopf saa tässä vaiheessa Henri Savolaisen, joka ottaa kakkosjoukkueen joukkueenjohtajan vastuut Eemeli Peltoselta.

Markus Kopf ei ole aiemmin ollut päävalmentajan roolissa, sillä pelaajaura jatkui Tampere Unitedissa viime kauteen saakka. Saksassa ollessaan Kopf kuului joukkueensa eli kuudennella sarjatasolla pelanneen SV Stadelhofenin kapteenistoon, ja veti toisinaan myös joukkueen harjoituksia päävalmentajan ollessa estynyt. UEFA B -lisenssi Kopfilla on ollut jo pidempään, ja viimeisimmän lisenssin voimassa pitämiseksi vaadittavan täydennyskoulutuksen Kopf suoritti viime kesänä.

”Tampere Unitedin kakkosjoukkueen päävalmentajan pesti on hyvä alku valmentajan uralleni. Pidän seuran visioista ja siitä, että seuralla on vahva organisaatio. Se auttaa minua uudessa tehtävässäni”, Markus Kopf kertoo.

Tampere Unitedin kakkosjoukkue toimii ensi kaudellakin tiiviissä yhteistyössä edustusjoukkueen kanssa. Tätä taustaa vasten on erittäin tärkeää, että taustoilla on toisensa hyvin tuntevat ja toisiinsa luottavat henkilöt. Aiemmin hyvän yhteistyön takasi molemmissa joukkueissa valmentajana toiminut Weeti Tero, ja jatkossakin Tero on varmasti tärkeä linkki joukkueiden välillä.

Yhteistyön voi odottaa toimivan hyvin myös päävalmentaja Jukka Listenmaan kannssa, sillä tämä ennusti jo kaksi vuotta sitten Kopfin liittyessä TamUun, että kokeneen pelaajan valmentajakokemuksesta olisi TamUlle hyötyä myös pelaajauran jälkeen. Nyt tämä ennuste on toteutumassa. Parin vuoden takaisessa siirtouutisessa Listenmaa kertoi myös, että Kopfin kyky ohjata pelaajia oli vakuuttanut hänet nopeasti ja että UEFA B -lisenssi näkyi jo silloin Kopfin tekemisessä.

”Uskon että meillä on hyvä ja tiivis yhteistyö ’Listen’ kanssa. Kakkosjoukkue on jatkossakin paikka, josta ykkösjoukkueen pelaajat voivat tarvittaessa saada peliaikaa.”

Pelaajaura saa Kopfin mukaan nyt kuitenkin jäädä taakse.

”Jos kaikki menee suunnitellusti, pelaaminen jää nyt taakse. Olen siitä hiukan surullinen, sillä pidän pelaamisesta, mutta nyt haluan keskittyä valmentamiseen. Se on tarpeen, koska minulla ei ole vielä pitkää kokemusta valmentajana. Toki tarpeen tullen voin mennä ensi kaudella kentälle, mutta tälle ei pitäisi olla tarvetta.”

Tavoitteena Kolmosen ylempi keskikasti

Tampere Unitedin kakkosjoukkueen rakentaminen on vasta alussa, sillä joukkueen omat tryoutit alkavat ensi viikon maanantaina 29.11. Markus Kopf uskoo silti jo nyt, että joukkue pystyy pelaamaan ensi kaudella Kolmosen ylemmässä keskikastissa.

”Haluan rakentaa joukkueen, jolla ei ole mitään tekemistä putoamistaistelun kanssa, vaan tavoite on Kolmosen ylemmässä keskikastissa. Viime vuoteen verrattuna joukkue tarvitsee kehitystä taktisissa asioissa ja joukkuepelissä, sillä menestys perustui paljon henkilökohtaiseen osaamiseen. Lisäksi joukkueeseen tarvitaan leveyttä, sillä viime kaudella penkillä oli joissain peleissä vain pari vaihtopelaajaa, mutta siellä pitää olla 4–5 hyvää pelaajaa. Jos jollain on huono päivä, pitää olla mahdollisuus tuoda toinen pelaaja kentälle”, Kopf puntaroi.

”Olen iloinen saadessani kakkosjoukkueen päävalmentajan tehtävän ja ylpeä siitä, että saan olla mukana toteuttamassa Tampere Unitedin visiota. Toivon että ensi kaudella Sinikaarti löytää tiensä katsomoon myös kakkosjoukkueen peleissä”, heittää Kopf lopuksi pallon kannattajien suuntaan.

Ainakin kahdessa ottelussa Markus Kopfin toive toteutuu lähes varmasti, sillä ensi kauden otteluohjelmaan kakkosjoukkueella kuuluvat ottelut Tampereen Pallo-Veikkojen edustusjoukkuetta vastaan. Nämä ottelut eivät varmasti jätä Tampere Unitedin kannattajia kylmäksi. Lisäksi jälleennäkemiset mm. Nokian Pallo-Seuran ja FC Haka juniorien kanssa herättävät varmasti tunteita – eikä vähiten siksi että nokialaisille Tampere United ei ole edelleenkään hävinnyt kertaakaan.

Henri Savolainen siirtyy maalilta joukkueenjohtajaksi

Viime kaudella tunteikkaat jäähyväiset ainakin edustustasolla pelaamiselle jättänyt Henri Savolainen on hoitanut joukkueenjohtajan tehtäviä jo muutaman viikon ajan. Kiireisimpiä tehtäviä on ollut tryout-ilmoitusten käsittely yhdessä Eemeli Peltosen kanssa. Jo ensi viikolla ollaan jo täydessä vauhdissa, kun kakkosjoukkueen tryoutit alkavat Pirkkahallissa heti maanantaina 29.11.

”Pohdin jo viime talvena, että oma peliura ehkä päättyy kauden jälkeen. Siinä puntaroin, että aika vaikea on kahdenkymmenen vuoden pelaamisen jälkeen lopettaa seurassa toimimista kokonaan, ja aloin pohtia missä minusta voisi olla hyötyä TamUlle. TamU on sellainen seura jossa haluan toimia, ja jo kesällä alettiin Eemeli Peltosen kanssa miettiä miten voisin auttaa häntä, ja kun joukkueen toiminnan kehittäminen kiinnostaa, alkoi tuntua, että joukkueenjohtajan pesti voisi olla vähän niinkuin luotu meikäläistä varten”, avaa Savolainen päätymistään joukkueenjohtajaksi.

Uuden joukkueenjohtajan mukaan kakkosjoukkue on saanut hyvin tryout-hakemuksia, joten uuteen kauteen valmistautuminen pääsee hyvään käyntiin jo tulevalla viikolla.

”Mielenkiintoisia pelaajia on kyllä tulossa, ja nyt kun on päävalmentaja saatu julkaistua, niin hän varmasti pystyy katsomaan millaisia pelaajia me tarvitsemme. Jokaiselle pelipaikalle on tullut hakijoita, ja lupaavan oloisia kavereita on useita, ja varmasti saadaan vahvistusta viime kauden joukkueeseen. Odotan innolla, että reenit alkaa ja näkee pelaajat ihan livenä”, Savolainen toteaa.

Tulevalla kaudella vastassa paljon tuttuja joukkueita

Tulevalla kaudella kakkosjoukkue pelaa samaa sarjaa, jossa edustusjoukkue pelasi kaksi edellistä kautta. Näin ollen joukkueenjohtaja tietää hyvin, minne ollaan menossa.

”Tiedämme hyvin minkä tasoisia vastustajia ja millaisia pelejä on odotettavissa. Odotan että saamme hyvän joukkueen jalkeille ja revittyä sarjassa hyviä tuloksia. Tavoite on stabilisoida kakkosjoukkueen paikka Kolmosessa, eli lähdetään säilyttämään sarjapaikka. Ei kannata kiirehtiä sitä, että lähdettäisiin nousua hakemaan, koska Kolmonen on hyvä paikka kehittyä, ja TamU on houkutteleva organisaatio tulla pelaamaan”, Savolainen avaa joukkueen tavoitteita.

”Nelosesta kun vaihdetaan Kolmoseen hyppäys ei ole niin iso kuin Kolmosesta Kakkoseen. Kärkipään joukkueissa on hyviä pelimiehiä, jotka on pelanneet korkeammillakin sarjatasoilla. Puolustuspelaamisen kautta meidän kannattaa ajatella ja tilkitä oma pää, ja uskon että joukkueeseen saadaan taito tehdä tarvittavat maalit toiseen päähän. Sillä me pystymme varmasti raapimaan tuloksia”, Savolainen pohtii.

Yksi kärkipäähän todennäköisesti sijoittuvista joukkueista on Tampereen Pallo-Veikot. Tulevat kohtaamiset herättävät myös Henri Savolaisessa ertyisen tunteen.

”Tietenkin odotan niitä kohtaamisia vesi kielellä, koska TPV on se seura josta olen jalkapalloilulliset oppini nuorena saanut. Muistelen niitä aikoja ihan lämmöllä, mutta nyt päästään mittaamaan tasoa heitä vastaan, ja on jännä nähdä mitä sieltä tulee. Nykyinen joukkue on sinänsä minulle aika outo, mutta on hieno ensi kaudella näyttää, että pystytään laittamaan perinteiselle seuralle kampoihin ihan meidän kakkosjoukueellakin”, Savolainen toteaa.

Kakkosjoukkueen otteluohjelma julkaistaan näillä näkymin vasta maaliskuussa, joten tietoa derbyjen ajankohdasta joudutaan odottelemaan vielä muutama kuukausi. Muutoinkin joukkueella on toki vielä pitkä matka edessään ennen kuin kausi Kolmosessa saadaan potkaistua käyntiin huhtikuun lopulla. Valmistautuminen alkaa täysillä nyt!

Katso Markus Kopfin ja Henri Savolaisen haastattelut


TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa