Maanantaina haussa kauden kolmas voitto paikallis­­otteluissa

14/08/2022 TamU
Otteluennakko

Tampere United pelaa kauden kolmannen paikallisottelunsa, kun Ilveksen kakkosjoukkue isännöi Sinipaitoja maanantai-iltana Kaupissa. Kahdesta edellisestä paikalliskamppailusta TamU on ottanut voitot Pyynikillä, mutta nyt pelataan lyhyen ajan sisällä sekä Ilveksen kakkosjoukkuetta että Ilves-Kissoja vastaan vieraissa. Lisäjännitystä otteluun tuo Ilveksen nousukunto, joka toi edellisessä ottelussa voiton Ilves-Kissoista ja on nostanut joukkueen niukasti putoamisviivan yläpuolelle.

Ilves 2 – TamU

  • TamU hakee suuntaa loppukaudelle: noustaanko kärkitaisteluun vai joudutaanko katse kääntämään putoamisviivan suuntaan?
  • Edellisessä kohtaamisessa Pyynikillä TamU meni ensin helppoon 3–0-johtoon, mutta lopussa 3–2-lukemia jouduttiin puolustamaan viimeisillä voimilla.
  • Paikalliskamppailu tuo oman värinsä otteluun.

Kolmessa seuraavassa pelissä nähdään, missä päässä taulukkoa loppukausi pelataan, eli tavoitellaanko nousukarsintapaikkaa vai taistellaanko putoamista vastaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Annetaan Ilveksen pitää pallo, ja kun paikka on, lähdemme prässäämään on se paikka sitten korkeammalla tai matalammalla.

- Jukka Listenmaa
Päävalementaja

Aivan varmasti tämä tästä kääntyy. Niissäkin peleissä joissa ei ole tullut niin paljon pisteitä on ollut pienestä kiinni, että olisi tullut täysi pistepotti.

- Arttu Raittinen
Hyökkääjä

Kyllä se meille aina iso apu on kun Sinikaarti on paikalla ja pitää ääntä. Toivotaan, että kerrankin löytyisi Kaupistakin tunnelmaa pelistä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tampere United katkaisi neljän ottelun mittaiseksi kasvaneen tappioputkensa viikko sitten maanantaina pelaamalla tasan 1–1 HJK Klubi 04:n vieraana Töölössä. Tulos piti TamUn sarjan kärkijoukkueiden joukossa, mutta Ilvestä vastaan pelatessa katse kääntyy luonnostaan putoamisviivaan.

Ilves-ottelu aloittaa samalla kolmen ottelun sarjan, jossa kohdataan kolme tällä hetkellä TamUn alapuolella sarjassa olevaa joukkuetta. Ilveksen jälkeen vastaan tulee VJS vieraissa ja sitten GrIFK kotona Pyynikillä.

Ilves-ottelu on TamUn kannalta tutun skitsofreeninen, sillä voitolla asema kohenee merkittävästi kärkikamppailussa, mutta tappiolla moni sarjataulukossa TamUn alapuolella oleva seura jää aivan liian lähelle. Jopa Ilves nousisi voitolla vain yhden pisteen päähän TamUsta, ja kun katsoo asiaa heidän kantiltaan, voitto toisi heille edes hiukan lisää turvaa putoamisviivan päällä.

”Kolmessa seuraavassa pelissä nähdään, missä päässä taulukkoa loppukausi pelataan, eli tavoitellaanko nousukarsintapaikkaa vai taistellaanko putoamista vastaan”, kiteyttää tilanteen päävalmentaja Jukka Listenmaa.

Millaisen muodostelman ja taktiikan TamU valitsee?

Sen lisäksi että Ilves-kohtaaminen aloittaa TamUn kannalta tärkeän kolmen ottelun rupeaman, se myös päättää toisenlaisen kolmen ottelun sarjan, jossa kohdataan liigajoukkueiden reservijoukkueet. Näissä joukkueissa pelaa pääasiassa juniori-ikäisiä pelaajia, ja vastustajien pelityylit muistuttavat monella tapaa toisiaan Kysymys kuuluukin, lähteekö TamU Ilvestä vastaan samalla 451-muodostelmalla, jolla se pelasi Honka Akatemiaa ja Klubi 04:ää vastaan.

Oman hankaluutensa päävalmentaja Listenmaalle tuo se, että vielä sunnuntai-iltapäivällä ei ole selvää, mitkä pelaajat ovat maanantaina käytössä, sillä joukkueessa on paljon flunssan oireita ja erilaisia pikkuvammoja. Lisäksi Eetu Räisänen kärsii vielä tässä ottelussa Honka-pelissä suoran punaisen takia saamaansa kahden ottelun pelikielitoa.

”Uskon, että aikalailla samalla jatketaan kuin viime peleissä. Formaatio on vielä vähän auki, kunnes tänään nähdään mikä meidän pelaajatilanne on”, Listenmaa toteaa.

”Ainakin Julius Stenroos on vielä kipeänä. Tomi Ylisen pitäisi olla jo kunnossa, ja Ali Aitbenzanzoun saisi periaatteessa tänään jo vetää täyden treenin, ja mahdollisesti voisi olla käytössä. Paavo Kujala on jalkansa kanssa kysymysmerkki, samoin Arttu Mättö on kysymysmerkki. Aika paljon se elää tässä kohtaa”, Listenmaa luettelee ulkomuistista.

”Joka tapauksessa annetaan Ilveksen pitää palloa, ja kun paikka on, lähdemme prässäämään on se paikka sitten korkeammalla tai matalammalla. Tiivis puolustaminen ja siitä lähdetään iskemään. Ei meidän kannata Ilveksen nopeita nuoria poikia vastaan kilpajuoksuun lähteä. Tavoite on jaksaa 90 minuuttia samalla tasolla kuin Klubi-pelissä niin hyvä tulee”, Listenmaa kertoo taktiikasta.

Ilveksellä on reservijoukkueelle tyypillisesti käynyt kauden aikana kentällä lukuisa määrä pelaajia, ja kulloinkin pelaavaa kokoonpanoa on vaikea ennakoida. Edellisen ottelun perusteella yksi kuumimmista hyökkäyspään pelaajista on NoPSissa vielä alkukaudella Kolmosta pelannut ja siellä yhdeksän maalia seitsemässä ottelussa tehnyt Tomas Varhi, joka iski Ilveksen edellisessä ottelussa molemmat maalit, kun Ilves-Kissat kaatui maalein 2–0. Paljon huomiota on saanut myös Badreddine Bushara, joka on neljällä maalillaan Ilveksen pelaajapörssin kärkinimi.

”Busharaa kannatta kyllä seurata, on jokusen maalin tehnyt ja on lupaava hyökkääjä. Katsotaan tuleeko lauantaina liigapelissä ensimmäisen jakson pelannut Noel Hasa paikalle. Kyllähän siellä liigajoukkueen mukana harjoittelevat pelaajat lupaavia poikia kaikki ovat, mutta en ala sieltä erikseen enempää sanomaan”, Listenmaa toteaa.

Arttu Raittinen uskoo voitottoman putken katkeavan

Ilveksessä vielä kaudella 2019 juniori-ikäisenä pelannut Arttu Raittinen on yksi monista Ilveksen junioripolun läpikäyneistä TamU-pelaajista. Hän ei koe että heinäkuun alusta alkanut Sinipaitojen voitoton putki tai viikko sitten HJK Klubi 04:ää vastaan katkaistu tappioputki olisivat suuremmin vaikuttaneet joukkueen tekemiseen.

”Kyllä meidän treenaaminen on ollut ihan samanlaista laadukasta, mutta kyllä se mielialaan vähän vaikuttaa kun pisteitä ei tule, varsinkin kun niitä tuli niin hyvin alkukaudesta.”

Seuraavat ottelut ovat TamUn kannalta ratkaisevia loppukauden suunnan kannalta, ja Raittinen uskoo että suunta on hyvä.

”Aivan varmasti tämä tästä kääntyy. Niissäkin peleissä joissa ei ole tullut niin paljon pisteitä on ollut pienestä kiinni, että olisi tullut täysi pistepotti”, Raittinen sanoo.

Arttu Raittinen on alkukauden loukkaantumishuolien jälkeen saanut viime aikoina enemmän vastuuta, ja on ollut avauskokoonpanossa TamUn kahdessa edellisessä ottelussa. Ilves-ottelua tosin uhkaa lievät flunssan oireet.

”Ihan tyytyväinen olen ollut, kun olen saanut vastuuta avauksessakin, Honka-peli oli tietysti vähän vaikea, kun saatiin punainen kortti heti siihen alkuun, mutta Klubi-peli oli ihan hyvä minulta, vaikka se olikin aika puolustusvoittoinen ottelu”, arvioi Raittinen omia esityksiään.

”Ilves-ottelusta voi odottaa samanlaista kuin Honka-pelistä. Ilves varmasti pyrkii pitämään palloa ja prässäämään ylhäältä. Vanhoja pelikavereita Ilveksestä löytyy ainakin Rasmus Lehtonen ja Taha Özcelik, jota yleisön kannattaa keskikentällä seurata.”

Paikallisottelun tuo ylimääräistä värinää

Otteluissa Ilvestä vastaan on aina katsomon puolella pieni ylimääräinen lataus. Osittain tämä johtuu Tampere Unitedin ja Ilveksen toisiinsa kietoutuvista historioista ja osittain kannattajien välisistä tapahtumista vuosien varrella.

Monelle TamUn kannattajalle ja seuraihmiselle Ilves edustaa sitä seuraa, joka on ottanut TamUn aseman pääsarjassa. Sitä myötä se on myös se seura, jonka haastaminen edustustasolla kutkuttaisi kaikista eniten. Toistaiseksi TamU ei kuitenkaan ole päässyt haastamaan Ilveksen edustusjoukkuetta uuden tulemisensa aikana. Maanantain kamppailu on sen sijaan jo kymmenes Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan, ja tähän päälle tulee vielä lukuisat harjoitusottelut. Tähän on tyytyminen – tällä erää.

Katosomon puolella ottelun alla ei ole epäselvää siitä, että TamU-kannattajat hallitsevat tapahtumia Sinikaartin johdolla.

”Kyllä se meille aina iso apu on kun Sinikaarti on paikalla ja pitää ääntä. Toivotaan, että se siirtyy nyt ratikan toisen päätepysäkin lähelle, ja kerrankin löytyisi Kaupistakin tunnelmaa pelistä”, päävalmentaja Listenmaa sivaltaa.

Myös Arttu Raittinen korostaa kannattajien suurta merkitystä.

”Kyllä se tuntuu hyvältä pelata kun on paljon kannattajia tukena. Siitä saa lisävoimaa matsiin. Toivotaan että tulee paljon paljon kaartia paikalle. Pitäisi olla hyvä lämmin päiväkin, niin sinne vaan.”

Ottelu pelataan Kaupin tekonurmella 3 maanantaina 15.8. kello 19.00 Kaupissa katsojia odottaa siltä osin hyvät olosuhteet, että Kaupissa katetut katsomot ovat lähellä kenttää ja ovat myös korkeutensa puolesta varsin asialliset. Ilveksen tarjoamista oheispalveluista ei ole tällä erää tarkempaa tietoa, mutta oletettavasti ne rajoittuvat perinteisiin grillipalveluihin.

Otteluun kannattaa saapua julkisilla liikennevälineillä, sillä samanaikaisesti Kaupissa on käynnissä Superpesiksen kärkiottelu, ja parkkipaikat tulevat olemaan kiven alla. Ratikka tuo mukavasti Kauppiin lähelle kenttää.

Tarjolla on myös Aamulehti Liven suora lähetys niille Aamulehden tilaajille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse maanantai-iltana Kauppiin. Ottelulähetys alkaa ennakkohaastatteluilla ennen kuin ottelu potkaistaan käyntiin klo 19.00. Ottelun selostaa Rasmus Junila, ja kommentaattorina lähetyksessä toimii Palloliiton urheilutoiminnan nuoruusvaiheen kehityspäällikkö Markus Paananen, joka on aiemmin työskennellyt pitkään Ilveksessä.

Nähtäväksi jää, kuinka keltavihrein silmälasein katsottuna ottelua lopulta kommentoidaan Aamulehden lähetyksessä. TamUn taatusti sinivihreä otteluseuranta palvelee tutusti Twitterissä ja Instagram Storyssa.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

4.2. Reipas - TamU 3 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

4.2. TamU 2 - Union Plaani 0 – 2

25.2. klo 14 TamU - TPV

10.3. klo 14 TamU naiset - TuTo

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa