Maalivahti­valmentajat Juha Seppälä ja Jussi Siltanen jatko­sopimuksiin

29/09/2021 TamU
Uutinen

Tampere Unitedin valmennustiimin keskeisen osan muodostavat Juha Seppälä ja Jussi Siltanen jatkavat edustusjoukkueen maalivahtivalmentajina myös kaudella 2022. Seppälä siirtyi Sinipaitoihin kaudeksi 2021 ja Siltanen on ollut mukana valmennustiimissä kaudesta 2017 saakka pelattuaan ensin maalivahtina kaudet 2015–16. Kaksikolla on hyvin samankaltaiset ajatukset modernista maalivahtipelistä, joten jatko Tampere Unitedissa ei vaatinut kummaltakaan suurempia pohdiskeluja.

Juha Seppälä tosin kertoo, että tietyn pohdinnan aiheutti se, että Tampere Unitedin ensi kauden sarjataso ei ole vielä selvinnyt. Loppujen lopuksi tämä ei kuitenkaan muodostunut 1+1-vuotisen jatkosopimuksen tekemisen esteeksi.

”Tahtotila oli jatkaa TamUssa, mutta ainoa asia mitä mietin oli, onko virtaa vielä Kolmosessa jos emme nousekaan. Nyt kuitenkin totesin, että ei Tampereella ole mitään muutakaan järkevää projektia, johon voisi hypätä mukaan. Mahdollisuutta minulla ei ole enää lähteä mihinkään reissaamaan, kun työelämä vie mukanaan, joten kyllä TamU oli ehdottomasti ykkösvaihtoehto”, Juha Seppälä avaa ajatusprosessiaan.

”Kyllähän TamU seurana on sellainen, että asiat hoidetaan fiksusti, ja toivottavasti seura on hyvässä maineessa vielä näiden kahden vuoden jälkeenkin, kun itse olen ollut mukana”, Seppälä naurahtaa.

Seppälä toteaakin aikansa TamUssa olleen erittäin hyvää aikaa.

”Aikaisemminkin olen pelaajana ja valmentajana ollut todella hyvissä joukkueissa, mutta kyllä tämä runko, joka meillä on ollut kaksi vuotta ollut kasassa, ja erityisesti tämän vuoden joukkue ihan kärkipäähän menee. Pelaajien sitoutuminen sekä henki seurassa ja joukkueen sisällä, niin kyllähän tämä on ihan ykkösjoukkue missä olen ollut mukana.”

”Siksi pistän nyt omat ambitiot taka-alalle. Ei se ole maailmanloppu olla Kolmosessa, jos niin kävisi. Kyllä minä mieluummin olen hyvässä joukkueessa ja ympäristössä jossain alempana kuin jossain ylempänä toisenlaisessa ympäristössä”, Seppälä linjaa.

Juha Seppälä

Valmennuskaksikon yhteistyö on helppoa

Jussi Siltanen kertoo olevansa odottavaisilla mielin sen suhteen, mikä on ensi kauden sarjataso. Kaikki tietysti ovat odottaneet koko kauden nousua Kakkoseen´, sillä nyt jalkeilla on joukkue, joka ei ole pelkästään huipputasoa Kolmoseen, mutta muodostaisi nousun tullessa myös erinomaisen pohjan Kakkosen tason joukkueelle.

”Tosi iloisella mielin jatkan. Tässä on niin huippuporukka pelaajissa ja taustoissa, että ei ole vaihtoehtoa että muualla menisin”, Siltanen toteaa.

Jo useamman vuoden TamUssa mukana ollut Siltanen tuntuu myös nauttineen viimeisistä kahdesta vuodesta ja toimivasta yhteistyöstä Juha Seppälän kanssa.

”Ajattelemme maalivahtipelistä samalla tavalla, eli näkemykset siitä miten pitäisi pelata ovat samat. Yhteistyö toimii ihan loistavasti. Ei ole ollut mitään tilanteita, että toinen miettisi toisinpäin ja toinen toisin, vaan asiat saadaan aina sovittua helposti”, Siltanen kertoo.

Myös Juha Seppälä näkee yhteistyön samalla tavalla.

”Jussin kanssahan on maailman helpoin sopia asioista ja tehdä yhteistyötä. Jussihan on joustava ja avoin kaikille. Jussin kanssa ajattelemme maalivahdin pelaamisesta ja harjoittelusta samalla tavalla. Väittäisin että emme ole kahden vuoden aikana olleet yhdestäkään asiasta eri mieltä. Ajattelemme tosi samalla tavalla siitä kuka pelaa ja milloin pelaa, eikä ole jouduttu vääntämään ja arpomaan kummalla vaihtoehdolla mennään”, komppaa Seppälä yhteistyön laatua.

Molemmat valmentajat sekä suunnittelevat että vetävät harjoituksia, joskin Seppälällä on suurempi vastuu etenkin suunnittelusta. Harjoitusten vetämisessä yhteistyö korostuu erityisen paljon.

”Minunkaan suunnittelemat harjoitukset eivät onnistuisi ilman Jussia, vaan maalivahdit saavat laadukkaita reenejä sen takia, että Jussia voi itseä käyttää reeneissä. Jussilla on ihan älyttömän hyvä potkutekniikka. Paraskaan piirrustuspöydällä tehty harjoitus ei toimi jos me ei saada maalivahdille sellaisia palloja mitä me halutaan, ja Jussi on siinä älyttömän hyvä”, Seppälä kuvailee.

”Varsinkin kesken kauden kun oli loukkaantumisia ja Aapo [Sipponen] oli armeijassa, niin välillä oli vain yksi maalivahti harjoituksia. Silloin on aika iso apu siitä että meitä on kaksi”, Siltanen komppaa.¨

Jussi Siltanen

Maalivahtivalmentajat osana koko valmennustiimiä

Molemmat maalivahtivalmentajat korostavat sitä, että päävalmentaja Jukka Listenmaa on se joka päättää viime kädessä asioista, eivätkä kysyttäessä koe omaa rooliaan varsinaisen maalivahtivalmentajan roolin ulkopuolella kovinkaan suureksi. Keskusteltaessa kuitenkin paljastuu, että päävalmentaja Listenmaalla on hyvin keskusteleva lähestymistapa.

”Kyllä ’Liste’ tekee aina lopullisen päätöksen, mutta hän usein sparraa ja koeponnistaa minunkin kanssa ajatuksiaan esimerkiksi pelitavasta tai pelaajavalinnoista”, Seppälä kertoo.

”Kyllä meitä kaikkia kuunnellaan aika paljon päätöksenteossa, ja ’Liste’ kysyy mielipiteitä myös kun kokoonpanoa valitaan”, Siltanen komppaa.

”Maalivahtivalmentajan kannalta ’Liste’ on ihan täydellinen kumppani. ’Liste’ sanoo, että ei halua ottaa kantaa maalivahtivalintoihin tai maalivahtien tekemiseen. Vaikka päävalmentaja aina lopulta päättää kuka pelaa, en muista kahden vuoden ajalta yhtään sellaista tilannetta, jossa ’Liste’ olisi jyrännyt maalivahtivalmentajien näkemyksen, vaikka hän saa sen päävalmentaja tottkai tehdä”, Seppälä kuvailee.

”Kyllä ’Listellä’ on voimakas näkemys  jalkapallosta ja joukkueen pelaamisesta, mutta hänellä on sellainen hyvä puoli, että hän osallistaa ihan kaikki taustaryhmään kuuluvat ja kysyy mielipiteitä”, Seppälä tiivistää.

Suurin odotuksin kohti tulevaa

Juha Seppälä kertoo, että kaksi vuotta sitten hänen tullessaan päävalmentaja Jukka Listenmaan mukana Sinipaitoihin ainoa tavoite on ollut TamUn nostaminen takaisin Kakkoseen.

”Silloin kun tulin, jotenkin sitä ajatteli että työ olisi ollut helpompi kuin mitä se on todellisuudessa on ollut. Sarjatason vaihtaminen on vaikeaa, mutta onneksi meillä on kaikki omissa käsissä”, Seppälä toteaa.

Kysyttäessä ovatko menneet kaksi kautta olleet parasta aikaa TamUssa, Jussi Siltanen herkistyy muistelemaan omaan viimeistä pelivuottaan Sinipaidoissa eli kautta 2016, joka päättyi nousuun Kakkoseen ja Tampere Unitedin edellisiin nousujuhliin.

”Toivottavasti tämäkin kausi päättyy nousuun, niin pääsen kokemaan miltä sarjanousu tuntuu vaihtopenkin puolelta. Kyllä viimeiset kaksi vuotta on ollut loistavaa toimintaa taustoilta ja koko seuralta, ja on ollut kyllä ilo olla mukana”, Siltanen toteaa.

Mutta mitä tapahtuu kun nousu toteutuu? Moni Tampere Unitedin kannattaja odottaa Kakkosen kautta jo vesi kielellä, koska tällä kertaa seuran on huomattavasti valmiimpi ottamaan haasteen vastaan kuin se oli kauden 2016 sarjanousun jälkeen.

”Jos ja kun sarjataso on ensi vuonna Kakkonen, sellainen hyvä keskikastin sijoitus on varmaan se mitä kannattaa ensimmäisenä vuonna lähteä hakemaan. Ei kannata lähteä tavoittelemaan kuuta taivaalta, vaikka varmasti meidän joukkue on sinne kilpailukykyinen. Se on kuitenkin ylempi sarjataso, ja muilla joukkueilla on rutiini pelata niitä pelejä kovempi kuin meillä, vaikka materiaalin puolesta tullaan pärjäämään”, Seppälä maalailee tulevaa.

Viimeiset kaksi vuotta ovat tähdänneet Tampere Unitedissa siihen, että joukkue on valmis hyppäämään Kakkosen tasolle, kun se hetki koittaa. Joukkuetta ei ole rakennettu sarjanousun mahdollistamista silmällä pitäen vaan Kakkosessa pelaamista silmällä pitäen. Tämä pätee Seppälän mukaan hyvin myös maalivahteihin.

”Oma filosofiani on tämän kaksi vuotta ollut se, että valmistellaan meidän maalivahteja siihen mahdolliseen sarjanousuun, jotta silloin käytössä olevat maalivahdit ovat valmiita uudelle sarjatasolle. Jos jostain ulkopuolelta tulee tarjolle joku hyvä maalivahti niin sitten sitä harkitaan, mutta kyllä sen eteen on tehty töitä että Antti, Aapo ja ’Ht’ pystyvät pelaamaan hyvällä tasolla seuraavallakin sarjatasolla”, kertoo Seppälä viitaten nykyisiin maalivahteihin eli Antti Kuusiseen, Aapo Sipposeen ja Henri Savolaiseen.

Sarjanousun kohtalo ratkeaa kahdessa vielä jäljellä olevassa sarjaottelussa,  joista ensimmäinen pelataan torstaina 30.9. klo 20.00 Tampereen Kisatovereiden vieraana Kaupissa. Sarjan päätöskierroksella lauantaina 9.10. TamU kohtaa FC Haka juniorit kotona Pyynikillä klo 16.00 alkaen.

Katso Juha Seppälän ja Jussi Siltasen haastattelu

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa