Maalivahti­valmentaja Juha Seppälälle jatkosopimus

06/09/2023 TamU
Uutinen

Tampere United ja maalivahtivalmentaja Juha Seppälä ovat päättäneet käyttää Seppälän sopimuksessa olevan option kaudesta 2024 yhteisellä päätöksellä. Kausi 2024 on Seppälälle päävalmentaja Jukka Listenmaan tapaan jo viides Tampere Unitedissa. Seppälällä on vahvan näkemys ja kokemus maalivahti­valmentamisesta ja maalivahdin pelaamisesta osana pelinrakentamis­vaihetta ja joukkue­puolustamista, ja hän tuo valmennus­ryhmään myös maalivahtien pelaamista laajempaa näkemystä joukkueen pelaamisesta.

Juha Seppälä

  • Valmentanut Tampere Unitedissa kaudesta 2020 alkaen.
  • Valmensi ennen Tampere Unitediin siirtymistä paikalliskilpailija TPV:ssä.
  • Taustalla oma pelaajaura kasvattajaseura Hakassa sekä FC Hämeenlinnassa ja KPV:ssä.

Minun mielestäni meillä on tällä porukalla ja tällä jo pitkään kasassa olleella rungolla vielä parhaat pelit edessä.

- Juha Seppälä
Maalivahtivalmentaja

Arvostan sitä, että saa olla hyvässä eteenpäin menevässä seurassa, jossa hommat toimivat. Se on paljon tärkeämpää kuin sarjatasot, joista tulee jotain statusta.

- Juha Seppälä
Maalivahtivalmentaja

Toivottavasti olen itsekin kehittynyt TamU-vuosieni aikana, mutta sen on kyllä huomannut, että seura on kehittynyt, ja sellaisessa toiminnassa on aina mukava olla mukana.

- Juha Seppälä
Maalivahtivalmentaja

Kysyttäessä Juha Seppälältä, miksi hän päätyi kuluvan kauden sopimuksessa ollevan option käyttämiseen, vastaus lähtee siitä että päätös oli helppo. Sitten tarina palaa siihen aikaan, jona Seppälä aloitti Tampere Unitedissa.

”Kun miettii neljä vuotta sitten alkanutta tarinaa, jossa alettiin ihan tyhjälle ruutu­paperille piirtää ja hahmottaa joukkuetta, niin minusta piirros ei ole vieläkään valmis.”

”Koin silloin TamUun tulemisen hyvänä haasteena, koska tiesin tämän olevan sellainen seura, jossa pitää saada tulosta aikaan ja pitää menestyä. Se on asia joka ajaa itseänikin eteenpäin. Minun mielestäni meillä on tällä porukalla ja tällä jo pitkään kasassa olleella rungolla vielä parhaat pelit edessä”, Seppälä maalailee.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa kertoi oman jatkonsa uutisoinnissa, että kausi 2024 jää hänen viimeisekseen Tampere Unitedissa. Samalla hän puhui siitä, että viittä vuotta pidempi aika saman joukkueen päävalmentajana ei välttämättä ole valmentajan eikä myöskään seuran kannalta paras vaihtoehto.

”Ymmärrän ’Listen’ kannan, ja on totta, että älyttömän pitkiä päävalmentajan putkia näkee nykyisin enää harvemmin. En näe muiden valmentajaroolien osalta, etteikö voisi olla pidempiä putkia, vaan on luonnollistakin, että muissa kuin päävalmentajan roolissa putket on pidempiä. Sitä kautta tulee myös jatkumoa”, Seppälä toteaa.

”Omalta kohdaltani en osaa tulevaisuuten ennustaa, mutta en ajattele niin, että viiden vuoden jälkeen pitäisi matkan jatkua. Jos mietitään ensi kauden jälkeisiä aikoja, minulle ratkaisevia juttuja ovat se, millä sarjatasolla pelataan ja millainen valmennusporukka on.”

Neljä vuotta sitten Juha Seppälä liittyi Tampere Unitediin samaan aikaan Jukka Listenmaan kanssa sen jälkeen kun he olivat valmentaneet samassa joukkueessa toisessa seurassa. Jos joku oli ajatellut, että kaksikko olisi automaattisesti pakettiratkaisu, tämän ajatuksen voi unohtaa.

Kaupissa pelaaminen auttaa maalivahtipeliä

Vuosi sitten Juha Seppälä puhui jatkosopimus­haastattelun yhteydessä siitä, että siirtyminen Kauppiin normaalin kokoiselle kentälle on hyödyksi maalivahtipelin kannalta, koska maalivahdit pelaavat pitkälti etäisyyksien kautta. Seppälän mukaan tämä on toteutunut ajatellulla tavalla, kun kentän koko ei vaihdu pelistä toiseen niin paljoa.

”Kun pelaat aina samanlaisella kentällä, tilanteiden lukeminen ja sen hahmottaminen mihin se pallo tippuu tulee helpommaksi”, Seppälä avaa.

Vieraspeleissä TamU on päästänyt enemmän maaleja kuin kotona Kaupissa, mutta Seppälä ei usko tämän liittyvän itse kenttään.

”Sanoisin, että kyse on enemmänkin koko joukkueen pelaamisesta. Emme me mitään ole vieraspeleihin muuttaneet, mutta jostain syystä emme ole saaneet vieraisiin samanlaista raivoa ja tiiveyttä joukkueen puolustuspeliin”, Seppälä näkee.

Hienoja asioita edessäpäin

Kuluvaa Kakkosen kautta on jäljellä vielä viiden sarjaottelun ja mahdollisten nousukarsinta­otteluiden verran. Tampere Unitedin viimeaikaiset peliesitykset ja tulokset viittaavat siihen, että edessä on huikea syksy. Sarjanousun toteutumisesta riippumatta ensi kaudella Sinipaitoja odottaa ensi kaudella hienoja asioita, kun pelit ollaan siirtämässä uudelle Tammelan stadionille.

”Onhan ne isoja juttuja. Jalkapallolliset juureni eivät ole Tampereella, joten Tammelalla ei ole minulle sellaista tunnearvoa kuin mitä se on vaikkapa ’Listelle’. Olen toki valmentanut Tammelan edellisellä stadionilla, ja se on toki yksi idyllisimmistä stadioneista missä olen ollut. Nyt siellä on kaikki uutta ja hienoa, joten ilman muuta siellä haluaa olla mukana”, Seppälä kertoo.

”Vielä parempi, jos kävisi niin, että sarjataso vaihtuu. Siitä saisi tietysti virtaa ja on selvää, että tässä kohtaa pelataan vain noususta, mutta minulle ei ole sarjatasoilla loppujen lopuksi ole mitään väliä.

Fakta on se, että valmentamisesta ei enää tule minun ammattiani, ja arvostan enemmänkin sitä, että saa olla hyvässä eteenpäin menevässä seurassa, jossa hommat toimivat. Se on paljon tärkeämpää kuin sarjatasot, joista tulee jotain statusta”, avaa Seppälä ajatteluaan.

Etenkin jos myös joukkueen harjoitukset saadaan siirrettyä Tammelan stadionille, joukkueen arki muuttuu tavoilla, joita on vaikea tässä vaiheessa edes hahmottaa. Puitteisiin tulee totaalinen muutos.

”Vaikka ne ovat vain puitteet, kyllä kaikesta tulee huokumaan se, että nyt ollaan pro-ympäristössä, ja tottakai se vaikuttaa myös tekemiseen.”

”Neljä vuotta kohta takana ja viides alkaa. Tässä on ollut kaikin puolin neljä hyvää vuotta: myös urheilullisesti, mutta erityisesti sen puolesta mikä fiilis seurassa on. Toivottavasti olen itsekin kehittynyt näiden vuosien aikana, mutta sen on kyllä huomannut, että seura on kehittynyt, ja sellaisessa toiminnassa on aina mukava olla mukana”, toteaa Juha Seppälä vielä lopuksi.

Katso Juha Seppälän haastattelu

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2