8.1.2020

 
 

Maalivahti­valmentaja Juha Sepp√§l√§ ajaa nyky­aikaista maalivahti­pelaamistaPaikalliskilpailija TPV:stä Sinipaitoihin täksi kaudeksi tullut maalivahtivalmentaja Juha Seppälä on tärkeä osa TamUn laadukkassa ja laajassa taustaryhmässä. Seurayhteisöön hyvin kotiutunut Seppälä ajattelee TamU-projektia pitkällä tähtäimellä.

Oman pelaajauransa Juha Seppälä aloitti kasvattajaseurassaan Valkeakosken Hakassa, jonka edustusrinkiin hän nousi jo B-juniori-ikäisenä. Olli Huttusen ykkösvahdin paikka oli kuitenkin niin sementoitu, että Seppälä lähti pelaamaan FC Hämeenlinnaan Ykköstä. Ykköstä hän pelasi vielä myöhemmin KPV:ssa, jossa pelaajaura päättyi 30-vuotiaana.

Pelivuosien jälkeen Seppälä ei ollut moneen vuoteen missään tekemisissä jalkapallon kanssa. Tilanne muuttui, kun TPV:ssä toiminut entinen pelikaveri kysyi Tampereelle muuttanutta Seppälää valmentamaan futiskouluun, jonka toisena vetäjänä toimi TamUa pidempään seuranneille tuttu Kalle Heltonen. Futiskoulusta Seppälä siirtyi edustusjoukkueeseen, jonka maalivahtivalmentaja hän oli vielä viime kaudella.

Sepp√§l√§ll√§ on selke√§ visio tulevaisuuteen. ”Tehd√§√§n projektia pidemm√§ll√§ t√§ht√§imell√§ kuin vain ensi kautta ajatellen. Kasaamme nyt runkoa, joka voisi olla yhdess√§ pidemm√§n aikaa, ja joka on valmiina, jos sarjataso vaihtuu korkeampaan”, Sepp√§l√§ kaavailee.

Seppälän lausahdus pätee niin koko joukkueen rakennusfilosofiaan kuin nimenomaan maalivahteihin. Sinipaitoihin halutaan pelaajia, joilla on sekä kykyä että halua edetä urallaan ylemmille sarjatasoille.

Tampere Unitedilla on nyt käsissään nuoria maalivahteja, joita Seppälä pääsee kehittämään. Sami Maja debytoi viime kaudella Kakkosessa, ja Riku Tanila siirtyi seuraan KaaPosta. Kolmannen sopimusmaalivahdin Oskari Ikosen tilanne on kuitenkin vielä auki, koska työn ja harjoitusvuorojen yhteensovittaminen on ollut Ikoselle haastavaa. Rinkiin mahtuu vielä neljäskin maalivahti, sillä peliaikaa haetaan myös Nelosessa pelaavasta kakkosjoukkueesta.

”Viel√§ on ihan auki, kuka on kauden alussa aloittava maalivahti”, Sepp√§l√§ kertoo. ”Meill√§ on loistava kilpailuasetelma, kun kaikki haluavat ykk√∂svahdin paikan ja kehitty√§.”

Sepp√§l√§ aikoo olla osaltaan modernisoimassa TamUn maalivahtipelaamista. ”Pallojen torjumisen lis√§ksi on t√§rke√§√§ osata ennakoida, minne pallo tulee seuraavaksi ja sijoittua oikein.” Lis√§ksi jalalla pelaaminen tulee korostumaan. ”Listenmaan pelityyliss√§ avataan paljon lyhyell√§ ja kierr√§tet√§√§n rohkeasti alhaalla”, Sepp√§l√§ kertoo.

Tampere United ei ollut seurana Sepp√§l√§lle etuk√§teen kovin tuttu, mutta h√§n on ollut eritt√§in tyytyv√§inen liitytty√§√§n siniseen seurayhteis√∂√∂n. ”Jokainen kenet olen seurasta tavannut on ollut ihan huipputyyppi”, Sepp√§l√§ hehkuttaa. ”Omaan tekemiseenkin on tullut ihan uutta virtaa.”

Edustusjoukkueen toisen maalivahtivalmentajan Jussi Siltasen kanssa yhteisty√∂ on toiminut hyvin. ”Meill√§ synkkaa hyvin Jussin kanssa”, Sepp√§l√§ sanoo.

Joukkue tulee muuttumaan paljon viime kaudesta ja yhteispelin l√∂ytymisess√§ menee oma aikansa. Sepp√§l√§ toivookin kannattajilta malttia. ”Kannattajat haluavat aina menestyst√§, niin me valmentajatkin, mutta toivoisin joukkueelle ty√∂rauhaa. T√§ss√§ ei ole kyse vuoden projektista, vaan t√§t√§ hommaa tehd√§√§n pitk√§ll√§ t√§ht√§imell√§”, Sepp√§l√§ p√§√§tt√§√§.