Maaliton tasa­peli sarja­­kärkeä vastaan

18/05/2022 TamU
Otteluraportti

Sarjapisteet jaettiin Pyynikillä, kun Tampere Unitedin ja sarjajohtaja HJK Klubi 04:n välinen tiukka vääntö päättyi 0–0-tasapeliin. Kalseassa kevätsäässä pelattiin varsin tasokas Kakkosen ottelu, jossa kummallakin joukkueella oli mahdollisuutensa. Ensimmäisellä jaksolla kotijoukkueella oli vähintään yhtä hyvät maalipaikat kuin Klubi 04:llä, mutta toisella jaksolla Sinipaidat jäi selkeästi puolustuskannalle. Lopulta kotijoukkue sai olla ihan tyytyväinen tasatulokseen, jonka myötä asema sarjan kärkikastissa säilyy.


Kakkonen

0 – 0

  • TamU piti ensimmäistä kertaa tällä kaudella nollan omassa päässä, mihin osasyynä oli varmasti toppari Biran Jengin debyytti
  • Tasaisessa ottelussa molemmilla joukkueilla oli omat tilaisuutensa tehdä ratkaisumaali
  • Lopussa paine TamU-maalilla uhkasi kasvaa kovaksi, ja Sinipaidat saa olla tyytyväinen tasapelipisteeseen

Oli hyvä vauhdikas ottelu. Vastassa oli hyvä joukkue, joka on pelannut vahvasti tällä kaudella. Toisaalta me pystyttiin hyvin haastamaan ja näyttämään, että Pyynikiltä ei helposti pisteitä lähde.

- Biran Jeng
Topparidebytantti

Tämä oli ihan kohtuullinen tulos. Varmaan ennen peliä olisin ollut tyytyväinen, jos olisin tiennyt, että saadaan nolla pidettyä omissa. Kyllä se silti vähän kaivelee. Ei pelattu ihan niin hyvin kuin olisi voitu.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

On hieno paikka ja hyvä tapahtuma. Se on aina kiva, kun fanit pitää ääntä. Se tuo lisää virtaa kentälle, ja sen avulla jaksaa vielä sen ekstran puristaa itsestään.

- Biran Jeng
Topparidebytantti

Uransa ensimmäisessä TamU-ottelussaan puolustuslinjan keskustassa uurastaneen Biran Jengin mukaan kentällä oli kaksi kelpo joukkuetta:

”Oli hyvä vauhdikas ottelu. Vastassa oli hyvä joukkue, joka on pelannut vahvasti tällä kaudella. Toisaalta me pystyttiin hyvin haastamaan ja näyttämään, että Pyynikiltä ei helposti pisteitä lähde.”

Joukkueen kovasta vaatimustasosta kertoo, että päävalmentaja Jukka Listenmaa ei ollut aivan tyytyväinen tasapeliin:

”Tämä oli ihan kohtuullinen tulos. Varmaan ennen peliä olisin ollut tyytyväinen, jos olisin tiennyt, että saadaan nolla pidettyä omissa. Kyllä se silti vähän kaivelee. Ei pelattu ihan niin hyvin kuin olisi voitu. Varmaan tasapeli oli lopulta ihan oikeutettu tulos tästä ottelusta.”

TamUn kulmissa ruuhka maalilla oli tutun kova, mutta Klubin maalivahti Matias Niemelä selvitti kaikki tilanteet.

Ensimmäinen jakso tasokasta futista

Alkuasetelmat kauden neljänteen Kakkosen otteluun olivat herkulliset. Pääkaupungista Pyynikille oli matkustanut sarjakärjessä porskuttava nousijasuosikki, jonka riveissä juoksentelee tukku nykyisiä ja tulevia Veikkausliigapelaajia. Toisaalta myös Tampere United oli kahdella peräkkäisellä voitolla hilannut itsensä Kakkosen B-lohkon kärkikahinoihin, ja ainakin Sinikaartin lauluissa kaivattiin jo Veikkausliigaan.

Heti ottelun alussa huomion kiinnitti vastustajan pelinopeus. Pallo liikkui sulavasti pelaajalta toiselle, kentän laitakaistoille pyrittiin luomaan ylivoimia, ja vastaiskuihin lähdettiin vauhdikkaasti, kun niihin tarjoutui mahdollisuus. Jos Tampere United on normaalisti tottunut hallitsemaan pelejä kotistadionillaan, nyt vastustaja otti pitkiksi ajoiksi ottelun pallonhallinnan.

Roope Kostiainen väänsi tuttuun tapaan tiukasti vastustajien kanssa.

Kentän toisessa päässä Tampere Unitedin kookkaat hyökkääjät Roope Kostiainen ja Toni Toijala aiheuttivat hetkittäin kauhua ja hämmennystä vastustajan juniori-ikäisissä puolustajissa. Lisäksi kulmapotkuissa Sinipaidoilla oli kokoon perustuva ylivoima, jota yritettiin läpi ottelun hyödyntää ryhmittämällä erikoistilanteissa useita pelaajia vastustajan maalivahdin alueelle. Julius Stenroosin ja Joonas Rantalan kulmat olivat vaarallisia, mutta kerta toisensa jälkeen urallaan jo Veikkausliigaakin pelannut nuori maalivahti Matias Niemelä ehti pallon tielle.

Päävalmentaja Listenmaa näki ensimmäisen puoliskon varsin tasaisena.

”Ei vastustajalla kovin monta hyvää maalipaikkaa ollut. Pari paikkaa sieltä varmaan löytyy, kun ruvetaan katselemaan peliä uudestaan. Kyllä mekin päästiin iskemään vastaan, ja varmaan meillä oli ainakin saman verran paikkoja.”

Julius Stenroos pääsi kokeilemaan vapaapotkua mainiosta paikasta, kun klubivahti pelasi palloa käsillään rangaistusalueen ulkopuolella.

Toinen jakso TamUn puolustustaistelua

Klubi 04 tuli pukukopista toiselle jaksolle paremmalla jalalla, ja hallitsi peliä sen alkuminuuteilla. Tämän jälkeen ottelu hiukan tasoittui, ja juuri ennen kuin pelikello ehti tunnin kohdalle, Sinipaidoilla oli kenties ottelun paras maalipaikkansa. Toijalan ja Kostiaisen syöttelyn jälkeen pallo ajautui Eino-Veikko Ekille, joka sai hiukan hankalasta asennostakin aikaiseksi kiitettävän terävän laukauksen. Maalivahti Niemelä kuitenkin venyi torjuntaan etuyläkulmasta.

Eino-Veikko Ek tekopaikassa.

Reilun tunnin pelin jälkeen Klubi 04 otti nopeaan tahtiin kaikkiaan neljä vaihtoa, ja kentälle kirmanneet tuoreet pelaajat saivat TamUn hetkellisesti näyttämään hiukan väsyneeltä. Viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana pallonhallinta siirtyi selvästi vastustajalle, mutta erityisen vaarallisiin paikkoihin ei pääkaupunkilaisia juurikaan päästetty. Biran Jeng johti puolustuslinjaa vahvalla otteella, ja keskikentän keskustassa Arttu Mättö ja Arttu Haapala jaksoivat raataa tärkeillä hetkillä.

Ardian Kovaqi pelasi toisen jakson, kun kortin ottanut Ali Aitbenzanzoun otettiin varotoimena vaihtoon.

Loppuminuutit kuluivat kotijoukkueen kannattajien näkökulmasta kiusallisen hitaasti, mutta puolustustaistelu kuitenkin onnistui, ja kun ottelu viiden lisäminuutin jälkeen taukosi, tulostaululla oli edelleen 0–0-lukemat.

Päävalmentaja Listenmaa ei syyttänyt toisen jakson esityksestä pelaajia, vaan otti rehellisesti vastuuta tehdyistä valinnoista.

”Vähän meni liikaa pitkän pelaamiseksi tänään, varsinkin toisella jaksolla. Olisi siellä ollut tiloja, joihin olisi päästy pelaamaan maatakin pitkin. Vähän menee minunkin piikkiini. Tauolla pikkuisen muutettiin avaamista. Mentiin vähän vastustajan mukaan, kun tiedettiin, että ne rupeaa meitä prässäämään. Vähän sekosi siinä meidän oma peli. Otan aika paljon omaan piikkiin siitä toisen jakson huonosta pallollisesta pelaamisesta”, Listenmaa totesi.

Toni Toijala ja Roope Kostiainen pelasivat jälleen näyttävästi yhteen, mutta tällä kertaa kaksikko ei päässyt maalintekoon asti.

Kauden ensimmäinen nollapeli riemun aiheena

Jos kauden ensimmäisissä otteluissa Tampere Unitedin puolustus ei ole aina toiminut ihan ongelmitta, nyt oman pään tilkitseminen onnistui mainiosti. Kun otetaan huomioon vastustajan yksilötaito ja tilannenopeus, kevään kilpailullisten otteluiden ensimmäinen nollapeli maistui makealta. Myös maalivahti Aapo Sipponen onnistui erinomaisesti toisessa Kakkosen ottelussaan.

Aapo Sipponen pelasi maalissa erinomaisen ottelun ja sai palkinnoksi nollapelin.

Harjoituskauden jälkeen Sinipaitojen puolustuslinja ei ole kertaakaan pelannut kahta peräkkäistä ottelua samassa miehityksessä. Siinä missä flunssa-aalto pakotti edellisessä pelissä MuSan vieraana pelaamaan neljän miehen linjalla, nyt palattiin kolmen puolustajan systeemiin. Pyynikin tiistai-illassa uutta verta linjaan toi ensimmäisen pelinsä Sinipaidoissa pelannut topparikolossi Biran Jeng.

Topias Järvelä tuli toisella jaksolla taistelemaan keskikentälle.

Päävalmentaja Listenmaa avasi puolustuksen peluutusta seuraavasti.

”Biran [Jeng] tuo johtajuutta linjaan, ohjaa ja puhuu koko ajan. Kyllähän se auttaa jätkiä paljon. Jouduttiin Allu [Ali Aitbenzanzoun] ottamaan puoliajalla pois, kun oli varoitus alla. Ihan varotoimenpiteenä otettiin tämä vaihto. Ardilla [Ardian Kovaqi] on pientä polvivaivaa, niin oli alun perin ajatus lepuuttaa häntä koko peli, mutta ei pystynyt tänään.”

Vaikka puolustuslinjan tekemistä silmin nähden rauhoittaneen Jengin olemuksesta huokui ottelun jälkeen tyytyväisyys nollapeliin, hän kertoi parantamisen varaa olevan vielä paljon.

”Kyllähän se vie aikaa, että uusien kavereiden kanssa oppii pelaamaan. Mun mielestä se kuitenkin toimi jo ihan hyvin, ja olennaista on tietenkin se, että pystyttiin pitämään maali puhtaana.”

Biran Jeng pelasi ensimmäisessä ottelussaan täyden ysikymppisen.

Pyynikin taika säilyy

Tampere United on viimeksi hävinnyt ottelun Pyynikillä kesäkuussa 2020, kun Ilves-Kissat oli vahvempi Kolmosen avauskierroksella. Juuri nyt näyttäisi siltä, että Pyynikin taika pitää myös Kakkosessa, ja TamU tulee olemaan vaikea kaadettava kotikentällään.

Ei auta käsien levittely, vaan Arttu Raittinen tekee nousuyritykset turhiksi.

Täyttä pistepottia lähdetään metsästämään seuraavan kerran heti lauantaina, kun vastaan Pyynikillä astelee Ilveksen kakkosjoukkue. Välittömästi Klubi 04 -ottelun jälkeen Jukka Listenmaa kertoi joukkueen fokuksen olevan jo seuraavassa ottelussa.

”Huomenna [keskiviikkona] vähän palautellaan karstat pois jaloista. Katsellaan toivottavasti tämän pelin videoklipit, jos olen yön aikana ehtinyt tekemään ne. Perjantaina valmistaudutaan ja lauantaina tullaan peliin vähän paremmilla eväillä. Ja voitetaan se matsi.”

Pallopojat pääsivät joukkueen luo ottelun jälkeen.

Pyynikin tunnelma oli selvästi tehnyt vaikutuksen Biran Jengiin, joka myös jo odotti viikonlopun ottelua.

”On hieno paikka ja hyvä tapahtuma. Se on aina kiva, kun fanit pitää ääntä. Se tuo lisää virtaa kentälle, ja sen avulla jaksaa vielä sen ekstran puristaa itsestään. Lauantaina on sitten uusi hyvä paikka ottaa pisteitä, varsinkin kun tämä Pyynikki on aina paha paikka vastustajalle tulla pelaamaan.”

Ilveksen kakkosjoukkue kohdataan siis lauantaina 21.5. ja paikallisottelu alkaa Pyynikin urheilukentällä kello 16.00. Tervetuloa silloinkin mukaan Pyynikin sinivihreään tunnelmaan!

Kakkonen

0 – 0

( 0 – 0 )

Yleisöä:
305

Yleisöä:
305

30 Aapo Sipponen
2 Ali Aitbenzanzoun 21' 46'
4 Eino-Veikko Ek 72'
10 Roope Kostiainen 79'
15 Joonas Rantala
16 Paavo Kujala
20 Arttu Haapala C
22 Toni Toijala 79'
23 Biran Jeng 90' +3
24 Arttu Mättö
26 Julius Stenroos 72'
1 Thanasis Zeris
5 Ardian Kovaqi 46'
8 Topias Järvelä 72'
11 Mika Ahonen 79'
18 Eric Bullock
19 Arttu Raittinen 79'
21 Jesse Vuori 88' 72'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

17.4. TamU - FC Inter 2 0 – 0 rpk.

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

16.4. TamU 2 - EIF 0 – 11

20.4. klo 19 TamU - Ilves 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

27.4. klo 15 TP-49 - TamU 2