Lopun tehominuutit toivat dramaattisen voiton NoPSista

12/06/2016
Otteluraportti

Tampere United ja Nokian Palloseura tarjosivat lauantaina Pyynikillä yhden huikeimmista trillereistä, mitä kentällä on viime vuosina nähty. Kun NoPS siirtyi 1–3-johtoon toisella puoliajalla, moni kuvitteli ottelun jo ratkenneen. Ottelun lopussa odotti kuitenkin huikea viisiminuuttinen, jonka aikana Sinipaidat tekivät kolme maalia, ja käänsivät ottelun 4–3-voitoksi.


Kolmonen

4 – 3

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta tarkkaa puolustuspelaamista, eikä maalipaikkoja syntynyt ensimmäisen vartin aikana. Tampere Unitedilla oli jopa vaikeuksia löytää keinoja avata peliä nokialaisten puolustaessa huolellisesti koko joukkueella. Ottelun jälkeisessä haastattelussa viime kaudella NoPSia valmentanut TamU-valmentaja Mikko Mäkelä myönsikin, että edelliskauden joukkueen kohtaaminen oli vaikuttanut hänen omaan valmistautumiseensa ja näkyi myös neljän entisen NoPS-pelaajan otteissa kentällä lievänä jännittämisenä.

TamU-juniorit saattelivat pelaajat kentälle
TamU-juniorit saattelivat pelaajat kentälle

Ensimmäisellä jaksolla parhaat maalipaikat syntyivät erikoistilanteista. Näistä ensimmäinen osui reilun vartin pelin jälkeen Tuomas Lehdelle, joka pääsi tälläämään kulmapotkun jälkeisestä purkupallosta. Vaikka laukaisukulma oli melko pieni, NoPS-maalivahti Juuso Rauhala sai venyä komeaan reaktiotorjuntaan.

Kaiken kaikkiaan ensimmäistä puoliaikaa leimasi hermostuneisuus. Kumpikaan joukkue ei saanut syöttöketjuja kulkemaan, ja pitkissä syötöissä oli roiskimisen makua. Tampere United piti palloa vähemmän kuin kauden aiemmissa otteluissa, mikä varmasti olikin merkki NoPSin pelisuunnitelman onnistumisesta. Niinä harvoina kertoina kun Tampere United pääsi rangaistualueelle, NoPS otti tilan hyvin pois eikä ratkaiseviin laukauksiin päästy.

Eetu Rahkola jatkaa pallon takatolpalle akrobaattisesti
Eetu Rahkola jatkaa pallon takatolpalle akrobaattisesti
Tuomas Alanen puskee 1–0-maalin
Tuomas Alanen puskee 1–0-maalin

Ottelun ensimmäinen maali syntyi TamUn hienosta kulmapotkukuviosta, jossa etutolpalle juossut Eetu Rahkola jatkoi Matti Saaren kulmapotkun akrobaattisesti toppariparilleen Tuomas Alaselle takatolpalle. Tällä olikin edessään täysin tyhjä maali, ja näin alkukauden maalitykin kuudes kilpailullisissa otteluissa tekemä maali oli tosiasia.

Maali maistuu jälleen Alaselle
Maali maistuu jälleen Alaselle

Tasoitusmaali tuli kuitenkin kylmänä suihkuna hyvin pian johtomaalin jälkeen. NoPS sai vapaapotkun pahasta paikasta, kun Lauri Saari joutui rikkomaan liukasta Daniel Opokua. Pallon taakse asteli Sami Hilden, jonka keskitys löysi Samu Jokelan, joka sai hankalasta asennosta ohjattua pallon jalallaan maaliin.

Samu Jokela laukoo tasoitusmaalin
Samu Jokela laukoo tasoitusmaalin
Juuso Auvinen ei ehdi pallon tielle
Juuso Auvinen ei ehdi pallon tielle

NoPS karkaa johtoon toisella jaksolla

Toisen jakson alkuminuuteilla kummallakin joukkueella oli muutama vaarallisen näköinen hyökkäys. Ensimmäisestä maalista vastasi NoPS saatuaan Pyynikillä aina vaarallisen sivuvaparin. Pallon taakse asettui jälleen Sami Hilden, jonka keskitys löysi Pekka Äijälän pään. Eetu Rahkola yritti vielä siivota pallon väljemmille vesille, mutta linjatuomarin lippu näytti armotta pallon käyneen maalissa, ja näin nokialaiset siirtyivät vierasjohtoon 1–2.

Pekka Äijälä puskee NoPSin johtoon
Pekka Äijälä puskee NoPSin johtoon

Vierailioiden johtomaalin jälkeen TamU onnistui kehittämään muutamia tasoituspaikkoja. Näistä vaarallisimpia olivat Valtteri Uimosen laukoma sivuvapari, jonka maalivahti Rauhala nyrkkeili kulmaksi sekä Matti Saaren puolittainen läpiajo Niclas Kalatsevin pystysyötöstä. Saaren läpiajo päättyi rangaistuspotkutuomioon ja Jari Ylisarkin saamaan keltaiseen korttiin – ainakin raportin kirjoittajalle tosin jäi epäselväksi näkikö tuomari pallon osuneen Ylisarkin käteen vai katsottiinko hänen rikkoneen Saarta.

Maalivahti aavistaa väärään suuntaan, mutta Matti Saaren laukaus nousee yli maalin
Maalivahti aavistaa väärään suuntaan, mutta Matti Saaren laukaus nousee yli maalin

Matti Saari itse asettui laukomaan rangaistuspotkua. Sinipaidoilla on kuitenkin viimeisen viiden kauden ajan ollut jonkinlainen kirous rankkareissa, ja onnistumisprosentti on pitkälti alle 50 prosentin. Siksi moni katsomossa ei yllättynyt, kun tälläkään kertaa maalia ei tullut, vaan pallo viuhui melko reilustikin maalin yli.

Pian rankkarin jälkeen NoPSilla oli tilaisuus tuplata johtonsa, kun Daniel Opakun keskitys löysi nokialaisille paljon maaleja viime vuosina tehneen Joona-Petteri Valkaman täysin vapaana maalin edestä. Tämän vapaa pusku suuntautui kuitenkin niukasti ohi maalin.

NoPS juhlii 1–3-maalia
NoPS juhlii 1–3-maalia

Nokialaisten 1–3-maali syntyi kuin tyhjästä. Tom Korolainen heitti hyökkäyspään sivurajaheiton maalille, jonka Tuomas Alanen puski epäonnistuneesti suoraan kaksi ensimmäistä maalia syöttäneelle Sami Hildenille. Tämä ei vetopaikassa epäröinyt, vaan laukoi pallon vastustamattomasti maalin takanurkkaan. Ottelu tuntui ratkenneen.

Dramaattinen loppu kääntää ottelun voitoksi

Sinipaitojen päät eivät kuitenkaan painuneet kahden maalinkaan tappioasemassa, vaan hyökkäyksiä jaksettiin vyöryttää kohti nokialaismaalia. Oman lisänsä peliin toivat myös onnistuneet vaihdot. Jonne Keränen oli tullut kentälle heti 1–2-maalin jälkeen, ja tuollon Tuomas Lehden jätettyä kentän Matti Saari nousi piikkiin ja Riku Oras keskikentän pohjalta omemmalle pelipaikalleen ylemmälle keskikentälle. Pian 1–3-maalin jälkeen päävalmentaja Mikko Mäkelä haki vielä lisää hyökkäysvoimaa vaihtamalla Mehdi Fennanen toiseksi kärjeksi. Kentän jätti Valtteri Uimonen.

Mehdi Fennane puskee kohti maalia...
Mehdi Fennane puskee kohti maalia…
...pallo osuu ylärimaan...
…pallo osuu ylärimaan…
...ja paluupallo putoaa Riku Orakselle, joka laittaa pallon maaliin
…ja paluupallo putoaa Riku Orakselle, joka laittaa pallon maaliin

Vaikka vaihdot eivät välittömästi muuttaneetkaan pelin kulkua, ne osoittautuivat lopulta aivan ratkaiseviksi. Mehdi Fennane oli vahvasti mukana 2–3-kavennusmaalissa voittamalla Niclas Kalatsevin keskityspallon. Fennanen pusku kimposi ylärimasta takaisin kentälle, ja paitsion rajamailla ollut Riku Oras pääsi laittamaan paluupallon maaliin. Toivo heräsi ja koko joukkueen kehon kieli muuttui positiiviseksi.

Riku Oras tuulettaa maalia ja Tuomas Alanen kantaa pallon keskiympyrään
Riku Oras tuulettaa maalia ja Tuomas Alanen kantaa pallon keskiympyrään

Kavennusmaalin jälkeen United laittoi kaiken peliin. Tuomas Alanen siirtyi topparin paikalta kolmanneksi hyökkääjäksi, ja puolustukseen jäi kolmen linja. Tasoitusmaali syntyikin nopeasti. Laitapuolustaja Verneri Uimonen laittoi pitkän keskityspallon boksiin kaukaa omalta kenttäpuoliskolta, ja NoPS-vahti Juuso Rauhala nyrkkeili pallon epäonnistuneesti kuudentoista rajan tuntumassa. Pallo päätyi NoPSin ratkaisupelaaja Sami Hildenille, joka lahjoitti pallon käsittämättömästi Niclas Kalatseville. ”En kerennyt edes katsoa onko veskari enää seikkailemassa, mutta ajattelin että kokeilen tiputtaa pallon maaliin”, kommentoi Kalatsev ottelun jälkeen. Riemastuttava 3–3-tasoitus oli syntynyt NoPS-maalivahdin karkeasta virheestä.

Maalivahti Juuso Rauhala seikkailee tasoitusmaalin arvoisesti
Maalivahti Juuso Rauhala seikkailee tasoitusmaalin arvoisesti

Tasatilanteessa nokialaisvieraat aiheuttivat kotiyleisölle vielä kerran kovia sydämentykytyksiä, kun vaarallinen vastahyökkäys päätyi Eetu Rahkolan rikkeeseen aivan kuudentoista rajalla. Seuranneen vapaapotkun Sami Hilden ampui kuitenkin selvästi yli maalin.

Matti Saari pääsee läpi
Matti Saari pääsee läpi

Draaman kaari oli täydellinen, kun 4–3-voittomaali syntyi heti seuraavasta hyökkäyksestä. Juuso Auvinen antoi maalipotkun Verneri Uimoselle, jonka pitkä avaus syvältä omalta puoliskolta löysi Mehdi Fennanen pään keskiympyrän tienoilta. Tämän jatko vapautti Matti Saaren läpiajoon, joka päättyi maalivahdin kiertämiseen ja hallittuun laukaukseen pienestä kulmasta tyhjään maaliin. Näin epäonnistuminen rangaistuspotkussa oli enemmän kuin kuitattu – ja Pyynikki räjähti tällä kaudella ennennäkemättömiin maalijuhliin.

Matti Saari käynnisti villit maalijuhlat
Matti Saari käynnisti villit maalijuhlat
Matti Saaren maalin juhlintaa
Matti Saaren maalin juhlintaa

Matti Saaren maali syntyi juuri kun ottelun viimeinen peliminuutti käynnistyi. Lisäaikaa pelattiin kuitenkin neljä tuskastuttavaa minuuttia, ja vaikka varsinaisia maalintekopaikkoja NoPS ei rakentanutkaan, jokainen hiukankaan United-maalia kohti pelattu pallo vaikutti kentän laidalta katsoen vaaralliselta. Lopulta loppuvihellys kuultiin ja dramaattinen nousu toivottomalta näyttäneestä 1–3-tappiotilanteesta riemastuttavaan 4–3-voittoon oli tosiasia.

Ottelu on päättynyt!
Ottelu on päättynyt!
Joukkue juhlii Sinikaartin kanssa
Joukkue juhlii Sinikaartin kanssa

Kommentit ottelun jälkeen

Vaikka ottelun viimeiset minuutit käänsivät ottelun voitoksi, kokonaisuutena TamUn esitys oli kaukana joukkueen parhaasta. ”Tiesin, että pelistä tulee yksi tämän kauden vaikeimmista, koska NoPS on ilmoittanut ja uhonnut, että haluaa vain voittaa meidät – mutta niin haluaa moni muukin”, päävalmentaja Mikko Mäkelä totesikin ottelun jälkeen. ”Pelasimme pelillisesti kauden huonoimman pelin, mutta sekin riitti voittoon, mikä on tärkeintä. NoPS teki kaikki maalinsa erikoistilanteista, mikä kertoo meidän lepsusta puolustamisesta. Keskityimme liikaa vastustajan vahvuuksiin ja yksittäisiin pelaajiin, ja unohdimme oman pelimme sen takia. Tämän otan ihan täysin omaan piikkiini.”

”Viimeinen kahdeksan minuuttia olikin sitten jotain mitä ei hirveen usein saa kokea”, Mäkelä hehkuttaa ottelun ratkaisuminuutteja. ”Voitontahto mikä näkyi jätkistä oli uskomatonta. Pelasimme 80 minuuttia kauden huonointa futista, ja vasta viimeinen kymmenen pelattiin. Nyt se riitti pisteisiin.”

”NoPS jäätyi 3–2 kavennuksesta täysin ja antoi meille pallon ja tilan hyökätä”, tulkitsee päävalmentaja Mäkelä. ”Onnistuneet vaihdot olivat ratkaisuasemassa. Mehdi Fennane oli todella hyvä kun tuli sisään ja Jonne Keränen toi rauhallisuuden keskikentän pohjalle.”

”Upea tunnelma jälleen ja siitä kiitos Sinikaartille ja muille Pyynikille saapuneille futisihmisille”, päättää Mäkelä kommenttinsa.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa vasta puolentoista viikon päästä keskiviikkona 22.6. Silloin pelattavassa vierasottelussa vastassa on sarjakolmoseksi kivunnut Ilves-Kissat. Pelipaikkana on legendaarinen Tammelan Stadion, joten tätä ottelua ei todellakaan kannata jättää väliin.

Kolmonen

4 – 3

( 1 – 1 )

39′ Tuomas Alanen
85′ Riku Oras
87′ Niclas Kalatsev
90′ Matti Saari

Yleisöä:
249

41' Samu Jokela
55' Pekka Äijälä
73' Hilden Sami

Yleisöä:
249

17 Juuso Auvinen
3 Tuomas Savinainen
5 Eetu Rahkola C
8 Riku Oras
9 Tuomas Lehti 59'
11 Lauri Saari
15 Niclas Kalatsev 90' +4
19 Valtteri Uimonen 74'
20 Verneri Uimonen
21 Matti Saari 90' +2
22 Tuomas Alanen 35'
1 Jussi Siltanen
7 Jussi Rasva 90' +2
10 Jonne Keränen 59'
16 Mehdi Fennane 74'
18 Otto Pitkänen
25 Jan Riikonen
30 Eemi Ruuska 90' +4
5Jari Ylisarkkikeltainen kortti 65’
7Pekka Äijälä
9Daniel Opokuvaihtoon 90’
11Sami Hilden
17Joona-Petteri Valkama
20Harri Orava
22Tom Korolainenkeltainen kortti 36’
24Santeri Salomaa
30Juuso Rauhala
55Samu JokelaC
89Alessandro Järviövaihtoon 70’
3Jonni Hautamäki
14Joni Ikäläinenvaihdosta 70’
16Eero Yli-Marttilavaihdosta 90’
19Lauri Korvanen
88Ilkka Korvanen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49