Loiske retroiltiin kumoon Pyynikillä – Haastattelussa loppu­numerot viimeistellyt Valtteri Uimonen

19/05/2020
Uutinen

Tampere United ja Loiske kohtasivat Pyynikillä tasan neljä vuotta sitten 19.5.2016. Ottelusta muodostui lopulta varsin yksipuolinen kotijoukkueen näytös ja Sinipaidat aiheutti näin sääksjärveläisille kauden ensimmäisen tappion. Tämä Pyynikin maali-iloittelu oli tiistai-iltana uudelleen nähtävissä Tampere Unitedin Facebookissa.

Neljän vuoden takaisen Kolmosen kärkikamppailun käsikirjoitus oli käytännössä alusta asti selvä. Tampere United vei ja Loiske otti vastaan. Avausmaalia saatiin todistaa heti ottelun avaushetkillä, kun Eetu Rahkola riisti ja avasi upealla pitkällä syötöllä, ja Niclas Kalatsev päätti. TamU pääsi näin etumatkalle heti ottelun kärkeen. Tuomas Alanen sekä Riku Oras iskivät vielä maalit mieheen ensimmäiselle jaksolle, ja näin TamU karkasi ensimmäisen puolen tunnin aikana jo 3–0-johtoon. Tämä tilanne kantoi myös tauolle asti.

Loiske tuli kopista kuitenkin hyvin latautuneena ja sai heti toisen jakson alkuun kulmapotkun. Marko Hakala pääsi viimeistelemään Juho Mäkiniemen antaman kulman ylänurkkaan herättäen toivonkipinän vieraiden leirissä. Hiillos hiipui kuitenkin nopeasti, kun United järjesti yhden kauden maukkaimmista osumista. Eetu Rahkola oli jälleen pallonriiston jälkeen käynnistämässä hyökkäystä, ja lukuisten seinäpelien jälkeen Pyynikin taikuri Niclas Kalatsev pääsi sijoittamaan pelivälineen toistamiseen Loiskeen maaliin.

Kalatsevin 4–1 osuman jälkeen viimeisteltiin vuorotahtiin, kunnes viimeisen silauksen maalijuhlalle antoi Valtteri Uimonen. Juuso Auvinen avasi pitkällä ja Mehdi Fennane jatkoi päällään Uimosen läpiajoon. ”Uipan” tarkka sijoitus kuusi minuuttia ennen loppua sinetöi loppulukemat 6–2 Pyynikin tulostaululle.

Valtteri Uimonen palannut usein Pyynikin nousuiltaan

Tavoitimme ottelun viimeisestä maalista vastanneen Valtteri Uimosen haastatteluun. Uimonen joutuu hieman palauttelemaan neljän vuoden takaista ottelua mieleensä, mutta muistilokeroiden raaputus tuottaa lopulta tulosta.

”Muistan, että teimme siinä ottelussa kuusi maalia, mutta en olisi muistanut Loiskeenkin iskeneen kahdesti”, Uimonen aloittaa nauraen ja jatkaa.

”Ei ollut kauden klassikkomatseja, mutta kun tavoitteena oli nousu, niin jokainen ottelu oli tärkeä hoitaa. Saatiin tärkeät pari maalia heti alkuun, ja silloin kun siinä onnistuttiin, niin meitä oli lähes mahdoton voittaa.”

Oma maali on kuitenkin Valtteri Uimosella varsin hyvin muistissa.

”Omasta maalista muistan, että oli jokin pitkä pallo, jonka sain Loiskeen puolustukselta riistettyä. Pääsin läpi ja laitoin veskarin jalkojen vierestä sisään.”

Kun TamUn nousujoukkuetta 2016 alettiin rakentamaan, olivat Valtteri Uimonen sekä hänen veljensä Verneri Uimonen joukkueen ensimmäiset uudet sopimuspelaajat. ”Uipan” mukaan tuolloin oli jo jonkinlainen käsitys olemassa siitä, että TamU on saamassa kovan joukkueen jalkeille, kun nimi paperiin aikanaan laitettiin.

”Kyllä meille silloin puhuttiin, että kovaa joukkuetta kasataan, mutta keitä oli kyselty, niin en tiennyt muita kuin keitä Nokialta oli meidän kanssa tulossa. ’Pepin’ (Niclas Kalatsev) mahdollisesta saapumisesta olin myös kuullut. ’Verkun’ (Verneri Uimonen) kanssa sitten juteltiin, että kyllä me tänne halutaan tulla, ja uskottiin, että hyvä jengi tulee kasaan. En kylläkään silloin joskus lokakuussa uskonut, että noin kova jengi saadaan”, Valtteri Uimonen muistelee alkutalven tilannetta.

Ensimmäisen TamU-kauden 2016 Valtteri Uimonen nostaa omalla pelaajaurallaan todella korkealle.

”Nousukausi oli omalla uralla ehkä kaikkein nautinnollisin. Meillä oli tiivis, yhtenäinen ja mielettömän hyvähenkinen joukkue, jossa oli hyvä olla. Oma roolini muuttui kesken kauden, mutta sain pelata koko ajan ja nautin pelaamisesta sillä kaudella eniten omalla uralla”, Uimonen kertoo.

”Nousun varmistanut peli oli unohtumaton, ja muistan etten nukkunut hirveästi edellisyönä, kun odotti vain pelin alkua. Olen muutamaan otteeseen fiilistellyt sitä peliä TamU-TV:stä jälkikäteen”, jatkaa Uippa.

Valtteri Uimosta luonnollisesti myös harmitti nähdä Unitedin sukellus sarjaporrasta alemmaksi kolme syksyä myöhemmin.

”Harmitti totta kai nähdä, että putoaminen tuli, varsinkin kun oli ollut nostamassa seuraa Kolmosesta Kakkoseen. Mutta ennen kaikkea harmitti fanien puolesta, kun tietää mitä seura heille kaikille merkitsee. Toisaalta he ovat kokeneet isompiakin pudotuksia, joten tämä ei siinä mielessä ole mitään”, Uimonen pyörittelee.

”Nyt TamU saa kehittää toimintaa ja seurassa varmasti tiedetään mitä Kakkosessa pärjääminen vaatii, että siellä pysytään”, luo hän myös samalla uskoa huomiseen.

Valtteri Uimosen mukaan oman peliuran jatko on vielä arvoitus jopa hänelle itselleenkin.

”Tällä hetkellä oma pelaaminen on täysin auki. Kenkiä en ole lyönyt naulaan, mutta työt vievät niin paljon aikaa, ettei ole mahdollisuutta sitoutua mihinkään. Nokialla kävin talvella muutamissa treeneissä ja pelasin yhdessä harjoitusottelussa. Näillä näkymin, jos pelit jatkuvat, niin sitten lähinnä höntsymielessä. En jaksa enää treenata, pelailla ainoastaan. On kuitenkin todennäköistä, että edessä on välivuosi, mutta myöskin että pelit ovat osaltani pelattu”, avaa Uimonen jalkapallollisia tulevaisuuden näkymiään.

Tampere Unitedin Retrokausi jatkuu seuraavan kerran sunnuntaina. Tuolloin on tiedossa todellinen arkistojen aarre. Kuusi vuotta vanha FJK-ottelu on vanhin mitä tällä Retrokaudella tullaan näkemään. Tuolloinkin ottelu tuttuun retrotapaan Tampere Unitedin Facebookissa ”suorana” premiere-lähetyksenä kello 19.00.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2