Lisäajan maalilla otettu tasapeli­piste piti Sinipaidat kuskin paikalla

21/08/2016
Otteluraportti

Tampere United kärsi lauantaina yllättävän pistemenetyksen, kun Tampereen Kisatoverit pakotti Sinipaidat 2–2 (1–1) -tasapeliin Pyynikillä pelatussa ottelussa. Unitedin esitys ei parhaimmillaankaan ollut lähelläkään parasta tällä kaudella nähtyä TamUa. Kotijoukkueen huonoimpina hetkinä TKT hallitsi ottelua, ja lopussa näytti jopa siltä, että omaa pelisuunnitelmaansa hyvin toteuttanut vierasjoukkue ansaitsisi voiton. Lopulta kuitenkin Riku Oras tasoitti ottelun sen aivan viimeisestä tilanteesta. Tuskainen ottelu päättyi näin suureen riemuun, sillä lisäajan maalilla saatu piste pitää sarjanousun TamUn omissa käsissä.


Kolmonen

2 – 2

United otti ottelun alussa pallonhallinnan itselleen, ja peliä pelattiin pääasiassa Kisatovereiden puolustuspäässä. Alkuminuuttien paras paikka syntyi vasemmalta annetusta kulmapotkusta, jossa Matti Saari löysi veljensä Lauri Saaren pään etutolpalta. Maalivahti Juuso Saikkonen kuitenkin torjui pallon hyvin etukulmalta tolpan juuresta, ja puolustus selvitti irtopallon.

Joukkueet tulivat kentälle Tampereen Icehearts-joukkueiden poikien saattelemana
Joukkueet tulivat kentälle Tampereen Icehearts-joukkueiden poikien saattelemana

Ensimmäisen vartin aikana TKT ei päässyt kertaakaan hyökkäämään, vaikka varsinaisesta bussimuodostelmastakaan ei voitu puhua. Myöskään toisessa päässä ei nähty pahoja maalipaikkoja pelitilanteista, vaan ottelua värittivät TamUn lukuisat kulmapotkut, joita tuli pelkästään ensimmäisen vartin aikana kuusi kappaletta. Paras kulmapotkuista syntynyt maalintekoyritys oli Tuomas Alasen yläriman kautta yli pamahtanut pusku suoraan Matti Saaren mainiosta kulmapotkusta. Hetkeä myöhemmin Alanen pääsi yrittämään uudelleen – tällä kertaa Valtteri Uimosen oikealta lähteneestä kulmasta – mutta maalivahti nyrkkeili pallon uudeksi kulmapotkuksi.

Juuso Saikkonen torjuu pallon tolpan juuresta
Juuso Saikkonen torjuu pallon tolpan juuresta
Lauri Saari nousee kulmatilanteessa korkeimmalle
Lauri Saari nousee kulmatilanteessa korkeimmalle

Ottelun edetessä myös Kisatoverit pääsivät jonkin verran hyökkäyksiin. Eppu Yliruusi sai pariinkin otteeseen tilaisuutensa, mutta varsinaista uhkaa ei TamU-maalille syntynyt. Samalla Unitedille aukesi mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin. Näistä parhaassa Lauri Saari näytti nopeuttaan ja murtautui laidaltaan vetopaikkaan. Kulma jäi kuitenkin pieneksi, ja viuhuva laukaus jäi sivuverkkoon.

Juuso Auvinen antaa maalipotkun
Juuso Auvinen antaa maalipotkun

Ottelun avausmaali syntyi muutama minuutti puolen tunnin täyttymisen jälkeen Unitedin hiukan pidemmästä hyökkäyksestä, jossa ratkaisevaksi muodostui Niclas Kalatsevin loistava tsippisyöttö linjan taakse juosseelle Matti Saarelle. Tämä löysi keskeltä Riku Oraksen, joka joutui ottamaan pallon haltuunsa selkä maaliin päin. Pyörähdys ympäri vapautti jalan vetoon, ja sekä iholla ollut toppari Markus Silvennoinen että maalivahti Juuso Saikkonen olivat voimattomia. Näin Tamu siirtyi ansaittuun 1–0-johtoon.

TamU juhlii johtomaalia
TamU juhlii johtomaalia

Kisatovereiden tasoitusmaali syntyi harmillisen pian johtomaalin jälkeen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Pirteästi läpi ottelun laitalinkkinä pelannut Eppu Yliruusi loi vasemmalla laidalla keskityspaikan ja antoi mainion pallon takatolpalle, jossa kärkipelaaja Mohammed Said Muse pääsi puskemaan pallon aivan vapaasti maaliin. Tilanteessa lähimpänä Musea oli uusi topparihankinta Jesse Tuominen, joka ei aivan ylettänyt päineen katkaisemaan keskitystä. Näin peli oli tasalukemissa 1–1.

Riku Oras oli ottelun hahmo
Riku Oras oli ottelun hahmo

Tasoitusmaalin jälkeen TamUlla oli suuria vaikeuksia muutamassa puolustuspään tilanteessa, kun TKT vyörytti miehiä maalille, eivätkä Sinipaidat osanneet tyytyä nöyriin purkupalloihin. Päävalmentaja Mikko Mäkelä antoikin asiasta kuuluvaa palautetta jo pelin ollessa vielä käynnissä. Myöskään hyökkäyspeli ei jakson loppuminuuteilla toiminut lainkaan. Tuomarin pilli lopulta pelasti Sinipaidat lisänöyryytykseltä, ja taukoa lähdettiin viettämään tasalukemissa.

Kipsi valtaa kotijoukkueen toisella jaksolla

Toinen jakso sai Unitedin kannalta painajaismaisen alun. Omaa peliä ei oltu saatu kulkemaan ollenkaan, kun pallo oli jo omassa maalissa. Tilanne lähti Valtteri Uimosen hienoisesta rikkeestä, jonka seurauksena Teeemu Kurinlahti kynti maata rangaistusalueen kulman tuntumassa. Vapaapotkun antoi TKT:n tämän kauden paras maalintekijä Topias Perkiö, jonka pallo kimposi epäonnekkaasti toppari Jesse Tuomisen etumuksesta maaliin. Maali merkittiin Eppu Yliruusille, mutta videokuvan perusteella on epäselvää, koskiko hän palloon, joskin tuuletuksista voisi päätellä että koski. Joka tapauksessa lukemat olivat 1–2 Kisatovereille.

Topias Perkiö tuulettaa johtomaalia
Topias Perkiö tuulettaa johtomaalia

Ottelu jatkui vaikeana myös maalin jälkeen. TKT piti enemmän palloa ja rakensi kohtalaisen vaarallisen näköisiä hyökkäyksiä. Toisaalta Unitedin pelinrakentelu oli sekaisin, kun TKT pakotti Sinipaidat pitkiin avauksiin tukkimalla keskikentän. Vaikka TamU sai pikkuhiljaa jonkinlaisia hyökkäyksiäkin rakennettua, kovin lähellä maalia ei käyty. Yksi parhaista tilaisuuksista oli Matti Saaren kierteinen sivuvapari, joka ei kuitenkaan pudonnut ajoissa riman alle.

Laurin Saaren laitanousut eivät tuottaneet tulosta
Laurin Saaren laitanousut eivät tuottaneet tulosta
Mehdi Fennane rynnii maalille
Mehdi Fennane rynnii maalille

TKT:n paras paikka tuplata johto syntyi Hariwan Salim Mohammadin pitkän kuljetuksen jälkeisestä oivalluksesta. Mies löi liinat kiinni ennen kuudentoista rajaa ja löysi loistosyötöllään Eppu Yliruusin boksista. Tämän laukaus kuitenkin epäonnistui hienoisesti, ja pallo pomppi ohi maalin takakulman. Tilanne oli samalla hyvä esimerkki siitä, miten helppo TamUn keskikenttä oli ylittää keskeltä, kun välimatka puolustuslinjaa mainiosti suojannen Veli-Pekka Franssilan ja muiden keskikenttäpelaajien välillä pääsi kasvamaan liian suureksi.

Niclas Kalatsev pallossa
Niclas Kalatsev pallossa

Kokonaisuutena Sinpaitojen toisen puoliajan otteita kuvaa parhaiten sana kipsi. Silloinkin kun palloa saatiin pidettyä omilla, pelistä puuttui normaali luovuus ja iloisuus. Kärkeen tauolla vaihdettu Mehdi Fennane toi uudenlaisia mahdollisuuksia target-ominaisuuksiensa myötä, mutta näitä ei päästy täysimääräisesti hyödyntämään, kun välimatkat kasvoivat keskialueella liian pitkiksi. Keskialueen pelinrakentelusta normaalisti vastaavat Riku Oras ja Niclas Kalatsev olivat pitkiä aikoja hyökkäyspelin ulkopuolella, ja hyökkäyspeli oli lähes täysin laitapelaajien varassa, ja erityisesti Matti Saaren poikkeuksellinen taito ja nopeus loi jonkinlaisia tilanteita. Paras väläytys oli spurtti päätyrajalle boksiin ja keskitys maalille, mutta niin Lauri Saareen kuin Riku Oraksenkin askelmerkit olivat sen verran pielessä, että laukaus maalia kohti jäi näkemättä.

Veli-Pekka Franssila purkaa akrboaattisesti
Veli-Pekka Franssila purkaa akrboaattisesti
Matti Saari oli puolustukselle totutun vaikea pideltävä
Matti Saari oli puolustukselle totutun vaikea pideltävä

Sinipaidat löytävät uuden vaihteen lopussa

TamU sai tilaisuutensa tasoittaa ottelu noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun toppari Zada Mustafa Hussein katkaisi Lauri Saaren kulun boksissa, ja tuomari osoitti rangaistuspilkkua. Tilanne oli Kisatovereiden kannalta sikäli epäonnekas, että pallo olisi ilman rikettäkin karannut Saarelta yli päätyrajasta. Yhtä kaikki, pallo vietiin pilkulle, ja kapteenin nauhaa Eetu Rahkolan poissa ollessa kantanut Riku Oras asettui pallon taakse. Tasoitusmaali jäi kuitenkin tässä vaiheessa syntymättä, kun maalivahti Juuso Saikkonen sai torjuttua pallon yli maalin. Lähes koko vierasjoukkue kerääntyi kasaksi onnittelemaan maalivahtiaan samaan aikaan kun Oras luhistui hetkeksi kentän pintaan.

Riku Oras epäonnistuu rankkarissa ja luhistuu kentän pintaan
Riku Oras epäonnistuu rankkarissa ja luhistuu kentän pintaan

Vierasjoukkueen riemu oli kuitenkin ennenaikaista, sillä epäonnistuneesta rangaistuspotkusta muodostui ottelulle eräänlainen käännekohta. TamU sai seuraavan maalipaikan heti kulmapotkusta, kun NIclas Kalatsev löysi Riku Oraksen rangaistuspilkun tuntumasta. Tämän pusku suuntautui kuitenkin yläriman kautta yli. Painostus jatkui, mutta kovin lähellä maalia pallo ei käynyt, vaikka muun muassa Mehdi Fennane pääsi kerran puskemaan aivan lähietäisyydeltä.

Riku Oras puskee yläriman kautta yli
Riku Oras puskee yläriman kautta yli

Lopussa saatiin kulma. Pelattiin jo lisäajan neljättä minuuttia, kun Lauri Saari taisteli boksissa, ja pakotti TKT-puolustajan purkamaan rajasta yli. Kulmapotku oli TamUlle jo ottelun neljästoista ja tuotti vihdoin riemastuttavan tuloksen. Matti Saari lähetti jälleen pallon luukulle, ja rangaistuslaukauksessa epäonnistumisensa raskaasti ottanut Riku Oras puski pallon etualalta maalin takanurkkaan. Pyynikin koko katsomo repesi liitoksistaan, ja joukkue juoksi pallon kanssa juhlien keskiympyrän kautta omalle kenttäpuoliskolleen valmiina iskemään vielä voittomaali.

Lauri Saari taistelee TamUlle ottelun viimeisen kulmapotkun
Lauri Saari taistelee TamUlle ottelun viimeisen kulmapotkun
Riku Oras puskee pallon maaliin
Riku Oras puskee pallon maaliin

Tuomari ei kuitenkaan enää antanut tilaisuutta lähteä hakemaan voittomaalia, vaan ottelun päätösvihellys kuultiin välittömästi sen jälkeen kun pallo potkaistiin liikkeelle keskiympyrästä. Näin ottelu päättyi tasanumeroihin 2–2. Tuloksen myötä Tampere United jatkaa sarjakärjessä ja sarjanousu on edelleen omissa käsissä. Varaa uusiin pistemenetyksiin ei kuitenkaan ole, jollei myös Pallo-Iirot menetä pisteitä loppukauden otteluissaan. Kaula yhtä monta ottelua TamUn kanssa pelanneeseen Ilves-Kissoihin on kuusi pistettä ja kaksi peliä vähemmän pelannut Pallo-Iirot on seitsemän pisteen päässä.

Kommentit ottelun jälkeen

Riemukkaan ja kenties kullanarvoiseksi osoittautuvan tasoitusmaalin tehnyt Riku Oras ei peitellyt pettymystään ottelun jälkeisessä haastattelussa. ”Pallo tuli ja sit mä vaan päätin tehdä maalin”, kommentoi Oras tasoitusmaalia ääni väristen. ”Ensimmäisellä puoliajalla me ei saatu omaa peliä rullaamaan, vaikka puoli tuntia oli paine kuitenkin vastustajan päässä ja saatiin melkein kymmenen kulmaa. Pelaamalla ei päästy paikoille, mutta peli oli ihan hallussa. En tiedä mikä ekan puoliajan lopussa tuli kun välimatkat alkoi kasvamaan ja TKT alkoi saamaan painetta.”

”TKT on nöyrä joukkue, joka puolustaa ihan kurinalaisesti ja sinne on vaikea murtautua, mutta ei se saisi olla näin vaikeaa mitä se nyt oli meille. Hyvä että sarjanousu on vielä omissa käsissä, vaikka tuli itsekin vähän avitettua munaamalla pilkku. Näistä noustaan ja tullaan voimakkaampina takaisin”, päättää Oras ruoskintansa.

Ottelun tulos ei tyydyttänyt joukkuetta
Ottelun tulos ei tyydyttänyt joukkuetta

Päävalmentaja Mikko Mäkelä kuvaili joukkueensa esitystä haluttomaksi. ”Sarjasijoituksilla ei ole merkitystä, kun pelataan halusta voittaa. TKT pelasi maksimisuorituksensa ja näytti mitä on taistelutahto. Annan kaiken kunnian TKT:lle, jonka hieno taistelu tuotti pisteen vaikka enemmänkin oli tarjolla.”

”Me emme rehellisesti edes ansainneet kolmea pistettä omalla esityksellämme”, analysoi Mäkelä ottelua sunnuntaina. ”Onhan tässä viime yö mietitty, mitä tehtiin väärin peliin valmistautuessa ja mitä olisin voinut tehdä toisin. Poissaolot kuuluu jalkapalloon, mutta kyllä kapteeni Rahkolan poissaolo näkyi peliryhdissä kentällä. Kokonaiskuvaksi jäi tahmea ja haluton TamU”

”Vaikka Pyynikillä ei pysty pelaamaan meidän parasta pallollista peliä, niin halu ja tahto pitää olla aina 100 %. Silloin ei jää selityksille sijaa ja silloin riittää se niin sanottu rutiinipelikin voittoon. Jos ei ole tahtoa voittaa irtopaloja, kaksinkamppailuita ja kakkospalloja, niin silloin on turha odottaa tulosta”, Mäkelä ruotii.

”Olemme edelleen kuskin paikalla ja kaikki on omissa käsissä, mutta nyt täytyy jokaisen tehdä sen asian eteen todella paljon töitä”, päättää Mäkelä kommenttinsa.

Ilmeet olivat ottelun päätyttyä apeat
Ilmeet olivat ottelun päätyttyä apeat

Seuraava mahdollisuus työmoraalin näyttämiseen joukkueella on jo tiistain harjoituksissa ja sen jälkeen jo torstaina tulevassa seuraavassa ottelussa. Ottelu Tampereen seudulla jatkuvat, sillä tällä kertaa vuorossa on vierasottelu Loisketta vastaan Sääksjärven tekonurmella. Ottelu alkaa mukavaan aikaan klo 20, ja paikalle pääsee kätevästi bussilla numero 50, joten nyt kannattaa tulla antamaan kaikki tuki sarjanoususta taisteleville Sinipaidoille.

Kolmonen

2 – 2

( 1 – 1 )

33′ Riku Oras
90+4′ Riku Oras

Yleisöä:
301

38' Mohammed Said Muse
48' Eppu Yliruusi

Yleisöä:
301

17 Juuso Auvinen
6 Veli-Pekka Franssila
8 Riku Oras C
9 Tuomas Lehti 46'
11 Lauri Saari
15 Niclas Kalatsev
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen 44' 46'
21 Matti Saari
22 Tuomas Alanen
30 Jesse Tuominen
1 Jussi Siltanen
3 Tuomas Savinainen 46'
7 Jussi Rasva
10 Jonne Keränen
16 Mehdi Fennane 66' 46'
25 Jan Riikonen
28 Antti Haavisto
1Juuso Saikkonen
2Teemu Kurinlahtikeltainen kortti 26’
4Nestori Kilpi
8Mohammed Said Muse
10Hariwan Salim Mohammedkeltainen kortti 68’
11Minel Sehic
18Eppu Yliruusi
20Sajad Ahmadi
22Topias Perkiö
24Zada Mustafa Hussein
26Markus Silvennoinen
5Pasi Sinisalo
9Ville Werner
12Tuukka Toivanen
19Eemi Mäenpää
23Moktar Laouini
25Merza Kadhum Ale
27Kasmir Ojala

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

29.10. Klubi 04 - TamU 4 – 0

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

7.10. Pato - TamU 2 6 – 5

klo - TamU

klo - TamU naiset

klo - TamU 2