Leroy Maluka Tampere Unitedin päävalmentajaksi

18/06/2018
Uutinen

Tampere United on solminut loppukauden kattavan valmennussopimuksen Leroy Malukan kanssa. Malukalla ei ole varsinaista aiempaa valmennuskokemusta, mutta kokenut pelaaja on suorittanut UEFA B -valmentajalisenssin tänä vuonna. Maluka on myös vetänyt suurimman osan joukkueen harjoituksista viimeisen vajaan kahden viikon aikana, joten hänen kädenjälkensä on jo näkynyt joukkueen pelaamisessa kahdessa viimeisessä ottelussa. Malukan nimeämisen myötä päävalmentajan pesti on täytetty, mutta TamU hakee vielä toista valmentajaa Malukan aisapariksi.

”Leroy otti itse yhteyttä ja ehdotti mallia, jossa hän toimisi pelaajavalmentajana. Olimme alkuun hieman epäileväisiä järjestelyn toimivuudesta, mutta jo ensimmäiset keskustelut hänen kanssaan osoittivat, että seuran ja Malukan halu kehittyä ja viedä seuraa eteenpäin on samansuuntainen”, kertoo Tampere Unitedin puheenjohtaja Heikki Wilen.

”On suuri kunnia ottaa vastaan Tampere Unitedin päävalmentajan paikka, sillä seuralla on hieno historia”, toteaa Leroy Maluka. ”Halusin päävalmentajaksi, koska uskon minulla olevan paljon annettavaa pelaajille. Lisäksi Tampere United on hieno seura, jolla on paljon kunnianhimoa. Sillä on myös Suomen parhaat kannattajat, ja siksi tiedän olevani oikeassa seurassa.”

Koska Leroy Maluka on ollut päävastuussa harjoitusten vetämisestä jo jonkin aikaa, on hänen valmennustyylinsä joukkueelle jo valmiiksi tuttu. Joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva Riku Oras näkeekin tilanteen hyvänä. ”Lähtökohtaisesti ei ole helppoa siirtyä suoraan pelaajasta valmentajaksi, mutta poikkeuksellisista lähtökohdista huolimatta Leen johtamat harjoitukset ovat osoittaneet, että hänellä on valmentajana runsaasti annettavaa tälle joukkueelle. Leen avulla monet pelaajat tulevat ottamaan suuria kehitysaskeleita lähitulevaisuudessa”, Oras uskoo.

”Leroy saa pelaajat tekemään parhaansa treenikentällä ja hän osaa motivoida pelaajia erinomaisesti. Uskon hänen pystyvän kehittämään pelaajien vahvuuksia sekä heikkouksia omasta pelaajataustasta kumpuavalla kokemuksellaan”, Oras näkee.

Leroy Maluka kertoo kertoo että häntä motivoivat valmentajan tehtävässä rakkaus ja intohimo jalkapalloa kohtaan sekä ennen kaikkea halu oppia lisää. ”Nautin pelaajien opettamisesta ja kehittämisestä, sekä ennenkaikkea tavoitteiden saavuttamisesta. Uskon olevani hyvä nuorien pelaajien valmentaja, koska liityin itse jo 12-vuotiaana jalkapallokouluun ja 14-vuotiaana ammattilaisseuran akatemiaan Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa. Oppejani olivat silloin kuri, kunnioitus, ammattimaisuus, uhrautuvuus, kärsivällisyys ja asenne – kentällä ja kentän ulkopuolella”, Maluka kuvailee.

Mikä muuttuu?

Leroy Malukan kädenjälki on näkynyt jo kahdessa viimeisessä Tampere Unitedin ottelussa, joissa PK-37 voitettiin Tammelassa tennislukemin 6–0 ja TP-47:n kanssa pelattiin Torniossa 0–0-tasapeli. Näissä otteluissa nähtiin hiukan kauden aiempia pelejä aktiivisemmin hyökännyt TamU, ja Leroy Malukan johdolla tämän voi odottaa jatkuvan.

”Leroy vannoo hyökkäävän, aktiivisen ja pallonhallintaan perustuvan pelityylin nimeen, joten pelitapa tulee olemaan todennäköisesti sen mukainen. Uudenlainen pelitapa ei synny tai muutu yhdessä yössä, mutta aika näyttää miten nopeasti Leroyn opit menevät perille”, näkee Riku Oras.

Oraksen mukaan harjoitusten perusrunko ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi muuttunut valtavasti, mutta joukkueen tekemiseen on tullut muutoin uutta virtaa. ”Ensimmäisistä treeneistä lähtien pelaajien tekeminen, vaatimustaso ja treenien intensiteetti ovat olleet huipputasolla. Monilla pelaajilla on halu näyttää, että he ansaitsevat paikan avauskokoonpanossa”, Oras kuvailee.

Leroy Maluka itse on hiukan varovaisempi kommenteissaan: ”On vaikea sanoa mikä muuttuu, mutta pelityyliin on tulossa muutoksia, jotka näkyvät tietenkin myös harjoittelussa. Toivottavasti tämä johtaa parempiin tuloksiin ja menestykseen. Ja jos voin muuttaa jonkin pelaajistamme elämän, olisi erittäin onnellinen”, Maluka nauraa.

Aika näyttää myös sen, kuinka paljon Leroy Malukaa nähdään jatkossa kentällä. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että Malukan pelipaikalle keskikentän keskustaan Tampere Unitedilla on selvästi eniten vaihtoehtoja, joskin Maluka on tähän asti ollut kiistatta varma avauskokoonpanon pelaaja aina, kun on ollut käytettävissä. ”Suunnittelen pelaavani itse niin vähän kuin mahdollista, koska uskon pelaajiimme ja siksi toivon ettei minun valmentajana tarvitse pelata. Tämä on myös nuoremmille pelaajille tilaisuus näyttää kykynsä ja luoda nimeä”, Maluka toteaa.

Vaikka Leroy Malukan valmentajasopimus Tampere Unitediin kattaa vain loppukauden, on molempien osapuolten ajatuksena jatkaa yhteistyötä pitkäaikaisesti, ja tästä on jo käyty konkreettisia keskustelujakin. ”Haluamme molemmat ensin nähdä miten pesti lähtee käyntiin”, toteaa Tampere Unitedin puheenjohtaja Heikki Wilen. ”Viimeistään kauden jälkeen katsotaan, haluammeko molemmat jatkaa näin. Nyt käydyt neuvottelut kertovat kuitenkin sen, että Maluka on sitoutunut Tampere Unitediin ja haluaa auttaa seuraa kehittymään urheilullisella puolella. Myös meidän intresseissämme on auttaa Malukaa kehittymään valmentajana.”

Leroy Maluka esiintyy ensimmäistä kertaa Sinipaitojen valmentajana, kun Tampere United kohtaa Herculeksen Oulussa Castrenin kentällä juhannuksen jälkeen keskiviikkona 27.6. Kotiyleisön edessä ensimmäinen ottelu tulee nopeasti tämän jälkeen sunnuntaina 1.7. kun kuopiolainen KuFu-98 vierailee Tammelassa.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF