28.4.2017

 
 

Lauantaina historiallinen paluu liiton sarjoihinTampere Unitedin paluu liiton sarjoihin tapahtuu lauantaina odottamattoman vaatimattomissa puitteissa FC Viikinkien vieraana. Kylmän kevään takia Heteniityn nurmi ei ole pelikunnossa, ja näin ollen Viikingit joutuvat viemään ottelun Kartanon tekonurmelle. Askeettisia olosuhteitakin pahempi takaisku on se, että loukkaantumisista kärsivä joukkue joutuu lähtemään otteluun kapealla kokoonpanolla, jossa osa pelaajista joutunee pelaamaan oudommalla pelipaikalla.

FC Viikingit on siin√§ mieless√§ osuva vastus Kakkosen avausotteluun, ett√§ se on tulevan kauden vastustajista FC Jazzin ohella ainoa, jonka TamU on kohdannut my√∂s Veikkausliigassa. N√§m√§ kohtaamiset pelattiin kaudella 2007, jolloin TamU voitti kauden p√§√§tteeksi Suomen mestaruuden ja ”Viikkarit” putosivat takaisin Ykk√∂seen. Joukkueiden viimeisin kohtaaminen on kuitenkin kaudelta 2008, jolloin TamU voitti Viikingit Suomen Cupin 7. kierroksen ottelussa puhtaasti 3‚Äď0. Tappioita ei TamUlle ole Viikinkej√§ vastaan tullut, sill√§ kauden 2007 liigaottelut p√§√§ttyiv√§t kotona Ratinassa 1‚Äď0-voittoon ja vieraissa Heteniityll√§ 3‚Äď3-tasapeliin.

Menneet kohtaamiset eiv√§t kuitenkaan lauantaina paina. Tampere Unitedin p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ on kokoonpanon kanssa visaisten pulmien edess√§, mutta h√§nen kommenteistaan paistaa kaikesta huolimatta innostus kauden alkamisesta. ”Odotus on ohi ja pian p√§√§st√§√§n tositoimiin!” M√§kel√§ hehkuu. ”Huomenna alkaa ne pelit, joiden takia ollaan koko pitk√§ talvi on treenattu. Talvi on tehty hyvin t√∂it√§ ja luottavaisin mielin voidaan l√§hte√§ kauteen. Ainoa huolen aihe on edelleen loukkaantumiset ja joukkueen kapeus.”

Loukkaantumistilanne on erityisesti puolustuksen osalta karu, ja tilannetta voi hyvin verrata kauteen 2015, jolloin TamUn avaustopparipari loukkaantui heti kauden ensimm√§isess√§ ottelussa. ”Toppareista Eetu Rahkolan, Mahdi Alin ja Santeri Salomaan loukkaantumiset ovat massiivinen menetys joukkueelle”, M√§kel√§ toteaa. ”Eetu ja Mahdi palaavat kuukauden p√§√§st√§ jos kaikki menee hyvin, ja Santun tila tiedet√§√§n kun saadaan vastauksia l√§√§k√§rilt√§. Tuomas Alanen on t√§ll√§ hetkell√§ meid√§n ainut ehj√§ toppari, kun korvaavia miehi√§ ei ole Haka-ottelun j√§lkeen saatu. Antti Haavisto luultavasti saadaan mukaan, mutta h√§nen pelaaminen on hyvin ep√§varmaa, koska murtunut k√§si ei viel√§ ole saanut l√§√§k√§rilt√§ pelilupaa.”

”Jalkapalloon kuuluu loukkaantumiset ja niiden taakse on turha menn√§ selittelem√§√§n!” M√§kel√§ toteaa kuitenkin ykskantaan. ”Toppareiden lis√§ksi muita varmoja poissaolijoita ovat Mehdi Fennane ja Lauri Saari. Useampi pelaajaa saa huomenna tulikasteensa Palloliiton sarjoihin. Luotto j√§tkiin on kova. Peli kerrallaan menemme eteenp√§in, ja jokaisesta pisteest√§ tulemme taistelemaan ja antamaan kaikkemme kent√§ll√§.”

Kun käännetään katse vastustajaan, ensimmäinen havainto on että FC Viikingit pelasi vahvan talvikauden. Kahdesta viimeisestä harjoitusottelusta tosin tuli niukat tappiot Atlantikselle ja KTP:lle, mutta tätä ennen Viikingit oli hävinnyt seitsemästä harjoitusottelusta vain yhden. Seuran oman otteluennakon mukaan joukkue pelaa uuden päävalmentajansa Alexander Baranovin johdolla dynaamista ja vauhdikasta peliä, jossa pallo pyritään laittamaan liikkeelle nopeasti ja vastustajaan isketään kiinni aggressiivisesti. Viikinkien pelaajista esiin nousee päällimmäisenä kärkimies Emongo Osongo, joka on tehnyt maalin lähes jokaisessa pelaamassaan harjoitusottelussa.

Lauantain ottelu pelataan siis Viikinkien varakenttänä toimivalla Kartanon tekonurmella, jolla ei ole lainkaan kiinteitä katsomorakenteita. Helsingistä kantautuneiden tietojen mukaan kentän laidalle on kuitenkin tuotu kaksi tilapäistä katsomoa, sillä Tampereelta tiedetään olevan tulossa bussilastillinen kannattajia. Ottelu alkaa lauantaina klo 17.

Kotiin jääviä kannattajia palvelee TamU-TV:n riisuttu lähetys jos sää suinkin sallii lähetyksen tuottamisen. Kiinteiden rakenteiden puute estää täysimittaisen lähetyksen tuottamisen, ja sateen sattuessa katon puute estää kuvaamien kokonaan. Tavoitteena on kuitenkin tehdä lähetys old school -hengessä yhdellä kameralla ja ilman grafiikoita. Jos lähetys toteutuu, se alkaa 15 minuuttia ennen ottelun alkua, ja selostajana kuullaan tuttu sinivihreä ääni Manu Haapalainen. Kommentaattorina toimii puolestaan debyyttinsä tässä roolissa tekevä Tarmo Lyytikäinen.

Tampere United matkustaa otteluun TT Matkojen bussilla.