Lauantaina edessä ensimmäinen pitkä pohjoisen reissu

18/05/2018
Otteluennakko

Tampere United lähtee varhain lauantaiaamuna yhdelle kauden pisimmistä vierasreissuista, kun edessä on ottelu Oulun Luistinseuran vieraana. Oululainen nousijajoukkue voitti viime kaudella Pohjois-Suomen Kolmosen, ja palasi kolmen vuoden tauon jälkeen Kakkoseen. OLS:n kausi ei ole lähtenyt tuloksellisesti liikkeelle aivan niin hyvin kuin Oulussa olisi toivottu, mutta joukkueen iskukyky on todennäköisesti etenkin kotikentällä parempi kuin mitä tulokset antavat ymmärtää.

Vaikka OLS tunnetaan parhaiten lukuisia Suomen mestaruuksia voittaneesta jääpallojoukkueestaan, kyseessä on jalkapallon puolella yksi Suomen suurimmista junioriseuroista, jonka kirkkaimpia tähtiä ovat olleet maajoukkueen vakiokalustoon urallaan kuuluneet Antti Niemi ja Mika Nurmela. Vuonna 1880 perustettu OLS on myös Suomen vanhin palloiluseura, joskin jalkapallo on ollut mukana ohjelmassa vasta vuodesta 1941 alkaen.

Kuluvalta kaudelta OLS:lla on tilillään vain yksi voitto ja kolme tappiota. Raporttien perusteella oululaisten peli on kulkenut ajoittain mallikkaasti, joten huono pistesaalis ei välttämättä kerro koko kuvaa joukkueen iskukyvystä, vaan tulosten taustalla näyttää olevan nousijajoukkueelle tyypilliseen tapaan uuteen sarjatasoon totuttelua ja oppirahojen maksamista. Maalin OLS on onnistunut tekemään kolmessa pelaamassaan ottelussa, ja joka kerta asialla on ollut eri pelaaja.

Katsaus OLS:n pelaajaluetteloon paljastaa, että mukana on useita B-poikien SM-sarjaa tällä kaudella pelaavia pelaajia, jotka ovat ottamassa ensiaskeliaan miesten peleihin. Toki mukana on myös useita pelaajia, jotka ovat pelanneet viime vuosina Ykkösen ja Kakkosen pelejö muissa oululaisseuroissa. Joukkueen ehdottomasti meritoitunein pelaaja on Titi Essomba, joka teki kausilla 2007 ja 2008 yhteensä seitsemän maalia 46 liigapelissä RoPSin ja AC Oulun paidassa. Vielä viime kaudellakin hän teki melko vähiin jääneistä peliminuuteista huolimatta AC Oululle viisi maalia Ykkösessä..

Muita meritoiutuneempia OLS:n pelaajia ovat AC Oulussa Ykkösen pelejä pelanneet Juho Meriläinen (2011–13) ja Henry Mäkäräinen (2014–16). Lisäksi Augustine Jibrin on pelannut kaudella 2012 liigapelejeä VPS:ssä, mutta hän on lauantaina pelikiellossa tultuaan ulosajetuksi edellisessä ottelussa. Nähtäväksi myös jää, saako OLS lauantain otteluun farmisopimuksen turvin joukkueiden välillä liikkuvia AC Oulun sopimuspelaajia.

Tampere Unitedille Oulun reissu on ensimmäinen todellinen testi sen suhteen, miten joukkue sopeutuu C-lohkon matkustelun täyteiseen arkeen. Pientä esimakua matkustamiseen saatiin toki jo helatorstaina Vaasan reissulla, mutta vasta Oulu on selvästi pidemmällä etäisyydellä kuin mihin on viime vuosina totuttu. Päävalmentaja Mikko Mäkelä löytää matkustelusta hyviäkin puolia,

”Pitkillä matkoilla pelaajilla on hyvä tilaisuus puhua tulevasta pelistä ja eri tilanteista kuinka pelata. Myös valmmenus pystyy käyttämään ajan hyvin pelaajien kanssa puhumiseen pienissä ryhmissä tai pelaajakohtaisesti. Henkilökohtaisiin palavereihin ei tahdo reenien ulkopuolella aikaa löytyä, koska kaikilla meillä on omat arkiaskareet”, Mäkelä kuvailee amatööriurheilun arkea.

Matkalta jäävät pois henkilökohtaisen syyn takia Leroy Maluka sekä yhä vammoista kärsivät Antti Kuusinen, Eetu Rahkola, Mauno Sirén ja Tuomas Telemäki. Lisäksi Ville Puustisen pelikunnosta ei ole täyttä varmuutta.

Päävalmentaja Mäkelä ei kuitenkaan jää poissaoloja vatvomaan. ”Joukkueessa erittäin hyvä tekemisen meininki tällä hetkellä päällä ja se yritetään ja siirretään lauantain peliin. Edellinen peli oli meiltä sitä tasoa, millä pystytään pärjäämään melko hyvin tässä sarjassa, ja nyt suurin haaste jätkille on näyttää, että pystyvät pitämään hyvän pelillisen tason yllä. Selkeästi yritämme edelleen kehittää pallollista pelinopeutta, pallottomana liikkumista sekä syöttämisen laatua”, Mäkelä suunnittelee.

”Tärkeintä on tällä kaudella, että pelaajat pystyvät nauttimaan pelaamisesta, sekä kehittymään pelaajina, niin urheilullisesti kuin henkisestikin. Tässä on suuri vastuu valmennuksella, jotta pystytään antamaan pelaajille oikeat eväät kehittymisen takaamiseksi. Uskon että meidän tämänhetkisistä pelaajista vähintään yksi tulee vielä pelaamaan korkeammalla kuin Kakkosessa, ja tämä on myös yksi asia mihinkä itse pyrin panostamaan ja auttamaan pelaajia kehittymään myös yksilöinä.”

Ottelu pelataan Oulussa Castrenin kentällä lauantaina 19.5. klo 17 alkaen. TamU-TV matkustaa tähänkin otteluun joukkueen mukana, mutta pitkät etäisyydet vaikuttavat myös TamU-TV:n vahvuuteen, eikä kokoonpanossa ole tällä kertaa aivan täyttä miehitystä. Tästä syystä lähetys alkaa vasta vartti ennen ottelun alkua klo 16.45, ja ottelun sekä pohjustavat että selostavat Manu Haapalainen ja Riku Jussila. Lähetys toteutetaan yhdellä kameralla.

TamU matkustaa otteluun ProLine Charterin bussilla.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49