18.5.2018

 
 

Lauantaina edessä ensimmäinen pitkä pohjoisen reissuTampere United lähtee varhain lauantaiaamuna yhdelle kauden pisimmistä vierasreissuista, kun edessä on ottelu Oulun Luistinseuran vieraana. Oululainen nousijajoukkue voitti viime kaudella Pohjois-Suomen Kolmosen, ja palasi kolmen vuoden tauon jälkeen Kakkoseen. OLS:n kausi ei ole lähtenyt tuloksellisesti liikkeelle aivan niin hyvin kuin Oulussa olisi toivottu, mutta joukkueen iskukyky on todennäköisesti etenkin kotikentällä parempi kuin mitä tulokset antavat ymmärtää.

Vaikka OLS tunnetaan parhaiten lukuisia Suomen mestaruuksia voittaneesta jääpallojoukkueestaan, kyseessä on jalkapallon puolella yksi Suomen suurimmista junioriseuroista, jonka kirkkaimpia tähtiä ovat olleet maajoukkueen vakiokalustoon urallaan kuuluneet Antti Niemi ja Mika Nurmela. Vuonna 1880 perustettu OLS on myös Suomen vanhin palloiluseura, joskin jalkapallo on ollut mukana ohjelmassa vasta vuodesta 1941 alkaen.

Kuluvalta kaudelta OLS:lla on tilillään vain yksi voitto ja kolme tappiota. Raporttien perusteella oululaisten peli on kulkenut ajoittain mallikkaasti, joten huono pistesaalis ei välttämättä kerro koko kuvaa joukkueen iskukyvystä, vaan tulosten taustalla näyttää olevan nousijajoukkueelle tyypilliseen tapaan uuteen sarjatasoon totuttelua ja oppirahojen maksamista. Maalin OLS on onnistunut tekemään kolmessa pelaamassaan ottelussa, ja joka kerta asialla on ollut eri pelaaja.

Katsaus OLS:n pelaajaluetteloon paljastaa, että mukana on useita B-poikien SM-sarjaa tällä kaudella pelaavia pelaajia, jotka ovat ottamassa ensiaskeliaan miesten peleihin. Toki mukana on myös useita pelaajia, jotka ovat pelanneet viime vuosina Ykkösen ja Kakkosen pelejö muissa oululaisseuroissa. Joukkueen ehdottomasti meritoitunein pelaaja on Titi Essomba, joka teki kausilla 2007 ja 2008 yhteensä seitsemän maalia 46 liigapelissä RoPSin ja AC Oulun paidassa. Vielä viime kaudellakin hän teki melko vähiin jääneistä peliminuuteista huolimatta AC Oululle viisi maalia Ykkösessä..

Muita meritoiutuneempia OLS:n pelaajia ovat AC Oulussa Ykk√∂sen pelej√§ pelanneet Juho Meril√§inen (2011‚Äď13) ja Henry M√§k√§r√§inen (2014‚Äď16). Lis√§ksi Augustine Jibrin on pelannut kaudella 2012 liigapeleje√§ VPS:ss√§, mutta h√§n on lauantaina pelikiellossa tultuaan ulosajetuksi edellisess√§ ottelussa. N√§ht√§v√§ksi my√∂s j√§√§, saako OLS lauantain otteluun farmisopimuksen turvin joukkueiden v√§lill√§ liikkuvia AC Oulun sopimuspelaajia.

Tampere Unitedille Oulun reissu on ensimmäinen todellinen testi sen suhteen, miten joukkue sopeutuu C-lohkon matkustelun täyteiseen arkeen. Pientä esimakua matkustamiseen saatiin toki jo helatorstaina Vaasan reissulla, mutta vasta Oulu on selvästi pidemmällä etäisyydellä kuin mihin on viime vuosina totuttu. Päävalmentaja Mikko Mäkelä löytää matkustelusta hyviäkin puolia,

”Pitkill√§ matkoilla pelaajilla on hyv√§ tilaisuus puhua tulevasta pelist√§ ja eri tilanteista kuinka pelata. My√∂s valmmenus pystyy k√§ytt√§m√§√§n ajan hyvin pelaajien kanssa puhumiseen pieniss√§ ryhmiss√§ tai pelaajakohtaisesti. Henkil√∂kohtaisiin palavereihin ei tahdo reenien ulkopuolella aikaa l√∂yty√§, koska kaikilla meill√§ on omat arkiaskareet”, M√§kel√§ kuvailee amat√∂√∂riurheilun arkea.

Matkalta jäävät pois henkilökohtaisen syyn takia Leroy Maluka sekä yhä vammoista kärsivät Antti Kuusinen, Eetu Rahkola, Mauno Sirén ja Tuomas Telemäki. Lisäksi Ville Puustisen pelikunnosta ei ole täyttä varmuutta.

P√§√§valmentaja M√§kel√§ ei kuitenkaan j√§√§ poissaoloja vatvomaan. ”Joukkueessa eritt√§in hyv√§ tekemisen meininki t√§ll√§ hetkell√§ p√§√§ll√§ ja se yritet√§√§n ja siirret√§√§n lauantain peliin. Edellinen peli oli meilt√§ sit√§ tasoa, mill√§ pystyt√§√§n p√§rj√§√§m√§√§n melko hyvin t√§ss√§ sarjassa, ja nyt suurin haaste j√§tkille on n√§ytt√§√§, ett√§ pystyv√§t pit√§m√§√§n hyv√§n pelillisen tason yll√§. Selke√§sti yrit√§mme edelleen kehitt√§√§ pallollista pelinopeutta, pallottomana liikkumista sek√§ sy√∂tt√§misen laatua”, M√§kel√§ suunnittelee.

”T√§rkeint√§ on t√§ll√§ kaudella, ett√§ pelaajat pystyv√§t nauttimaan pelaamisesta, sek√§ kehittym√§√§n pelaajina, niin urheilullisesti kuin henkisestikin. T√§ss√§ on suuri vastuu valmennuksella, jotta pystyt√§√§n antamaan pelaajille oikeat ev√§√§t kehittymisen takaamiseksi. Uskon ett√§ meid√§n t√§m√§nhetkisist√§ pelaajista v√§hint√§√§n yksi tulee viel√§ pelaamaan korkeammalla kuin Kakkosessa, ja t√§m√§ on my√∂s yksi asia mihink√§ itse pyrin panostamaan ja auttamaan pelaajia kehittym√§√§n my√∂s yksil√∂in√§.”

Ottelu pelataan Oulussa Castrenin kentällä lauantaina 19.5. klo 17 alkaen. TamU-TV matkustaa tähänkin otteluun joukkueen mukana, mutta pitkät etäisyydet vaikuttavat myös TamU-TV:n vahvuuteen, eikä kokoonpanossa ole tällä kertaa aivan täyttä miehitystä. Tästä syystä lähetys alkaa vasta vartti ennen ottelun alkua klo 16.45, ja ottelun sekä pohjustavat että selostavat Manu Haapalainen ja Riku Jussila. Lähetys toteutetaan yhdellä kameralla.

TamU matkustaa otteluun ProLine Charterin bussilla.