22.9.2016

 
 

Lauantaina Pyynikillä panoksena nousu KakkoseenTampere United pelaa lauantaina noususta Kakkoseen. Vain viisi vuotta sitten Sinipaidat pelasivat vielä harrastesarjan otteluita Peltolammin hiekalla, mutta nyt paluu valtakunnallisiin liiton sarjoihin on vaivaisen yhden sarjapisteen päässä. Näin ollen tasapelikin riittää lauantaina TamUlle, kun paikalliskilpailija Ilves-Kissat vierailee Pyynikin urheilukentällä. Ottelu potkaistaan lauantaina käyntiin klo 19, joten ottelu pelataan jalkapalloromanttisissa ihanneolosuhteissa iltavaloissa.

Ottelua edeltävällä viikolla kuhina Tampere Unitedin ympärillä on ollut suurinta, mitä se on ollut sitten noin kymmenen vuoden takaisten mestaruus- ja euromenestysvuosien. Tampere Unitedin ainutlaatuinen tarina ei voikaan jättää ketään kylmäksi. Keväällä 2011 vain harva uskoi, ettei Tampere Unitedin tarina päättyisi Veikkausliigasta sulkemiseen, mutta vain viidessä vuodessa seuran innokkaat kannattajat ovat tuoneet TamUn Kakkosen kynnykselle.

Sarjanousu edellyttää kuitenkin vielä yhtä onnistumista. Lauantain vastustaja Ilves-Kissat elättelee vielä toiveita sarjanoususta, sillä TamUlla oleva kuuden pisteen kaula on vielä kurottavissa umpeen kahdella jäljellä olevalla sarjakierroksella. Kolmantena joukkueena myös Rauman Pallo-Iirot tavoittelee vielä nousua, mutta myös he ovat sarjataulukossa kuusi pistettä TamUn perässä. Sekä Ilves-Kissat että Pallo-Iirot pelasivat viime kaudella Kakkosessa, ja paluu liiton sarjoihin olisi molemmille seuroille tärkeää.

Ilves-Kissat tulee otteluun viiden ottelun voittoputki allaan. N√§m√§ voitot se on ottanut yhteismaalein 25‚Äď3, joten meno on ollut viimeisen kuukauden ajan vakuuttavaa. Kovinta tulivoimaa Ilves-Kissoista on tarjonnut bosnialaisk√§rki Berat Grabovci, joka johtaa sarjan maalip√∂rssi√§ 15 ottelussa tekem√§ll√§√§n 23 maalilla. Hyv√§√§ taustatukea on antanut Timor Inapshba, joka on tehnyt 12 ottelussa 9 maalia. Penkin p√§√§st√§ Ilves-Kissoilta l√∂ytyy vankkaa kokemusta, sill√§ joukkueen p√§√§valmentajana toimii kausilla 1999‚Äď2006 yhteens√§ 178 ottelua TamUssa pelannut Kari Sainio.

Joukkueiden edellisess√§ kohtaamisessa pidemm√§n korren veti kuitenkin Tampere Unitedin p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§. Maalittoman ensimm√§isen puoliajan j√§lkeen Sinipaidat nimitt√§in murskasivat Ilves-Kissat selvin 0‚Äď4-lukemin. T√§m√§ ottelu tosin pelattiin Tammelan stadionin t√§ysimittaisella nurmella, joten lauantainen ottelu Pyynikin postimerkill√§ vaatii molemmilta joukkueilta aivan toisenlaisia taktisia kuvioita. My√∂s nousutaistelun ratkaisuasetelmat vaikuttavat luonnollisesti siihen, miten joukkueet l√§hestyv√§t lauantain ottelua.

Päävalmentaja Mäkelän kommentit

”Meill√§ on lauantaina ensimm√§inen ottelupallo”, Mikko M√§kel√§ toteaa rauhalliseen tyyliins√§. ”Olemme pelanneet isoja pelej√§ l√§pi kauden, mutta lauantai voi olla monelle pelaajalle t√§h√§n menness√§ uran hienoin ilta. Moni futari ei p√§√§se kokemaan koko urallansa sellaista tunnetta.”

Joukkueen terveystilanteesta p√§√§valmentaja ei suostu paljastamaan yksityiskohtia. ”T√§ss√§ kohtaa kautta kaikilla rupeaa olemaan vammoja, mutta kukaan joka v√§h√§√§k√§√§n pystyy liikkumaan ei halua missata kauden loppuhuipennusta”, M√§kel√§ toteaa. ”Ilo, rentous ja nautinto ovat yht√§ kuin suuri syd√§n ‚Äď ja sen me n√§emme Pyynikill√§ lauantaina.”

Ratkaisuottelun alla p√§√§valmentaja M√§kel√§ intoutuu muistelemaan kulunutta kautta. ”Kokoonnuimme ensimm√§isen kerran vapaaehtoisista harjoituksissa marraskuun lopulla, ja siit√§ hetkest√§ l√§htien joukkueella on ollut vain yksi tavoite. Monikaan ei uskonut meihin, mutta t√§rkein asia oli se, ett√§ meill√§ oli vahva luotto toisiimme”, M√§kel√§ kertaa.

”Tammikuussa aloitimme m√§√§r√§tietoisen harjoittelun, jonka tavoite oli koko ajan kaikilla sama. Joukkue sitoutui upeasti tapaamme harjoitella, ja alusta asti meid√§n tavoitteemme on ollut kehitt√§√§ pelaamista. Siin√§ olemme onnistuneet v√§hint√§√§nkin hyvin”, M√§kel√§ arvioi. ”Olemme pyrkineet muutenkin tuomaan reeneihin jo nyt ylempien sarjojen vaatimustason.”

”Meill√§ on ollut upea matka ja olemme kokeneet jo paljon hienoja hetki√§ ja my√∂s vaikeita hetki√§. T√§m√§n joukkueen kovin vahvuus on henkisell√§ puolella. T√§m√§ kausi on todistanut sen, ett√§ miss√§√§n kohtaa emme luovuta, oli tilanne mik√§ tahansa. Me taistelemme siihen asti kunnes tuomari vihelt√§√§”, M√§kel√§ vakuuttaa viitaten muun muassa NoPSilta viime hetken maaleilla otettuihin kuuteen pisteeseen.

”Nyt t√§m√§ upea kausi alkaa tulla matkansa p√§√§h√§n. Toivotaan ett√§ palkintomme kovasta ty√∂st√§ odottaa meit√§. Haluan kiitt√§√§ Sinikaartia, joka on ollut kannustamassa ja tukemassa meit√§ tammikuun harjoituspeleist√§ alkaen. On ollut etuoikeus p√§√§st√§ pelaamaan heid√§n edess√§√§n!” M√§kel√§ hehkuttaa.

Ottelu pelataan Pyynikin iltavaloissa

TamU ‚Äď Ilves-Kissat potkaistaan k√§yntiin lauantaina klo 19 Pyynikin urheilukent√§ll√§. Aurinko laskee pian ottelun alkamisen j√§lkeen, joten pimeys laskeutuu Pyynikin urheilukent√§lle ymp√§rille ensimm√§isen puoliajan aikana, ja Pyynikki kihisee keinovalojen loisteessa.

Ennen ottelua kannattajat kokoontuvat Pyynikintorin laidalla Tuopissa, ja ottelun jälkeen tapahtumia puidaan kulman takana Maja/Talossa. Molemmissa ravintoloissa saa alennuksia Tampere Unitedin jäsenkortilla ja fanituotteilla.

Stadionilla yleisöä palvelee jälleen Pyynikin käsityöläispanimon anniskelualue, ja TamUn grillipisteillä on tarjolla maistuvaa Tapolan makkaraa. Suuren yleisömäärän takia yleisöä palvelee kaksi erillistä grillipistettä.

Etäkannattajat voivat puolestaan katsoa ottelun suorasta TamU-TV:n lähetyksestä, jossa selostuskaksikkona on jälleen äänessä Manu Haapalainen ja Mika Suonsyrjä. Ottelulähetys aloitetaan jo noin tunti ennen ottelun alkua klo 18 Tarmo Lyytikäisen ja Joonas Niemelän ennakkoanalyyseillä.

Tervetuloa Pyynikin tunnelmaan! Nyt pelataan isoista asioista ja koetaan suuria tunteita. Tätä ei kannata kenenkään jättää väliin.