Lauantaina Pyynikillä panoksena nousu Kakkoseen

22/09/2016
Otteluennakko

Tampere United pelaa lauantaina noususta Kakkoseen. Vain viisi vuotta sitten Sinipaidat pelasivat vielä harrastesarjan otteluita Peltolammin hiekalla, mutta nyt paluu valtakunnallisiin liiton sarjoihin on vaivaisen yhden sarjapisteen päässä. Näin ollen tasapelikin riittää lauantaina TamUlle, kun paikalliskilpailija Ilves-Kissat vierailee Pyynikin urheilukentällä. Ottelu potkaistaan lauantaina käyntiin klo 19, joten ottelu pelataan jalkapalloromanttisissa ihanneolosuhteissa iltavaloissa.

Ottelua edeltävällä viikolla kuhina Tampere Unitedin ympärillä on ollut suurinta, mitä se on ollut sitten noin kymmenen vuoden takaisten mestaruus- ja euromenestysvuosien. Tampere Unitedin ainutlaatuinen tarina ei voikaan jättää ketään kylmäksi. Keväällä 2011 vain harva uskoi, ettei Tampere Unitedin tarina päättyisi Veikkausliigasta sulkemiseen, mutta vain viidessä vuodessa seuran innokkaat kannattajat ovat tuoneet TamUn Kakkosen kynnykselle.

Sarjanousu edellyttää kuitenkin vielä yhtä onnistumista. Lauantain vastustaja Ilves-Kissat elättelee vielä toiveita sarjanoususta, sillä TamUlla oleva kuuden pisteen kaula on vielä kurottavissa umpeen kahdella jäljellä olevalla sarjakierroksella. Kolmantena joukkueena myös Rauman Pallo-Iirot tavoittelee vielä nousua, mutta myös he ovat sarjataulukossa kuusi pistettä TamUn perässä. Sekä Ilves-Kissat että Pallo-Iirot pelasivat viime kaudella Kakkosessa, ja paluu liiton sarjoihin olisi molemmille seuroille tärkeää.

Ilves-Kissat tulee otteluun viiden ottelun voittoputki allaan. Nämä voitot se on ottanut yhteismaalein 25–3, joten meno on ollut viimeisen kuukauden ajan vakuuttavaa. Kovinta tulivoimaa Ilves-Kissoista on tarjonnut bosnialaiskärki Berat Grabovci, joka johtaa sarjan maalipörssiä 15 ottelussa tekemällään 23 maalilla. Hyvää taustatukea on antanut Timor Inapshba, joka on tehnyt 12 ottelussa 9 maalia. Penkin päästä Ilves-Kissoilta löytyy vankkaa kokemusta, sillä joukkueen päävalmentajana toimii kausilla 1999–2006 yhteensä 178 ottelua TamUssa pelannut Kari Sainio.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa pidemmän korren veti kuitenkin Tampere Unitedin päävalmentaja Mikko Mäkelä. Maalittoman ensimmäisen puoliajan jälkeen Sinipaidat nimittäin murskasivat Ilves-Kissat selvin 0–4-lukemin. Tämä ottelu tosin pelattiin Tammelan stadionin täysimittaisella nurmella, joten lauantainen ottelu Pyynikin postimerkillä vaatii molemmilta joukkueilta aivan toisenlaisia taktisia kuvioita. Myös nousutaistelun ratkaisuasetelmat vaikuttavat luonnollisesti siihen, miten joukkueet lähestyvät lauantain ottelua.

Päävalmentaja Mäkelän kommentit

”Meillä on lauantaina ensimmäinen ottelupallo”, Mikko Mäkelä toteaa rauhalliseen tyyliinsä. ”Olemme pelanneet isoja pelejä läpi kauden, mutta lauantai voi olla monelle pelaajalle tähän mennessä uran hienoin ilta. Moni futari ei pääse kokemaan koko urallansa sellaista tunnetta.”

Joukkueen terveystilanteesta päävalmentaja ei suostu paljastamaan yksityiskohtia. ”Tässä kohtaa kautta kaikilla rupeaa olemaan vammoja, mutta kukaan joka vähääkään pystyy liikkumaan ei halua missata kauden loppuhuipennusta”, Mäkelä toteaa. ”Ilo, rentous ja nautinto ovat yhtä kuin suuri sydän – ja sen me näemme Pyynikillä lauantaina.”

Ratkaisuottelun alla päävalmentaja Mäkelä intoutuu muistelemaan kulunutta kautta. ”Kokoonnuimme ensimmäisen kerran vapaaehtoisista harjoituksissa marraskuun lopulla, ja siitä hetkestä lähtien joukkueella on ollut vain yksi tavoite. Monikaan ei uskonut meihin, mutta tärkein asia oli se, että meillä oli vahva luotto toisiimme”, Mäkelä kertaa.

”Tammikuussa aloitimme määrätietoisen harjoittelun, jonka tavoite oli koko ajan kaikilla sama. Joukkue sitoutui upeasti tapaamme harjoitella, ja alusta asti meidän tavoitteemme on ollut kehittää pelaamista. Siinä olemme onnistuneet vähintäänkin hyvin”, Mäkelä arvioi. ”Olemme pyrkineet muutenkin tuomaan reeneihin jo nyt ylempien sarjojen vaatimustason.”

”Meillä on ollut upea matka ja olemme kokeneet jo paljon hienoja hetkiä ja myös vaikeita hetkiä. Tämän joukkueen kovin vahvuus on henkisellä puolella. Tämä kausi on todistanut sen, että missään kohtaa emme luovuta, oli tilanne mikä tahansa. Me taistelemme siihen asti kunnes tuomari viheltää”, Mäkelä vakuuttaa viitaten muun muassa NoPSilta viime hetken maaleilla otettuihin kuuteen pisteeseen.

”Nyt tämä upea kausi alkaa tulla matkansa päähän. Toivotaan että palkintomme kovasta työstä odottaa meitä. Haluan kiittää Sinikaartia, joka on ollut kannustamassa ja tukemassa meitä tammikuun harjoituspeleistä alkaen. On ollut etuoikeus päästä pelaamaan heidän edessään!” Mäkelä hehkuttaa.

Ottelu pelataan Pyynikin iltavaloissa

TamU – Ilves-Kissat potkaistaan käyntiin lauantaina klo 19 Pyynikin urheilukentällä. Aurinko laskee pian ottelun alkamisen jälkeen, joten pimeys laskeutuu Pyynikin urheilukentälle ympärille ensimmäisen puoliajan aikana, ja Pyynikki kihisee keinovalojen loisteessa.

Ennen ottelua kannattajat kokoontuvat Pyynikintorin laidalla Tuopissa, ja ottelun jälkeen tapahtumia puidaan kulman takana Maja/Talossa. Molemmissa ravintoloissa saa alennuksia Tampere Unitedin jäsenkortilla ja fanituotteilla.

Stadionilla yleisöä palvelee jälleen Pyynikin käsityöläispanimon anniskelualue, ja TamUn grillipisteillä on tarjolla maistuvaa Tapolan makkaraa. Suuren yleisömäärän takia yleisöä palvelee kaksi erillistä grillipistettä.

Etäkannattajat voivat puolestaan katsoa ottelun suorasta TamU-TV:n lähetyksestä, jossa selostuskaksikkona on jälleen äänessä Manu Haapalainen ja Mika Suonsyrjä. Ottelulähetys aloitetaan jo noin tunti ennen ottelun alkua klo 18 Tarmo Lyytikäisen ja Joonas Niemelän ennakkoanalyyseillä.

Tervetuloa Pyynikin tunnelmaan! Nyt pelataan isoista asioista ja koetaan suuria tunteita. Tätä ei kannata kenenkään jättää väliin.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2