Kultsu kumoon Kalatsevin maaleilla

26/03/2017
Otteluraportti

Tampere United otti harjoituskauden viimeisestä halliottelusta mukavan 3–1 (1–1) -voiton Kultsu FC:stä. Vaikka ottelun alku oli Sinipaidoille vaikea ja vieraat ehtivät 0–1-johtoonkin, toisella puoliajalla parantunut peli riitti voittoon. Ottelun ehdoton hahmo oli Niclas Kalatsev, joka teki kaksi ensimmäistä maalia komeilla kaukolaukauksilla ja syötti ottelun loppuhetkillä vielä Tuomas Alasen puskeman 3–1-maalin.

Harjoitusottelu

3 – 1

Ottelun ensimmäinen puolituntinen oli vierasjoukkueen hallintaa. Tästä saatiin ensimmäisiä merkkejä jo ottelun ensimmäisellä minuutilla, kun laitapuolustaja Artem Kulesha pääsi laukomaan kulmapotkun jälkitilanteesta, ja pallo kieri vain niukasti takatolpan ohi. Toisessa päässä hyökkäykset jäivät yksittäisiksi kärkipelaaja Roope Kostiaisen pistoiksi, eikä tämä aktiivisuudestaan huolimatta saanut vaarallisia laukauksia maalia kohti.

Roope Kostiainen pelasi vahvan ensimmäisen puoliajan.
Roope Kostiainen pelasi vahvan ensimmäisen puoliajan.
Testipelaaja Leroy Maluka pelasi täydet minuutit.
Testipelaaja Leroy Maluka pelasi täydet minuutit.

Harjoituskauden aiemmista otteluista poiketen TamU ei päässyt ottelun ensimmäisellä puoliajalla prässäämään korkealta. Sinipaitojen hyökkäyspeli perustui pitkien hyökkäyksien sijaan nopeisiin vastaiskuihin, ja liian usein Kultsun korkea prässi pakotti kotijoukkueen pelaajat huonoihin ratkaisuihin pallon kanssa.

Maalihanat aukesivat pian puolen tunnin täyttymisen jälkeen, ja ensin asialla oli Kultsu. Niko Lohen antama vapaapotku jäi pyörimään rangaistusalueelle, jossa Kultsu-pelaaja sai tökättyä pallon alaspäin vapaaseen vetopaikkaan Giorgi Ositashvilille. Liigassakin KTP:n riveissä vain pari vuotta sitten pelannut georgialainen ei avopaikan tullen erehtynyt, vaan tälläsi pallon Juuso Auvisen ulottumattomiin maalin yläkulmaan.

Giorgi Ositashvili tekee 0–1-maalin.
Giorgi Ositashvili tekee 0–1-maalin.

TamU tasoitti pelin vain viitisen minuuttia takaiskumaalin jälkeen. Konsta Raittista rikottiin muutama metri kuudentoista rajan takana, ja Leroy Maluka sekä Niclas Kalatsev aloittivat keskutelun siitä, kumpi vapaapotkun laukoisi. Jälkimmäinen sai tahtonsa läpi, ja tykitti pallon hiukan helpon näköisesti muurin vierestä maalin etukulmaan. Näin peli oli tasan 1–1, ja samoissa lukemissa ottelu meni myös tauolle.

Leroy Maluka ja Niclas Kalatsev juonivat 1–1-tasoitusta.
Leroy Maluka ja Niclas Kalatsev juonivat 1–1-tasoitusta.
Niclas Kalatsev tekee 1–1-tasoituksen.
Niclas Kalatsev tekee 1–1-tasoituksen.

Ottelu kääntyy voitoksi toisella jaksolla

Toisella jaksolla Sinipaitojen piristyneet otteet jatkuivat. Kultsu ei enää prässännyt, ja Sinipaidat pitivät palloa. Parhaat tekopaikat syntyivät pystysyötöistä, joista olivat lähellä maalintekoa testimies Clary Kurs, Riku Oras sekä Tuomas Lehti.

Pian tunnin täyttymisen jälkeen kotijoukkueen nopea suunnanmuutos petasi johtomaalin. Tuomas Alanen katkaisi syötön keskialueella ja pelasti nopeasti pystyy Clary Kursille toppareiden eteen. Tämä siirsi kahdella kosketuksella pallon viereensä Niclas Kalatseville, jonka kierteinen kaukoveto yllätti maalivahti Aatu Lavikaisen täydelliseti. Ansaittu 2–1-johtomaali oli syntynyt.

Tuomas Lehti yrittää maalintekoa.
Tuomas Lehti yrittää maalintekoa.

Kultsun paras toisen jakson paikka syntyi kun ottelua oli jälljellä vartin verran. Mauno Sirén epäonnistui syötön katkossa, ja Kultsu-hyökkääjä pääsi laukomaan. Ensimmäinen laukaus kuitenkin epäonnistui ja toinenkin jäi sen verran löysäksi, että toppariksi kentälle tullut Antti Haavisto sai siivottua pallon maalin edestä väljemmille vesille.

Hässäkkää Kultsu-maalilla.
Hässäkkää Kultsu-maalilla.
Riku Oras ja Leroy Maluka hakivat toisiaan keskikentällä.
Riku Oras ja Leroy Maluka hakivat toisiaan keskikentällä.

Noin kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä Niclas Kalatsev sai vielä tilaisuuden viimeistellä hattutemppu, kun Topias Järvelän keskitys löysi hänet vapaana takatolpalta. Vaikea laukaus suoraan ilmasta suuntautui kuitenkin melko selvästi maalin yli.

Aivan ottelun loppuminuuteilla Kalatsev paransi kuitenkin tehomerkintöjään, kun hän keskitti Leroy Malukan kanssa juonitun kulman jälkitilanteessa Tuomas Alasen vapaaseen maalintekopaikkaan. Tämä viimeisteli päällään tutun tehokkaasti loppulukemat 3–1.

Tuomas Alanen puskee 3–1-maalin.
Tuomas Alanen puskee 3–1-maalin.

Kommentit ottelun jälkeen

Ottelu oli erityisen suuri merkkipaalu TamU-kapteeni Eetu Rahkolalle, joka teki paluun pelikentälle pitkäksi venyneen tauon jälkeen. ”Pelaaminen maistui oikein hyvältä”, kommentoi vajaan 60 minuuttia pelannut Rahkola ottelun jälkeisessä TamU-TV:n haastattelussa. ”Kuuden kuukauden pelitaukoon nähden tuntui hyvältä pelata. Yllätyin miten hyvältä jaloissa tuntui ja happikin kulki ainakin kohtalaisesti.”

Ensimmäistä kertaa uuden toppariparinsa Mahdi Alin kanssa pelannut Rahkola kommentoi että yhteistyössä oli vielä hakemista. ”Pallollisessa pelissä ei löydetty syöttösuuntia ja pelattiin aika paljon pitkää alkuun. Aika hyvin kuitenkin pystyttiin pitämään kaveri pois vaaralliselta alueelta. Parannettavaa on, mutta luotan että se lähtee toimimaan hyvin”, Rahkola analysoi.

Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli ottelun jälkeen mielissään siitä, että vuoden viimeisestä hallipelistä saatiin hyvä tulos. ”Ottelun alku oli nihkeä, emmekä saaneet omaa pelimme luistamaan. Prässimme ja pelirohkeutemme eivät toimineet, ja kaveri pääsikin johtoon. Pelimme parani jakson loppua kohden, ja tauolla vähän muutimme pelisysteemiämme, ja toinen jakso olikin jo varsin hyvää peliä. Työtä on vielä paljon, mutta onneksi on vielä aikaa. Nyt siirrymme ulkokentille ja pääsemme vihdoin reenaamaan koko kentällä.”

Seuraavan kerran TamU pelaa vasta keskiviikkona 19.4. jolloin edessä on vierasottelu FC Hakaa vastaan Tehtaan kentällä. Tämän jälkeen pelataan vielä harjoitusottelu Järvenpään Palloseuraa vastaan lauantaina 22.4. ennen sarjakauden alkua viikkoa myöhemmin lauantaina 29.4. FC Viikinkien vieraana.

Harjoitusottelu

3 – 1

( 1 – 1 )

37′ Niclas Kalatsev
62′ Niclas Kalatsev
87′ Tuomas Alanen

Yleisöä:
112

32' Giorgi Ositashvili

Yleisöä:
112

17 Juuso Auvinen
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen 46'
5 Eetu Rahkola C 56'
8 Riku Oras 26'
9 Tuomas Lehti 76'
15 Niclas Kalatsev
20 Verneri Uimonen
25 Leroy Maluka
26 Mahdi Ali 57' 68'
27 Konsta Raittinen
24 Tuomo Hiltunen
4 Topias Järvelä 76'
7 Jussi Rasva
21 Sampo Ojala
22 Tuomas Alanen 58'
23 Clary Kurs 46'
28 Antti Haavisto 68'
30 Santeri Salomaa 56' 58'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2