7.8.2020

 
 

Kolmas per√§kk√§inen voitto ‚Äď nyt kaatui Loiske


Tampere United ja S√§√§ksj√§rven Loiske pelasivat Pyynikin illassa tasaisen ottelun, joka olisi voinut kallistua kummalle tahansa. Mutta toisin kuin monesti t√§ll√§ kaudella, peli ratkesi Sinipaitojen parempaan maalipaikkojen hy√∂dynt√§miseen. Ensimm√§isell√§ jaksolla Hakim Belbachir laukoi TamUn 1‚Äď0-johtoon, ja j√§lleen erinomaisesti maalia vartioinut Henri Savolainen torjui rangaistuspotkun. Ottelu ratkesi toisella jaksolla kahteen TamUn salamamaaliin.

Jo ottelun alku kertoi TamUn saaneen kauden kovimman haasteensa sitten Ilves-Kissat-ottelun. Sinipaitojen pallollinen pelaaminen lähti varsin yskähdellen käyntiin, ja Loiske sai ottelun alkuminuuteista lähtien luotua monta hyvää hyökkäystä. Varsinkin topparit ja oikeana laitapuolustajana operoinut Matias Stark joutuivat tekemään ensiminuuteista lähtien täyden päivätyön.

Alkurynnistyksensä aikana Loiske ei kuitenkaan päässyt erityisen lähelle maalia, vaan vieraiden puolittaiset paikat tulivat laitureiden leikkauksista keskelle sekä vapaapotkuista. Sinipaidoilla oli kuitenkin omat tonttinsa. Erityisen vaarallisen näköinen hyökkäys pelattiin vartin kohdalla, kun TamU pelasi useamman pelaajan syöttökombinaation jossa pallo kulki vasemmalta laidalta Topias Järvelän ja Eino-Veikko Ekin kautta Eetu Räisäselle. Räisänen ampui painavan kaukolaukauksen, mutta Loiske-maalivahti Juuso Tuominen onnistui kuitenkin venymään vasempaan alakulmaan suunnanneen laukauksen eteen.

Loiske oli kuitenkin pitkään ensimmäisellä jaksolla aktiivisempi ja palloa hallinnut osapuoli ja sai jakson edetessä omat paikkansa avausosumaan. Esimerkiksi puolen tunnin jälkeen Loiskeen Veikka Nieminen laukoi oikealla jalallaan yllättävän noston maalille, jonka TamU-vahti Henri Savolainen nappasi hyppysiinsä. Paria minuuttia myöhemmin pallo keskitettiin oikeasta laidasta Tomi Lahtiselle maalin eteen namupaikkaan. Keskitystä seurannut ohjaus näytti jo lipuvan Savolaisen ohi maaliin, mutta Sinipaitojen suureksi helpotukseksi pallo valui lopulta tolppaa nuollen maalin ohi.

Vain hetke√§ my√∂hemmin ottelun 38. minuutilla Pyynikki repesi maalijuhliin. Parin nopean ja tarkan sy√∂t√∂n j√§ljilt√§ Roope Kostiainen murtautui vasemmalta laidalta. Oman laukauksen sijaan Kostiainen keskitti, ja kun keskelt√§ noussut Arttu Haapala ei osunutkaan palloon, pallo lipui oikeaa laitaa edennelle Hakim Belbachirille, joka sijoitti peliv√§lineen Tuomisen jalkojen v√§list√§ maaliin vieden TamUn ottelussa 1‚Äď0-johtoon.

Vain pari minuuttia myöhemmin Sinipaidoille oltiin kaataa kylmää vettä niskaan, kun Loiskeen pelaajan laukaus osui TamU-kapteeni Eetu Rahkolaa käteen ja tuomari osoitti pallon pilkulle. Sääksjärveläisten rangaistuspotkua asettui laukomaan Fation Osma. Henri Savolainen aavisti Osman laukauksen suunnan oikein, hyppäsi melko keskelle suunnanneen pallon eteen ja liimasi pallon itselleen Pyynikin yleisön suureksi riemuksi.

Viel√§ aivan ensimm√§isen jakson lopuksi TamU oli kaunistella maalilukemia, kun l√§pi otellut erinomaisia kulmapotkuja jaellut Arttu Haapala antoi j√§lleen loistavan kulmapotkun oikealta puolelta ja tarkka sy√∂tt√∂ keskelle l√∂ysi korkeimmalle nousseen Roope Kostiaisen. Kostiaisen pusku osui kuitenkin pystypuuhun ja n√§in puoliajan virvokkeita l√§hdettiin nauttimaan Sinipaitojen 1‚Äď0-johdossa.

Loiskeen taistelu päättyi Unitedin tehohetkeen

Sääksjärven Loiske aloitti toisenkin jakson pirteästi. Vierasjoukkue loi useamman vaarallisen näköisen hyökkäyksen heti jakson ensiminuuteilla, ja TamU oli hetken pahasti ottavana osapuolena. Joukkue joutui puurtamaan omalla kenttäpuoliskollaan, mutta sai selvitettyä tälläkin kertaa Loiskeen hallinnassa edenneet alkuminuutit.

Loiskeen alkurynnistyksen jälkeen myös Sinipaidat saivat hiljalleen omaa hyökkäyspeliään uomiinsa. Erityismaininnan ansaitsee vajaan tunnin kohdalla rajaheiton jälkitilanteessa pelattu kuvio, jossa Roope Kostiainen taisteli pallon Eino-Veikko Ekille, Ek syötti rangaistusalueen rajalle Topias Järvelälle, joka vapautti yhdellä kosketuksella Kostiaisen. Pieneen kulmaan ajautunut Kostiainen syötti välittömästi maalin toiselle puolelle, jossa pallo eteni ensimmäisen maalin kaltaisesti Belbachirille, mutta tällä kertaa tämä ei saanut kunnon osumaa aikaiseksi, ja pallo leijaili tuntuvasti maalin yli.

Jakson edetessä Loiske pääsi hetkeksi niskan päälle, ja aktiivisesti pelanneet vieraat pääsivät jatkuvasti murtautumaan hyökkäykseen. TamUn onneksi vastustajajoukkueen viimeiset syötöt eivät onnistuneet tai laukaukset osuivat TamUn puolustukseen tai hyvin sijoittuneeseen Henri Savolaiseen. Lopulta Loiske oli äärimmäisen lähellä tasoitusta, kun pallo pelattiin vauhtiin melko vapaaksi jääneelle Akseli Tiensuulle, mutta hänen laukauksensa osui Unitedin onneksi ja Loiskeen epäonneksi tolppaan.

Tilanteensa oli toki myös kotijoukkueella. Kun ottelua oli pelattu vajaa seitsemänkymmentä minuuttia, United sai vastahyökkäyksestä pallonhallinnan. Lopulta Eetu Räisänen vapautti Matias Starkin oikeaa kaistaa pitkin vauhtiin. Stark antoi loistavan keskityksen Arttu Haapalalle, mutta Haapala ohjasi aivan maalin edustalle pudonneen pallon yli maalin.

Lopulta orastava Loiskeen painostus p√§√§ttyi riemukkaasti TamUn 2‚Äď0-maaliin, kun peli√§ oli j√§ljell√§ en√§√§ vartti. TamU hy√∂kk√§si ter√§v√§sti vastaan ja parin pallonriiston j√§lkeisen sy√∂t√∂n j√§lkeen Ali Aitbenzanzoun l√∂ysi laidalta Belbachirin. Belbachir puolestaan sy√∂tti pallon maata pitkin maalin eteen erinomaisesti vaihdosta sis√§√§n tulleelle Eric Bullockille, joka ohjasi pallon upeasti takajalallaan maaliverkon perukoille.

Vain hetkeä myöhemmin TamU ratkaisi ottelun niittaamalla kolmannen maalin. Loiske ei ollut vielä ehtinyt toipua edellisestä takaiskumaalistaan, kun hetkeä aiemmin maalin tehnyt Bullock jo keskitti vain sekunteja aiemmin vaihdosta sisään tulleelle ja aivan yksin maalin eteen jääneelle Emenikelle. Nigerialaisvahvistus laukoi vasemmalla jalallaan tulisen vedon yläriman kautta maaliin sisään. Näin myös Emenike onnistui vihdoin avaamaan kauden maalitilinsä.

Unitedin tuplamaalin j√§lkeen peli avautui, ja TamU sai paikkoja jopa lis√§maaleihin. Lis√§osumia ei kuitenkaan en√§√§ n√§hty edes Emeniken toisesta tulisesta laukauksesta. Loppulukemiksi saatiin siis 3‚Äď0, ja TamU nappasi jo kolmannen per√§kk√§isen voittonsa. Samalla TamUn pistepussi karttui nelj√§√§ntoista, ja United nousi sarjataulukossa Loiskeen edelle.

Emenike: ”P√§√§tin vet√§√§ voimalla ja siit√§ tuli lopulta hyvin kaunis maali”

Emeniken kasvoilta näkyi helpottuneisuus kauden avausmaalin jälkeen.

”P√§√§sin heti hyvin sis√§√§n peliin, kun p√§√§sin kent√§lle. Olin hyvin vihainen, kun leikkasin itseni tekopaikkaan. P√§√§tin vet√§√§ voimalla ja siit√§ tuli lopulta hyvin kaunis maali, kun pallo osui yl√§rimaan ja kimposi siit√§ maaliin”, Emenike kuvaili osumaansa.

”Tuntui todella hyv√§lt√§ n√§hd√§ sen menev√§n sis√§√§n. Se oli minun ensimm√§inen maalini t√§√§ll√§”, Emenike jatkoi.

Kauan kaivattu osuma antoi Emenikelle välittömästi roppakaupalla lisää itseluottamusta.

”Sain heti maalin j√§lkeen peliini lis√§√§ itseluottamusta. Koin olevani heti valmis tekem√§√§n lis√§√§ maaleja.”

Vaikka Emeniken peliminuutit ovat jääneetkin viime otteluissa hieman alkukautta pienemmiksi, on hän kuitenkin varsin tyytyväinen tähän asti kokemaansa aikaan Sinipaidoissa.

”Pelimme on nyt kehittym√§ss√§ hyv√§√§n suuntaan. Lis√§ksi tuntuu hyv√§lt√§ olla kotona. Monien vuosien ajan olen liikkunut t√§√§lt√§ muualle pelaamaan, joten tuntuu hyv√§lt√§, kun saan pelata jalkapalloa omassa kotikaupungissani.”

Päävalmentajan kommentit

Tampere Unitedin päävalmentaja myönsi ottelun jälkeen, että lopputulos mairitteli kotijoukkuetta ja antoi estoitta tunnustusta Loiskeen suuntaan.

”Jos j√§tet√§√§n Ilves-Kissat pois, niin kohdattiin selke√§sti paras vastustaja t√§h√§n menness√§. Olimme oikeasti ajoittain pulassa.”

Katsomoon vaikutti siltä, että Unitedin keskikentällä pelaaminen oli avausjaksolla hieman laiskan oloista. Listenmaa yhtyi tähän näkemykseen.

”T√§ss√§ olet kyll√§ ihan oikeassa. Sanoinkin puoliajalla joukkueelle kopissa, ett√§ jos tyylini olisi huutaa, niin nyt huutaisin. Mainitsin my√∂s siit√§, ett√§ minun oli hyvin vaikea uskoa Eetu R√§is√§sen olevan ainoa, joka voittaa meill√§ kaksinkamppailuja. Emme olleet parhaimmillamme toisellakaan puoliajalla, mutta saimme siihen kuitenkin siihen sen kaivatun ryhtiliikkeen.”

Listenmaa iloitsi voiton ja nollapelin lisäksi siitä, että Emenike sai vihdoin maalitilinsä auki.

”Se oli iso asia, ett√§ h√§n sai sen nyt meid√§n sek√§ h√§nen itsens√§ kannalta.”

Suitsutusta sai myös erinomaisesti rangaistuspotkun torjunut Henri Savolainen.

”Nelj√§s nollapeli putkeen ja aika iso rankkaritorjunta. Maalivahtivalmentaja Juha Sepp√§l√§ sanoi ennen rankkaria, ett√§ t√§m√§ on varma torjunta. Ei ollut ensimm√§inen pilkku mit√§ herra torjui. H√§n on kyll√§ todella hyv√§ niiss√§, ja h√§nell√§ on aina hyv√§t mahdollisuudet napata koppi, kun pilkkutilanteeseen menn√§√§n.”

Tampere Unitedin ottelut jatkuvat heti ensi viikon alussa tiistaina 11.8. Valkeakosken vierailulla, jossa ottelua isännöin Apian urheilukentällä PS-44. Pallo-Seppojen kohtaamisen jälkeen seuraava ottelu pelataan torstaina 20.8. Tervakosken Patoa vastaan. Tämä ottelu on samalla alkusarjan viimeinen kotiottelu.

 
 
Tampere Unitedin logo
3 ‚Äď 0

(1 ‚Äď 0)

Loiske logo

38' Hakim Belbachir
76' Eric Bullock
77' Emenike

Yleisömäärä:
236

 

Yleisömäärä:
236

30 Juuso Tuominen
2 Akseli Tiensuu
3 Sampo Suonpää vaihtoon 81’
6 Jani Hammar
8 Janne Lahdenpohja C
11 Fation Osma vaihtoon 46’
14 Aimo Sulkko vaihtoon 70’
16 Veikka Nieminen
17 Markus Seppä vaihtoon 88’
20 Teemu Hannula
27 Tomi Lahtinen
12 Tuomas Mäkinen
9 Tomi Vikman
18 Lauri Suhonen vaihdosta 88’
19 Petteri Kajasmaa vaihdosta 70’
25 Otso Suonpää vaihdosta 81’
28 Ville Viitaharju vaihdosta 46’
29Henri Savolainen
2Topias Järvelä vaihtoon 63'
4Eino-Veikko Ek
5Eetu RahkolaC
6Severi Kankkunen keltainen kortti 70'
7Matias Stark vaihtoon 85'
8Ali Aitbenzanzoun
11Roope Kostiainen vaihtoon 81'
13Arttu Haapala vaihtoon 81'
20Hakim Belbachir keltainen kortti 54' vaihtoon 77'
41Eetu Räisänen
1Riku Tanila
3Tommi Sääksi
9Oskari Korpinen vaihdosta 81'
10 Emenike vaihdosta 77'
16Eric Bullock vaihdosta 63'
17Jerry Sorjonen vaihdosta 81'
27Nils Strömsholm vaihdosta 85'
30 Juuso Tuominen
2 Akseli Tiensuu
3 Sampo Suonpää vaihtoon 81’
6 Jani Hammar
8 Janne Lahdenpohja C
11 Fation Osma vaihtoon 46’
14 Aimo Sulkko vaihtoon 70’
16 Veikka Nieminen
17 Markus Seppä vaihtoon 88’
20 Teemu Hannula
27 Tomi Lahtinen
12 Tuomas Mäkinen
9 Tomi Vikman
18 Lauri Suhonen vaihdosta 88’
19 Petteri Kajasmaa vaihdosta 70’
25 Otso Suonpää vaihdosta 81’
28 Ville Viitaharju vaihdosta 46’