Kolmas peräkkäinen voitto – nyt kaatui Loiske

07/08/2020
Otteluraportti

Tampere United ja Sääksjärven Loiske pelasivat Pyynikin illassa tasaisen ottelun, joka olisi voinut kallistua kummalle tahansa. Mutta toisin kuin monesti tällä kaudella, peli ratkesi Sinipaitojen parempaan maalipaikkojen hyödyntämiseen. Ensimmäisellä jaksolla Hakim Belbachir laukoi TamUn 1–0-johtoon, ja jälleen erinomaisesti maalia vartioinut Henri Savolainen torjui rangaistuspotkun. Ottelu ratkesi toisella jaksolla kahteen TamUn salamamaaliin.


Kolmonen

3 – 0

Jo ottelun alku kertoi TamUn saaneen kauden kovimman haasteensa sitten Ilves-Kissat-ottelun. Sinipaitojen pallollinen pelaaminen lähti varsin yskähdellen käyntiin, ja Loiske sai ottelun alkuminuuteista lähtien luotua monta hyvää hyökkäystä. Varsinkin topparit ja oikeana laitapuolustajana operoinut Matias Stark joutuivat tekemään ensiminuuteista lähtien täyden päivätyön.

Alkurynnistyksensä aikana Loiske ei kuitenkaan päässyt erityisen lähelle maalia, vaan vieraiden puolittaiset paikat tulivat laitureiden leikkauksista keskelle sekä vapaapotkuista. Sinipaidoilla oli kuitenkin omat tonttinsa. Erityisen vaarallisen näköinen hyökkäys pelattiin vartin kohdalla, kun TamU pelasi useamman pelaajan syöttökombinaation jossa pallo kulki vasemmalta laidalta Topias Järvelän ja Eino-Veikko Ekin kautta Eetu Räisäselle. Räisänen ampui painavan kaukolaukauksen, mutta Loiske-maalivahti Juuso Tuominen onnistui kuitenkin venymään vasempaan alakulmaan suunnanneen laukauksen eteen.

Loiske oli kuitenkin pitkään ensimmäisellä jaksolla aktiivisempi ja palloa hallinnut osapuoli ja sai jakson edetessä omat paikkansa avausosumaan. Esimerkiksi puolen tunnin jälkeen Loiskeen Veikka Nieminen laukoi oikealla jalallaan yllättävän noston maalille, jonka TamU-vahti Henri Savolainen nappasi hyppysiinsä. Paria minuuttia myöhemmin pallo keskitettiin oikeasta laidasta Tomi Lahtiselle maalin eteen namupaikkaan. Keskitystä seurannut ohjaus näytti jo lipuvan Savolaisen ohi maaliin, mutta Sinipaitojen suureksi helpotukseksi pallo valui lopulta tolppaa nuollen maalin ohi.

Vain hetkeä myöhemmin ottelun 38. minuutilla Pyynikki repesi maalijuhliin. Parin nopean ja tarkan syötön jäljiltä Roope Kostiainen murtautui vasemmalta laidalta. Oman laukauksen sijaan Kostiainen keskitti, ja kun keskeltä noussut Arttu Haapala ei osunutkaan palloon, pallo lipui oikeaa laitaa edennelle Hakim Belbachirille, joka sijoitti pelivälineen Tuomisen jalkojen välistä maaliin vieden TamUn ottelussa 1–0-johtoon.

Vain pari minuuttia myöhemmin Sinipaidoille oltiin kaataa kylmää vettä niskaan, kun Loiskeen pelaajan laukaus osui TamU-kapteeni Eetu Rahkolaa käteen ja tuomari osoitti pallon pilkulle. Sääksjärveläisten rangaistuspotkua asettui laukomaan Fation Osma. Henri Savolainen aavisti Osman laukauksen suunnan oikein, hyppäsi melko keskelle suunnanneen pallon eteen ja liimasi pallon itselleen Pyynikin yleisön suureksi riemuksi.

Vielä aivan ensimmäisen jakson lopuksi TamU oli kaunistella maalilukemia, kun läpi otellut erinomaisia kulmapotkuja jaellut Arttu Haapala antoi jälleen loistavan kulmapotkun oikealta puolelta ja tarkka syöttö keskelle löysi korkeimmalle nousseen Roope Kostiaisen. Kostiaisen pusku osui kuitenkin pystypuuhun ja näin puoliajan virvokkeita lähdettiin nauttimaan Sinipaitojen 1–0-johdossa.

Loiskeen taistelu päättyi Unitedin tehohetkeen

Sääksjärven Loiske aloitti toisenkin jakson pirteästi. Vierasjoukkue loi useamman vaarallisen näköisen hyökkäyksen heti jakson ensiminuuteilla, ja TamU oli hetken pahasti ottavana osapuolena. Joukkue joutui puurtamaan omalla kenttäpuoliskollaan, mutta sai selvitettyä tälläkin kertaa Loiskeen hallinnassa edenneet alkuminuutit.

Loiskeen alkurynnistyksen jälkeen myös Sinipaidat saivat hiljalleen omaa hyökkäyspeliään uomiinsa. Erityismaininnan ansaitsee vajaan tunnin kohdalla rajaheiton jälkitilanteessa pelattu kuvio, jossa Roope Kostiainen taisteli pallon Eino-Veikko Ekille, Ek syötti rangaistusalueen rajalle Topias Järvelälle, joka vapautti yhdellä kosketuksella Kostiaisen. Pieneen kulmaan ajautunut Kostiainen syötti välittömästi maalin toiselle puolelle, jossa pallo eteni ensimmäisen maalin kaltaisesti Belbachirille, mutta tällä kertaa tämä ei saanut kunnon osumaa aikaiseksi, ja pallo leijaili tuntuvasti maalin yli.

Jakson edetessä Loiske pääsi hetkeksi niskan päälle, ja aktiivisesti pelanneet vieraat pääsivät jatkuvasti murtautumaan hyökkäykseen. TamUn onneksi vastustajajoukkueen viimeiset syötöt eivät onnistuneet tai laukaukset osuivat TamUn puolustukseen tai hyvin sijoittuneeseen Henri Savolaiseen. Lopulta Loiske oli äärimmäisen lähellä tasoitusta, kun pallo pelattiin vauhtiin melko vapaaksi jääneelle Akseli Tiensuulle, mutta hänen laukauksensa osui Unitedin onneksi ja Loiskeen epäonneksi tolppaan.

Tilanteensa oli toki myös kotijoukkueella. Kun ottelua oli pelattu vajaa seitsemänkymmentä minuuttia, United sai vastahyökkäyksestä pallonhallinnan. Lopulta Eetu Räisänen vapautti Matias Starkin oikeaa kaistaa pitkin vauhtiin. Stark antoi loistavan keskityksen Arttu Haapalalle, mutta Haapala ohjasi aivan maalin edustalle pudonneen pallon yli maalin.

Lopulta orastava Loiskeen painostus päättyi riemukkaasti TamUn 2–0-maaliin, kun peliä oli jäljellä enää vartti. TamU hyökkäsi terävästi vastaan ja parin pallonriiston jälkeisen syötön jälkeen Ali Aitbenzanzoun löysi laidalta Belbachirin. Belbachir puolestaan syötti pallon maata pitkin maalin eteen erinomaisesti vaihdosta sisään tulleelle Eric Bullockille, joka ohjasi pallon upeasti takajalallaan maaliverkon perukoille.

Vain hetkeä myöhemmin TamU ratkaisi ottelun niittaamalla kolmannen maalin. Loiske ei ollut vielä ehtinyt toipua edellisestä takaiskumaalistaan, kun hetkeä aiemmin maalin tehnyt Bullock jo keskitti vain sekunteja aiemmin vaihdosta sisään tulleelle ja aivan yksin maalin eteen jääneelle Emenikelle. Nigerialaisvahvistus laukoi vasemmalla jalallaan tulisen vedon yläriman kautta maaliin sisään. Näin myös Emenike onnistui vihdoin avaamaan kauden maalitilinsä.

Unitedin tuplamaalin jälkeen peli avautui, ja TamU sai paikkoja jopa lisämaaleihin. Lisäosumia ei kuitenkaan enää nähty edes Emeniken toisesta tulisesta laukauksesta. Loppulukemiksi saatiin siis 3–0, ja TamU nappasi jo kolmannen peräkkäisen voittonsa. Samalla TamUn pistepussi karttui neljääntoista, ja United nousi sarjataulukossa Loiskeen edelle.

Emenike: ”Päätin vetää voimalla ja siitä tuli lopulta hyvin kaunis maali”

Emeniken kasvoilta näkyi helpottuneisuus kauden avausmaalin jälkeen.

”Pääsin heti hyvin sisään peliin, kun pääsin kentälle. Olin hyvin vihainen, kun leikkasin itseni tekopaikkaan. Päätin vetää voimalla ja siitä tuli lopulta hyvin kaunis maali, kun pallo osui ylärimaan ja kimposi siitä maaliin”, Emenike kuvaili osumaansa.

”Tuntui todella hyvältä nähdä sen menevän sisään. Se oli minun ensimmäinen maalini täällä”, Emenike jatkoi.

Kauan kaivattu osuma antoi Emenikelle välittömästi roppakaupalla lisää itseluottamusta.

”Sain heti maalin jälkeen peliini lisää itseluottamusta. Koin olevani heti valmis tekemään lisää maaleja.”

Vaikka Emeniken peliminuutit ovat jääneetkin viime otteluissa hieman alkukautta pienemmiksi, on hän kuitenkin varsin tyytyväinen tähän asti kokemaansa aikaan Sinipaidoissa.

”Pelimme on nyt kehittymässä hyvään suuntaan. Lisäksi tuntuu hyvältä olla kotona. Monien vuosien ajan olen liikkunut täältä muualle pelaamaan, joten tuntuu hyvältä, kun saan pelata jalkapalloa omassa kotikaupungissani.”

Päävalmentajan kommentit

Tampere Unitedin päävalmentaja myönsi ottelun jälkeen, että lopputulos mairitteli kotijoukkuetta ja antoi estoitta tunnustusta Loiskeen suuntaan.

”Jos jätetään Ilves-Kissat pois, niin kohdattiin selkeästi paras vastustaja tähän mennessä. Olimme oikeasti ajoittain pulassa.”

Katsomoon vaikutti siltä, että Unitedin keskikentällä pelaaminen oli avausjaksolla hieman laiskan oloista. Listenmaa yhtyi tähän näkemykseen.

”Tässä olet kyllä ihan oikeassa. Sanoinkin puoliajalla joukkueelle kopissa, että jos tyylini olisi huutaa, niin nyt huutaisin. Mainitsin myös siitä, että minun oli hyvin vaikea uskoa Eetu Räisäsen olevan ainoa, joka voittaa meillä kaksinkamppailuja. Emme olleet parhaimmillamme toisellakaan puoliajalla, mutta saimme siihen kuitenkin siihen sen kaivatun ryhtiliikkeen.”

Listenmaa iloitsi voiton ja nollapelin lisäksi siitä, että Emenike sai vihdoin maalitilinsä auki.

”Se oli iso asia, että hän sai sen nyt meidän sekä hänen itsensä kannalta.”

Suitsutusta sai myös erinomaisesti rangaistuspotkun torjunut Henri Savolainen.

”Neljäs nollapeli putkeen ja aika iso rankkaritorjunta. Maalivahtivalmentaja Juha Seppälä sanoi ennen rankkaria, että tämä on varma torjunta. Ei ollut ensimmäinen pilkku mitä herra torjui. Hän on kyllä todella hyvä niissä, ja hänellä on aina hyvät mahdollisuudet napata koppi, kun pilkkutilanteeseen mennään.”

Tampere Unitedin ottelut jatkuvat heti ensi viikon alussa tiistaina 11.8. Valkeakosken vierailulla, jossa ottelua isännöin Apian urheilukentällä PS-44. Pallo-Seppojen kohtaamisen jälkeen seuraava ottelu pelataan torstaina 20.8. Tervakosken Patoa vastaan. Tämä ottelu on samalla alkusarjan viimeinen kotiottelu.

Kolmonen

3 – 0

( 1 – 0 )

38′ Hakim Belbachir
76′ Eric Bullock
77′ Emenike

Yleisöä:
236

 

Yleisöä:
236

29 Henri Savolainen
2 Topias Järvelä 63'
4 Eino-Veikko Ek
5 Eetu Rahkola C
6 Severi Kankkunen 70'
7 Matias Stark 85'
8 Ali Aitbenzanzoun
11 Roope Kostiainen 81'
13 Arttu Haapala 81'
20 Hakim Belbachir 54' 77'
41 Eetu Räisänen
1 Riku Tanila
3 Tommi Sääksi
9 Oskari Korpinen 81'
10 Emenike 77'
16 Eric Bullock 63'
17 Jerry Sorjonen 81'
27 Nils Strömsholm 85'
30Juuso Tuominen
2Akseli Tiensuu
3Sampo Suonpäävaihtoon 81’
6Jani Hammar
8Janne LahdenpohjaC
11Fation Osmavaihtoon 46’
14Aimo Sulkkovaihtoon 70’
16Veikka Nieminen
17Markus Seppävaihtoon 88’
20Teemu Hannula
27Tomi Lahtinen
12Tuomas Mäkinen
9Tomi Vikman
18Lauri Suhonenvaihdosta 88’
19Petteri Kajasmaavaihdosta 70’
25Otso Suonpäävaihdosta 81’
28Ville Viitaharjuvaihdosta 46’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF