Kirvelevä tappio tuli­kuumasta paikallis­ottelusta

03/09/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United kärsi tappion Ilves-Kissoille Kaupissa perjantai-iltana pelatussa paikallisottelussa, jossa tunteet kuumenivat niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Ottelussa kotijoukkue Ilves-Kissat sai Sinipaidat mukaan haluamaansa hurlumheijalkapalloon, jossa Kissat on ollut vahva kuluvalla kaudella. TamUlla oli toki mahdollisuutensa ottaa ottelusta pisteitä, sillä Kissojen voittomaali syntyi varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla, ja ensimmäisellä jaksolla Sinipaidoilla oli jopa paikat tappaa peli jo siinä vaiheessa. Lopulta ottelu päättyi kuitenkin Ilves-Kissoille tyypilliseen suurinumeroiseen 4–3 (1–2) -voittoon.


Kakkonen

4 – 3

  • Puolustuspään virheet maksoivat jälleen TamUlle kalliisti.
  • Kuumassa ottelussa jaettiin peräti 10 keltaista ja 2 punaista korttia.
  • Palloliiton kurinpito pääsee käsittelemään monenlaisia asioita ottelun jälkeen.

Muuten puolustettiin ihan hyvin, mutta oman kuudentoista sisällä se ei vaan toimi. Ei pallo voi mennä vitosen viivalla maata pitkin takatolpalle.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ensimmäisellä jaksolla päästiin sinne selustaan, jonne piti mennä. Sieltä saatiin muutama paikka ja oltaisiin voitu jopa naulata peli siihen.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Pitäisi tietää paremmin ja olla viisaampia, turhaan mentiin härkkimään Kaartia.

- Jari Nikkilä
Ilves-Kissojen toppari

Harmittavat maalit varsinkin toisella jaksolla. Kimpoili jostain meidän omien jaloista, ja siihen suoraan takatolpalle. Viimeisessä maalissa nukahdettiin ihan täysin.

- Joonas Rantala
Laitapuolustaja

Tampere Unitedin leirissä oli keskusteltu ennen ottelua paljon siitä, että ottelut Ilves-Kissoja vastaan eivät ole todellisia derbyjä, kun vastassa on joukkue jolla ei ole juurikaan kannattajia tai muutakaan yleisöä. Perjantaina kuitenkin nähtiin, että historiaa seurojen välillä alkaa olla jo niin paljon, että kohtaamisista on muodostumassa todellinen derby. Myös kentän puolella tunnetta oli yllin kyllin, josta kertoo ottelussa jaetut kymmenen keltaista korttia ja kaksi ulosajoa.

Yleisömäärä toki jäi Kaupissa vain 430 katsojaan, kun aiemmassa kohtaamisessa Pyynikillä oli ollut 766 katsojaa. Tästä huolimatta ottelussa oli katsomon puolella hyvä derbytunnelma Sinikaartin hallitessa äänimaisemaa.

Arttu Mättö ja Gerald Ben tiukassa väännössä.

Ottelun ensimmäinen viisitoistaminuuttinen oli TamUlle vaikea, sillä Ilves-Kissat otti tunnustelevan alun jälkeen pallonhallinnan ja vyörytti hyökkäyksiään kohti TamUn maalia. Tämän jälkeen pallonhallinta alkoi siirtyä Sinipaidoille, ja Ilves-Kissat yritti horjuttaa pallonhallintaa kovilla otteilla, jotka usein johtivat tuomarin pillin vihellykseen.

Pelin kääntyminen kulminoitui Roope Kostiaisen hienoon johtomaaliin 23. minuutilla. Vasempana laitapuolustajana itseoikeutetusti jälleen pelannut Joonas Rantala lähetti todellisen namupallon kärjessä juosseelle Kostiaiselle, joka otti pallon rinnalla alassa ja laukoi sen voimattomaksi jääneen maalivahti Joni Miettisen ohi verkon perukoille. Rantalan ristipallo ja Kostiaisen haltuunotto olivat kaunista katseltavaa.

Roope Kostiainen tuulettaa 0–1-maalia.

Maalin jälkeen ottelu jatkui tasaisena taisteluna, kunnes puolen tunnin kohdalla ottelu sai dramaattisen käänteen. Puolustussuuntaan juosseelta Eric Bullockilta näytti loppuvan virta yhtäkkisesti, ja hän jäi kentän pintaan istumaan samalla kun Ilves-Kissat valmistautui jo kulmapotkuun. Päätuomari kutsui huollon paikalle ja myös TamUn huoltaja Petteri Koivunen ja lääkäri Nikke Partio juoksivat kentälle. Huoltotoimet kestivät muutaman minuutin ajan ja myös ambulanssi kutsuttiin paikalle. Bullock kuitenkin käveli omin jaloin vaihtoon, joten välitöntä hätää ei tilanteessa lopulta ollut. Arttu Raittinen vaihdettiin kentälle Bullockin tilalle.

Eric Bullock saa heti hyvää hoitoa.

Liekö TamUn pelaajien keskittyminen mennyt huoleen joukkuetoverin voinnista, sillä Ilves-Kissat iski tasoituksen heti pelin lähdettyä uudelleen käyntiin kotijoukkueen kulmapotkulla. Milad Zanidpour antoi hyvän pallon luukulle, jossa peliväline päätyi lopulta Antti Kujalan ulottuville, ja tämä sutaisi tasoituksen etukulmasta sisään. Maalin synty oli tulos Sinipaitojen pehmeästä pelistä maalin edessä.

Maalin jälkeen TamUlla oli hetken kestänyt suvantovaihe, mutta 35 minuutin paikkeilla ote siirtyi taas Sinipaidoille. Arttu Raittinen oli tilaisuuden saatuaan hyvällä pelipäällä, ja oli aktiivisesti mukana hyökkäyksissä. Tähtihetki osui vastahyökkäykseen 40. minuutilla, kun Raittinen pelattiin Ardian Kovaqin pallonriiston jälkeen oikealla laidalla hyvään juoksuun sivurajaa pitkin. Tilaa oli yllin kyllin, ja boksiin ehti peräti neljä TamU-pelaajaa. Raittisen syöttö tavoitti heistä Arttu Mätön toisesta aallosta pilkun kohdalta, ja tämä pamautti pallon takanurkkaan heti ensimmäisellä kosketuksellaan. Näin TamU johti riemastuttavasti ja ansaitusti 1–2.

Topias Järvelä ja Paavo Kujala yhtyvät Arttu Mätön riemuun.

Ensimmäisen jakson pitkä viiden minuutin lisäaika oli lähellä tuottaa ratkaisuja molemmissa päissä. Ensin Ilves-Kissat vyörytti hyökkäyksensä, ja tiukan väännön jälkeen pallo päätyi lopulta Milad Zanidpourille loistavaan vetopaikkaan boksin sisällä. TamUn onneksi pallo palautui takaisin kentälle tolpan sisäpinnasta, ja Zanidourin jatkoveto lähti taivaan tuuliin.

Toisessa päässä Joonas Rantala pelasi Kostiaisen läpiajoon. Maalivahti Joni Miettinen tuli kuitenkin hyvin vastaan, ja kun Kostiainen lähestyi maalia vasemmalta laidalta, kulma jäi pieneksi, ja Joni MIettinen pystyi torjumaan Kostiaisen yrityksen. Näin tauolle lähdettiin TamUn johtaessa maalein 1–2.

Tauolle lähdettäessä ilmeet olivat keskittyneitä.

Lisäajan hurlumhei jatkui toisella jaksolla

Ottelun tauolla yksi puheenaiheista oli, että TamU ei ole vahvoilla jos lisäajan kaltainen hurlumhei jatkuu toisella jaksolla, ja tämä arvioi osui harvinaisen oikeaan. Ensimmäinen kylmä suihku saatiin jo aivan toisen jakson alkuminuuteilla. Ilves Kissojen pitkä hyökkäys päättyi Antti Kujalan epäonnistuneeseen laukaisuyritykseen, jonka jälkeen Niklas Lindholm sai kiertää pallon kanssa tyhjän maalin eteen TamU-puolustuksen katsellessa vieressä. Helppo maali ja peli tasan 2–2. TamUn hyvä ensimmäinen jakso oli käytännössä nollattu, ja peli alkoi ikäänkuin alusta tasalukemissa.

Sinikaarti otti kantaa Pyynikin puolesta ajankohtaisessa kenttäkeskustelussa.

Tunnin pelin jälkeen nähtiin tapahtumia, jotka muodostuivat merkittäviksi ottelun lopun kannalta. Ensin TamU-toppari Biran Jeng töytäisi Milad Zanidpouria selästä täysin turhassa keskialueen laitakamppailussa, ja sai tilanteesta oikeutetusti keltaisen kortin. Muutama minuutti myöhemmin puolestaan Gerald Ben pohjusti oman punaisen korttinsa.

Tilannetta edelsi Gerlad Benin loistava liike, jolla hän toi pallon väkivahvasti boksiin ja syötti aivan päätyrajalta takaviistoon maalin eteen, jossa Miro Salminen rynni pallon väkisin maaliin Joonas Rantalan nukahdettua. Ilves-Kissat siirtyi 3–2-johtoon ja ryntäsi Benin johdolla lähes koko joukkueella aivan Sinikaartin eteen tuulettamaan. Tähän Sinikaarti reagoi tietenkin voimakkaasti, ja kaaoksen keskellä myös kentän ja katsomon välissä oleva aita kaatui. Aamulehden kuvasta selviää hämmentävästi, että ensimmäisenä aita kaatuu kokoonpanon ulkopuolella olleen Ilves-Kissojen toppari Ville Puustisen edestä useamman metrin päässä Sinikaartista.

Hämmästyttävästi ottelun tuomari ei antanut Ben Geraldille eikä kenellekään muullekaan mukana seuranneelle kissapelaajalle tästä typerästä tempusta keltaista korttia – asia josta tuomari varmasti saa palautetta paikalla olleelta erotuomaritarkkailijata, etenkin kun homma riistäytyi ottelun lopussa totaalisesti tuomarin käsistä.

Joonas Rantala Kaupin hyvin täyttyneen katsomon edessä.

Takaisku ei kuitenkaan millään tavalla lannistanut Sinipaitoja. Päinvastoin. Nopeasti oli selvää, että tappioasemasta huolimatta taistelu voitosta jatkuu. Tosin muutama minuutti maalin jälkeen Ilves-Kissat oli lähellä maalintekoa, kun kulman jälkitilanteessa Milad Zanidpour laittoi pallon etualueelle Toni Paukkerille, jonka jatko kimposi takatolpasta takaisin kentälle, ja Biran Jeng sai purettua pallon viime hetkellä kulmaksi.

TamUn tasoitus syntyi kun peliaikaa oli jäljellä vielä reilun vartin verran. Maalivahti Antti Kuusinen löysi pitkällä avauksellaan Roope Kostiaisen todella syvältä Ilves-Kissojen alueelta. Kostiainen jatkoi vasenta kaistaa tulleelle Julius Stenroosille, joka eteni boksiin ja laukoi pallon tulisesti tolppaan. Tästä peliväline kimposi maalia kohti juosseen kissakaksikon jalkoihin ja siitä edelleen verkon perukoille. Epäonnen soturina oli huonon kosketuksen palloon saanut Aleksi Sainio.

Ottelun ehdoton hahmo oli tässä Roope Kostiaisen vieressä oleva iranilainen Milad Zanidpour.

Pitkään näytti siltä, että kaikista ongelmista huolimatta TamU saisi kairattua ottelusta ainakin yhden pisteen. SInivihreä taivas romahti kuitenkin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla.

Tapahtumasarja lähti liikkeelle kovasta keskialueen pallokamppailusta, jossa ainakin sinivihreän yleisön mielestä Eetu Räisästä rikottiin kun Ilves-Kissat riisti pallon. Jatkotilanteessa Gerald Ben pääsi hiukan karkuun Biran Jengiltä niukasti boksin ulkopuolella oikealla laidalla, ja kun Jeng repäisi Benin paidasta kentän pintaan, Jeng sai toisen keltaisen korttinsa. Seuranneesta vapaapotkusta Milad Zanidpour antoi pallon etualalle täysin vapaaksi unohtuneelle Toni Paukkerille, joka laukoi pallon maalin takanurkkaan.

Tästä TamU ei enää toipunut vajaalukuisena pelatessaan, vaikka pallo saatiin vielä pari kertaa lupaavasti hyökkäyspäätyyn ja myös Ilves-Kissojen boksiin asti. Näin ottelu päättyi kirvelevään 4–3 (1–2) -tappioon.

Hölmöilyä päätösvihellyksen jälkeen

Ottelun päätyttyä Ilves-Kissojen hyökkääjä Gerald Ben otti ottelun kovimman spurttinsa, ja juoksi 50 metrin matkan Sinikaartin eteen tuulettamaan voittoa. Aiemmasta vastaavasta tempustaan 3–2-maalin jälkeen ilman seuraamuksia selvinneenä Benille näytti tulevan täytenä yllätyksenä, että jalkapallosäännöt kieltävät vastustajan kannattajien provosoimisen heidän edessä juhlimalla, ja tuomarin välittömästi nostama punainen kortti näytti menevän täysin yli ymmärryksen.

Tilanne ei mennyt myöskään osalla sinikaartilaisista mitenkään putkeen, sillä provokaatio johti kentän ja katsomon välisen aidan kaatumiseen ja lähikontaktiin Benin kanssa. Benin punaisen kortin jälkeen myös Antti Kujala tuli tuulettelemaan Sinikaartin eteen, mutta jostain syystä tuomari ei nähnyt tätä minkäänvärisen kortin arvoiseksi. Toisaalta Sinikaartissa pidettiin nyt jo hermot kurissa, eikä provokaatio johtanut lopulta mihinkään.

Sinikaarti ottelun päätösvihellyksen jälkeen.

Erityistä kiitosta täytyy antaa Ilves-Kissojen Milad Zanidpourille ja Jari Nikkilälle tilanteen hoitamisesta. Kokemus paistoi siitä, miten kaksikko pyrki rauhoittelemaan omiaan ja estämään tilanteen eskaloitumisen. Tämä ja alun tunnekuohun jälkeen katsomon puolella voittanut maltti auttoivat pahasti myöhään reagoinutta järjestyksenvalvontaa saamaan tilanteen haltuun. Sinikaartikin keskittyi omiensa kiittämiseen soihtujen palaessa.

”Tunteet olivat pinnassa, niin kuin derbyssä pitääkin. Sääli vähän tuo loppu. Pitäisi tietää paremmin ja olla viisaampia, turhaan mentiin härkkimään Kaartia”, kommentoi Jari Nikkilä heti ottelun jälkeen Aamulehden haastattelussa.

Voidaankin todeta, että kokeneet pelaajat näyttivät tilanteessa tasonsa – Milad Zanidpour ja Jari Nikkilä esimerkillisellä tavalla ja Gerald Ben sitten ihan omalla tavallaan.

Myös Tampere Unitedin kapteeni Arttu Haapala kommentoi lopun tapahtumia Aamulehdelle, ja sanoi melko suorat sanat, vaikka jotain jäi sanomattakin.

”Lopun episodi ei kuulu jalkapalloon. Pitää pysty kunnioittamaan vastustajaa ja vastustajan kannattajia. Tekisi mieli sanoa pahemmin, mutta tuollainen ei ole oikein.”

Tapahtumat menevät Palloliiton kurinpitokäsittelyyn, ja lisäsanktioita on varmasti tiedossa.

Listenmaa oli pettynyt puolustamiseen kuudentoista alueen sisällä

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen todella vaisuissa tunnelmissa, mutta totesi että eivät kommentit siitä parane vaikka yön yli nukuttaisiinkin. Ottelun alla puhuttu oman pään pelaamisesta lähteminen ja nollan pitäminen ei tulostaululta katsoen toteutunut lainkaan, ja päävalmentaja manasikin huonoa puolustamista etenkin omalla rangaistusalueella.

”Järkyttäviä maaleja taas kerran. Järkyttävää puolustamista. Sitten sooloillaan ja tehdään ratkaisuja, jotka ei kuulu meidän joukkueeseen”, Listenmaa totesi hiljaisella äänellä.

”Muuten puolustettiin ihan hyvin, mutta oman kuudentoista sisällä se ei vaan toimi. Siihen täytyy alkaa panostaa ja saada maalivahdin ja puolustuslinjan väli tukkoon. Ei pallo voi mennä vitosen viivalla maata pitkin takatolpalle.”

Tapojensa mukaisesti Listenmaa halusi ottaa tappion ainakin osittain omaan piikkiinsä, vaikkakin tilanne ei ollut hänen kontrolloitavissaan ja muutoinkin poikkeuksellinen.

”Valmistautuminen ei mennyt minun osalta ihan parhaiten, koska olin eilisen illan töissä, enkä päässyt valmistaviin harjoituksiin enkä tänäänkään kunnolla ottelupalaveriin. Ei se nyt tietenkään siihen kaadu.”

Listenmaa löysi pelistä myös hyvää ja näki että avaimet voittoon olivat olemassa.

”Ensimmäisellä jaksolla päästiin sinne selustaan, jonne piti mennä. Sieltä saatiin muutama paikka ja oltaisiin voitu jopa naulata peli siihen. Ei saatu kuin ne pari maalia. Toisella jaksolla meillä ei sitten mitään isompaa ollutkaan, vaan otettiin vastaan periaatteessa koko ajan”, Listenmaa ruoti.

Myös voittomaalin synty jäi harmittamaan Listenmaata.

”Otettiin vaihtoon Topias [Järvelä], jolle oli erikoistilanteissa merkitty Paukkeri, ja se sitten sen maalin tekee. Ei huomattu reagoida asiaan penkiltä eikä kentällä”, Listenmaa manasi.

Joonas Rantala vaisuna ottelun jälkeen

Ottelun jälkeen Joonas Rantala oli se kokenut pelaaja, joka joutui ottamaan luodin ja antamaan kommentit ottelun kulusta. Pettymys paistoi tietenkin pelaajan kasvoilta, eikä haastattelijakaan rehellisesti sanottuna ollut erityisen innokas siinä hetkessä keskustelemaan ottelusta. Kokeneena pelaajan Rantala löysi kuitenkin jo siinä hetkessä paljonkin sanottavaa ottelusta. Päälimmäisenä oli harmitus päästetyistä maaleista.

”Harmittavat maalit varsinkin toisella jaksolla. Kimpoili jostain meidän omien jaloista, ja siihen suoraan takatolpalle. Viimeisessä maalissa nukahdettiin ihan täysin, enkä tiedä miten voi päästä vetämään niin vapaasti. Kyllä tää kirpaisee”, kommentoi puolestaan laitapuolustaja Joonas Rantala.

”Koko kauden ajan meidän peli on ollut ailahtelevaa otteluiden sisällä. Ei olla saatu selkeää tasapainoa tekemiseen. Hyökätään ehkä vähän liian nopeasti eikä malteta odottaa omia kavereita mukaan, jotta päästäisiin kierrättämään puolelta toiselle. Sitten sen näyttää vähän tuolta, että välillä on päästä päähän juoksemista”, Rantala pohti.

”Aika tyhjä olo on nyt, mutta meillä on vielä kolme kotimatsia ja yksi vierasmatsi. Lähdetään niistä pisteet kairaamaan”, Rantala toteaa vielä lopuksi.

Vaikea rivien kokoaminen edessä

Tappiosta huolimatta Sinipaidoilla on edelleen erinomainen mahdollisuus nousta neljän parhaan joukkueen jatkosarjaan. Sijoitus sarjassa on nyt kuudes, mutta neljäntenä oleva FC Jazz on vain kaksi pistettä TamUn edellä. HJS karkasi jo viiden pisteen päähän, mutta TamU kohtaa nimenomaan hämeenlinnalaiset seuraavassa ottelussa, jolloin on mahdollista kohota heidän kantaansa.

Tämä seuraava ottelu HJS:ää vastaan pelataan Pyynikin urheilukentällä lauantaina 10.9. kello 17.00 alkaen, ja silloin on siis pelissä jo todella kovat panokset. Lisäksi TamUlla on vielä jäljellä kotiottelut sarjajumbo KaaPoa sekä EPS:ää vastaan, sekä vierasottelu tällä hetkellä kaksi pistettä TamUn edellä viidentenä olevaan FC Honka Akatemiaa vastaan. Loppuohjelma on siis todella kutkuttava.

”Onneksi nyt tulee viikonloppu ja saadaan pari päivää kasata itseämme, eikä tarvitse mennä huomenna kentälle. Se on se ensimmäinen lohtu tässä. Seuraavaksi tulee myös vastustaja, jolle on kaksi kertaa hävitty tällä kaudella. Sen kautta täytyy lähteä valmistautumaan”, toteaa Listenmaa viitaten aiempiin Suomen Cupin ja Kakkosen peleihin HJS:ää vastaan.

Kakkonen

4 – 3

( 1 – 2 )

23′ Roope Kostiainen
40′ Arttu Mättö
73′ Oma maali

Yleisöä:
430

31’ Antti Kujala
48’ Niklas Lindholm
65’ Miro Salminen
90’ Toni Paukkeri

Yleisöä:
430

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek 74'
5 Ardian Kovaqi
8 Topias Järvelä 89'
10 Roope Kostiainen 16'
15 Joonas Rantala
16 Paavo Kujala 72'
18 Eric Bullock 32'
20 Arttu Haapala C 57'
23 Biran Jeng 62' 89'
24 Arttu Mättö 70' 72'
30 Veikka Stålhand
13 Anton Bright 89'
19 Arttu Raittinen 32'
21 Jesse Vuori
26 Julius Stenroos 72'
41 Eetu Räisänen 72'
56 Tomi Ylinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49