Kiffen aiheutti Tamulle kauden avaus­tappion

07/02/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin miesten edustusjoukkue koki harjoituskauden ensimmäisen tappion, kun Kakkosen A-lohkossa ensi kaudellakin pelaava FC Kiffen oli parempi 1–2-numeroin. Sinipaitojen prässi toimi hetkittäin hyvin, ja maalipaikoillekin päästiin, mutta viimeinen terävyys puuttui. Kiffen puolestaan iski kotijoukkueen virheistä tehokkaasti, ja vaikutti ylipäätään valmiimmalta joukkueelta harjoituskauden tässä vaiheessa.

Eric Bullock ottelussa TamU-FC Kiffen
Harjoitusottelu

1 – 2

• TamU kärsi kauden ensimmäisen tappionsa Kakkosen A-lohkossa viime kaudella neljänneksi tulleelle Kiffenille.
  • Molemmilla joukkueilla on vielä joukkueen rakentaminen kesken, mutta Kiffen näytti hiukan valmiimmalta.
  • Iikka Häkkinen iski jo talven kolmannen maalinsa.

- Eric Bullock
Hyökkääjä

Koitetaan saada puolustukseen vielä lisää aktiivisuutta. Ei seurata liikaa vain sitä pallon liikettä, vaan luetaan tilanteita kokonaisuudessaan oikein.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Mun mielestä saatiin hetkittäin prässi toimimaan tosi hyvin. Vaikka menetettiin pallo, niin siinä oli heti äijiä ympärillä.

Hyökkääjä

Pallollista peliä ei ole harjoiteltu vielä tippaakaan. Siellä on liikkeet ja ajoitukset aika lailla hakusessa.

Kalenterivuoden kolmannessa ottelussa Tampere Unitedin vastustajaksi saapui 115-vuotisjuhlavuottaan käynnistelevä FC Kiffen. Kruununhakalaisjoukkueen huoltaja oli ilmeisesti pakannut mukaan vain kakkospaidat, sillä Mustat hurmurit -lempinimellä tunnettu joukkue esiintyi Pirkkahallissa valkoisessa asussa.

Ottelun alkuminuutit olivat harjoituskauden matseille tyypillisesti varsin tunnustelevia. Sinipaidoissa on edelleen mukana useita tryoutilla olevia pelaajia, ja tällä kertaa avauskokoonpanossa oli yhdeksän viime kaudelta tutun pelurin lisäksi kaksi testimiestä.

Julius Stenroos ottelussa TamU-FC Kiffen
Julius Stenroos Pallossa.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana kotijoukkueen prässi toimi ihan hyvin, mutta aidosti vaaralliset paikat jäivät puuttumaan. Ottelun ensimmäinen laukaus kohti maalia nähtiin vajaan vartin pelin jälkeen, kun Julius Stenroos pääsi tälläämään rangaistusalueen ulkopuolelta. Tällä kertaa laukaus jäi kuitenkin kevyeksi, ja Kiffenin maalivahti koppasi pallon helposti.

Vajaan kahdenkymmenen minuutin jälkeen Kiffen sai keskityksen kautta luotua vaarallisen tilanteen TamU-maalille, mutta avustavan erotuomarin lippu nousi paitsion merkiksi. Lähes heti perään vierasjoukkue sai uudestaan pallon maalille, ja tilanteessa aivan vapaaksi jäänyt Arttu Loukiainen survoi pallon lähietäisyydeltä maaliin.

Avausmaalin jälkeen Tampere United pystyi luomaan hallintajakson, jonka tuloksena saatiin parin minuutin sisään kaikkiaan kolme kulmapotkua. Pallonhallinta ei lopulta kuitenkaan johtanut puolittaisia paikkoja parempaan.

Arttu Raittinen ottelussa TamU-FC Kiffen
Arttu Raittinen syöttää.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Kiffen iski jälleen terävästi. Pallonmenetyksen jälkeen vierasjoukkue käynnisti nopean vastahyökkäyksen, jonka hyökkääjä Samuli Heiska viimeisteli varmasti 0–2. Moni TamU-kannattaja saattaa muistaa Heiskan FC Espoosta, jonka paidassa hän teki tuhojaan muutama vuosi sitten myös Sinipaitoja vastaan.

Ensimmäisen jakson viimeisellä vitosella Tampere United sai taas vähän otetta peliin. Ensin Arttu Mättö laukoi kuudentoista kaarelta, mutta pallo livahti vähän ohi yläkulmasta.

Pari minuuttia myöhemmin Jesse Vuori avasi pystyyn, ja kärjessä pelannut Roope Kostiainen ehti palloon ennen päätyrajaa. Kostiainen käänsi syötön takaviistoon rangaistuspilkun tienoille, mutta pallo ei ihan tavoittanut Arttu Raittista tai Julius Stenroosia.

Vielä ennen puolta aikaa Raittinen murtautui boksiin, ja syötti vierellään kirmanneelle Eric Bullockille. ”Ekin” veto lähti hyvin taka-alakulmaa kohti, mutta maalivahti sai juuri ja juuri venytettyä sormensa palloon, ja maali jäi syntymättä.

Arttu Mättö ottelussa TamU-FC Kiffen
Arttu Mättö väänsi jälleen keskikentän pohjalla.

Näennäinen hallinta jatkuu toisella jaksolla

TamU vaihtoi tauolla molempien sivustojen puolustajat siten, että oikealla laidalla Eelis Korhonen korvasi Lasse Känsälän ja vasemmalla Jesse Oksanen tuli Jesse Vuoren tilalle. Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Topias Järvelä korvasi Julius Stenroosin keskikentällä.

Heti tämän jälkeen Sinipaidat loikin toisen jakson ensimmäisen kunnon paikan. Roope Kostiainen purjehti boksiin, ja Eric Bullock pääsi hyvin laukomaan, mutta pallo kimposi puolustajan kautta päädystä yli. Seuranneesta kulmapotkusta Ali Aitbenzanzoun pääsi palloon, mutta laukaus ei lopulta koskaan lähtenyt.

Reilun tunnin pelin jälkeen Kiffenin puolustaja rikkoi Roope Kostiaista ruman näköisesti, ja tuomari oli pakotettu nostamaan ottelun ainoa kortti valkopaidoille. Vapaapotkusta kotijoukkue ei kuitenkaan saanut mitään vaarallisempaa aikaiseksi.

Muutamaa minuuttia myöhemmin täydet minuutit TamUn puolustuslinjassa kellottanut Atte Jokinen avasi laitaan Eric Bullockille. Kun tilaa avautui, Bullock ajoi sisään aina rangaistusalueelle asti ja toimitti pallon kärkimies Kostiaiselle. Roopen laukaus oli painava, mutta Kiffenin maalivahti ehti tälläkin kertaa kudin eteen.

Roope Kostiainen ottelussa TamU-FC Kiffen
Roope Kostiainen rynnii kohti maalia.

Kun ottelua olin noin vartti jäljellä, loputkin vaihtopenkillä odottaneet testimiehet pääsivät kehiin. Tilaa tekivät Arttu Raittinen ja Arttu Haapala, ja kentällä kirmasivat Iikka Häkkinen ja Casper Stenroos.

TamU saikin viimeisen kympin aikana muutamia hyviä paikkoja vastustajan jo vähän varmistellessa. Ensin Eelis Korhonen syötti Arttu Mätön vetopaikkaan. Kiffenin maalivahti onnistui kuitenkin torjumaan Mätön rangaistusalueen kaarelta lähteneen laukauksen kulmaksi.

Pian tämän jälkeen Eric Bullock löysi rangaistusalueelle nousseen Ali Aitbenzanzounin, mutta laukaus jäi uupumaan. Hetken päästä Roope Kostiainen murtautui boksiin, mutta hänkään ei lopulta löytänyt reikää Kiffenin puolustusmuurista.

Ottelukellon lähestyessä jo täyttä aikaa Topias Järvelä sai jalkansa vapaaksi. Sijoitus kilahti maalin pystypuuhun, ja paikalla sopivasti ehtineen Iikka Häkkisen oli helppo putata TamUn 1–2-kavennus. Tasoitusta Sinipaidat eivät enää ehtineet yrittämään, sillä tuomari vihelsi pilliinsä harjoitusvuoron päättymisen merkiksi.

Kannattajakatsomossa ottelun kokonaisuutta arvioitiin Runebergin päivän kunniaksi niin sanotulla torttuindeksillä. Varsin laajasti nähtiin, että mehukkuus jäi vielä kotijoukkueen otteista puuttumaan, ja näin kokonaisvaikutelma jäi varsin kuivakkaaksi. Isompaa karvasmanteliöljyn polttelua ei kuitenkaan ollut havaittavissa, sillä aikaa kauden avaukseen on vielä reippaasti.

Oma peli vielä rakenteilla

Ottelun jälkeen kommenteille ehtivät päävalmentaja Jukka Listenmaa ja täydet minuutit keskikentän oikealla laidalla raatanut Eric Bullock.

Bullock, joka kuului ottelussa Sinipaitojen parhaimmistoon, näki pelitavan rakentamisen olevan vielä reippaasti kesken:

Kiva oli päästä taas pelaamaan. Oli siinä hyviä asioita ja sitten oli sellaisia asioita, joita pitää treenata lisää. Paljon on kehitettävää vielä.

Listenmaan mukaan ottelu ratkesi selkeisiin omiin virheisiin, joista Kiffen pääsi rokottamaan:

”Vastustajan maalit tulivat meidän virheistä. Ensimmäinen syntyi erikoistilanteesta, jossa yhtäkkiä vastustajalla olikin meidän maalin edessä neljällä yhtä vastaan -tilanne. Siinä pallo vei vähän liikaa pelaajia. Toisessa meidän kenttätasapaino vähän petti. Siinä oli liikaa hyökkäysintoa, eikä ehditty mukaan vastustajan tilanteenvaihtoon.”

Puolustuspelin osalta molemmat näkivät jo syytä varovaiseen optimismiin.

”On tehty ihan yhteinen selkeä suunnitelma, että hoidetaan ensin puolustuspelaaminen kuntoon. Ei haluta, että omaan maaliin menee palloja samaan tahtiin kuin viime vuonna. Tänään puolustettiin mun mielestä ihan suhteellisen hyvin. Me prässättiin nyt vähän uudella tyylillä, ja Bullock saikin muutaman hyvän riiston niistä.”

”Koitetaan saada puolustukseen vielä lisää aktiivisuutta. Ei seurata liikaa vain sitä pallon liikettä, vaan luetaan tilanteita kokonaisuudessaan oikein”, Listenmaa totesi.

”Mun mielestä saatiin hetkittäin prässi toimimaan tosi hyvin. Vaikka menetettiin pallo, niin siinä oli heti äijiä ympärillä. Meillä oli sellanen selkeä triggeri, että Roope lähtee prässäämään toista topparia ja mä meen siihen toiseen toppariin. Muutaman kerran saatiin hyviä riistoja siitä ja päästiin maalipaikoillekin”, Bullock tiivisti.

Kehityskohteita on edelleen paljon, kuten harjoituskauden tässä vaiheessa useimmiten tietysti onkin.

”Pitäisi ensin saada ehjiä nelivitosia. Kenttätasapaino siinä jätti paljon parantamisen varaa. Muutaman kerran, kun menetettiin pallo, niin oli aika isoja rakoja meidän muodossa, ja vastustaja pääsi hyökkäämään ylivoimalla”, Bullock analysoi.

Listenmaan mukaan hyökkäyspelin puutteista ei kannata vielä liikaa huolehtia:

”Pallollista peliä ei ole harjoiteltu vielä tippaakaan. Siellä on liikkeet ja ajoitukset aika lailla hakusessa. Kyllä se sitten jossain kohtaa paranee, kun päästään siihen keskittymään. Eikä me tosin sitä vielä ensi viikollakaan harjoitella. Voi itse asiassa olla, että menee maaliskuun puolelle ennen kuin päästään siihen puoleen kunnolla käsiksi.”

Joukkueen kehittäminen jatkuu

Joukkueen mukana harjoittelee edelleen myös tryoutilla olevia pelaajia, mutta harjoitusrinkiä on jo selkeästi tiivistetty. Seurajohdosta tulleiden viestien perusteella uusia pelaajasopimuksiakin voidaan odottaa lähiaikoina.

”Treeneissä on ollut tosi hyvä meininki. Kun on ollut mukana nuoria ja nälkäisiä kavereita, siellä on ollut kiva tällaisen hiukan vanhemmankin painaa nuorten mukana”, Bullock kertoi hyväntuulisesti.

Seuraava ottelu pelataan jo alkaneen viikon lauantaina Mukkulan palloiluhallissa, jossa vastaan asettuu viime kesänä Kakkosen A-lohkon kärkisijoista kisannut Lahden Reipas. Kyseessä on samalla vuoden ensimmäinen matkaottelu.

”Toivotaan, että seuraavaan matsiin saataisiin taas mukaan niitä, jotka olivat tänään flunssassa tai muuten poissa. Uskon, että ensi viikonloppuna on aika erinäköinen joukkue taas jalkeilla”, päävalmentaja Jukka Listenmaa tiivisti toiveensa ensi viikonloppuun.

1 – 2

( 0 – 2 )

90′ Iikka Häkkinen

Yleisöä:
105

20′ Arttu Loukiainen