Kevätkierroksen päätöksestä viikon toinen vieras­piste

08/07/2017
Otteluraportti

Tampere United pelasi lauantai-iltapäivänä kevätkierroksen päätösottelunsa Käpylän Pallon vieraana Helsingissä ja otti kuluvan viikon toisen vieraspisteen maalein 1–1 (1–0). Tälläkin kertaa molemmat joukkueet voivat aiheesta harmitella käsistä luisunutta voittoa, mutta kokonaisuutena katsoen TamU oli ottelun hallitsevampi osapuoli ja olisi voinut tehdä useamman maalin etenkin ensimmäisen jakson tekopaikoista. Toisaalta KäPa painosti ottelun loppuminuuteilla ja sai muun muassa läpiajon, jonka Sampsa Mäkinen tuhri tolppaan. Sinipaidoista pahin tuhlaajapoika oli kauden ensimmäisen täyden ysikymppisensä pelannut Lauri Saari, joka kuitenkin lopulta teki arvokkaan tasoitusmaalin, kun ottelua oli jäljellä kymmenisen minuuttia. Tasapelin myötä TamUn tappiottomien otteluiden putki kasvoi jo viiteen.


Kakkonen

1 – 1

TamU aloitti ottelun terävästi, ja jo ottelun toisella minuutilla saatiin kulmapotku ja sitä seurannut painostus jakso. Tilanteessa Riku Oras taisteli pallon itselleen boksin kulmalla, eteni boksin reunaa pitkin kohti päätyviivaa ja keskitti takatolpalle Lauri Saaren jalkaan. Ajoitus ei kuitenkaan aivan natsannut, vaan pallo jäi Saarella sen verran taakse, että kunnon laukausta ei pystynyt tekemään. Epäonnisesti suupaisu suuntautui vielä suoraan maalivahti Oscar Castañedan hyppysiin.

Riku Oras nousee keskityspaikkaan.
Riku Oras nousee keskityspaikkaan.
Riku Oraksen keskitys jää taakse, eikä Lauri Saari saa laukaistua kunnolla.
Riku Oraksen keskitys jää taakse, eikä Lauri Saari saa laukaistua kunnolla.

Ottelun juoni paljastui heti sen alusta alkaen. TamU pelasi pitkiä hyökkäyksiä ja pallo liikkui parhaimmillaan erittäin kauniisti pelaajalta toiselle. KäPa puolestaan pyrki pallon riistoihin ja nopeisiin suunnanmuutoksiin. Näissä vastahyökkäyspaikoissa kotijoukkue olikin hyvin terävä. Ensimmäisen kerran KäPa pääsi maalipaikalle kahdeksannella minuutilla, kun Toni Sjöstedt syötti kokeneelle Antonio Inutilelle juoksuun linjan taakse, mutta tämä ajautui liian pieneen kulmaan ja veto jäi sivuverkkoon.

Kymmenen minuutin täytyttyä pallo pelattiin jälleen Lauri Saarelle tekopaikkaan, kun Verneri Uimonen nousi oikeaa laitaa ja löysi laitahyökkääjän boksista. Syöttö takaviistoon tarjosi mahdollisuudet kunnon pommille, mutta Saaren laukaus kohosi taivaan tuuliin. Pian U17-maajoukkueessakin pelaava Jyri Kiuru puolestaan osoitti vaarallisuuttaan vastahyökkäyksestä, mutta veto viuhui niukasti takatolpan ohi.

Vartin kohdalla KäPalla oli pieni painostusjaksokin, jonka paras paikka oli toppari Simon Chibuezen kaukolaukaus kulman jälkitilanteessa. Maalivahti Jani Rantala joutui ensimmäistä kertaa venymään torjuntaan, ja hetken näytti jo siltä Jyri Kiuru pääsisi iskemään irtopallon maaliin torjunnan jälkeen. Maassa maatessaankin Rantala onnistui vielä kahmimaan pallon itselleen, eikä maalia nähty.

Matti Saari voittaa juoksukilpailun.
Matti Saari voittaa juoksukilpailun.
Lauri Saari ei aivan ehdi veljensä keskitykseen.
Lauri Saari ei aivan ehdi veljensä keskitykseen.

Seuraava maalipaikka syntyi kun Riku Oras syötti Matti Saaren juoksuun oikealla laidalla. Masalla olisi ollut hyvä paikka tehdä tilanteesta maali, mutta hän katsoi Lauri Saaren nousevan hyvin keskellä. Tyhjä maali odotti, mutta toppari Simon Chibueze pääsi häiritsemään takaa sen verran, että Lauri Saari päätyi kentän pintaan eikä laukausta koskaan nähty. Vaikka Chibuezen kädet kävivät tilanteessa melko tavalla, päätuomari levitteli käsiään.

Jakson puolivälin kohdalla Lauri Saari pääsi jo neljännen kerran tekopaikkaan, kun hidastettu seinäsyöttö Matti Saaren kanssa vapautti vanhemman veljen vetopaikkaan boksissa. Laukaus lähtikin terävästi toisella kosketuksella, mutta pallo viuhui niukasti takatolpan kautta ohi.

Lukuisat kulmapotkut eivät tuottaneet ottelussa tulosta.
Lukuisat kulmapotkut eivät tuottaneet ottelussa tulosta.

Hiukan ennen puolen tunnin täyttymistä Unitedin taivas synkkeni, kun Valtteri Uimonen rikkoi Jyri Kiurua boksissa melko vaarattoman näköisessä vastahyökkäyksessä. Rike oli selvä ja tuomari osoitti epäröimättä pilkulle. Antonio Inutile ampui pilkulta pallon varmasti maaliin ja teki näin kauden toisen maalinsa.

Pari minuuttia johtomaalin jälkeen Antonio Inutile pelattiin laidalta läpi. Tämä eteni hyvään maalintekopaikkaan boksin keskustaan, mutta löysähköksi jäänyt laukaus suuntautui melko karkeasti maalin ohi. Toisessa päässä Riku Oraksen laukaus osui puolestaan tolppien väliin, mutta maalivahti Oscar Castañeda sai käsiään sen verran väliin, että tuloksena oli vain kulmapotku.

Vain muutama sekunti ennen taukovihellystä Jyri Rantala puski vielä Simon Chibuezen keskityksen maaliin selvästä paitsioasemasta. Jakson lopulla ei muita maalipaikkoja nähty, ja näin taukoa lähdettiin viettämään kotijoukkueen 1–0-johdossa.

Toinen jakso tuo taas tasoituksen

TamU painoi myös toisella jaksolla pelin heti aloitusvihellyksestä KäPan maalille, ja oli vain senteistä kiinni, että Topias Järvelä olisi päässyt pamauttamaan Riku Oraksen taisteleman pallon maaliin. Vielä ennen ensimmäisen kympin täyttymistä Järvelä pääsi kokeilemaan myös kaukovetoa voitettuaan keskialueen kakkospallon ja noustuaan vetopaikkaan, mutta veto karkasi karkeasti maalin yli.

Roope Kostiainen pääsee läpi. Kuva: Arto Alho.
Roope Kostiainen pääsee läpi. Kuva: Arto Alho.
Oscar Castañeda torjuu Roope Kostiaisen laukauksen.

TamU jatkoi painostustaan ja se tuotti useita tilanteita, jotka kariutuivat juuri ennen kuin se viimeinen tekopaikan avaava siirto saatiin tehtyä. Juuri ennen tunnin täyttymistä kärkimies Roope Kostiainen kuitenkin pääsi nokikkain maalivahti Oscar Castañeda kanssa kun Cherif Ndiaye arvioi Matti Saaren ristipallon väärin eikä ehtinyt päineen väliin. Kostiaisen veto jäi kuitenkin vastaan syöksyneen Castañedan jalkoihin.

EI uppoa, joutuu Roope Kostiainen toteamaan.
EI uppoa, joutuu Roope Kostiainen toteamaan.

KäPan hyökkäyspeli tyrehtyi toisella jaksolla TamUn organisoitua puolustuksen ja keskikentän pohjan toiselle jaksolle uudella tavalla. Yhden harvoista tekopaikoistaan KäPa sai, kun reilun tunnin pelin jälkeen kentälle vaihdettu Ville Spangar syötti Jyri Kiurun laidalta puolittain läpi. Valtteri Uimonen teki kuitenkin upean juoksun alas ja ehti peittämään vedon siten, että Jani Rantalan oli lopulta helppo poimia pallo käsiinsä.

Riku Oras laukoo.
Riku Oras laukoo.

Jakson puolen välin paikkeilla kärkeen Roope Kostiaisen paikalle vaihdettu Mehdi Fennane taisteli TamUlle yhden lukuisista kulmapotkuista. Tällä kertaa se oli tuottaa tulosta, kun Matti Saari löysi Mahdi Alin aivan vapaana boksista. Topparin pusku suuntautui kuitenkin maalin yli. Noin 70 minuutin kohdalla Matti Saari taisteli pallon kolmasti itselleen KäPa-boksin yläpuolella, ja palkintona oli lopulta toppari Cherif Ndiayen rike ja vapaapotku erinomaisesta paikasta. Saari itse asettui pallon taakse, mutta tällä kertaa muurin ylittänyt veto ei pudonnut ajoissa riman alapuolelle.

Mehdi Fennane sai pitkästä aikaa minuutteja.
Mehdi Fennane sai pitkästä aikaa minuutteja.
Mahdi Ali puskee maalin yli.
Mahdi Ali puskee maalin yli.

TamUn tasoitusmaalia edelsi komea kymmenen syötön sarja, jossa kaikki TamU-pelaajat Valtteri Uimosta ja Mehdi Fennanea lukuun ottamatta koskivat palloon ennen kuin se oli maalissa. Kuvio lähti liikkeelle maalivahti Jani Rantalan lyhyestä avauksesta topparille. KäPan puolustus murrettiin siten, että ensin Riku Oras pelasi pitkän ristipallon Verneri Uimoselle oikeaan laitaan. Matti Saari ja Topias Järvelä veivät pallon neljän vastustajan painostuksesta huolimatta kohti keskustaan, jossa Järvelä pelasi pallon Riku Orakselle. Tämän pystysyöttö vapautti Mauno Sirénin keskityspaikkaan vasemmalla laidalla, ja terävä matala keskitys löysi luukulta Lauri Saaren, joka survoi pallon väkisin maaliin. Ensimmäisen jakson tuhlaajapoika oli saanut lopulta ansaitun palkintonsa ja peli oli tasan 1–1.

Lauri Saari survoo pallon maaliin.
Lauri Saari survoo pallon maaliin.
Verkko pöllyää.
Verkko pöllyää.
Joukkue juoksee juhlimaan Sinikaartin kanssa.
Joukkue juoksee juhlimaan Sinikaartin kanssa.
Nyt saa katsomossakin tuulettaa!
Nyt saa katsomossakin tuulettaa!

TamU oli painanut päälle käytännössä koko 35 minuuttia, mutta enemmän kuin ansaitun tasoitusmaalin jälkeen ote kirposi. Tämä toki on niitä jalkapallon peruskuvioita, joka tuntuu toteutuvan hyvin usein kaikilla sarjatasoilla. Ennen KäPan loppukiriä saatiin muun muassa kaksi kulmapotkua, joista jälkimmäisessä Santeri Salomaa oli erittäin lähellä puskea pallon maaliin.

Maalijuhlat joukkueen ja kannattajien kesken.
Maalijuhlat joukkueen ja kannattajien kesken.

Viimeisen viiden minuutin vaikeilla hetkillä erityisesti Verneri Uimonen kunnostautui erinomaisesti KäPan pitkien syöttöjen katkojana. Samoin Mahdi Ali ja Santeri Salomaa tekivät tärkeitä katkoja keskellä. Juuri 90 minuutin täyttyessä katkot jäivät kuitenkin tekemättä, kun maalivahti Oscar Castañedan maalipotku jatkettiin keskialueen puskulla ja Mustafa Mohamedin syötöllä Sampsa Mäkiselle läpiajoon. Sijoitus näytti jo painuvan vastustamattomasti maaliin, mutta kaikkien yllätykseksi pallo kimposikin tolpan sisäpinnasta maalinsuun poikki toiselle tolpalle. Sinne Mäkinen ei ehtinyt ajoissa ja lopulta Verneri Uimonen potkaisi pallon väljemmille vesille.

Lisäajalla nähtiin vielä tilanteet molemmissa päissä. TamUn vetopaikka osui – kuinkas muutenkaan – Lauri Saarelle, mutta maalivahti Oscar Castañeda koppasi puolustajasta kimmonneen pallon helpon näköisesti. KäPasta puolestaan Jyri Kiuru pääsi laukomaan vielä kerran tulisesti boksissa, mutta Verneri Uimonen blokkasi laukauksen. Jatkotilanteessa Sampsa Mäkinen puski vielä Ari Salosen keskityksen maaliin, mutta tilanteesta vihellettiin vapaapotku TamUlle Mäkisen rikottua palloa samaan aikaan tavoitellutta maalivahti Jani Rantalaa ja verkon perukoille pallon tapaan päätynyttä Valtteri Uimosta.

Cherif Ndiayen kuppi meni nurin keltaisen kortin arvoisesti ottelun lopussa.
Cherif Ndiayen kuppi meni nurin keltaisen kortin arvoisesti ottelun lopussa.

TamUn viimeinen rynnistys ei enää tuottanut maalipaikkaa ja näin ottelu päättyi tasalukemiin 1–1 (1–0). Vaikka TamU saa kiittää onneakin siitä, että KäPa ei saanut lopussa tehtyä voittomaalia, ottelua kokonaisuutena katsoen TamU voi harmitella sitä, että niin maalit kuin pisteetkin jäivät tällä kertaa vain yhteen. Voidaan jopa sanoa, että TamU pelasi koko kauden ensimmäisen ehjän ysikymppisensä.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli ottelun jälkeen tyytyväinen kaksi 1–1-tasapeliä tuoneeseen viikkoon. ”Odotimme todella paljon Käpa-peliä, koska halusimme päästä mittaamaan meidän todellista tasoa tällä hetkellä. Ensimmäinen jakso alkoikin vauhdilla, ja jo minuutin jälkeen Saaren Latella olikin jo tyhjä maali edessään, mutta kauden avausmaali jäi vielä odottamaan. Muutenkin ekalla jaksolla pelasimme todella hyvää jalkapalloa ja loimme useita todella hyviä tekopaikkoja.”

Mäkelä toteaa ottelun noudattaneen lähes koko alkukaudelta tuttua teemaa: ”Olisimme voineet tappaa pelin ekaan jaksoon! Mutta sitten kävi se, mikä käynyt useasti tällä kaudella: kaverille helppo rankkari ja taululle 1–0. Pelimme ei kuitenkaan tästä muuttunut eikä usko loppunut”, Mäkelä kiittelee.

”Paransimme vielä toiselle jaksolle peliämme ja saimme vähintäänkin ansaitun tasoituksen. Pallollinen pelimme oli huimasti edellä KäPaa, jota pidetään sarjan yhtenä parhaista joukkueista, joten kyllä voimme olla todella tyytyväisiä meidän pelin tasoomme. Uskon sen vain nousevan peli peliltä”, Mäkelä ruotii.

”Hienointa oli se, että joukkue oli jälleen vain onnistujia täynnä! KäPa jossitteli kahta ns. hylättyä maalia, mutta toinen niistä oli usean metrin paitsio ja toisessa lanataan ensin molari verkkoon ja sitten pallo, niin eipä jäänyt noista jossiteltavaa”, Mäkelä päättää.

Tampere Unitedilla alkaa nyt kahden viikon mittainen ottelutauko. Joukkue pitää ansaitun viikon mittaien loman harjoittelusta, ja aloittaa viikon päästä valmistautumisen lauantaina 22.7. FC Espoota vastaan pelattavaan vierasotteluun.

Kakkonen

1 – 1

( 1 – 0 )

81′ Lauri Saari

Yleisöä:
172

29' Antonio Inutile

Yleisöä:
172

1 Jani Rantala
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen 66'
4 Topias Järvelä 83'
8 Riku Oras C
10 Matti Saari 90' +2
11 Lauri Saari
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen
24 Santeri Salomaa 21'
26 Mahdi Ali 73'
17 Juuso Auvinen
5 Eetu Rahkola
6 Sampo Ojala
7 Jussi Rasva
16 Mehdi Fennane 66'
21 Konsta Raittinen 83'
1Oscar Castañeda
3Ari Salonen
5Tuukka Alavaikko
8Cherif Ndiayekeltainen kortti 85’
9Antonio Inutilevaihtoon 63’
11Jyri Kiuru
14Toni Sjöstedtvaihtoon 46’
19Henri Koskinenvaihtoon 74’
24Arttu Eerola
56Simon Joshua Chibueze
89Tommi Tainio
2Jimi Bäck
7Mustafa Mohamedvaihdosta 46’
10Sampsa Mäkinenvaihdosta 74’
12Ali Mustafa Mohammed Al-Nuaimi
21Joose Haavanlammi
22Murat Israpov
30Ville Spangarvaihdosta 63’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa