8.7.2017

 
 

Kev√§tkierroksen p√§√§t√∂ksest√§ viikon toinen vieras­pisteTampere United pelasi lauantai-iltap√§iv√§n√§ kev√§tkierroksen p√§√§t√∂sottelunsa K√§pyl√§n Pallon vieraana Helsingiss√§ ja otti kuluvan viikon toisen vieraspisteen maalein 1‚Äď1 (1‚Äď0). T√§ll√§kin kertaa molemmat joukkueet voivat aiheesta harmitella k√§sist√§ luisunutta voittoa, mutta kokonaisuutena katsoen TamU oli ottelun hallitsevampi osapuoli ja olisi voinut tehd√§ useamman maalin etenkin ensimm√§isen jakson tekopaikoista. Toisaalta K√§Pa painosti ottelun loppuminuuteilla ja sai muun muassa l√§piajon, jonka Sampsa M√§kinen tuhri tolppaan. Sinipaidoista pahin tuhlaajapoika oli kauden ensimm√§isen t√§yden ysikymppisens√§ pelannut Lauri Saari, joka kuitenkin lopulta teki arvokkaan tasoitusmaalin, kun ottelua oli j√§ljell√§ kymmenisen minuuttia. Tasapelin my√∂t√§ TamUn tappiottomien otteluiden putki kasvoi jo viiteen.

TamU aloitti ottelun ter√§v√§sti, ja jo ottelun toisella minuutilla saatiin kulmapotku ja sit√§ seurannut painostus jakso. Tilanteessa Riku Oras taisteli pallon itselleen boksin kulmalla, eteni boksin reunaa pitkin kohti p√§√§tyviivaa ja keskitti takatolpalle Lauri Saaren jalkaan. Ajoitus ei kuitenkaan aivan natsannut, vaan pallo j√§i Saarella sen verran taakse, ett√§ kunnon laukausta ei pystynyt tekem√§√§n. Ep√§onnisesti suupaisu suuntautui viel√§ suoraan maalivahti Oscar Casta√Īedan hyppysiin.

Riku Oras nousee keskityspaikkaan.

Riku Oras nousee keskityspaikkaan.

Riku Oraksen keskitys jää taakse, eikä Lauri Saari saa laukaistua kunnolla.

Riku Oraksen keskitys jää taakse, eikä Lauri Saari saa laukaistua kunnolla.

Ottelun juoni paljastui heti sen alusta alkaen. TamU pelasi pitkiä hyökkäyksiä ja pallo liikkui parhaimmillaan erittäin kauniisti pelaajalta toiselle. KäPa puolestaan pyrki pallon riistoihin ja nopeisiin suunnanmuutoksiin. Näissä vastahyökkäyspaikoissa kotijoukkue olikin hyvin terävä. Ensimmäisen kerran KäPa pääsi maalipaikalle kahdeksannella minuutilla, kun Toni Sjöstedt syötti kokeneelle Antonio Inutilelle juoksuun linjan taakse, mutta tämä ajautui liian pieneen kulmaan ja veto jäi sivuverkkoon.

Kymmenen minuutin täytyttyä pallo pelattiin jälleen Lauri Saarelle tekopaikkaan, kun Verneri Uimonen nousi oikeaa laitaa ja löysi laitahyökkääjän boksista. Syöttö takaviistoon tarjosi mahdollisuudet kunnon pommille, mutta Saaren laukaus kohosi taivaan tuuliin. Pian U17-maajoukkueessakin pelaava Jyri Kiuru puolestaan osoitti vaarallisuuttaan vastahyökkäyksestä, mutta veto viuhui niukasti takatolpan ohi.

Vartin kohdalla KäPalla oli pieni painostusjaksokin, jonka paras paikka oli toppari Simon Chibuezen kaukolaukaus kulman jälkitilanteessa. Maalivahti Jani Rantala joutui ensimmäistä kertaa venymään torjuntaan, ja hetken näytti jo siltä Jyri Kiuru pääsisi iskemään irtopallon maaliin torjunnan jälkeen. Maassa maatessaankin Rantala onnistui vielä kahmimaan pallon itselleen, eikä maalia nähty.

Matti Saari voittaa juoksukilpailun.

Matti Saari voittaa juoksukilpailun.

Lauri Saari ei aivan ehdi veljensä keskitykseen.

Lauri Saari ei aivan ehdi veljensä keskitykseen.

Seuraava maalipaikka syntyi kun Riku Oras syötti Matti Saaren juoksuun oikealla laidalla. Masalla olisi ollut hyvä paikka tehdä tilanteesta maali, mutta hän katsoi Lauri Saaren nousevan hyvin keskellä. Tyhjä maali odotti, mutta toppari Simon Chibueze pääsi häiritsemään takaa sen verran, että Lauri Saari päätyi kentän pintaan eikä laukausta koskaan nähty. Vaikka Chibuezen kädet kävivät tilanteessa melko tavalla, päätuomari levitteli käsiään.

Jakson puolivälin kohdalla Lauri Saari pääsi jo neljännen kerran tekopaikkaan, kun hidastettu seinäsyöttö Matti Saaren kanssa vapautti vanhemman veljen vetopaikkaan boksissa. Laukaus lähtikin terävästi toisella kosketuksella, mutta pallo viuhui niukasti takatolpan kautta ohi.

Lukuisat kulmapotkut eivät tuottaneet ottelussa tulosta.

Lukuisat kulmapotkut eivät tuottaneet ottelussa tulosta.

Hiukan ennen puolen tunnin täyttymistä Unitedin taivas synkkeni, kun Valtteri Uimonen rikkoi Jyri Kiurua boksissa melko vaarattoman näköisessä vastahyökkäyksessä. Rike oli selvä ja tuomari osoitti epäröimättä pilkulle. Antonio Inutile ampui pilkulta pallon varmasti maaliin ja teki näin kauden toisen maalinsa.

Pari minuuttia johtomaalin j√§lkeen Antonio Inutile pelattiin laidalta l√§pi. T√§m√§ eteni hyv√§√§n maalintekopaikkaan boksin keskustaan, mutta l√∂ys√§hk√∂ksi j√§√§nyt laukaus suuntautui melko karkeasti maalin ohi. Toisessa p√§√§ss√§ Riku Oraksen laukaus osui puolestaan tolppien v√§liin, mutta maalivahti Oscar Casta√Īeda sai k√§si√§√§n sen verran v√§liin, ett√§ tuloksena oli vain kulmapotku.

Vain muutama sekunti ennen taukovihellyst√§ Jyri Rantala puski viel√§ Simon Chibuezen keskityksen maaliin selv√§st√§ paitsioasemasta. Jakson lopulla ei muita maalipaikkoja n√§hty, ja n√§in taukoa l√§hdettiin viett√§m√§√§n kotijoukkueen 1‚Äď0-johdossa.

Toinen jakso tuo taas tasoituksen

TamU painoi myös toisella jaksolla pelin heti aloitusvihellyksestä KäPan maalille, ja oli vain senteistä kiinni, että Topias Järvelä olisi päässyt pamauttamaan Riku Oraksen taisteleman pallon maaliin. Vielä ennen ensimmäisen kympin täyttymistä Järvelä pääsi kokeilemaan myös kaukovetoa voitettuaan keskialueen kakkospallon ja noustuaan vetopaikkaan, mutta veto karkasi karkeasti maalin yli.

Roope Kostiainen pääsee läpi. Kuva: Arto Alho.

Roope Kostiainen pääsee läpi. Kuva: Arto Alho.

Oscar Casta√Īeda torjuu Roope Kostiaisen laukauksen.

TamU jatkoi painostustaan ja se tuotti useita tilanteita, jotka kariutuivat juuri ennen kuin se viimeinen tekopaikan avaava siirto saatiin tehty√§. Juuri ennen tunnin t√§yttymist√§ k√§rkimies Roope Kostiainen kuitenkin p√§√§si nokikkain maalivahti Oscar Casta√Īeda kanssa kun Cherif Ndiaye arvioi Matti Saaren ristipallon v√§√§rin eik√§ ehtinyt p√§ineen v√§liin. Kostiaisen veto j√§i kuitenkin vastaan sy√∂ksyneen Casta√Īedan jalkoihin.

EI uppoa, joutuu Roope Kostiainen toteamaan.

EI uppoa, joutuu Roope Kostiainen toteamaan.

KäPan hyökkäyspeli tyrehtyi toisella jaksolla TamUn organisoitua puolustuksen ja keskikentän pohjan toiselle jaksolle uudella tavalla. Yhden harvoista tekopaikoistaan KäPa sai, kun reilun tunnin pelin jälkeen kentälle vaihdettu Ville Spangar syötti Jyri Kiurun laidalta puolittain läpi. Valtteri Uimonen teki kuitenkin upean juoksun alas ja ehti peittämään vedon siten, että Jani Rantalan oli lopulta helppo poimia pallo käsiinsä.

Riku Oras laukoo.

Riku Oras laukoo.

Jakson puolen välin paikkeilla kärkeen Roope Kostiaisen paikalle vaihdettu Mehdi Fennane taisteli TamUlle yhden lukuisista kulmapotkuista. Tällä kertaa se oli tuottaa tulosta, kun Matti Saari löysi Mahdi Alin aivan vapaana boksista. Topparin pusku suuntautui kuitenkin maalin yli. Noin 70 minuutin kohdalla Matti Saari taisteli pallon kolmasti itselleen KäPa-boksin yläpuolella, ja palkintona oli lopulta toppari Cherif Ndiayen rike ja vapaapotku erinomaisesta paikasta. Saari itse asettui pallon taakse, mutta tällä kertaa muurin ylittänyt veto ei pudonnut ajoissa riman alapuolelle.

Mehdi Fennane sai pitkästä aikaa minuutteja.

Mehdi Fennane sai pitkästä aikaa minuutteja.

Mahdi Ali puskee maalin yli.

Mahdi Ali puskee maalin yli.

TamUn tasoitusmaalia edelsi komea kymmenen sy√∂t√∂n sarja, jossa kaikki TamU-pelaajat Valtteri Uimosta ja Mehdi Fennanea lukuun ottamatta koskivat palloon ennen kuin se oli maalissa. Kuvio l√§hti liikkeelle maalivahti Jani Rantalan lyhyest√§ avauksesta topparille. K√§Pan puolustus murrettiin siten, ett√§ ensin Riku Oras pelasi pitk√§n ristipallon Verneri Uimoselle oikeaan laitaan. Matti Saari ja Topias J√§rvel√§ veiv√§t pallon nelj√§n vastustajan painostuksesta huolimatta kohti keskustaan, jossa J√§rvel√§ pelasi pallon Riku Orakselle. T√§m√§n pystysy√∂tt√∂ vapautti Mauno Sir√©nin keskityspaikkaan vasemmalla laidalla, ja ter√§v√§ matala keskitys l√∂ysi luukulta Lauri Saaren, joka survoi pallon v√§kisin maaliin. Ensimm√§isen jakson tuhlaajapoika oli saanut lopulta ansaitun palkintonsa ja peli oli tasan 1‚Äď1.

Lauri Saari survoo pallon maaliin.

Lauri Saari survoo pallon maaliin.

Verkko pöllyää.

Verkko pöllyää.

Joukkue juoksee juhlimaan Sinikaartin kanssa.

Joukkue juoksee juhlimaan Sinikaartin kanssa.

Nyt saa katsomossakin tuulettaa!

Nyt saa katsomossakin tuulettaa!

TamU oli painanut päälle käytännössä koko 35 minuuttia, mutta enemmän kuin ansaitun tasoitusmaalin jälkeen ote kirposi. Tämä toki on niitä jalkapallon peruskuvioita, joka tuntuu toteutuvan hyvin usein kaikilla sarjatasoilla. Ennen KäPan loppukiriä saatiin muun muassa kaksi kulmapotkua, joista jälkimmäisessä Santeri Salomaa oli erittäin lähellä puskea pallon maaliin.

Maalijuhlat joukkueen ja kannattajien kesken.

Maalijuhlat joukkueen ja kannattajien kesken.

Viimeisen viiden minuutin vaikeilla hetkill√§ erityisesti Verneri Uimonen kunnostautui erinomaisesti K√§Pan pitkien sy√∂tt√∂jen katkojana. Samoin Mahdi Ali ja Santeri Salomaa tekiv√§t t√§rkeit√§ katkoja keskell√§. Juuri 90 minuutin t√§yttyess√§ katkot j√§iv√§t kuitenkin tekem√§tt√§, kun maalivahti Oscar Casta√Īedan maalipotku jatkettiin keskialueen puskulla ja Mustafa Mohamedin sy√∂t√∂ll√§ Sampsa M√§kiselle l√§piajoon. Sijoitus n√§ytti jo painuvan vastustamattomasti maaliin, mutta kaikkien yll√§tykseksi pallo kimposikin tolpan sis√§pinnasta maalinsuun poikki toiselle tolpalle. Sinne M√§kinen ei ehtinyt ajoissa ja lopulta Verneri Uimonen potkaisi pallon v√§ljemmille vesille.

Lis√§ajalla n√§htiin viel√§ tilanteet molemmissa p√§iss√§. TamUn vetopaikka osui ‚Äď kuinkas muutenkaan ‚Äď Lauri Saarelle, mutta maalivahti Oscar Casta√Īeda koppasi puolustajasta kimmonneen pallon helpon n√§k√∂isesti. K√§Pasta puolestaan Jyri Kiuru p√§√§si laukomaan viel√§ kerran tulisesti boksissa, mutta Verneri Uimonen blokkasi laukauksen. Jatkotilanteessa Sampsa M√§kinen puski viel√§ Ari Salosen keskityksen maaliin, mutta tilanteesta vihellettiin vapaapotku TamUlle M√§kisen rikottua palloa samaan aikaan tavoitellutta maalivahti Jani Rantalaa ja verkon perukoille pallon tapaan p√§√§tynytt√§ Valtteri Uimosta.

Cherif Ndiayen kuppi meni nurin keltaisen kortin arvoisesti ottelun lopussa.

Cherif Ndiayen kuppi meni nurin keltaisen kortin arvoisesti ottelun lopussa.

TamUn viimeinen rynnistys ei en√§√§ tuottanut maalipaikkaa ja n√§in ottelu p√§√§ttyi tasalukemiin 1‚Äď1 (1‚Äď0). Vaikka TamU saa kiitt√§√§ onneakin siit√§, ett√§ K√§Pa ei saanut lopussa tehty√§ voittomaalia, ottelua kokonaisuutena katsoen TamU voi harmitella sit√§, ett√§ niin maalit kuin pisteetkin j√§iv√§t t√§ll√§ kertaa vain yhteen. Voidaan jopa sanoa, ett√§ TamU pelasi koko kauden ensimm√§isen ehj√§n ysikymppisens√§.

Päävalmentajan kommentit

P√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ oli ottelun j√§lkeen tyytyv√§inen kaksi 1‚Äď1-tasapeli√§ tuoneeseen viikkoon. ”Odotimme todella paljon K√§pa-peli√§, koska halusimme p√§√§st√§ mittaamaan meid√§n todellista tasoa t√§ll√§ hetkell√§. Ensimm√§inen jakso alkoikin vauhdilla, ja jo minuutin j√§lkeen Saaren Latella olikin jo tyhj√§ maali edess√§√§n, mutta kauden avausmaali j√§i viel√§ odottamaan. Muutenkin ekalla jaksolla pelasimme todella hyv√§√§ jalkapalloa ja loimme useita todella hyvi√§ tekopaikkoja.”

M√§kel√§ toteaa ottelun noudattaneen l√§hes koko alkukaudelta tuttua teemaa: ”Olisimme voineet tappaa pelin ekaan jaksoon! Mutta sitten k√§vi se, mik√§ k√§ynyt useasti t√§ll√§ kaudella: kaverille helppo rankkari ja taululle 1‚Äď0. Pelimme ei kuitenkaan t√§st√§ muuttunut eik√§ usko loppunut”, M√§kel√§ kiittelee.

”Paransimme viel√§ toiselle jaksolle peli√§mme ja saimme v√§hint√§√§nkin ansaitun tasoituksen. Pallollinen pelimme oli huimasti edell√§ K√§Paa, jota pidet√§√§n sarjan yhten√§ parhaista joukkueista, joten kyll√§ voimme olla todella tyytyv√§isi√§ meid√§n pelin tasoomme. Uskon sen vain nousevan peli pelilt√§”, M√§kel√§ ruotii.

”Hienointa oli se, ett√§ joukkue oli j√§lleen vain onnistujia t√§ynn√§! K√§Pa jossitteli kahta ns. hyl√§tty√§ maalia, mutta toinen niist√§ oli usean metrin paitsio ja toisessa lanataan ensin molari verkkoon ja sitten pallo, niin eip√§ j√§√§nyt noista jossiteltavaa”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Tampere Unitedilla alkaa nyt kahden viikon mittainen ottelutauko. Joukkue pitää ansaitun viikon mittaien loman harjoittelusta, ja aloittaa viikon päästä valmistautumisen lauantaina 22.7. FC Espoota vastaan pelattavaan vierasotteluun.

1 Oscar Casta√Īeda
3 Ari Salonen
5 Tuukka Alavaikko
8 Cherif Ndiaye keltainen kortti 85’
9 Antonio Inutile vaihtoon 63’
11 Jyri Kiuru
14 Toni Sjöstedt vaihtoon 46’
19 Henri Koskinen vaihtoon 74’
24 Arttu Eerola
56 Simon Joshua Chibueze
89 Tommi Tainio
2 Jimi Bäck
7 Mustafa Mohamed vaihdosta 46’
10 Sampsa Mäkinen vaihdosta 74’
12 Ali Mustafa Mohammed Al-Nuaimi
21 Joose Haavanlammi
22 Murat Israpov
30 Ville Spangar vaihdosta 63’