Kayserin shokki­­alku oli liikaa UEFA Regions’ Cupin toisessa ottelussa

06/11/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin toinen ottelu UEFA Regions’ Cupin turnauksessa sai katastrofaalisen alun, kun jo viiden minuutin pelin jälkeen Kayserin aluejoukkue oli siirtynyt 2–0-johtoon. Shokkialun jälkeen TamU otti vähitellen pelin haltuunsa ja oli 80 minuutin ajan parempi joukkue kentällä. Arttu Raittisen 2–1-kavennus jäi kuitenkin Sinipaitojen ainoaksi maaliksi, ja näin pisteet jäivät turkkilaisjoukkueelle. Kun Lisboa voitti lauantain toisessa ottelussa Kolos Chervenin, on kaikilla lohkon joukkueilla kahden ottelun jälkeen kolme pistettä.

UEFA Regions Cup

2 – 1

  • Katastrofaalinen alku eli kaksi takaiskua viidessä minuutissa oli liikaa.
  • TamU hallitsi ottelua 80 minuuttia, mutta maalipaikkoja ei luotu tarpeeksi.
  • Lohko on täysin auki, sillä ennen viimeisiä otteluita kaikilla on kolme pistettä.

Viiteen minuuttiin 2–0 taululle, ja sen jälkeen 80 minuuttia ehkä oltiin hallitsevampi osapuoli, mutta ei tehty tarvittavia maaleja. Ottaa päähän.

- Weeti Tero
Valmentaja

Oltiin aika luottavasia, että peli kääntyy meille toisella jaksolla, mutta ei me kovin hyville maalipaikoille päästy, vaikka toista jaksoa hallittiinkin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Loppukiri jäi vähän piippuun, eikä saatu niin monta maalintekopaikkaa kuin olisi haluttu. Vastustaja puolusti hyvin keskustaa ja hankaloitti meidän murtautumista.

- Arttu Raittinen
Hyökkääjä

Tärkeintä on että hoidetaan tiistaina täydet kolme pistettä. niin sitten olemme tehneet voitavamme. Katsotaan sitten millä miielin lähdetään kohti Suomea”, Weeti Tero päättää.

- Weeti Tero
Valmentaja
Joukkueet marssivat kentälle Sinikaartin edessä.

Kayserin ensimmäinen maali syntyi jo ottelun toisella minuutilla hallintajakson päätteeksi. TamUn puolustus aukesi liian helposti, ja Kayseri sai pelattua pallon hyvään vetopaikkaan boksin vasemmalla puolella. Dursun Yıldızin veto oli sen verran heikko, että maalivahti Veikka Stålhand sai kätensä väliin, mutta harmillisesti pallo lipsahti hiukan helpon näköisesti käsien kautta maaliin.

Maalin jälkeen Kayseri jatkoi pallonhallintaansa, ja seuraavan kerran TamU-puolustus oli palasina jo ottelun viidennellä minuutilla. Vasen laitapuolustaja Yusuf Karaboğa teki erinomaisen taustajuoksun ja sai pallon jalkaansa täydessä vauhdissa boksissa. Tällä kertaa myös viimeistely oli moitteeton, eikä Stålhandilla ollut mitään asiaa Karaboğan vastustamattomaan laukaukseen. Shokkialku enteili todellista katastrofia.

Kayseri juhlii ensimmäistä maaliaan.

Takaiskumaalien jälkeen TamU sai kuitenkin koottua rivinsä, ja viimeisen 80 minuutin ajan TamU oli parempi joukkue kentällä. Se ei kuitenkaan riittänyt, kun maalipaikkoja luotiin aivan liian vähän.

Alussa toki myös kolmas takaiskumaali oli lähellä, kun syöttö boksin sisällä päätyi avoimeen tekopaikkaan Halil Durmuşille. Alussa haparoinut maalivahti Stålhand näytti kuitenkin koonneensa itsensä, ja teki upean pelastuksen jalallaan. Tämäkin tilanne syntyi nimenomaan Kayserin vasemmalta laidalta, jonka kautta turkkilaiset hyökkäyspeliään pitkälti pyörittivät.

Eric Bullock tekee puolustustyötä.

TamUn ensimmäisen tekopaikan sai Eino-Veikko Ek, joka juoksi tekopaikkaan vasemmalta laidalta Eetu Räisäsen mainiosta syötöstä. Maalivahti tuli kuitenkin vastaan ja torjui jaloillaan.

Hetkeä myöhemmin Joonas Rantala syötti pystyyn kärkipelaaja Arttu Raittiselle, mutta tämä päätyi puolustajan pysäyttämänä kentän pintaa. Sinikaartista huudettiin rikettä, mutta tuomari näytti että peli jatkuu. Rehellisyyden nimissä pallo olisi todennäköisesti joka tapauksessa karannut maalivahdille.

TamUn kulmapotkut eivät tuottaneet tulosta.

Viisi minuuttia myöhemmin huuto oli kovaa sekä Sinikaartin puolelta että TamUn penkiltä, kun Eino-Veikko Ekiä näytettiin rikotun boksissa. Tilanne lähti jälleen Joonas Rantalan pitkästä pallosta, joka lähti tällä kertaa puolesta kentästä saakka. Ek työnnettiin selvästi selästä kumoon, mutta tälläkään kertaa Eurooppaliigan karsintoja ja Konferenssiliigan pelejä tällä kaudella tuominnut päätuomari Volen Chinkov ei heltynyt vihellykseen.

Vaikka TamU oli ottanut pelin hallinnan, myös Kayseri pääsi edelleen hyökkäyksiin. Lähimpänä kolmatta maalia oltiin vähän ennen puolen tunnin täyttymistä, kun Veikka Stålhand venytti kätensä ylänurkkaan Halil Durmuşin vedon tielle, ja sai sysättyä pallon päätyrajasta yli.

TamU jatkoi kuitenkin painostustaan, ja peli saatiin pidettyä hyvin hyökkäyspäässä. Kulmapotkuja saatiin useampikin, mutta niistä ei kyetty rakentamaan mitään mainittavaa.

Palkinto saatin viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa. TamU piti palloa maltilla Kayserin kuudentoistarajan yläpuolella keskikenttäpelaajilla juuri sillä alueella, josta murtavat syötöt usein annettaan. Lopulta Eetu Räisänen syötti kärjessä viilettäneen Arttu Raittisen läpi. Raittinen kiitti hyvästä passista kiertämällä maalivahdin ja sijoittamalla 2-1-kavennuksen helposti tyhjään maaliin. Näissä lukemissa mentiin myös tauolle.

”Pidettiin palloa hallussa, ja ’Räisä’ hakeutui hyvin puolustuslinjan ja keskikentän väliin. Siitä ’Räisä’ syötti minulle hyvän pallon linjan taakse, juuri kuten oli haluttukin. Sinne oli helppo haastaa vastaan tullut maalivahti ja viimeistellä”, kommentoi maalintekijä maaliaan.

Arttu Raittinen kiertää maalivahdin.
Pallo maaliin!

Hallinta ei tuottanut tulosta toisella jaksolla

Toiselle jaksolle antoi leimansa se, että TamU hallitsi tapahtumia, mutta kentän kummassakaan päässä ei nähty montakaan varsinaista maalintekopaikkaa. Ensimmäisen vartin aikana lähimpänä lukemien muuttumista oltiin, kun Kayseri katkaisi Veikka Stålhandin prässin alta antaman avauksen. Anton Bright ehti onneksi paikkaamaan viime hetkellä ennen kuin turkkilaishyökkääjä olisi päässyt kiinni irtopalloon vaarallisessa paikassa.

Toisessa päässä Arttu Raittinen pääsi kertaalleen puolittain läpi, mutta eniten tunnekuohua herätti tilanne, jossa Mauno Siréniä rikottiin napit edellä. Sekä kentällä että katsomossa kysyttiin äänekkääsi kortin väriä, mutta tuomari päätyi näyttämään keltaista korttia Serhat Çalışkanille. Jälkeenpäinkin katsottuna ulosajo olisi ollut enemmän kuin aiheellinen.

Arttu Raittinen tuo palloa.

Hiukan ennen tunnin täyttymistä TamU teki ensimmäiset vaihtonsa, kun Lisbonia vastaan voittomaalin tehnyt Toni Toijala ja Jesse Vuori tukivat kentälle. Vaihtoon jäivät nyt hiukan pimentoon jäänyt Eric Bullock sekä Mauno Sirén.

Muutoin peli jatkui tiukkana keskialueen vääntönä, eikä TamU päässyt uhkaamaan Kayserin maalia riittävän tiheään tahtiin. Parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa nähtiin ensimmäinen Toni Toijalan yritys päästä maalintekoon. Seinäsyöttö Eino-Veikko Ekin kanssa oli hyvä, mutta Kayserin puolustus pääsi lopulta peittämään Toijalan tekopaikan boksissa, ja tilanne kuivui kokoon.

Sinikaarti kannusti omiaan miten pystyi,

Ottelun kiistanalaisin tilanne syntyi pari-kolme minuuttia myöhemmin, kun Julius Stenroos syötti Arttu Raittisen linjan taakse läpi. Raittinen pääsi jälleen kiertämään maalivahdin, mutta tuomarin pilli soi paitsion merkiksi juuri kun ”Arde” laukoi pallon maaliin.

”Mielestäni se ei ollut paitsio, mutta se nähdään sitten klipeistä”, Raittinen totesi heti ottelun jälkeen.

Tosin videoltakaan ei voi aivan varmaksi sanoa, oliko paitsiovihellys oikea vai ei.

Kayserin paras pelitilanteessa syntynyt maalintekopaikka toisella jaksolla nähtiin, kun Jesse Vuori joutui rikkomaan avausmaalin tehnyttä Dursun Yıldıziä varoituksen arvoisesti. Vaparin laukoi Halil Durmuş, joka ei tästäkään saanut kuparistaan rikki, vaan pallo kiersi niukasti etutolpan ohi.

Vartti ennen täyttä aikaa TamU-leirissä vaadittiin jälleen rankkaria, kun boksiin murtautunutta Toni Toijalaa rikottiin loistavasti Arttu Raittisen kanssa keskiympyrän tienoolla pelatun seinäsyötön jälkeen. Tuomari näytti kuitenkin vaparia boksin kulmalta juuri rajan ulkopuolelta. Joonas Rantala antoi vaparin kierteisenä maalille, mutta se karkasi suoraan maalivahdille palloa kohti juosseiden hyökkääjien sijaan.

Joonas Rantala antaa vaparin boksin kulmalta. Toisena juonimassa Julius Stenroos.

Kayseri sai ottelun 82. minuutilla rangaistuspotkun, kun Dursun Yıldızin jouduttiin jälleen rikkomaan kortin arvoisesti. Tällä kertaa rikkojana oli Ali Aitbenzanzoun, joka pelasi tilanteen yli ja aiheutti turhaan rankkarin saaden samalla keltaisen kortin. Hüseyin Ateşin laukaus pilkulta oli kuitenkin sen verran köykäinen, että Veikka Stålhand poimi pallon syliinsä alanurkasta.

Veikka Stålhand torjuu pilkum samalla kum Yusuf Karaboğa kävelee kameran ja maalivahdin väliin.

Pelastetun pilkun jälkeen TamU ei kuitenkaan saanut rakennettua erityistä loppukiriä. Ainoa laukaus nähtiin vasta lisäajan kolmannella minuutilla, kun TamUn painostusjakson päätteeksi pallo ajautui sivurajaheitosta vetopaikkaan Ali Aitbenzanzounille melko kauas viivan taakse. Harmillisesti veto meni melko selvästi maalin ohi.

Kayseri myöskin osasi ajan peluun jalon taidon ärsyttävänkin hyvin. Näin tappio oli tosiasia, eikä lohkovoitto ja paikka UEFA Regions’ Cupin lopputurnauksessa ole enää TamUn omissa käsissä, mutta voittamalla lohkon päätösottelussa Kolos Cherven se on vielä mahdollista.

Tunnelma ottelun jälkeen oli äärimmäisen pettynyt.

Valmentajat eivät peitelleet pettymystään

Pettymys ottelun tulokseen ja etenkin sen alkuun oli käsinkosketeltava valmentajien keskuudessa. Selviä vastauksia siihen, miksi ottelun alku oli niin katastrofaalinen ei kenelläkään ollut.

”Siinä ei oikein tapahtunut mitään”, kommentoi Weeti Tero kysyttäessä mitä ottelun alussa oikein tapahtui.

”Inasen sai alussa takaraivoa raapia, mitä ihmettä nyt tapahtuu. Viiteen minuuttiin 2–0 taululle, ja sen jälkeen 80 minuuttia ehkä oltiin hallitsevampi osapuoli, mutta ei tehty tarvittavia maaleja. Ottaa päähän.”

Weeti Tero totesi, että TamU ei oikein pääsyt edes maalintekopaikoille. Siinä oli osansa myös vastustajan odotettua paremmalla puolustutspelaamisella.

”Täytyy myöntää, että kaveri paransi kovasti peliään edellisestä ottelustaan”

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli samoilla linjoilla.

”Oltiin me alussa maalien jälkeenkin vähän perässä. Ei oikein saatu jalkaa liikkeelle ja etäisyydet olivat pielessä.”

”Peli parani siitä pikkuhiljaa, ja saatiin hyvä kavennus ensimmäisen jakson loppuun. Oltiin aika luottavasia, että peli kääntyy meille toisella jaksolla, mutta ei me kovin hyville maalipaikoille päästy, vaikka toista jaksoa hallittiinkin”, Listenmaa pyöritteli.

”Loppukiri jäi vähän piippuun, eikä saatu niin monta maalintekopaikkaa kuin olisi haluttu. Vastustaja puolusti hyvin keskustaa ja hankaloitti meidän murtautumista. Linjan takana oli hyvin tilaa, mutta murtavat syötöt pitäisi antaa läheltä puolustuslinjaa eikä niin kaukaa”, totesi kärjessä paljon juoksuja linjan taakse tehnyt Arttu Raittinen.

Taistelu lohkovoitosta kuitenkin jatkuu, mutta päätöskierroksella joudutaan jännittämään myös toisen ottelun tulosta.

”Tärkeintä on että hoidetaan tiistaina täydet kolme pistettä. niin sitten olemme tehneet voitavamme. Katsotaan sitten millä miielin lähdetään kohti Suomea”, Weeti Tero päättää.

”Reissu on joka tapauksessa ollut hieno. Tässä kun reilun viikon saa hengittää pelkkää jalkapalloa, niin ei tästä voi kuin nauttia.”

Myös Arttu Raittinen kehuu turnauskokemustaan

”Kaikki olosuhteet ovat täällä viimeisen päälle. Hotelli, ravintola, huolto ja kaikki muu toimii hienosti. Mikäs sen parempaa on kuin syödä hyvin ja pelata vain futista.”

”Onneksi vielä yksi peli on vielä jäljellä. Siitä vaan voitto kotiin”, Raittinen päättää

Kaikilla joukkueilla kolme pistettä ennen päätöskierrosta

Turnauksen päätöskierros pelataan ensi tiistaina siten, että molemmat ottelut pelataan samanaikaisesti kello 14.30 Suomen aikaa. Lisbon ja Kayseri kohtaavat arvonnoissa ykkös- ja kakkoskoriin sijoitettujen oikeudella tutulla Beylerbeyi 75th Yıl -stadionilla, mutta TamU ja Kolos Cherven kohtaavat kummallekin täysin vieraalla Kartal Bulvar -stadionilla.

Kaikilla joukkueilla on kahden ottelun jälkeen kolme pistettä, joten jokaisella on päätöskierroksella mahdollisuus voittaa lohko ja edetä kesäkuussa pelattavaan UEFA Regions’ Cupin lopputurnaukseen. Maalieroihin ei kannata tässä vaiheessa kiinnittää liikaa huomiota, sillä UEFAn järjestämän kilpailun ollessa kyseessä tasapisteissä paremmuuden ratkaisee keskinäinen ottelu ennen maalieroa.

TamU tarvitsee voiton voidakseen voittaa lohkon. Lisäksi Kayseri ei saa voittaa, koska se on tasapisteisiin päädyttäessä Tampere Unitedin edellä keskinäisen ottelu voittonsa perusteella. Kolos Cherven voittaa lohkon jos se voittaa TamUn, eikä Lisbon voita Kayseria. Lisäksi Cherven menee jatkoon, jos molemmat ottelut päättyvät tasan, ja Cherven tekee ottelussaan enemmän maaleja kuin Lisboa omassa ottelussaan.

Lisboa voittaa lohkon, jos se voittaa Kayserin, eikä TamU voita Kolos Cherveniä. Lisäksi Lisboa menee jatkoon, jos molemmat ottelut päättyvät tasan, ja Lisboa tekee vähintään yhtä monta maalia kuin Kolos Cherven. Kayseri voittaa lohkon, jos se voittaa Lisboan, eikä Kolos Cherven voita TamUa.

Lohkomatematiikka on siis jonkin verran kimuranttia, mutta TamUn kannalta tilanne on siitä helppo, että vain voitto kelpaa kaikissa tilanteissa, ja sen jälkeen vain katsotaan miten samaan aikaan pelattu lohkon toinen ottelu on päättynyt.

Joukkueen treeniohjelmassa ei sunnuntaina ollut harjoituksia pallon kanssa, vaan palauttelut tehtiin joko hotellin saunaosastolla tai lenkillä läheisessä kansallispuistossa. Maanantaina harjoitellaan aamulla vielä kerran, ja sen jälkeen edessä on enää tiistain jännittävä ottelu Kolos Cherveniä vastaan.

UEFA Regions Cup

2 – 1

( 0 – 0 )

39′ Arttu Raittinen

Yleisöä:

2′ Dursun Yıldız
5′ Yusuf Karaboğa

Yleisöä:

30 Veikka Stålhand
4 Eino-Veikko Ek 70'
6 Severi Kankkunen C
7 Mauno Sirén 59'
13 Anton Bright
15 Joonas Rantala 36'
18 Eric Bullock 59'
19 Arttu Raittinen
24 Arttu Mättö 70'
26 Julius Stenroos 78'
41 Eetu Räisänen
32 Joni Miettinen
2 Ali Aitbenzanzoun 82' 70'
3 Po Law 78'
16 Paavo Kujala 70'
21 Jesse Vuori 73' 59'
22 Toni Toijala 59'
27 Matias Stark

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

14.5. TamU - HJS 1 – 0

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

19.5. klo 15 Ilves-Kissat - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2