18.7.2016

 
 

Kausi puolessa­v√§liss√§: edess√§ huikea toinen sarja­kierrosTampereen ja Satakunnan piirien Kolmonen on pelattu puoleen väliin, joten on aika tehdä pieni katsaus menneisiin otteluihin sekä kääntää katseet toiseen sarjakierrokseen. Tampere Unitedin osalta kausi on tähän mennessä sujunut kutakuinkin kovien odotusten mukaisesti, joten odotettavissa on äärimmäisen mielenkiintoinen syyskausi.

Sarjataulukossa Tampere Unitedin tilanne näyttää hyvältä. Joukkue on pelannut yhden ottelun kilpailijoitaan vähemmän, ja on taulukossa toisena vain kolme pistettä sarjakärki Pallo-Iirojen perässä ja kolme pistettä kärkikaksikkoa takaa ajavien TP-T:n ja Ilves-Kissojen edellä. Cup-kiireiden takia rästiin jääneen PJK-kotiottelun TamU pelaa vasta sunnuntaina 7.8.

Kärkinelikon sisällä Pallo-Iirot ja Tampere United ovat keskinäisissä otteluissa niskan päällä, sillä Pallo-Iirot on voittanut kaikki kolme muuta kärkinelikon joukkuetta ja TamU on voittanut sekä TP-T:n että Ilves-Kissat. TP-T voitti sarjan alkukierroksilla Ilves-Kissat, joten Ilves-Kissoilla ei ole vielä yhtään pistettä kärkinelikon keskinäisistä kohtaamisista.

Sarjapisteiden valossa Tampere Unitedin alkukausi on siis sujunut l√§hes t√§ydellisesti, kun ainoa pistemenetys koettiin kauden toisessa ottelussa Pallo-Iiroja vastaan. Sen j√§lkeen joukkue on voittanut kahdeksan sarjaottelua putkeen. ”Olen tyytyv√§inen joukkueen peliss√§ siihen, ett√§ ollaan menty eteenp√§in monella osa-alueilla ja pystyt√§√§n pit√§m√§√§n pelist√§ toiseen oma taso ja aina v√§h√§n parantamaan”, toteaa p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§. Vaikka TamU on k√§rsinyt kauden mittaan useista pienist√§ ja isommista loukkaantumisista, pelin taso on pysynyt kutakuinkin samana riippumatta siit√§, ketk√§ milloinkin ovat kent√§ll√§. ”Joukkue on nuori ja ollut yhdess√§ vasta hetken, mutta omaksunut todella hyvin joukkueen pelitavan”, M√§kel√§ kiitteleekin.

Joukkueen kapteeni Eetu Rahkola komppaa M√§kel√§n havaintoja: ”Olemme viime aikoina saaneet viel√§ tiivistetty√§ koko joukkueen puolustamista ja hy√∂kk√§ysp√§√§ss√§ kaverit l√∂yt√§v√§t koko ajan paremmin toisiaan. Juonikkuutta on alakerrasta mukava katsella.”

Kunnianhimoisena valmentajana Mikko M√§kel√§ l√∂yt√§√§ kuitenkin samoista asioista edelleen parannettavaa: ”Puolustus l√§htee ylh√§√§lt√§, joten siell√§ pit√§isi pysty√§ viel√§ paremmin reagoimaan tilanteisiin, koska pr√§ss√§t√§√§n ja koska menn√§√§n tiiviiksi. Joukkueen hy√∂kk√§ys toimii hyvin ja luomme maalipaikkoja todella paljon, mutta ne pit√§isi hy√∂dynt√§√§ viel√§ paremmin.”

Kun Rahkolalta kysyt√§√§n mit√§ t√§ytyy viel√§ parantaa, kehityskohteet l√∂ytyv√§t l√§helt√§ omaa topparin tonttia: ”Sy√∂tt√§mist√§ ja etenkin pelinavaamista kotikent√§ll√§ pystyt√§√§n viel√§ parantamaan, ja sit√§ varmasti tullaan miettim√§√§n ennen seuraavaa peli√§. Puolustusp√§√§n erikoistilanteissa ja viimeistelyss√§ toisessa p√§√§ss√§ kun ollaan hieman tarkempia niin pystyt√§√§n tappamaan pelej√§ jo aiemmin.”

Myös kärkinelikon takana on vaarallisia joukkueita

Sarjan k√§rkijoukkueet ovat erottautuneet muista joukkueista juuri niin kuin ennen sarjan alkua osattiin odottaa, sill√§ sarjavitonen Nokian Palloseura on j√§√§nyt jo yhdeks√§n pisteen p√§√§h√§n k√§rkinelikosta. NoPSin j√§lkeen sarjassa onkin tasaista, sill√§ loput joukkueet ovat yhdeks√§n pisteen sis√§ll√§. Selv√§ksi heittopussiksi sarjassa on j√§√§m√§ss√§ vain viimeiset viisi peli√§√§n murheellisella maalierolla 3‚Äď32 h√§vinnyt Euran Pallo, mutta kaikki muut joukkueet ovat n√§ytt√§neet, ett√§ ne voivat haastaa yksitt√§isess√§ ottelussa my√∂s k√§rkinelikon joukkueet.

Kärkitaistelusta pudonneista joukkueista erityisen vaarallisia ovat Ilveksen kakkosjoukkue sekä valkeakoskelaisseura Pallo-Sepot 44, sillä molemmilla joukkueilla kokoonpanon vahvuus voi vaihdella paljonkin ottelusta toiseen. Ilveksellä kokoonpanon vahvuus riippuu pitkälti siitä, miten joukkue saa pelaajia A- ja B-poikien SM-sarjoja pelaavista joukkueista. Pallo-Sepoilla puolestaan farmiyhteistyö Valkeakosken Hakan kanssa on tuonut junioripelaajien lisäksi jopa Cheyne Fowlerin kaltaisia huippuvahvistuksia Ykkösessä pelaavasta edustusjoukkueesta. Merkillepantavaa on myös se, että kumpikin joukkue on pystynyt välttämään suurinumeroiset tappiot, ja ovat raporttien mukaan pelanneet paremmin kuin mitä sarjasijoitukset antaisivat ymmärtää.

Pallo-Iirojen kohdalla Ilveksen kakkosjoukkueen vaarallisuus onkin jo toteutunut, sill√§ Iirot k√§rsiv√§t kirvelev√§n 3‚Äď1 (2‚Äď0) -vierastappion, kun joukkueet kohtasivat Lamminp√§√§ss√§ kes√§kuun alussa. Tampere Unitedilla puolestaan on kes√§tauon p√§√§tteeksi kotiottelu Pallo-Seppoja vastaan, eik√§ joukkueella ole varaa k√§√§nt√§√§ katseita alle viikkoa my√∂hemmin pelattavaan Pallo-Iirot-vierasotteluun hetke√§k√§√§n ennen tuon ottelun p√§√§t√∂svihellyst√§.

Sinipaidoilla erinomaiset näkymät toiselle sarja­kierrokselle

Tulevana sunnuntaina pelattava kotiottelu Pallo-Seppoja vastaan on Sinipaidoille ensimm√§inen toisen sarjakierroksen ottelu. ”Toinen kierros on yleens√§ ensimm√§ist√§ tiukempi, koska joukkueet tuntevat jo toisiaan”, p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ toteaa. ”En kuitenkaan n√§e nyt suurempaa eroa ensimm√§iseen kierrokseen. Pyrimme pelaamaan omaa peli√§mme emmek√§ vastustajan mukaan, vaikka tietenkin otamme huomioon vastustajan vaarallisimmat osa-alueet.”

”Toisella sarjakierroksella tietenkin panokset kasvavat koko ajan, kun sarjataulukko alkaa muotoutua ja kuuden pisteen pelej√§ pelataan joka puolella taulukkoa”, pohtii kapteeni Rahkola. ”Totta kai joukkueet tuntevat toisensa paremmin ja vastustajan pelaamiseen on mahdollisuus kiinnitt√§√§ enemm√§n huomiota.”

Joukkueen lähtökohdat toiselle sarjakierrokselle ovat erinomaiset pelaajien terveystilanteen kannalta. Pienempiä vammoja kärsineillä pelaajilla on ollut tauon aikana aikaa saada itsensä pelikuntoon eikä isommat loukkaantumisetkaan tällä hetkellä vaivaa joukkuetta. Pidempään poissa olleista Veli-Pekka Franssila pelasi täydet 90 minuuttia kakkosjoukkueen vierasottelussa Ikaalisissa sekä jo aiemmin jälkimmäisen nelivitosen lainalla PP-70:n vierasottelussa Leki-futista vastaan. Ali Koljonen puolestaan teki paluun keskikentän pohjalle ennen kesätaukoa Pyynikillä pelatussa TP-T-ottelussa.

”Joukkueen terveystilanne on t√§ll√§ hetkell√§ 100 prosenttia”, vahvistaa my√∂s p√§√§valmentaja M√§kel√§. ”T√§m√§ on aivan mahtava tilanne, koska emme ole koko kaudella p√§√§sseet k√§ytt√§m√§√§n joukkueen koko vahvuutta!”

Kolmosen pelaajatilastoista toki näkyy, että Sinipaidat ovat menestyneet kentällä suurella joukolla. Maalitilastossa kukaan ei nouse kaksinumeroisiin lukemiin, vaan maalinteossa on onnistuttu laajalla rintamalla. Riku Oras on tehnyt kahdeksan maalia, Niclas Kalatsev, Tuomas Lehti sekä Matti Saari ovat tehneet viisi maalia mieheen, ja neljä kertaa ovat osuneet Tuomas Alanen ja Valtteri Uimonen. Yhteensä maalinteossa on onnistunut yksitoista eri pelaajaa.

Pallo-Iiroilla kesätauko päättyy samana viikonloppuna kuin Sinipaidoilla, mutta heillä on Kolmosen ottelun sijasta edessään raskas Suomen Regions’ Cupin vierasreissu Savonlinnaan. Näin ollen Pallo-Iiroilla on ennen keskinäistä kohtaamista yhtä monta ottelua pelattuna kuin TamUlla. Asetelmat eivät voisi olla kutkuttavammat.

Suomen Regions’ Cupin lisäksi Pallo-Iirot osallistuvat Tampere Unitedista poiketen myös Suomen Cupiin. Nämä ottelut alkavat elokuussa, ja voivat tuoda oman mausteensa nousutaisteluun sekä otteluruuhkien että ottelusiirtojen muodossa. Toisaalta kaksi kuukautta loukkaantumisen takia poissa pelikentiltä ollut keskikentän avainpelaaja Niklas Kuusio on taas pelikunnossa ja tuo varmasti merkittävän piristysruiskeen Pallo-Iirojen hyökkäyspeliin. Tilanteesta nauttii taatusti varsinkin yhdessätoista ottelussa jo neljätoista maalia tehnyt kärkipelaaja Juho Patola.

Kausi jatkuu sunnuntaina

Tampere United palasi lyhyen kesätauon jälkeen harjoituksiin viime viikon torstaina, ja ottelut jatkuvat sunnuntaina 24.7. klo 19 alkavalla iltaottelulla, jossa valkeakoskelaisseura Pallo-Sepot 44 vieraillee Pyynikillä.

”Meill√§ on ollut harjoituspeleist√§ asti yhteinen tavoite ja pelaamme pelin kerrallaan, mutta emme mieti seuraavaa peli√§ pidemm√§lle. Lokakuussa n√§emme mihin se riitti”, p√§√§valmentaja M√§kel√§ toteaa. ”Kuten olen monta kertaa maininnut, t√§t√§ joukkuetta on todella hieno valmentaa. J√§tk√§t laittaa aina itsens√§ likoon ja tekee n√∂yr√§sti duunia reenikent√§ll√§. Jos ja kun sama meno jatkuu, on mahdollista odottaa my√∂s hyv√§√§ lopputulosta.”

”Kyll√§ me halutaan t√§m√§ sarja voittaa ja kaikki muu on iso pettymys”, toteaa Eetu Rahkola asiaa kiertelem√§tt√§. ”Se vaatii noususuhdanteisten peliesitysten ja voittokulun jatkumista. Se on totta kai meille suuri haaste mutta ei mielest√§ni ainakaan negatiivinen paine harteilla.”

Tervetuloa Pyynikille niin ensi sunnuntaina kuin myös kaikkiin muihinkin syyskauden kotiotteluihin!