Kausi puolessa­välissä: edessä huikea toinen sarja­kierros

18/07/2016
Uutinen

Tampereen ja Satakunnan piirien Kolmonen on pelattu puoleen väliin, joten on aika tehdä pieni katsaus menneisiin otteluihin sekä kääntää katseet toiseen sarjakierrokseen. Tampere Unitedin osalta kausi on tähän mennessä sujunut kutakuinkin kovien odotusten mukaisesti, joten odotettavissa on äärimmäisen mielenkiintoinen syyskausi.

Sarjataulukossa Tampere Unitedin tilanne näyttää hyvältä. Joukkue on pelannut yhden ottelun kilpailijoitaan vähemmän, ja on taulukossa toisena vain kolme pistettä sarjakärki Pallo-Iirojen perässä ja kolme pistettä kärkikaksikkoa takaa ajavien TP-T:n ja Ilves-Kissojen edellä. Cup-kiireiden takia rästiin jääneen PJK-kotiottelun TamU pelaa vasta sunnuntaina 7.8.

Kärkinelikon sisällä Pallo-Iirot ja Tampere United ovat keskinäisissä otteluissa niskan päällä, sillä Pallo-Iirot on voittanut kaikki kolme muuta kärkinelikon joukkuetta ja TamU on voittanut sekä TP-T:n että Ilves-Kissat. TP-T voitti sarjan alkukierroksilla Ilves-Kissat, joten Ilves-Kissoilla ei ole vielä yhtään pistettä kärkinelikon keskinäisistä kohtaamisista.

Sarjapisteiden valossa Tampere Unitedin alkukausi on siis sujunut lähes täydellisesti, kun ainoa pistemenetys koettiin kauden toisessa ottelussa Pallo-Iiroja vastaan. Sen jälkeen joukkue on voittanut kahdeksan sarjaottelua putkeen. ”Olen tyytyväinen joukkueen pelissä siihen, että ollaan menty eteenpäin monella osa-alueilla ja pystytään pitämään pelistä toiseen oma taso ja aina vähän parantamaan”, toteaa päävalmentaja Mikko Mäkelä. Vaikka TamU on kärsinyt kauden mittaan useista pienistä ja isommista loukkaantumisista, pelin taso on pysynyt kutakuinkin samana riippumatta siitä, ketkä milloinkin ovat kentällä. ”Joukkue on nuori ja ollut yhdessä vasta hetken, mutta omaksunut todella hyvin joukkueen pelitavan”, Mäkelä kiitteleekin.

Joukkueen kapteeni Eetu Rahkola komppaa Mäkelän havaintoja: ”Olemme viime aikoina saaneet vielä tiivistettyä koko joukkueen puolustamista ja hyökkäyspäässä kaverit löytävät koko ajan paremmin toisiaan. Juonikkuutta on alakerrasta mukava katsella.”

Kunnianhimoisena valmentajana Mikko Mäkelä löytää kuitenkin samoista asioista edelleen parannettavaa: ”Puolustus lähtee ylhäältä, joten siellä pitäisi pystyä vielä paremmin reagoimaan tilanteisiin, koska prässätään ja koska mennään tiiviiksi. Joukkueen hyökkäys toimii hyvin ja luomme maalipaikkoja todella paljon, mutta ne pitäisi hyödyntää vielä paremmin.”

Kun Rahkolalta kysytään mitä täytyy vielä parantaa, kehityskohteet löytyvät läheltä omaa topparin tonttia: ”Syöttämistä ja etenkin pelinavaamista kotikentällä pystytään vielä parantamaan, ja sitä varmasti tullaan miettimään ennen seuraavaa peliä. Puolustuspään erikoistilanteissa ja viimeistelyssä toisessa päässä kun ollaan hieman tarkempia niin pystytään tappamaan pelejä jo aiemmin.”

Myös kärkinelikon takana on vaarallisia joukkueita

Sarjan kärkijoukkueet ovat erottautuneet muista joukkueista juuri niin kuin ennen sarjan alkua osattiin odottaa, sillä sarjavitonen Nokian Palloseura on jäänyt jo yhdeksän pisteen päähän kärkinelikosta. NoPSin jälkeen sarjassa onkin tasaista, sillä loput joukkueet ovat yhdeksän pisteen sisällä. Selväksi heittopussiksi sarjassa on jäämässä vain viimeiset viisi peliään murheellisella maalierolla 3–32 hävinnyt Euran Pallo, mutta kaikki muut joukkueet ovat näyttäneet, että ne voivat haastaa yksittäisessä ottelussa myös kärkinelikon joukkueet.

Kärkitaistelusta pudonneista joukkueista erityisen vaarallisia ovat Ilveksen kakkosjoukkue sekä valkeakoskelaisseura Pallo-Sepot 44, sillä molemmilla joukkueilla kokoonpanon vahvuus voi vaihdella paljonkin ottelusta toiseen. Ilveksellä kokoonpanon vahvuus riippuu pitkälti siitä, miten joukkue saa pelaajia A- ja B-poikien SM-sarjoja pelaavista joukkueista. Pallo-Sepoilla puolestaan farmiyhteistyö Valkeakosken Hakan kanssa on tuonut junioripelaajien lisäksi jopa Cheyne Fowlerin kaltaisia huippuvahvistuksia Ykkösessä pelaavasta edustusjoukkueesta. Merkillepantavaa on myös se, että kumpikin joukkue on pystynyt välttämään suurinumeroiset tappiot, ja ovat raporttien mukaan pelanneet paremmin kuin mitä sarjasijoitukset antaisivat ymmärtää.

Pallo-Iirojen kohdalla Ilveksen kakkosjoukkueen vaarallisuus onkin jo toteutunut, sillä Iirot kärsivät kirvelevän 3–1 (2–0) -vierastappion, kun joukkueet kohtasivat Lamminpäässä kesäkuun alussa. Tampere Unitedilla puolestaan on kesätauon päätteeksi kotiottelu Pallo-Seppoja vastaan, eikä joukkueella ole varaa kääntää katseita alle viikkoa myöhemmin pelattavaan Pallo-Iirot-vierasotteluun hetkeäkään ennen tuon ottelun päätösvihellystä.

Sinipaidoilla erinomaiset näkymät toiselle sarja­kierrokselle

Tulevana sunnuntaina pelattava kotiottelu Pallo-Seppoja vastaan on Sinipaidoille ensimmäinen toisen sarjakierroksen ottelu. ”Toinen kierros on yleensä ensimmäistä tiukempi, koska joukkueet tuntevat jo toisiaan”, päävalmentaja Mikko Mäkelä toteaa. ”En kuitenkaan näe nyt suurempaa eroa ensimmäiseen kierrokseen. Pyrimme pelaamaan omaa peliämme emmekä vastustajan mukaan, vaikka tietenkin otamme huomioon vastustajan vaarallisimmat osa-alueet.”

”Toisella sarjakierroksella tietenkin panokset kasvavat koko ajan, kun sarjataulukko alkaa muotoutua ja kuuden pisteen pelejä pelataan joka puolella taulukkoa”, pohtii kapteeni Rahkola. ”Totta kai joukkueet tuntevat toisensa paremmin ja vastustajan pelaamiseen on mahdollisuus kiinnittää enemmän huomiota.”

Joukkueen lähtökohdat toiselle sarjakierrokselle ovat erinomaiset pelaajien terveystilanteen kannalta. Pienempiä vammoja kärsineillä pelaajilla on ollut tauon aikana aikaa saada itsensä pelikuntoon eikä isommat loukkaantumisetkaan tällä hetkellä vaivaa joukkuetta. Pidempään poissa olleista Veli-Pekka Franssila pelasi täydet 90 minuuttia kakkosjoukkueen vierasottelussa Ikaalisissa sekä jo aiemmin jälkimmäisen nelivitosen lainalla PP-70:n vierasottelussa Leki-futista vastaan. Ali Koljonen puolestaan teki paluun keskikentän pohjalle ennen kesätaukoa Pyynikillä pelatussa TP-T-ottelussa.

”Joukkueen terveystilanne on tällä hetkellä 100 prosenttia”, vahvistaa myös päävalmentaja Mäkelä. ”Tämä on aivan mahtava tilanne, koska emme ole koko kaudella päässeet käyttämään joukkueen koko vahvuutta!”

Kolmosen pelaajatilastoista toki näkyy, että Sinipaidat ovat menestyneet kentällä suurella joukolla. Maalitilastossa kukaan ei nouse kaksinumeroisiin lukemiin, vaan maalinteossa on onnistuttu laajalla rintamalla. Riku Oras on tehnyt kahdeksan maalia, Niclas Kalatsev, Tuomas Lehti sekä Matti Saari ovat tehneet viisi maalia mieheen, ja neljä kertaa ovat osuneet Tuomas Alanen ja Valtteri Uimonen. Yhteensä maalinteossa on onnistunut yksitoista eri pelaajaa.

Pallo-Iiroilla kesätauko päättyy samana viikonloppuna kuin Sinipaidoilla, mutta heillä on Kolmosen ottelun sijasta edessään raskas Suomen Regions’ Cupin vierasreissu Savonlinnaan. Näin ollen Pallo-Iiroilla on ennen keskinäistä kohtaamista yhtä monta ottelua pelattuna kuin TamUlla. Asetelmat eivät voisi olla kutkuttavammat.

Suomen Regions’ Cupin lisäksi Pallo-Iirot osallistuvat Tampere Unitedista poiketen myös Suomen Cupiin. Nämä ottelut alkavat elokuussa, ja voivat tuoda oman mausteensa nousutaisteluun sekä otteluruuhkien että ottelusiirtojen muodossa. Toisaalta kaksi kuukautta loukkaantumisen takia poissa pelikentiltä ollut keskikentän avainpelaaja Niklas Kuusio on taas pelikunnossa ja tuo varmasti merkittävän piristysruiskeen Pallo-Iirojen hyökkäyspeliin. Tilanteesta nauttii taatusti varsinkin yhdessätoista ottelussa jo neljätoista maalia tehnyt kärkipelaaja Juho Patola.

Kausi jatkuu sunnuntaina

Tampere United palasi lyhyen kesätauon jälkeen harjoituksiin viime viikon torstaina, ja ottelut jatkuvat sunnuntaina 24.7. klo 19 alkavalla iltaottelulla, jossa valkeakoskelaisseura Pallo-Sepot 44 vieraillee Pyynikillä.

”Meillä on ollut harjoituspeleistä asti yhteinen tavoite ja pelaamme pelin kerrallaan, mutta emme mieti seuraavaa peliä pidemmälle. Lokakuussa näemme mihin se riitti”, päävalmentaja Mäkelä toteaa. ”Kuten olen monta kertaa maininnut, tätä joukkuetta on todella hieno valmentaa. Jätkät laittaa aina itsensä likoon ja tekee nöyrästi duunia reenikentällä. Jos ja kun sama meno jatkuu, on mahdollista odottaa myös hyvää lopputulosta.”

”Kyllä me halutaan tämä sarja voittaa ja kaikki muu on iso pettymys”, toteaa Eetu Rahkola asiaa kiertelemättä. ”Se vaatii noususuhdanteisten peliesitysten ja voittokulun jatkumista. Se on totta kai meille suuri haaste mutta ei mielestäni ainakaan negatiivinen paine harteilla.”

Tervetuloa Pyynikille niin ensi sunnuntaina kuin myös kaikkiin muihinkin syyskauden kotiotteluihin!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49