1.10.2017

 
 

Kausi päätöksen tasapelillä – loppusijoitus sarjan ylemmästä puolikkaastaTampere United päätti kautensa lauantai-iltapäivällä Ratinassa. Käpylän Palloa vastaan pelattu ottelu oli vielä kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa tappiolukemissa 0–2, mutta Saaren veljesten maalit toivat Tampere Unitedin tasapeliin. Ensin Lauri Saari päätti mainion nopean hyökkäyksen tarkkaan takanurkkavetoon 81. minuuttilla saatuaan Roope Kostiaiselta mukavan syötön takaviistoon. Tasoituksen iski lisäajan ensimmäisellä minuutilla Matti Saari vapaapotkusta 35 metrin päästä maalista. Kaunis putoava lehti yllätti maalivahdin täydellisesti, ja näin Tampere Unitedin kausi sai arvoisensa päätöksen. Samalla varmistui Tampere Unitedin loppusijoitus Kakkosen B-lohkon kuudentena.

Peli alkoi melko vauhdikkaasti, ja parin ensimmäisen minuutin aikana molemmissa päissä pallo saatiin vaaralliesti luukulle. Näistä KäPan paikka oli vaarallisempi, kun Ari Salosen ristipallo vapautti Toni Sjöstedtin tekopaikkaan. Veto vieri kuitenkin niukasti maalin ohi, kun Antonio Inutilekaan ei ehtinyt takatolpalla palloon. Kuudennella minuutilla Inutile pääsi laukomaankin, kun Eetu Puron keskitys jäi Verneri Uimoselta katkaisematta, mutta laukauksen eteen Uimonen kuitenkin ehti ja tilanne kuivui kokoon.

Tuomas Alanen pelasi jäälleen kärkihyökkääjänä.

Leroy Maluka nousee vetopaikkaan ja laukoo tolppaan.

Puolisentoista minuuttia myöhemmin maali oli lähellä toisessa päässä, kun Mauno Sirénin keskitys vapautti Leroy Malukan nousemaan laidalta boksiin. Tämä ajautui kuitenkin hiukan pieneen kulmaan, ja veto kimposi etutolpan kautta maalin eteen. Siellä kärjessä jälleen aloittanut Tuomas Alanen sai pallon jalkaansa, mutta aikaa reagoida ei ollut nimeksikään, ja Alasen vauhdikas yritys saattoi pallon niukasti maalin ohi.

Ottelun avausmaali nähtiin ensimmäisen parikymppisen täytyttyä. Ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa pelannut toppari Antti Haavisto antoi omassa päässä pahan harhasyötön suoraan Ville Spangarin jalkaa. Tämä käänsi nopeasti Toni Sjöstedtille, jolla oli vapaa väylä maalille, eikä muutenkin pirteästi pelannut hyökkääjä erehtynyt. Näin KäPa siirtyi 0–1-vierasjohtoon.

Eetu Rahkola ei ehdi peittämään laukausta.

Takaiskumaali lamautti muutenkin vaisuhkon alun peliin saaneen TamUn, ja hetken päästä jo toinen vierasmaali oli lähellä. Tällä kertaa keskityksen antoi Tommi Tainio, ja poikamaajoukkueen rinkiinkin kuuluva Jyri Kiuru pääsi puskemaan maalin edestä. Sinpaitojen onneksi pallo pomppasi kuitenkin yläriman päältä Ratinan mondolle. Puolen tunnin kohdalla Kiuru pääsi jälleen puskemaan maalin edestä Antonio Inutilen päätyä keskityspaikkaan ohitettuaan Verneri Uimosen Cruyff-käännöksellä, mutta tämä pusku epäonnistui Kiurulta täysin.

Viimeisellä vartilla TamU osoitti hetkittäin piristymisen merkkejä, mutta KäPa oli edelleen hienokseltaan niskan päällä. Ainoa varsinainen maalipaikka oli kuitenkin Sampo Ojalan niukasti maalin ohi viuhunut kaukolaukaus aivan jakson loppuminuuteilla, ja näin taukoa lähdettiin viettämään 0–1-vierasjohdossa.

Sampo Ojala nousee vetopaikkaan ensimmäisen jakson lopussa.

Saaren veljekset tuovat Sinipaidat lopussa tasoihin

TamU aloitti toisen jakson selvästi ensimmäistä jaksoa pirteämmällä pelillä, ja palkinto oli lähellä jo ennen kuin viittä minuuttia oli pelattu. Tuomas Alanen voitti KäPan maalipotkun jälkeisen kakkospallon ja käänsi Matti Saaren läpi. Kulma oli kuitenkin pieni, ja Saaren sijoitus valui ohi takatolpan samalla kun maalivahti Joose Haavanlammi tuli hyvin vastaan. Hetkeä myöhemmin Eetu Rahkola pääsi puskemaan Matti Saaren antaman kulmapotkupallon etutolpalta, mutta puolustaja ehti pallon tielle. Myös Mauno Sirén oli ennen kymmenen minuutin täyttymistä kertaalleen hyvässä vetopaikassa näppärän hyökkäyskuvion päätteeksi, mutta tämä laukaus jäi sen verran löysäksi että maalivahti Haavanlammi otti helpon torjunnan.

Mauno SIrén laukoo.

Hieman ennen tunnin täyttymistä koettiin hieno hetki, kun Niclas Kalatsev vaihdettiin kentälle Konsta Raittisen tilalle. Jo kevätkaudella sivuun astuneen Kalatsevin yllätyspaluun taustalla on se, että hän muuttaa vanhaan kotikaupunkiinsa Kotkaan, ja kun kokoonpanosta puuttui eri syistä useita pelaajia, Kalatseville haluttiin antaa tällä erää viimeinen tilaisuus pelata Sinipaidoissa. Samaan aikaan kentälle asteli myös toinen ainakin tällä erää viimeisen pelinsä Sinipaidoissa pelannut Lauri Saari.

Niclas Kalatsev palasi vielä kerran Sinipaidoissa.

Unitedin vahva ote alkoi livetä toisen jakson puolenvälin paikkeilla. Ensimmäinen konkreettinen merkki tästä nähtiin kun avausmaalin tehnyt Toni Sjöstedt pelattiin täysin vapaaseen paikkaan rangaistusalueella. Vain maalivahti Tuomo Hiltusen loistotorjunta pelasti Sinipaidat, kun Ville Spangarin jatkovetokin suuntautui ohi maalin. Seuranneen kulmapotkun jälkitilanteessa Jyri Kiuru pääsi yrittämään vielä läheltä, mutta Hiltusen reaktiotorjunta esti verkon heilumisen.

Hetkeä myöhemmin KäPa kuitenkin siirtyi 0–2-johtoon. Pallo pelattiin nopeasti puolustuslinjasta ylös, ja kokenut Antonio Inutile puski Tommi Tainion keskityspallon eleettömästi verkon perukoille. Tilanteessa Inutile oli unohdettu täysin vapaaksi boksissa, ja vaikka etäisyyttä maaliin oli 14 metriä, nikkaus oli riittävän laadukas ylittämään maalivahti Hiltusen.

Vieraat juhlivat jo ratkaisevalta tuntunutta 0–2-maalia.

Moni ajatteli pelin ratkenneen kahden maalin tappiotilanteessa, mutta Sinipaidat olivat kentällä toista mieltä. Maalia haettiin aktiivisesti ja tasan kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa napsahti. Tilanne lähti liikkeelle Antti Haaviston jätettyä kentän toppariksi siirtyneen Sampo Ojalan mainiosta liukukatkosta ja pallon siirtämisestä viereen Matti Saarelle. Tämän syöttö ja Lauri Saaren jatko puhkoivat KäPa-puolustuksen niin että Roope Kostiainen pääsi puolittain irti boksissa. Kun laitapuolustaja sulki väylän maalille, Kostiainen löi liinat kiinni ja syötti takaviistoon Lauri Saarelle juoksuun. Saari sai vetojalkansa vapaaksi toisella kosketuksella ja laukoi varmasti maalin takanurkkaan.

Tuomo Hiltunen pääsi tekemään TamU-debyyttinsä kauden viimeisessä ottelussa.

Kavennusmaalin jälkeen KäPa painoi peliä TamU-maalille, mutta uhrautuvan puolustuspelaamisen ja osin onnenkin avulla varsinaiset vaaranpaikat vältettiin. Toisessa päässä Matti Saari pääsi kaksi kertaa kokeilemaan vapaapotkua Näistä ensimmäinen paikka oli melko keskellä noin 25 metrin etäisyydellä maalista, mutta maalivahti Joose Haavanlammi venyi näyttävään torjuntaan.

Matti Saari juoksee juhlimaan tasoitusmaalia.

Kun mukavalta etäisyydeltä ei onnistunut, päätti Matti Saari kokeilla myös kauempaa, kun TamU sai lisäajan juuri alettua vapaapotkun 35 metristä. Vapaapotkuspesialistin lähettämä laukaus mahtuu mihin tahansa maalikoosteeseen, vaikka kieltämättä maalivahdin sijoittuminen ei ollut paras mahdollinen. Niin tai näin, verkko heilui ja Matti Saari sai juosta 50 metriä tuulettamaan Sinikaartin eteen.

Lopussa haettiin maalia.

Kun lisäajalla ei enää lisää maaleja nähty, ottelu päättyi tasan 2–2 (0–1), ja Tampere Unitedin loppusijoitukseksi sarjassa varmistui kuudes sija juuri Käpylän Pallon edellä. Loppusijoitus sarjan paremmassa puolikkaassa on paljon nuoria pelaajia ja Kakkosen debytantteja sisältäneelle joukkueelle erinomainen saavutus, etenkin kun sarjapaikkakin varmistettiin jo neljä kierrosta ennen kauden päättymistä. Ainoastaan heikko alku toukokuun ja kesäkuun alun peleissä esti taistelun nousukarsintapaikasta, joskin lopullisesti näistäkin haaveista jouduttiin luopumaan vasta elokuun lopulla. Kauden asettaa hyvin kontekstiinsa myös se tosiasia, että TamU oli B-lohkon nousijajoukkueesta ainoa, joka onnistui uusimaan sarjapaikkansa.

Kaudesta jää useiden nuorten pelaajien läpimurron lisäksi mieleen viihdyttävä hyökkäyspeli. Tästä kertoo paljon se, että jokaainoassa Tampere Unitedin ottelussa tehtiin tällä kaudella vähintään kaksi maalia. Tähän löytyy toki syitä myös puolustuspelaamisesta. Keskimääräinen maalimäärä Tampere Unitedin otteluissa oli jopa 3,7 ja Tampere United olikin sarjassa kuudenneksi eniten maaleja tehnyt mutta myös seitsemänneksi eniten maaleja päästänyt joukkue.

Kannattajien ja joukkueen tunteikas kauden viimeinen kohtaaminen.

Kommentit ottelun jälkeen

Päävalmentaja Mikko Mäkelä luonehtii kauden päättänyttä tasapeliä tuloksellisesti tyydyttäväksi. ”Viimeinen peli ei noussut pelillisesti isoksi peliksi. Kyllä rehellisesti sanottuna ekalla jaksolla näkyi‚ ettei pelissä ole enää sitä suurinta halua, mutta toisella jaksolla jätkät vielä venyi viimeisen kerran, ja 2–0-tappioasemasta väänsi meidät tasapeliin, joten kaiken kaikkiaan pelistä jäi hyvä maku. Nähtiin varmaan kauden maalikin siinä lopussa”, Mäkelä kertaa.

”Niin kuin monta kertaa sanonut että kausi ollut pitkä ja haasteellinen, mutta todella opettavainen ja hyvä. Olen todella ylpeä pelaajista, joille monelle tämä oli ensimmäinen kausi Kakkosessa. Ensi kaudella ollaan paljon kokeneempia tällä sarjatasolla, niin itse kuin pelaajatkin”, toteaa itsekin Kakkosen tasolla valmentajan roolissa debytoinut Mäkelä

”Tällä hetkellä takki on aika tyhjä ja joukkueen on mukava jäädä ansaitulle huilille. Kiitos koko TamU-yhteisölle kuluneesta kaudesta!” Mäkelä päättää

3 Ari Salonen
9 Antonio Inutile vaihtoon 85’
11 Jyri Kiuru
14 Toni Sjöstedt
17 Eetu Puro
19 Henri Koskinen keltainen kortti90’
21 Joose Haavanlammi
24 Arttu Eerola vaihtoon 46’
30 Ville Spangar vaihtoon 75’
56 Simon Chibueze
89 Tommi Tainio
1 Oscar Castañeda vaihdosta 74’
7 Mustafa Mohamed vaihdosta 85’
12 Ali Mustafa Mohammed Al-Nuaimi
15 Yassin Daoussi
22 Murat Israpov vaihdosta 75’
40 Kalle Salmi vaihdosta 46’