Kausi huipentuu Regions’ Cupin finaaliin Olympiastadionilla

15/10/2021 TamU
Otteluennakko

Tampere Unitedin miesten edustusjoukkue on kulkenut pitkän matkan ensmmäisistä marraskuisista harjoituksista kauden viimeisen ottelun kynnykselle. Yhdessä vietetty lähes täysi vuosi kulminoituu lauantaina, kun joukkue matkustaa Helsinkiin ja kohtaa FC Kontun Suomen Regions' Cupin finaalissa Olympiastadionilla. TamU ei ole hävinnyt kaudella vielä yhtäkään ottelua, ja jos tämä pidetään myös lauantaina, pääsee Sinipaidat nostamaan cup-kannua Olympiastadionin valojen loisteessa. Finaalin voittaja saa lisäksi paikan UEFA Regions' Cupiin ensi kaudella.

TamU on valmistautunut finaaliotteluun harjoittelemalla tällä viikolla tutun Pyynikin sijaan Kaupin nurmikentällä, jonne tavallisesti pääsevät vain Kakkosessa ja sitä ylempänä pelaavat joukkueet. Luonnonnurmella harjoittelu onkin olennaista ennen Olympiastadionin nurmella pelaamista, sillä muutoin TamU on pelannut ja harjoitellut koko kauden lähes yksinomaan tekonurmilla, kun taas FC Kontu on pelannut osan kotiotteluistaankin luonnonnurmella.

”Harjoitusviikko on mennyt hyvin. Pelaajia on hyvin paikalla ja he ovat todella motivoituneita. Kaikki haluavat päästä mukaan aloituskokoonpanoon, eikä ole tarvinnut paljon potkia poikia eteenpääin treeneissä”, päävalmentaja Jukka Listenmaa kiittelee.

”Kaupin nurmelle pääsy auttaa etenkin kun se on hyvä nurmikenttä. Nyt toivotaan perjantaille pientä vesisadetta, jotta päästään harjoittelemaan myös märällä kentällä, koska todennäköisesti satadionin nurmi kastellaan ennen peliä. Iso kiitos taas kaupungille siitä, että ovat antaneet tämän mahdollisuuden meille”, jatkaa Listenmaa kiitoksiaan.

Antti Kuusinen on valmis ottamaan pallot kiinni. Taustalla maalivahtivalmentaja Juha Seppälä.

Cup-finaalissa pelaaminen on kenelle tahansa pelaajalle harvinaista herkkua, ja myös Tampere Unitedin edellisestä cup-finaalista eli Liigacupin finaalista kaudella 2011 on päässyt vierähtämään yli kymmenen vuotta. Joukkueella on siis menossa aivan erityislaatuinen viikko, etenkin kun pääsy pelaamaan Olympiastadionille saattaa olla monelle ainutkertainen tilaisuus. Jukka Listenmaan mukaan tämä on näkynyt harjoituksissa vain positiivisella tavalla.

”Kyllä siellä semmoinen tietty kiva ekstralisä on, mutta sama huumori siellä pyörii koko ajan, eikä ainakaan ylimääräistä jännitystä ole havaittavissa. Joukkueella on hyvä vire.”

Myös henkilökohtaisella tasolla paluu Olympiastadionille on Listenmaalle mukava asia.

”Olympiastadion oli suurinpiirtein museo silloin kun olen siellä itse pelannut, mutta kivahan sinne on palata. Siellä on pelattu isoja pelejä juuri viikko sitten, ja kivahan se on mennä samoihin pukukoppeihin pyörimään missä isot pojatkin käy”, Listenmaa veistelee.

”Eipä noita finaaleita ole tullut ikinä itsekään koettua, vaan korkeintaan välierissä olen päässyt käymään. Odottava fiilis tässä on, kun vaan tulisi se lauantai ja päästäisiin liikkeelle.”

Tampere Unitedin terveystilanne on ottelun alla erinomainen, sillä vain alkukaudesta asti poissa ollut Iikka Häkkinen sekä kakkosjoukkueen pelissä itseään loukannut Matias Stark eivät ole käytettävissä.

Pyry Virtanen laukoo.
Verneri Uimonen ja Severi Kankkunen taistelevat pallosta.

Finaalivastustaja FC Kontu tunnetaan hyvin

Finaalissa vastaan tuleva FC Kontu pelasi kuluvalla kaudella Kolmosessa etelän lohkossa C ja sijoittui neljänneksi. Seura toimii Itä-Helsingin alueella, ja se pelaa kotiottelunsa Kontulan liikuntapuistossa. Aiemmin seura on tunnettu nimellä Kontulan Urheilijat,  ja seuran parhaat vuodet osuvat 80- ja 90-lukujen taitteeseen, jolloin se pelasi yhteensä kymmennen kautta Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Ensimmäisellä kaudella 1. divisioonassa vuonna 1986 jopa nousu pääsarjaan oli lähellä, mutta Antti Muurisen valmentama joukkue hävisi silloin nousukarsinnoissa Kemin Palloseuralle

Sittemin 2000-luvulla FC Kontu on pelannut Kakkosessa ja Kolmosessa. Viimeisin kausi liiton sarjoissa oli ranskalainen visiitti Kakkosessa kaudella 2016 ja tätä ennen edellinen kausi Kakkosessa oli kausi 2008, joten Kontu näyttää vakiintuneen Kolmosen tasolle. Lähes tuhannella junioripelaajallaan se on merkittävä suomalainen junioriseura.

Tarkasteltaesssa FC Kontun nykyistä kokoonpanoa silmiin pistävää on, että mukana on useita pitkään seurassa pelanneita pelaajia, joista moni oli mukana jo Kakkosen kaudelta 2016. Pelaajien kokemus Kakkosesta on  muutoinkin lähes yksinomaan melko vanhaa perua, eikä joukkueessa ole kokemusta tätä ylemmistä sarjoista. Kokoonpanossa on toki mukana paljon myös nuorempia, vielä muutama vuosi sitten juniorisarjoissa pelanneita pelaajia.

”Tässä kohtaa tiedän FC Kontun pelisysteemin ja miten he ovat pelanneet. Tiedän myös muutaman pelaajan entuudestaan, mutta 24 tunnin päästä tiedän huomattavasti enemmän, kun kerkeän perjantaina katsoa Kontun NoPS-pelin läpi kokonaan. Päästään vielä tekemään viimeiset viilaukset harjoituksissa, jos siinä on jotakin, joka pitää ottaa huomioon”, päävalmentaja Jukka Listenmaa suunnittelee.

FC Kontu eteni Regions’ Cupin finaaliin voittamalla välierissä Tampere Unitedille hyvin tutun Nokian Palloseuran. Viestit Kontu-leiristä kertovat myös, että tämä oli heille huomattavasti tiukempi peli kuin puolivälierä niinikään Kolmosessa pelaavaa Maskua vastaan.

”Eniten kiinnostaa miten Kontu on prässännyt NoPS-pelissä ja miten heidän pelin avaamisensa toimii. Katsotaan tarviiko meidän reagoida siihen jollain tapaa, vai mennäänkö tähän asti hyvin toimineella omalla systeemillä. Uskoisin että ei ainakaan mitään isompaa muutosta tarvitse tehdä”, Listenmaa päättää.

Eetu Räisänen on valmiina finaaliotteluun.
Topias Järvelä ja Anton Bright taistelevat pallosta.

Katso ottelu paikan päällä tai Palloliiton lähetyksestä

Suomen Regions’ Cupin finaali pelataan Olympiastadionilla Helsingissä lauantaina 16.10. klo 19.00 alkaen. Otteluun on vapaa pääsy. Tampere Unitedin kannattajille on varattu paikat A-katsomosta, jossa aikuisille on tarjolla anniskelukatsomo lohkosssa A2 ja perheille on oma katsomo lohkossa A1.

Tampere United järjestää otteluun bussikuljetukset Tampereelta, ja niihin on edelleen saatavilla paikkoja. Kannattaa kuitenkin toimia ripeästi, sillä paikat saatetaan myydä loppuun ennen kuin bussit starttaavat Vanhalta Kirkolta Keskustorilta lauantaina klo 16.00. Jos lippuja on yhä saatavilla, lipun voi ostaa vaikka aivan viime hetkellä TamU-kaupasta tai tämän uutisen lopussa olevista napeista. Tarjolla on sekä aikuisille tarkoitettu bussi että perhebussi, jossa matkustaa paljon TamUn junioripelaajia ja heidän vanhempia. Lisäksi Sinikaartilla on oma bussinsa, mutta se on jo myyty loppuun.

Jos et pääse lähtemään mukaan ikimuistoiseen iltaan Olympiastadionille, ottelun on myös katsottavissa suorana lähetyksenä Palloliiton YouTube-kanavalta. Ottelun selostaa Veli-Matti Markkanen. Lisäksi TamUn twitterseuranta sekä Instagram-story välittävät ottelun tapahtumia ja tunnelmia.

Tampere United matkustaa otteluun ProLine Charterin bussilla.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa