Kauden ensimmäinen koti­voitto värikkäiden vaiheiden jälkeen

16/06/2017
Otteluraportti

Tampere United otti perjantai-iltana kauden ensimmäisen kotivoittonsa, kun sarjan toiseksi viimeiseksi jumittunut Etelä-Espoon Pallo vieraili Tammelassa. Ottelun ensimmäinen vajaa 20 minuuttia oli todellista havaijipalloa. Tero Intalan tekemä ottelun ensimmäinen maali nähtiin heti ensimmäisellä minuutilla ja jo kuudennella minuutilla Roope Kostiainen siirsi Sinipaidat 2–0-johtoon. Lopulta 18 minuutin kohdalla taululla oli jo 4–1-lukemat, kun EsPan Tommi Virkkunen teki ensin kavennuksen ja sitten Tero Intala ja Valtteri Uimonen iskivät maalin mieheen. Tämän jälkeen ottelun luonne muuttui, ja Markus Appelqvistin ensimmäisen jakson lopulla tekemä 4–2-kavennus teki toisesta jaksosta TamUlle vaikean. Lopulta Tero Intalan lisäajalla viimeistelemä hattutemppu päästi Sinipaidat piinasta juhlimaan tärkeää 5–2-voittoa.


Kakkonen

5 – 2

Ottelun ensimmäinen maali syntyi ennen kuin EsPa ehti saada yhtään syöttöä omilleen. Avauspotkun jälkeen TamU kierrätti palloa, ja lopulta se pelattiin oikealle laidalle laitapuolustaja Mauno Sirénille. EsPa yritti prässätä pallon itselleen, mutta prässi purettiin muutamalla näppärällä syötöllä, ja Sirén pääsi nousemaan laidallaan. Pallo ehdittiin jo menettää harhasyötön takia, mutta Sirén pakotti EsPan pallonmenetykseen. Roope Kostiainen syötti Sirénin uuteen vauhtiin kohti kulmalippua, jossa näppärät harhautukset vapauttivat tämän keskityspaikkaan. Pallo päätyi maalin edessä olevien pelaajien ohi taka-alueella odottaneelle Tero Intalalle, joka laukoi pallon etukulmasta sisään. Mauno Sirénin paluu pelaavaan kokoonpanoon oli alkanut hienosti.

Maalin jälkeenkin pallonhallinta pysyi vahvasti TamUlla, eikä lisämaalia tarvinnut odottaa kuudetta minuuttia pidemmälle. Tilanne lähti liikkeelle EsPan pallonmenetyksestä TamUn puolustusalueella. Pallo pelattiin nopeasti ylös kun toppari Tuomas Alanen näki paikan nousta laitaa pitkin. Tämä syötti pallon alaviistoon Riku Orakselle, joka ohitti vartijansa ja siirsi pallon Tero Intalalle. Tämän näppärä liike kohti keskustaa avasi vetopaikan, ja maalivahti Ville Ulmanen sai torjuttua terävän laukauksen vain vaivoin eteensä. Palloon ehti ensimmäisenä Roope Kostiainen, joka nosti pallon hallitusti maaliin. Tuuletuksista näki, että uran ensimmäinen maali Kakkosen tasolla toi voimakkaan helpotuksen tunteen kärkipelaajalle.

Ottelun alku sai yhä mykistävämpiä sävyjä vain puolitoista minuuttia myöhemmin, kun Mahdi Alin syöttö alimpana miehenä boksissa olleelle Tuomas Alaselle epäonnistui täysin. EsPan Tommi Virkkunen kiitti, ja kävi laukomassa Alasen ohi suuntautuneen pallon helposti verkon perukoille. Alussa kaikki oli näyttänyt helpolta, mutta jälleen puolustuspään täysi koomailu toi kavennusmaalin 2–1:een, ja yhtäkkiä huoli palasi kotiyleisön pariin.

Huoli kuitenkin hälveni alle viidessä minuutissa. Maaliin johtanut tilanne lähti liikkeelle hyvästä prässistä ja keskialueen pallonriistosta. Tero Intala pelasi näppärän seinän Roope Kostiaisen kanssa, ja eteni keskeltä vetopaikkaan. Heti boksin viivan ylittämisen jälkeen lähtenyt laukaus painui vastustamattomasti maalin etukulmaan, ja näin United oli taas kahden maalin johdossa.

Vartin kohdalla Topias Järvelä pääsi laukomaan terävästi keskeltä vajaasta kahdestakymmenestä metristä. Tämän vedon maalivahti Ville Ulmanen torjui mutta lisämaaliakaan ei tarvinnut kauaa odottaa, kun TamU sai rangaistuspotkun Pyry-Ville Korhosen rikottua Tero Intalaa boksin kulmassa. Vetovuorossa oli Valtteri Uimonen, jonka varma laukaus siirsi TamUn 4–1-johtoon kun vain 18 minuuttia oli pelattuna.

TamU laittoi muutama minuutti myöhemmin pallon vielä viidennenkin kerran EsPan maaliin. Matti Saari keskitti upeasti takatolpalle, jossa Roope Kostiainen tuikkasi pallon varmasti maaliin. Tilanne kuitenkin liputettiin paitsioksi, vaikka Kostiainen ei varmasti paitsioasemassa ollut. Mahdollisesti linjamies katsoi, että palloa maalin edessä ennen Kostiaista tavoitellut Topias Järvelä vaikutti peliin – tosin hänenkään paitsioasemasta ei löydy varmoja todisteita TamU-TV:n tallenteelta.

Peli jatkui 4–1-tilanteessa TamUn hallinnassa, mutta kovin vaarallisia maalipaikkoja ei pystytty luomaan. Ehkä paras tilaisuus oli Roope Kostiaisella, joka pääsi kokeilemaan laukaustaan Matti Saaren erinomaisen kulmapotkun jälkeen.

EsPa sai ensimmäisen jakson ainoan hallintajaksonsa vasta lähempänä ottelun loppua. Tapahtumasarjaan mahtui maalivahti Juuso Auvisen rähmäämä keskitys ja Mahdi Alin paikkaus ja pelastus lähellä maaliviivaa sekä EsPan kulmapotkua seurannut Juuso Auvisen näyttävä kaukolaukauksen torjuminen. Hallintajakso päättyi 4–2-maaliin, kun Mauno Sirén sai huonon kosketuksen katkaisemaansa ristipalloon, ja Nico Orenius riisti pallon. Tästä käynnistyi nopea hyökkäys, joka päättyi Juuso Happosen keskitykseen ja Juuso Auvisen toistuvasta huudosta huolimatta toppareiden väliin täysin vapaaksi unohdetun Markus Appelqvistin maaliin.

Aivan jakson viimeisillä sekunneilla EsPa loi vielä yhden pahan hässäkän TamU-maalille. Flipperipallottelu näytti todella pahalta, mutta lopulta Tuomas Alanen sai purettua pallon keskialueelle, ja samassa soi taukovihellys.

Toisenlainen toinen jakso

Toinen jakso lähti liikkeelle aivan erilaisissa merkeissä kuin ensimmäinen jakso. Vaikutelma oli, että kummassakin pukukopissa valmennus oli halunnut pistää lopun ensimmäisen jakson hurlumhei-meiningille. TamU teki myös puolustuspelaamista korostaneen keskikentän vaihdon, kun Topias Järvelä otettiin pois kentältä ja hänen tilalleen tuli alempana keskikentällä viihtyvä Konsta Raittinen.

EsPa oli lähellä tehdä kavennusmaalin kun toista jaksoa oli pelattu reilu kymmenen minuuttia. Nopeasti annettu keskialueen vapaapotku vapautti Markus Appelqvistin tekopaikkaan. Vastaan noussut Juuso Auvinen tuli jo ohitetuksi, mutta puolustuksen johtohahmoksi ottelussa noussut Santeri Salomaa pelasti tilanteen lähes maaliviivalta.

Koko toista jaksoa leimasi kotijoukkueen pelin hajoaminen. Puolustusmuoto hajosi, ja EsPa pääsi hyökkäämään vaarallisemmin ja useammin kuin ensimmäisellä jaksolla. Unitedin pelasti vain se, että vastustajan taso ei riittänyt maalintekoon. Koko jakson ajan elettiin kuitenkin vaaran vyöhykkeellä, ja klisee siitä että kahden maalin johtoasema on jalkapallossa vaarallisin johtoasema tuli väistämättä mieleen. Unitedin onneksi saamme vain arvailla, mitä olisi tapahtunut jos EsPa olisi onnistunut tekemään kavennusmaalin.

Leimallista toiselle jaksolle oli se, että TamUlla ei ollut oikeastaan lainkaan maalintekopaikkoja ennen kuin pelattiin ottelun lisäaikaa. EsPa oli nostanut suurella riskillä kaikki pelaajansa kentän hyökkäyspuolikkaalle, ja kun Mahdi Ali voitti kaksinkamppailun keskialueella, Matti Saari ja Tero Intala pääsivät karkuun. Saari toi pallon ylös ja loistosyöttö vapautti Intalan tekopaikkaan boksissa. Intalan rauhallinen sijoitus viimeisteli hattutempun ja ratkaisi ottelun lopullisesti.

”Lähdimme peliin aktiivisella prässillä, joka myös toimi nyt hyvin ja saimme vastustajan heti alussa vaikeuksiin pelin avaamisen kanssa. Siinä saatiin tärkeitä ja hienoja onnistumisia. Kentän hahmo oli ilman muuta Tero Intala. Kolme upeaa maalia sekä yksi syöttö ja yksi hommattu rankkari, sekä loistava työmoraali joukkueen eteen. Teki tehoja, mutta myös puolusti aktiivisesti niin kuin meidän laitapelaajien pitääkin”, kommentoi päävalmentaja Mikko Mäkelä ottelun hyviä asioita.

”Paljon oli hyvää, mutta paljon jäi vielä parannettavaa. Varsinkin puolustuksessa sattuu liikaa helppoja virheitä, mutta kun nuo saamme pois niin tulosta rupeaa syntymään. Toiselle jaksolle halusin vain yhden teeman ja se oli oman maalin puhtaana pitäminen, Meidän on pystyttävä puolustamaan jatkossa paljon nöyremmin joukkueena ja varsinkin yksilöinä”, päättää Mäkelä.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa jo ensi keskiviikkona 21.6. Turun kupeessa Sauvossa, jossa ottelua isännöi Peimari United. Ottelu alkaa klo 18.30 ja TamU-TV luonnollisesti näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Kakkonen

5 – 2

( 4 – 2 )

1′ Tero Intala
6′ Roope Kostiainen
12′ Tero Intala
18′ Valtteri Uimonen
90+1′ Tero Intala

Yleisöä:
327

7' Tommi Virkkunen
39' Markus Appelqvist

Yleisöä:
327

17 Juuso Auvinen
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen 75'
4 Topias Järvelä 46'
8 Riku Oras C
10 Matti Saari
19 Valtteri Uimonen 70'
22 Tuomas Alanen
23 Tero Intala
24 Santeri Salomaa
26 Mahdi Ali
1 Jani Rantala
6 Sampo Ojala
7 Jussi Rasva
11 Lauri Saari 75'
20 Verneri Uimonen 70'
21 Konsta Raittinen 46'
28 Antti Haavisto
1Ville Ulmanen
2Arnedo Felipe Cañete
5Leo Rautiainen
6Juuso HapponenC
14Visar Tahiri
15Marku Appleqvistvaihtoon 73’
16Pyry-Ville Korhonenvaihtoon 85’
17Lamin Bojang
24Aleksi Hollmen
27Nico Orenius
32Tommi Virkkunenvaihtoon 78’
9Jonas Zaknoun
11Alex Maylettvaihdosta 73’
13Valtteri Sääksivaihdosta 85’
18Mikko Kipinäinen
23Patrik Pykälä-Ahokeltainen kortti 90+2’vaihdosta 78’
86Sami Laamanen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49