16.6.2017

 
 

Kauden ensimm√§inen koti­voitto v√§rikk√§iden vaiheiden j√§lkeenTampere United otti perjantai-iltana kauden ensimm√§isen kotivoittonsa, kun sarjan toiseksi viimeiseksi jumittunut Etel√§-Espoon Pallo vieraili Tammelassa. Ottelun ensimm√§inen vajaa 20 minuuttia oli todellista havaijipalloa. Tero Intalan tekem√§ ottelun ensimm√§inen maali n√§htiin heti ensimm√§isell√§ minuutilla ja jo kuudennella minuutilla Roope Kostiainen siirsi Sinipaidat 2‚Äď0-johtoon. Lopulta 18 minuutin kohdalla taululla oli jo 4‚Äď1-lukemat, kun EsPan Tommi Virkkunen teki ensin kavennuksen ja sitten Tero Intala ja Valtteri Uimonen iskiv√§t maalin mieheen. T√§m√§n j√§lkeen ottelun luonne muuttui, ja Markus Appelqvistin ensimm√§isen jakson lopulla tekem√§ 4‚Äď2-kavennus teki toisesta jaksosta TamUlle vaikean. Lopulta Tero Intalan lis√§ajalla viimeistelem√§ hattutemppu p√§√§sti Sinipaidat piinasta juhlimaan t√§rke√§√§ 5‚Äď2-voittoa.

Ottelun ensimmäinen maali syntyi ennen kuin EsPa ehti saada yhtään syöttöä omilleen. Avauspotkun jälkeen TamU kierrätti palloa, ja lopulta se pelattiin oikealle laidalle laitapuolustaja Mauno Sirénille. EsPa yritti prässätä pallon itselleen, mutta prässi purettiin muutamalla näppärällä syötöllä, ja Sirén pääsi nousemaan laidallaan. Pallo ehdittiin jo menettää harhasyötön takia, mutta Sirén pakotti EsPan pallonmenetykseen. Roope Kostiainen syötti Sirénin uuteen vauhtiin kohti kulmalippua, jossa näppärät harhautukset vapauttivat tämän keskityspaikkaan. Pallo päätyi maalin edessä olevien pelaajien ohi taka-alueella odottaneelle Tero Intalalle, joka laukoi pallon etukulmasta sisään. Mauno Sirénin paluu pelaavaan kokoonpanoon oli alkanut hienosti.

Maalin jälkeenkin pallonhallinta pysyi vahvasti TamUlla, eikä lisämaalia tarvinnut odottaa kuudetta minuuttia pidemmälle. Tilanne lähti liikkeelle EsPan pallonmenetyksestä TamUn puolustusalueella. Pallo pelattiin nopeasti ylös kun toppari Tuomas Alanen näki paikan nousta laitaa pitkin. Tämä syötti pallon alaviistoon Riku Orakselle, joka ohitti vartijansa ja siirsi pallon Tero Intalalle. Tämän näppärä liike kohti keskustaa avasi vetopaikan, ja maalivahti Ville Ulmanen sai torjuttua terävän laukauksen vain vaivoin eteensä. Palloon ehti ensimmäisenä Roope Kostiainen, joka nosti pallon hallitusti maaliin. Tuuletuksista näki, että uran ensimmäinen maali Kakkosen tasolla toi voimakkaan helpotuksen tunteen kärkipelaajalle.

Ottelun alku sai yh√§ mykist√§v√§mpi√§ s√§vyj√§ vain puolitoista minuuttia my√∂hemmin, kun Mahdi Alin sy√∂tt√∂ alimpana miehen√§ boksissa olleelle Tuomas Alaselle ep√§onnistui t√§ysin. EsPan Tommi Virkkunen kiitti, ja k√§vi laukomassa Alasen ohi suuntautuneen pallon helposti verkon perukoille. Alussa kaikki oli n√§ytt√§nyt helpolta, mutta j√§lleen puolustusp√§√§n t√§ysi koomailu toi kavennusmaalin 2‚Äď1:een, ja yht√§kki√§ huoli palasi kotiyleis√∂n pariin.

Huoli kuitenkin hälveni alle viidessä minuutissa. Maaliin johtanut tilanne lähti liikkeelle hyvästä prässistä ja keskialueen pallonriistosta. Tero Intala pelasi näppärän seinän Roope Kostiaisen kanssa, ja eteni keskeltä vetopaikkaan. Heti boksin viivan ylittämisen jälkeen lähtenyt laukaus painui vastustamattomasti maalin etukulmaan, ja näin United oli taas kahden maalin johdossa.

Vartin kohdalla Topias J√§rvel√§ p√§√§si laukomaan ter√§v√§sti keskelt√§ vajaasta kahdestakymmenest√§ metrist√§. T√§m√§n vedon maalivahti Ville Ulmanen torjui mutta lis√§maaliakaan ei tarvinnut kauaa odottaa, kun TamU sai rangaistuspotkun Pyry-Ville Korhosen rikottua Tero Intalaa boksin kulmassa. Vetovuorossa oli Valtteri Uimonen, jonka varma laukaus siirsi TamUn 4‚Äď1-johtoon kun vain 18 minuuttia oli pelattuna.

TamU laittoi muutama minuutti my√∂hemmin pallon viel√§ viidennenkin kerran EsPan maaliin. Matti Saari keskitti upeasti takatolpalle, jossa Roope Kostiainen tuikkasi pallon varmasti maaliin. Tilanne kuitenkin liputettiin paitsioksi, vaikka Kostiainen ei varmasti paitsioasemassa ollut. Mahdollisesti linjamies katsoi, ett√§ palloa maalin edess√§ ennen Kostiaista tavoitellut Topias J√§rvel√§ vaikutti peliin ‚Äď tosin h√§nenk√§√§n paitsioasemasta ei l√∂ydy varmoja todisteita TamU-TV:n tallenteelta.

Peli jatkui 4‚Äď1-tilanteessa TamUn hallinnassa, mutta kovin vaarallisia maalipaikkoja ei pystytty luomaan. Ehk√§ paras tilaisuus oli Roope Kostiaisella, joka p√§√§si kokeilemaan laukaustaan Matti Saaren erinomaisen kulmapotkun j√§lkeen.

EsPa sai ensimm√§isen jakson ainoan hallintajaksonsa vasta l√§hemp√§n√§ ottelun loppua. Tapahtumasarjaan mahtui maalivahti Juuso Auvisen r√§hm√§√§m√§ keskitys ja Mahdi Alin paikkaus ja pelastus l√§hell√§ maaliviivaa sek√§ EsPan kulmapotkua seurannut Juuso Auvisen n√§ytt√§v√§ kaukolaukauksen torjuminen. Hallintajakso p√§√§ttyi 4‚Äď2-maaliin, kun Mauno Sir√©n sai huonon kosketuksen katkaisemaansa ristipalloon, ja Nico Orenius riisti pallon. T√§st√§ k√§ynnistyi nopea hy√∂kk√§ys, joka p√§√§ttyi Juuso Happosen keskitykseen ja Juuso Auvisen toistuvasta huudosta huolimatta toppareiden v√§liin t√§ysin vapaaksi unohdetun Markus Appelqvistin maaliin.

Aivan jakson viimeisillä sekunneilla EsPa loi vielä yhden pahan hässäkän TamU-maalille. Flipperipallottelu näytti todella pahalta, mutta lopulta Tuomas Alanen sai purettua pallon keskialueelle, ja samassa soi taukovihellys.

Toisenlainen toinen jakso

Toinen jakso lähti liikkeelle aivan erilaisissa merkeissä kuin ensimmäinen jakso. Vaikutelma oli, että kummassakin pukukopissa valmennus oli halunnut pistää lopun ensimmäisen jakson hurlumhei-meiningille. TamU teki myös puolustuspelaamista korostaneen keskikentän vaihdon, kun Topias Järvelä otettiin pois kentältä ja hänen tilalleen tuli alempana keskikentällä viihtyvä Konsta Raittinen.

EsPa oli lähellä tehdä kavennusmaalin kun toista jaksoa oli pelattu reilu kymmenen minuuttia. Nopeasti annettu keskialueen vapaapotku vapautti Markus Appelqvistin tekopaikkaan. Vastaan noussut Juuso Auvinen tuli jo ohitetuksi, mutta puolustuksen johtohahmoksi ottelussa noussut Santeri Salomaa pelasti tilanteen lähes maaliviivalta.

Koko toista jaksoa leimasi kotijoukkueen pelin hajoaminen. Puolustusmuoto hajosi, ja EsPa pääsi hyökkäämään vaarallisemmin ja useammin kuin ensimmäisellä jaksolla. Unitedin pelasti vain se, että vastustajan taso ei riittänyt maalintekoon. Koko jakson ajan elettiin kuitenkin vaaran vyöhykkeellä, ja klisee siitä että kahden maalin johtoasema on jalkapallossa vaarallisin johtoasema tuli väistämättä mieleen. Unitedin onneksi saamme vain arvailla, mitä olisi tapahtunut jos EsPa olisi onnistunut tekemään kavennusmaalin.

Leimallista toiselle jaksolle oli se, että TamUlla ei ollut oikeastaan lainkaan maalintekopaikkoja ennen kuin pelattiin ottelun lisäaikaa. EsPa oli nostanut suurella riskillä kaikki pelaajansa kentän hyökkäyspuolikkaalle, ja kun Mahdi Ali voitti kaksinkamppailun keskialueella, Matti Saari ja Tero Intala pääsivät karkuun. Saari toi pallon ylös ja loistosyöttö vapautti Intalan tekopaikkaan boksissa. Intalan rauhallinen sijoitus viimeisteli hattutempun ja ratkaisi ottelun lopullisesti.

”L√§hdimme peliin aktiivisella pr√§ssill√§, joka my√∂s toimi nyt hyvin ja saimme vastustajan heti alussa vaikeuksiin pelin avaamisen kanssa. Siin√§ saatiin t√§rkeit√§ ja hienoja onnistumisia. Kent√§n hahmo oli ilman muuta Tero Intala. Kolme upeaa maalia sek√§ yksi sy√∂tt√∂ ja yksi hommattu rankkari, sek√§ loistava ty√∂moraali joukkueen eteen. Teki tehoja, mutta my√∂s puolusti aktiivisesti niin kuin meid√§n laitapelaajien pit√§√§kin”, kommentoi p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ ottelun hyvi√§ asioita.

”Paljon oli hyv√§√§, mutta paljon j√§i viel√§ parannettavaa. Varsinkin puolustuksessa sattuu liikaa helppoja virheit√§, mutta kun nuo saamme pois niin tulosta rupeaa syntym√§√§n. Toiselle jaksolle halusin vain yhden teeman ja se oli oman maalin puhtaana pit√§minen, Meid√§n on pystytt√§v√§ puolustamaan jatkossa paljon n√∂yremmin joukkueena ja varsinkin yksil√∂in√§”, p√§√§tt√§√§ M√§kel√§.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa jo ensi keskiviikkona 21.6. Turun kupeessa Sauvossa, jossa ottelua isännöi Peimari United. Ottelu alkaa klo 18.30 ja TamU-TV luonnollisesti näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

1 Ville Ulmanen
2 Arnedo Felipe Ca√Īete
5 Leo Rautiainen
6 Juuso Happonen C
14 Visar Tahiri
15 Marku Appleqvist vaihtoon 73’
16 Pyry-Ville Korhonen vaihtoon 85’
17 Lamin Bojang
24 Aleksi Hollmen
27 Nico Orenius
32 Tommi Virkkunen vaihtoon 78’
9 Jonas Zaknoun
11 Alex Maylett vaihdosta 73’
13 Valtteri Sääksi vaihdosta 85’
18 Mikko Kipinäinen
23 Patrik Pykälä-Aho keltainen kortti 90+2’ vaihdosta 78’
86 Sami Laamanen