28.7.2016

 
 

Kärkiottelussa Raumalla valtavat panoksetTampere Unitedilla on perjantaina edessään kauden tähän mennessä tärkein ottelu, kun se kohtaa sarjaa johtavan Pallo-Iirot. Ennen ottelua TamU on kolme pistettä Pallo-Iirojen perässä, joten voitto toisi Sinipaidat tasapisteisiin raumalaisten kanssa, kun taas häviö kasvattaisi eron monen mielestä jo ratkaisevan tuntuiseen kuuteen pisteeseen.

Raumalla on odotettavissa alasarjoissa harvemmin n√§ht√§v√§ spektaakkeli. Kaupungissa on menossa perinteinen Pitsiviikko, jonka osana Pallo-Iirot on jo vuosien ajan j√§rjest√§nyt Pitsiy√∂n spesiaalina tunnetun ottelun. T√§ll√§ kertaa Pitsiy√∂n spesiaalissa on harvinaisen kovat panokset, joten noin sadan Tampereelta matkaavan kannattajan lis√§ksi √Ąij√§nsuon stadionille odotetaan yli viitt√§sataa raumalaista. Vastaavaa spektaakkelia ei Raumalla ole vuosikausiin koettu, ei edes silloin kun Sinikaarti matkasi satap√§isen√§ samaiselle √Ąij√§nsuon stadionille kauden 2014 p√§√§tt√§neeseen Nelosen nousukarsintaotteluun.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet eritt√§in vahvan alkukauden. Joukkueiden ensimm√§inen keskin√§inen kohtaaminen osui jo toiselle sarjakierrokselle, ja silloin Pallo-Iirot haki ansaitun 1‚Äď3 (1‚Äď1) -voiton Pyynikilt√§. T√§m√§n j√§lkeen TamU voitti kahdeksan ottelua putkeen, kunnes h√§visi viime sunnuntaina Pyynikill√§ Pallo-Sepoille shokeeraavin lukemin 1‚Äď5 (0‚Äď3). Pallo-Iirot puolestaan menettiv√§t pisteit√§ ensimm√§isen ja toistaiseksi ainoan kerran yhdeks√§nnen sarjakierroksen ottelussaan, kun Ilveksen kakkosjoukkue otti 3‚Äď1 (2‚Äď0) -voiton Lamminp√§√§ss√§.

Pallo-Iirojen kone osoitti muissakin kev√§tkauden lopun otteluissa ysk√§htelyn merkkej√§, mutta lopulta raumalaiset saivat k√§√§nnetty√§ kaikki ottelut voitoikseen. Yhten√§ syyn√§ pelin takkuiluun n√§ytt√§√§ olleen keskikent√§ll√§ Iirojen peli√§ py√∂ritt√§v√§n Niklas Kuusion loukkaantuminen ja parin kuukauden mittaiseksi venynyt poissaolo. Kuusio sai kuitenkin paikkansa kuntoon kolmiviikkoisen kes√§tauon aikana, ja teki n√§ytt√§v√§n paluun viime lauantaina Savonlinnassa pelatussa Regions‚Äô Cupin ottelussa. Tilille kertyi n√§ytt√§v√§ vapaapotkumaali, kun Pallo-Iirot kaatoivat paikallisen STPS:n 2‚Äď5 (1‚Äď1). Tekem√§ns√§ maalin lis√§ksi Kuusio oli mukana rakentamassa tilanteita joista syntyi kaksi muuta maalia.

Muista Pallo-Iirojen pelaajista kannattaa huomioida ainakin Juho Patola, joka on tehnyt 11 ottelussa jo 14 maalia, ja on koko sarjan maalintekijätilaston kärjessä. Lisäksi vikkelä laituri Stanley Ukwuoma on antanut vastinetta häneen tehdyille sijoituksille tekemällä viisi maalia. Tampere Unitedin kannattajille ehdottomasti tutuin Pallo-Iirojen pelaaja on Sinipaidoissa suomenmestaruudenkin voittanut toppari Vasile Marchiș, mutta hän on Pallo-Iiroilta saadun tiedon mukaan poissa perjantain ottelusta.

TamUn kokoonpanossa paljon kysymysmerkkejä

Tampere Unitedilla on joukkueen terveystilanne k√§√§ntynyt viikossa p√§√§laelleen, ja monen avauskokoonpanossa normaalisti n√§ht√§v√§n pelaajan osallistuminen perjantain otteluun on ep√§varmaa. ”Tottakai t√§rkeiden pelaajien loukkaantumiset huolettaa, mutta se vaan kuuluu t√§h√§n lajiin”, toteaa p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§. ”Tietenkin olisin toivonut ett√§ joukkue olisi ollut terve ja koko rosteri k√§yt√∂ss√§. Nyt elet√§√§n keskiviikkoiltaa ja kysymysmerkkej√§ on paljon, mutta torstain valmistavien reenien j√§lkeen n√§emme ketk√§ saamme jalkeille. Joka tapauksessa Raumalle l√§htee hyv√§ ja todellakin motivoitunut porukka.”

Sinipaitojen vahvuus onkin koko kauden ollut materiaalin laajuus ja vahva luottamus omaan pelitapaan. Näiden seurauksena pelin taso ei ole juurikaan riippunut siitä, mitkä pelaajat ovat milloinkin olleet käytössä. Myös maalintekovastuu on jakaantunut laajalle, Riku Oraksen pitäessä kärkipaikkaa kahdeksalla maalillaan ja Matti Saaren peesatessa kuuden maalin miehenä.

P√§√§valmentaja luonnehtii perjantain ottelua t√§rke√§ksi, mutta muistuttaa kauden olevan vasta puolessav√§liss√§. ”Peli√§ on jo pidemp√§√§n pidetty ratkaisupelin√§, mutta kyseess√§ on kuitenkin vain yksi peli, jonka j√§lkeen on viel√§ kymmenen yht√§ t√§rke√§√§ peli√§.” Viime kaudella n√§htiinkin, ett√§ toisella sarjakierroksella voi tulla suuriakin yll√§tyksi√§, ja ensimm√§isen sarjakierroksen perusteella tosiasioina pidetyt asiat voivat muuttua yll√§tt√§vill√§ tavoilla.

Yksi kiinnostava seikka on ottelun alla on myös se, että joukkueilla on varsin erilaiset pelit alla viime viikonlopulla. Pallo-Iirot nousivat kahdesti tappioasemasta Savonlinnassa, ja murskasivat lopulta vastustajansa suurinumeroisesti. Sinipaidoilla alla on vastaavasti suuri romahdus Pallo-Seppojen käsittelyssä.

”Edellinen peli on k√§sitelty ja reeneiss√§ oli j√§lleen hyv√§ ilme ja tekemisen meininki”, p√§√§valmentaja M√§kel√§ vakuuttaa. ”P√§√§semme isolle hyv√§lle kent√§lle, jolla meid√§n joukkue on ollut vahva t√§n√§ vuonna. Tapahtuma Raumalla tulee olemaan todella hieno, ja uskon, ett√§ peli tulee olemaan muuta kun kahden Kolmosen joukkueen kohtaaminen. Iirot on tehnyt upeaa ty√∂t√§ koko kauden siit√§ t√§ysi tunnustus heille, mutta emme tule antamaan mit√§√§n ilmaiseksi.”

Tampereelta otteluun on lähdössä kannattajia kolmella bussilla. Sinikaarti hoitaa itse kaksi omaa bussiaan, ja TamUn bussiin lippuja on saatavilla TamU-kaupasta. Bussi lähtee kohti Raumaa perjantaina klo 15.30 ja hintaa bussimatkalle tulee 20 euroa.

Myös ne jotka eivät pääse paikanpäälle pääsevät helposti mukaan ottelun tunnelmaan, sillä TamU-TV näyttää ottelun suorana lähetyksenä. Pitsiyön spesiaalista tehdään erikoislähetys, jossa ottelun ennakkospekulaatiot aloitetaan Tarmo Lyytikäisen johdolla jo tuntia ennen ottelun alkua noin klo 18. Itse ottelu siis potkaistaan käyntiin klo 19, ja silloin selostuskopista on äänessä tuttu kaksikko Manu Haapalainen ja Mika Suonsyrjä.