Kannattajien seura: miksi jäseneksi liittyminen on tärkeää?

Tampere Unitedin on Suomessa ainutlaatuinen tarina, jossa kannattajat ovat rakentaneet seuran ja vievät sitä eteenpäin. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Mitä ilmaisu kannattajien seura merkitsee? Miten kannattajien läsnäolo näkyy seuran toiminnassa ja miksi seuralle on tärkeää, että kannattajat ovat seuran jäseniä?

Tampere United on perustettu vuonna 1998 Tampereen jalkapalloa yhdistäväksi seuraksi. TamU dominoi kansallista jalkapalloa koko 2000-luvun alun voittamalla muun muassa kolme Suomen mestaruutta ja yhden Suomen Cupin, ja myös Euroopan kentillä saavutettiin suomalaisittain hyvää menestystä. Kuten hyvin tiedetään, Palloliitto sulki TamUn Veikkausliigasta kauden 2011 kynnyksellä ja seuran toiminta oli vaarassa päättyä.

Kun Tampere United ei pelannut jalkapalloa kaudella 2011, kannattajat ottivat tehtäväkseen palauttaa seuran takaisin pelikentille. Seuran kannattajat olivat perustaneet jo pari vuotta aiemmin tukiyhdistyksen Tampere Unitedin taloudelliseksi tukemiseksi, ja tämä kannattajien tukiyhdistys otti välittömästi ohjelmaansa jalkapallon. Kaudella 2011 kannattajat pelasivat Palloliiton harrastesarjaa Tampere Unitedin kannattajiin viittaavalla nimellä TamU-K. Seuraavana kautena TamU-K ilmoittautui mukaan alimmalle sarjatasolle Palloliiton Tampereen piirin Kutoseen ja pelasi tällä nimellä vuoteen 2015 asti ottaen kolme sarjanousua neljässä vuodessa. Nousu Kolmoseen varmistui TamU-K:n viimeisessä ottelussa kauden 2015 päätteeksi.

Vuonna 2016 Tampere United teki jälleen paluun kilpakentille, kun TamU-K:n kaikki joukkueet siirrettiin vuonna 1998 perustetun Jalkapalloseura Tampere United ry:n alaisuuteen. Siirron myötä kentillä on siis tästä lähtien pelannut alkuperäinen Tampere United ja taustalla on sama yhdistys, jonka hallussa Tampere Unitedin sarjapaikka oli myös niinä vuosina kun toimintaa pyöritettiin osakeyhtiön kautta. Kannattajien rooli on ollut Tampere Unitedin selviytymistarinassa ensiarvoisen tärkeä. Ilman kannattajien vuosina 2011–2015 tekemää työtä Tampere United olisi vain muisto Suomen jalkapallossa.

Kauden 2016 päätteeksi Tampere United nousi Kakkoseen, eli teki paluun valtakunnallisiin Palloliiton sarjoihin. Tampere–Satakunta Kolmosen nousutaistelu ratkesi Pyynikin urheilukentällä iltavaloissa 932 silmäparin edessä sarjan toiseksi viimeisellä kierroksella. Tämän jälkeen Tampere United on pelannut Kakkosessa kaudet 2017–2019 ja jälleen kaudesta 2022 alkaen. Seuran visiona on paluu Suomen huipulle ja Euroopan kentille.

Seuran muodostavat sen jäsenet

Tampere Unitedissa jäseniksi sidotaan kaikki pelaajat, mutta seuran jäseneksi on liittynyt myös huomattava määrä seuran kannattajia. Jäsenyys varmennetaan vuosittain maksettavalla jäsenmaksulla, jonka summa määritellään seuran syyskokouksessa aina seuraavalle vuodelle kerrallaan.

Kannattajien seura tarkoittaa Tampere Unitedin tapauksessa siis sitä, että seuran jäsenenä on huomattava määrä muita henkilöitä kuin pelaajia ja joukkueiden taustahenkilöitä. Kannattajien osuus seuran jäsenistä on merkittävä verrattuna muihin suomalaisiin jalkapalloseuroihin. Se on asia, joka tekee Tampere Unitedista kannattajien seuran.

Monet seuran kannattajat ovat aktiivisia seuratoimijoita, ja myös seuran hallituksen jäsenistä tyypillisesti noin puolet ovat tulleet mukaan seuraan alunperin kannattajina. Näkyvin kannattajien ponnistus on seuran edustusjoukkueen ottelutapahtumien järjestelyt, joihin osallistuu kymmeniä kannattajia. Lisäksi kannattajat toimivat muun muassa koulutettuina juniorivalmentajina, joukkueiden muina taustahenkilöinä sekä tietenkin myös pelaajina alemmissa sarjoissa pelaavissa aikuisjoukkueissa. Myös tämä on poikkeuksellista, ja alleviivaa sitä että Tampere United on kannattajien seura.

Seuran jäsenyys antaa jäsenelle oikeuden osallistua Tampere Unitedin päätöksentekoon. Seuralla on jäsenkokouksia vähintään kaksi kertaa vuodessa ja jäsenillä on oikeus osallistua näihin kokouksiin.

Syyskokouksessa keskustellaan ja hyväksytään seuraavan kauden toimintasuunnitelma ja taloudelliset raamit, sekä tämän jälkeen valitaan hallitus, joka lähtee mahdollistamaan tämän suunnitelman toteuttamisen. Kevätkokouksessa hallitus raportoi jäsenistölle edellisen vuoden toiminnasta, sekä päätetään edellisen vuoden seuran hallinnolle vastuuvapauden antamisesta seuran taloudesta ja toiminnasta.

Näiden lailla säädettyjen asioiden lisäksi kokouksien käsiteltäväksi otetaan myös muita asioita, joita jäsenet haluavat kokouksissa käsitellä. Esimerkiksi Tampere Unitedin logon muuttamisesta päätettiin seuran syyskokouksessa 2015 vilkkaan keskustelun jälkeen.

Liity Tampere Unitedin jäseneksi

Seura tarvitsee kannattajiaan ja jäseniään, sillä ilman heitä seuraa ei ole olemassa. Sen lisäksi että päätökset lähtevät jäsenistä, jäsenmaksut muodostavat merkittävän osan seuran tuloista. Suurin osa jäsenmaksuista käytetään seuran kehittämiseen ja siihen, että voimme tarjota kannattajillemme ja jäsenillemme aina vain hienompia elämyksiä Tampere Unitedin parissa.

Liity jäseneksi jo tänään ja tue toimintaa, jolla on merkitystä! Katso ohjeet jäseneksi liittymiseksi osoitteessa tampereunited.fi/jaseneksi.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49