31.8.2016

 
 

Kakkosjoukkue pudotti TaPan nousu­kamppailusta

Kakkosjoukkue otti maukkaan 1‚Äď2 (0‚Äď0) -voiton Tampereen Palloilijoista tiistai-iltana Kaukaj√§rvell√§ pelatussa Vitosen k√§rkiottelussa. Voiton my√∂t√§ kakkosjoukkue jatkaa sarjajohdossa nelj√§ pistett√§ yhden ottelun v√§hemm√§n pelanneen Ikaalisten Urheilijoiden edell√§. Tampereen Palloilijat puolestaan k√§yt√§nn√∂ss√§ putosi pois nousutaistelusta, sill√§ TamU on jo kuusi pistett√§ TaPan edell√§, kun sarjaa on pelaamatta en√§√§ kolme ottelua.

Kärkikamppailu oli odotusten mukaisesti tasainen ottelu, jossa TamU oli hienoisesti niskan päällä. Sinipaidat ottivat pallonhallinnan itselleen heti alusta alkaen, ja rakensivat tasaiseen tahtiin maalintekopaikkoja. Oman haasteensa peliin toki toi se, että joukkueella ei ollut varsinaisia kärkipelaajia. Kun sekä Tero Lepola että Jasmin Mlivic olivat jättäneet joukkueen aiemmin kaudella, eikä Mika Kytöviitakaan ollut käytettävissä edustusjoukkueessa torstaina pelaamiensa minuuttien takia, kärjessä viilettivät ensin Andrei Haritonov ja sitten Mikko Humppi.

Ensimmäisen vartin parhaat maalintekopaikat syntyivät keskitystilanteista. Näistä ensimmäinen oli kulmapotku, jossa Timo Kauppinen pääsi tyypilliseen tapaansa hakemaan takatolpalta pudotusta maalin eteen, mutta tällä kertaa TamU-pelaajat eivät olleet riittävän kärkkäitä maalin edessä. Ville Toiva puolestaan sai Eemeli Peltoselta loistavan keskityksen aivan maalin eteen, mutta kosketus palloon jäi niin hienoiseksi, että pusku suuntautui niukasti takatolpan ohi.

Jakson edetessä tekopaikkoja saivat myös Severi Hiltunen ja Eemeli Peltonen, mutta heidän boksista lähteneet laukauksensa menivät ohi maalin. Kärjessä pelannut Andrei Haritonov puolestaan sai kerran pallon jalkaansa boksissa TaPa-puolustuksen hölmöillessä, mutta tilanne tuli niin nopeasti, että todennäköisesti Haritonov tajusi mitä oli tapahtunut vasta kun pallo pamahti Kaukajärven kentän päätyaitaan.

Aivan jakson lopuksi myös TaPa sai paikkansa. Oikealla ylös noussut nuori TamU-toppari Antti Haavisto antoi harhasyötön, josta pallo päätyi toiselle laidalle läpiajoon. TaPa-pelaaja pääsi kiertämään maalivahti Jussi Siltasen ja edessä ammotti tyhjä maali. Kaikki luulivat maalin syntyvän, kun pallo lipui vastustamattomasti kohti tyhjää maalia. Kaikkien yllätykseksi pallo osui kuitenkin etutolpan sisäpintaan, ja kimposi siitä kierteisenä takatolpan ohi maalipotkuksi. Pian kuultiinkin sitten taukovihellys maalittoman ensimmäisen jakson päätteeksi.

Toinen jakso tuo ratkaisumaalit

Toisella jaksolla myös TaPa sai aiempaa useammin vyörytettyä hyökkäyksiä kohti TamU-maalia, mutta Sinipaitojen puolustuslinja hoiti tilanteet tyylikkäästi. Etenkin vasempana puolustajan pelannut Osku Airesto oli järkähtämätön, ja nollasi useita kotijoukkueen hyökkäysyrityksiä. Sinipaitojen parhaat hyökkäykset puolestaan syntyivät laitojen kautta, mutta valmista ei tullut. Paikoille pääsivät muun muassa Mikko Humppi, Severi Hiltunen ja Ville Toiva, mutta kulmapotkuja parempaan tulokseen ei päästy.

Maali syntyi kuin salama kirkkaalta taivaalta kun ottelua oli j√§ljell√§ alle viisitoista minuuttia. Tilanteen laittoi liikkeelle oli maalivahti Jussi Siltanen, joka sai pallon k√§siins√§ TaPa-hy√∂kk√§yksen p√§√§tteeksi. Pitk√§ avaus l√∂ysi keskiympyr√§ss√§ puolustukselta karanneen Severi Hiltusen, joka juoksi pallon kiinni ennen maalivahtia, ja sijoitti sen varmasti verkon perukoille. N√§in tilanne oli riemastuttavasti 0‚Äď1.

Maalit eiv√§t kuitenkaan j√§√§neet t√§h√§n, vaan TamU tuplasi johtonsa alle pari minuuttia ennen t√§ytt√§ aikaa. TaPan maalivahti antoi hiukan vaikean avauksen puolustuslinjaan, ja Heikki Raappana oli k√§rkk√§√§n√§ paikalla. Pallonriistoa seurasi ter√§v√§ laukaus, joka siirsi lukemiksi ratkaisevan tuntuisesti 0‚Äď2.

TaPa ei kuitenkaan luovuttanut, vaan vasemmalta laidalta annettu keskitys l√∂ysi Valtteri Hautakosken p√§√§n maalin edest√§, ja ter√§v√§ nikkaus kavensi lukemiksi 1‚Äď2. T√§ss√§ vaiheessa pelattiin jo lis√§aikaa, joka jatkui kavennusmaalin j√§lkeen tuskastuttavan pitk√§√§n. TaPa haki vimmatusti tasoitusta, ja Sinipaidat tyytyiv√§t purkupalloihin. Lopulta p√§√§t√∂svihellys kuitenkin armahti, ja TamU p√§√§si juhlimaan ansaittua 1‚Äď2 (0‚Äď0) -voittoa.

”Koko joukkue esitti j√§lleen todellisen luonteensa tiukassa paikassa ja toi kotiin kolme pistett√§”, kiitteli p√§√§valmentaja Mikko Jokela ottelun j√§lkeen. ”Ensimm√§isen puoliajan lopun pient√§ nukahdusta ja lopun kavennusmaalia lukuun ottamatta peli oli hyvin kontrollissa, ja vikkel√§jalkainen TaPa saatiin pidetty√§ kurissa tiiviill√§ joukkuepuolustuksella.”

”Saimme my√∂s luotua hyv√§n m√§√§r√§n maalintekopaikkoja molemmilla puoliajoilla. Lopulta Seve pamautti komean j√§√§hyv√§ismaalin Siltasen loisteliaasta avauksesta”, Jokela kertaa ”Seven opiskelut ja muutto Rovaniemelle aiheuttaa hieman p√§√§nvaivaa meille valmennuksessa, mutta onneksi meill√§ on eritt√§in hyvi√§ ukkoja tilalle!”

”Kauden viimeisest√§ kolmesta ottelusta tulee taatusti kovia v√§√§nt√∂j√§, mutta kun s√§ilyt√§mme nykyisen tekemisen tason ja asenteen, pystymme hoitamaan my√∂s ne kotiin”, Jokela p√§√§tt√§√§ luottavaisena.

Seuraavan kerran kakkosjoukkue pelaa ensi maanantaina 5.9. klo 19.15 kun HST vierailee Kaukajärvellä. Ottelu on HST:lle yksi viimeisistä tilaisuuksista yrittää vielä pelastaa paikkansa Vitosessa myös ensi kaudelle, joten panoksia ei tuostakaan ottelusta tule puuttumaan.