Kakkosjoukkue pudotti TaPan nousu­kamppailusta

31/08/2016 TamU 2

Kakkosjoukkue otti maukkaan 1–2 (0–0) -voiton Tampereen Palloilijoista tiistai-iltana Kaukajärvellä pelatussa Vitosen kärkiottelussa. Voiton myötä kakkosjoukkue jatkaa sarjajohdossa neljä pistettä yhden ottelun vähemmän pelanneen Ikaalisten Urheilijoiden edellä. Tampereen Palloilijat puolestaan käytännössä putosi pois nousutaistelusta, sillä TamU on jo kuusi pistettä TaPan edellä, kun sarjaa on pelaamatta enää kolme ottelua.

TamU-uutiskuva

Kärkikamppailu oli odotusten mukaisesti tasainen ottelu, jossa TamU oli hienoisesti niskan päällä. Sinipaidat ottivat pallonhallinnan itselleen heti alusta alkaen, ja rakensivat tasaiseen tahtiin maalintekopaikkoja. Oman haasteensa peliin toki toi se, että joukkueella ei ollut varsinaisia kärkipelaajia. Kun sekä Tero Lepola että Jasmin Mlivic olivat jättäneet joukkueen aiemmin kaudella, eikä Mika Kytöviitakaan ollut käytettävissä edustusjoukkueessa torstaina pelaamiensa minuuttien takia, kärjessä viilettivät ensin Andrei Haritonov ja sitten Mikko Humppi.

Ensimmäisen vartin parhaat maalintekopaikat syntyivät keskitystilanteista. Näistä ensimmäinen oli kulmapotku, jossa Timo Kauppinen pääsi tyypilliseen tapaansa hakemaan takatolpalta pudotusta maalin eteen, mutta tällä kertaa TamU-pelaajat eivät olleet riittävän kärkkäitä maalin edessä. Ville Toiva puolestaan sai Eemeli Peltoselta loistavan keskityksen aivan maalin eteen, mutta kosketus palloon jäi niin hienoiseksi, että pusku suuntautui niukasti takatolpan ohi.

Jakson edetessä tekopaikkoja saivat myös Severi Hiltunen ja Eemeli Peltonen, mutta heidän boksista lähteneet laukauksensa menivät ohi maalin. Kärjessä pelannut Andrei Haritonov puolestaan sai kerran pallon jalkaansa boksissa TaPa-puolustuksen hölmöillessä, mutta tilanne tuli niin nopeasti, että todennäköisesti Haritonov tajusi mitä oli tapahtunut vasta kun pallo pamahti Kaukajärven kentän päätyaitaan.

Aivan jakson lopuksi myös TaPa sai paikkansa. Oikealla ylös noussut nuori TamU-toppari Antti Haavisto antoi harhasyötön, josta pallo päätyi toiselle laidalle läpiajoon. TaPa-pelaaja pääsi kiertämään maalivahti Jussi Siltasen ja edessä ammotti tyhjä maali. Kaikki luulivat maalin syntyvän, kun pallo lipui vastustamattomasti kohti tyhjää maalia. Kaikkien yllätykseksi pallo osui kuitenkin etutolpan sisäpintaan, ja kimposi siitä kierteisenä takatolpan ohi maalipotkuksi. Pian kuultiinkin sitten taukovihellys maalittoman ensimmäisen jakson päätteeksi.

Toinen jakso tuo ratkaisumaalit

Toisella jaksolla myös TaPa sai aiempaa useammin vyörytettyä hyökkäyksiä kohti TamU-maalia, mutta Sinipaitojen puolustuslinja hoiti tilanteet tyylikkäästi. Etenkin vasempana puolustajan pelannut Osku Airesto oli järkähtämätön, ja nollasi useita kotijoukkueen hyökkäysyrityksiä. Sinipaitojen parhaat hyökkäykset puolestaan syntyivät laitojen kautta, mutta valmista ei tullut. Paikoille pääsivät muun muassa Mikko Humppi, Severi Hiltunen ja Ville Toiva, mutta kulmapotkuja parempaan tulokseen ei päästy.

Maali syntyi kuin salama kirkkaalta taivaalta kun ottelua oli jäljellä alle viisitoista minuuttia. Tilanteen laittoi liikkeelle oli maalivahti Jussi Siltanen, joka sai pallon käsiinsä TaPa-hyökkäyksen päätteeksi. Pitkä avaus löysi keskiympyrässä puolustukselta karanneen Severi Hiltusen, joka juoksi pallon kiinni ennen maalivahtia, ja sijoitti sen varmasti verkon perukoille. Näin tilanne oli riemastuttavasti 0–1.

Maalit eivät kuitenkaan jääneet tähän, vaan TamU tuplasi johtonsa alle pari minuuttia ennen täyttä aikaa. TaPan maalivahti antoi hiukan vaikean avauksen puolustuslinjaan, ja Heikki Raappana oli kärkkäänä paikalla. Pallonriistoa seurasi terävä laukaus, joka siirsi lukemiksi ratkaisevan tuntuisesti 0–2.

TaPa ei kuitenkaan luovuttanut, vaan vasemmalta laidalta annettu keskitys löysi Valtteri Hautakosken pään maalin edestä, ja terävä nikkaus kavensi lukemiksi 1–2. Tässä vaiheessa pelattiin jo lisäaikaa, joka jatkui kavennusmaalin jälkeen tuskastuttavan pitkään. TaPa haki vimmatusti tasoitusta, ja Sinipaidat tyytyivät purkupalloihin. Lopulta päätösvihellys kuitenkin armahti, ja TamU pääsi juhlimaan ansaittua 1–2 (0–0) -voittoa.

”Koko joukkue esitti jälleen todellisen luonteensa tiukassa paikassa ja toi kotiin kolme pistettä”, kiitteli päävalmentaja Mikko Jokela ottelun jälkeen. ”Ensimmäisen puoliajan lopun pientä nukahdusta ja lopun kavennusmaalia lukuun ottamatta peli oli hyvin kontrollissa, ja vikkeläjalkainen TaPa saatiin pidettyä kurissa tiiviillä joukkuepuolustuksella.”

”Saimme myös luotua hyvän määrän maalintekopaikkoja molemmilla puoliajoilla. Lopulta Seve pamautti komean jäähyväismaalin Siltasen loisteliaasta avauksesta”, Jokela kertaa ”Seven opiskelut ja muutto Rovaniemelle aiheuttaa hieman päänvaivaa meille valmennuksessa, mutta onneksi meillä on erittäin hyviä ukkoja tilalle!”

”Kauden viimeisestä kolmesta ottelusta tulee taatusti kovia vääntöjä, mutta kun säilytämme nykyisen tekemisen tason ja asenteen, pystymme hoitamaan myös ne kotiin”, Jokela päättää luottavaisena.

Seuraavan kerran kakkosjoukkue pelaa ensi maanantaina 5.9. klo 19.15 kun HST vierailee Kaukajärvellä. Ottelu on HST:lle yksi viimeisistä tilaisuuksista yrittää vielä pelastaa paikkansa Vitosessa myös ensi kaudelle, joten panoksia ei tuostakaan ottelusta tule puuttumaan.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - SalPa

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2