Kakkosen B-lohkossa on tulevalla kaudella monta tuttua vastustajaa

21/12/2022 TamU
Uutinen

Tampere Unitedin miesten edustusjoukkue pelaa ensi kaudella varsin tutun tuntuisessa Kakkosen B-lohkossa. Lohkossa on seitsemän viime kaudelta tuttua vastustajaa sekä neljä uutta joukkuetta, joista TamU on kohdannut aiemmin kaikki yhtä lukuunottamatta vähintään harjoitusotteluissa. Se kokonaan uusi joukkue on Pargas IF eli PIF, joka pelasi vielä viime kaudella Ykkösessä. Nousijajoukkueista puolestaan löytyy yksi erityisen tuttu kilpakumppani, kun vuosien varrella eri sarjatasoilla kohdattu Pallo-Iirot palaa Kakkoseen. Lisäksi lohkossa on mukana tälläkin kaudella kaksi paikalliskilpailijaa, kun sekä Ilveksen kakkosjoukkue että Ilves-Kissat jatkavat Kakkosessa.

Kakkosen B-lohko 2023

  • Kahdentoista joukkueen kaksinkertainen sarja.
  • Kaksi paikallisvastustajaa ja kolme vastustajaa lähimaakunnista.
  • Odotettavissa tasainen sarja, josta nousukahinoihin pääsee peräti viisi joukkuetta.

Selkeitä ennakkosuosikkeja ei voi vielä nimetä. Viime vuonnakin päällimmäinen ajatus oli, että on tulossa todella tasainen lohko, ja nyt tämä voi olla vielä viime vuottakin tasaisempi

- Juha Seppälä
Maalivahtivalmentaja

Kun lohko on sellainen että ennakkosuosikkeja ei ole, luultavasti moni näkee noususauman. Jos et panosta tähän kauteen, niin mihin panostat?

- Juha Seppälä
Maalivahtivalmentaja

Kakkosen kausi potkaistaan käyntiin huhtikuun lopussa, ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä avausottelu osuu huhtikuu toiseksi viimeiselle viikonlopulle. Viime vuodesta poiketen Suomen Cupin 3. kierros pelataan vasta tätä seuraavan viikon aikana, joten valmistautuminen Kakkosen kauden alkuun saadaan rauhoitettua siten, että tätä ennen pelataan vain harjoitusotteluita. Tampere Unitedilla onkin jo sovittuna yksi kova ottelu huhtikuulle, sillä aprillipäivänä 1.4. kohdataan Ykköseen noussut Salon Palloilijat eli SalPa vieraissa Salon urheilupuistossa.

Kakkosen tarkempi otteluohjelma on odotettavissa helmi-maaliskuun vaihteessa. Harjoitusotteluiden vastustajista ja ajankohdista kerrotaan tarkemmin, kun viimeiset vastustajat ja yksityiskohdat saadaan sovittua. Tässä vaiheessa tiedetään jo, että Kakkosen joukkueista kohdataan talven aikana ainakin B-lohkossa pelaavat Pallo-Iirot ja HJS sekä A-lohkossa pelaavat Lahden Reipas ja helsinkiläinen Kiffen.

Pallo-Iirot kohdataan talvella sekä kotona että vieraissa. Raumalaisten taso onkin hyvä mitata talvella, sillä jo vuosi sitten Pallo-Iirot oli hyvä talvivastus Kolmosen joukkueena. Historiaa seurojen välillä on runsaasti, sillä ensimmäiset kohtaamiset pelattiin Ykkösessä yli 20 vuotta sitten, mutta erityisesti TamU-kannattajien mieliin on jäänyt kauden 2016 nousutaistelu, jossa TamU nappasi nousun Kakkoseen Iirojen nenän edestä

Tampere Unitedin valmennusryhmään kuuluva Juha Seppälä muistuttaa, että ainakaan Pallo-Iirojen kohdalla ei kannata antaa nousijajoukkueen statuksen hämätä.

”Jo viime kaudella Pallo-Iirot vaikutti talven harjoitusotteluissa aika valmiilta joukkueelta, vaikka pelasikin Kolmosessa. Toki siellä on valmentaja vaihtunut viime vuodesta”, ennakoi Seppälä tulevia kohtaamisia.

Vielä viime kauttakin tasaisempi sarja?

Jos vuosi sitten oli helppo nimetä Kakkosen B-lohkosta alustavat nousijasuosikit, tällä kertaa se ei olekaan niin helppoa. Toki PIF oli todella vahva kaksi vuotta sitten Kakkosessa, ja jos viime kaudella Ykkösessä pelannut runko pysyy edes suhteellisen hyvin koossa, PIF on varmasti mukana kärkitaistelussa.

Viime kauden perusteella myös FC Honka Akatemiaa voi ennustaa kärkipäähän, joskin on vaikea sanoa millaisia pelaajia joukkueessa lopulta pelaa, ja on hyvin mahdollista, että ainakin osa viime kauden avainpelaajista siirtyy muihin ympyröihin.

Muutoin joukkueiden voimasuhteita on hyvin vaikea arvioida, ennen kuin hahmottuu tarkemmin, miten rosterit kehittyvät talven siirtomarkkinoilla.

”Siltä se minullekin näyttää, että selkeitä ennakkosuosikkeja ei voi vielä nimetä. Viime vuonnakin päällimmäinen ajatus oli, että on tulossa todella tasainen lohko, ja nyt tämä voi olla vielä viime vuottakin tasaisempi”, toteaa Juha Seppälä.

Tämä onkin paljon sanottu, kun muistetaan että viime kaudella Kakkosen B-lohko oli sarjan viimeiseksi jäänyttä KaaPoa lukuunottamatta historiallisen tasainen.

Nousukahinoihin on tunkua

Kaudelle 2024 tulevan sarjauudistuksen myötä Kakkosesta nousee ensi kaudella yksi joukkue uudelle toiseksi ylimmälle sarjatasolle Ykkösliigaan ja yhdeksän joukkuetta uuteen Ykköseen. Kustakin kolmesta Kakkosen joukkueesta pääsee nousukarsintoihin vielä viidenneksi sijoittunut joukkue, joten lähes puolet joukkueista on mukana lokakuussa pelattavissa nousukarsinnoissa.

Jos lohko on ensi kaudella yhtä tasainen kuin viime kaudella, nousukarsintoihin pääseviä joukkueita on vielä syyskuussa tarjolla helposti kymmenen tai enemmänkin. Kakkosen B-lohkosta on myös helppo nimetä jopa tämän verran joukkueita, jotka varmasti haluavat olla tässä joukossa mukana. Yksi näistä on tietenkin Tampere United.

Juha Seppälä arvioikin, että monessa seurassa satsataan nousuun juuri tänä vuonna:

”Kun lohko on sellainen että ennakkosuosikkeja ei ole, luultavasti moni näkee noususauman. Jos et panosta tähän kauteen, niin mihin panostat?”

Millaiseksi uusi Ykkönen muodostuu kaudella 2024?

Kun katseet käännetään nouskamppailuun ja kaudella 2024 ensimmäistä kertaa pelattavaan uuteen Ykköseen, moni pohtii millainen sarja siitä on tulossa. Se tiedetään varmuudella, että yhdessä lohkossa valtakunnallisesti pelattavassa sarjassa tulee nykyistä Kakkosen B-lohkoa pidempiä matkoja, mutta toisaalta tamperelaiselle joukkueelle matkustelua on vähemmän kuin Kakkosen pohjoislohkossa, jossa TamU pelasi viimeksi kaudella 2018.

Uuden Ykkösen kilpailullista tasoa arvioidessa voidaan ajatella, että se vastaa Kakkosen kärkijoukkueiden nykytasoa. Tiistaina pidetyssä Kakkosen B-lohkon lohkopalaverissa saatiin myös kuulla Palloliiton edustajilta, että sarjasta pyritään tekemään myös taloudellisilta vaatimuksiltaan sellainen, että hyppy ei ole Kakkosen kärkipään seuroille valtava. Myös lisenssiehdoista tehdään sellaiset, että näiden seurojen on ne melko helppo täyttää.

”Sarjanousu ei ole seuran kehittämisen kannalta mitenkään pakollista, mutta tottakai nyt on parempi tilaisuus ottaa nousu kuin seuraavina kausina. Tietenkin sarjanousu on tärkeä myös siinä mielessä, että se tarvitaan, jotta seuran kauteen 2024 päättyvän strategiakauden kaikki tavoitteet voidaan saavuttaa”, pohtii Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö

”Lisäksi ennenkin on nähty, että samalla sarjatasolla pelaavien tamperlaisjoukkueiden päätyessä eri sarjatasoille pelaajissa tulee tiettyä uutta jakoa seurojen välillä, ja tässä kamppailussa emme halua jäädä alakynteen.”

Kakkosen B-lohkon joukkueet kaudella 2023

Kakkosen B-lohkossa on kaksitoista joukkuetta, joista kolme tulee Pirkanmaalta, yksi Kanta-Hämeestä, kaksi Satakunnasta, yksi Varsinais-Suomesta ja viisi Uudeltamaalta. Lohkossa pelataan kaksinkertainen sarja, jonka jälkeen pelataan nousukarsinnat.

Lohkon voittaja pääsee karsimaan kahden muun lohkovoittajan ja kolmen lohkoon parhaan toiseksi sijoittuneen joukkueen kanssa noususta Ykkösliigaan. Toiseksi paras lohkokakkonen nousee suoraan Ykköseen. Lisäksi huonoin lohkokakkonen ja kaikki sijoille 3–5 sijoittuneet joukkueet pelaavat pareittain nousukarsinnat Ykköseen siten, että parit arvotaan aina eri lohkon joukkueista.

JoukkuePaikkakunta
Tampere UnitedTampere
Ilves-KissatTampere
Ilves 2Tampere
HJSHämeenlinna
FC JazzPori
Pallo-IirotRauma
PIFParainen
AtlantisHelsinki
SexyPöxytHelsinki
FC Honka AkatemiaEspoo
EPSEspoo
GrIFKKauniainen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa