23.5.2021

 
 

KaaPo kaatui ensimmäisessä ottelussa pitkän tauon jälkeenTampere United on kuluvana viikonloppuna kovassa testiss√§, kun kahden p√§iv√§n aikana kohdataan kaksi Kakkosen joukkuetta. Ensimm√§isest√§ testist√§ TamU suoriutui kiitett√§v√§sti, kun Kaarinan Pojat kaatui Pyynikill√§ maalein 4‚Äď3 (2‚Äď2). Valmennusjohto ei ottelun j√§lkeen ollut tyytyv√§inen kolmeen p√§√§stettyyn maaliin, mutta komeat maalit toisessa p√§√§ss√§ ja johdon pit√§minen toisen jakson j√§lkimm√§isell√§ puolikkaalla toivat toki hymyn huulille.

Ottelu sai Sinipaitojen kannalta unelma-alun, sillä pallo pelattiin KaaPo-maaliin jo ennen kuin vieraat olivat saaneet palloa kertaakaan haltuunsa. Tilanne lähti Mauno Sirénin sivurajaheitosta, jonka Roope Kostiainen otti haltuunsa pienessä tilassa boksin kulmalla, ja antoi Jesse Vuorelle juoksuun. Tämä löysi maalin edestä Eino-Veikko Ekin, joka siirsi pallon pienieleisesti viereen tekopaikka Topias Järvelälle. Maalivahti torjui vielä ensimmäisen laukauksen, mutta Järvelä oli ensimmäisenä paluupallossa ja runnoi pelivälineen väkisin maaliin kahden puolustajan välistä punnertaen.

TamUn tekopaikat jatkuivat yhdeksännellä minuutilla, kun Mauno Sirénin kulmapotku löysi testipelaaja Ville Kukkasen takatolpalta. Maalivahti Lauri Inkeroinen kuitenkin torjui kuitenkin tämän vedon. Pallo jäi kuitenkin elämään boksiin, ja Paavo Kujala esitteli akrobatiaansa laukomalla saksipotku niukasti maalin yläkulman ohi maalivahdin seuratessa katseella.

KaaPon tasoitus nähtiin heti kymmenen minuutin täytyttyä, kun ensimmäistä kertaa yhdessä pelanneelle toppariparille eli Ville Kukkaselle ja Severi Kankkuselle sattui kommunikaatiovirhe. KaaPon topparin lähettämä kukkupallo jäi ensin hoitamatta, ja lopulta Kukkasen pusku maalivahdille jäi lyhyeksi. KaaPon Juho Salminen kiitti, ja siirsi pallon maaliin ensimmäisellä kosketuksellaan.

KaaPolla oli pari mahdollisuutta lisämaaleihin noin vartin kohdalla, kun se sai lyhyen ajan sisällä kaksi vaarallista vapaapotkua keskeltä sopivalta etäisyydeltä. Kumpikaan laukaus ei kuitenkaan aiheuttanut torjuntatöitä Henri Savolaiselle.

Ensimmäisen jakson ikävin tapahtuma nähtiin puolen tunnin kohdalla, kun Markus Kopf loukkasi jalkansa vaarattoman näköisessä tilanteessa, ja nilkutti saman tien vaihtoon. Ensimmäisten raporttien mukaan epäonnisen saksalaisen koko kausi on jälleen uhattuna. Verneri Uimonen tuli sisään vaihdosta ja otti Kopfin paikan keskikentän pohjalta.

Kaapon 1‚Äď2-johtomaali syntyi heti Kopfin loukkaantumisen j√§lkeen. Tilanteessa KaaPo pelasi hyv√§ hy√∂kk√§yksen, jossa pallo tuotiin yl√∂s oikean laidan kautta. Teemu Tuomisen keskitys l√∂ysi target-miehen√∂√§ toimineen Roope L√§pisen boksista, ja t√§m√§ siirsi viereen Juho Salmiselle varmaan tekopaikkaan, josta hy√∂kk√§√§j√§ viimeisteli varmasti illan toisen osumansa.

Viitisen minuuttia myöhemmin TamUlla oli hyvä paikka tasoittaa ottelu, kun Arttu Mättö ja Eino-Veikko Ek pelasivat pallon pystyyn Roope Kostiaiselle. Maalivahti tuli kuitenkin hyvin vastaan, ja sai kahmittua Kostiaisen vedon haltuunsa.

Tasoitus syntyi lopulta todellisella pukukoppimaalilla vain muutama sekunti ennen 45 minuutin t√§yttymist√§. Mauno Sir√©n oli j√§lleen tilanteen k√§ynnist√§j√§n√§, t√§ll√§ kertaa vapaapotkulla sivurajan tuntumasta l√§hes puolesta kent√§st√§. Unelmapallo l√∂ysi Severi Kankkusen boksin keskelt√§, kun kaksi iholla ollutta KaaPo-pelaajaa j√§i auttamatta kakkoseksi. Kankkusen puskema pallo painui vastustamattomasti maalin takanurkkaan ja n√§in taukoa l√§hdettiin viett√§m√§√§n 2‚Äď2-lukemissa.

Maalikarkelot jatkuvat toisella jaksolla

Toisen jakson alku pelattiin hivenen vierasjoukkueen hallinnassa, ja vieraiden johtomaali syntyi jo reilun viiden minuutin pelin j√§lkeen. Maali tosin oli harmittavan halpa, sill√§ KaaPon sivurajaheiton j√§lkeinen korkea keskitys j√§i py√∂rim√§√§n TamU-maalin eteen, ja lopulta Juho Salmiselle j√§i helppo teht√§v√§ viimeistell√§ hattutemppunsa ja muuttaa lukemiksi 2‚Äď3.

TamUn 3‚Äď3-tasoitusmaali n√§htiin viel√§ ennen tunnin t√§yttymist√§, kun Topias J√§rvel√§ katkaisi sy√∂t√∂n keskialueella, ja reagoi v√§litt√∂m√§sti sy√∂tt√§m√§ll√§ Roope Kostiaisen l√§pijuoksuun. Kostiainen ei tilanteessa ep√§r√∂inyt, vaan laukoi pallon kylm√§n viile√§sti maalin alanurkkaan heti ensimm√§isell√§ kosketuksellaan kuudentoista rajalta.

Lopulta voittmaaliksi j√§√§nyt 4‚Äď3-osuma syntyi toisen jakson puolenv√§lin kohdalla. Tilanteessa useampikin TamU-pelaaja taisteli hyvin pallosta keskialueella, ja lopulta Matias Starkin avaus vapautti Roope Kostiaisen ja Jesse Vuoren 2‚Äď1-tilanteeseen noin 30 metrin p√§√§ss√§ maalista. Kostiainen yrittikin sy√∂tt√§√§ Vuoren l√§pi, mutta kun KaaPo-puolustaja katkoi, Kostiainen kuuli selk√§ns√§ takaa Eino-Veikko Ekin huudon. Kostiainen tarjoilikin namupassin, josta Ek p√§√§si viimeistelem√§√§n tuttuun tapaansa maalin takanurkkaan.

TamUlla oli tilaisuus tehdä viideskin maali heti seuraavasta hyökkäyksestään. Pallo kimposi KaaPo-puolustajan purkaessa hiukan onnekkaastikin Topias Järvelälle maalin eteen, mutta maalivahti Inkeroinen torjui hiukan onnekkaastikin jaloillaan.

Viimeisen 20 minuuttia TamU pelasi erittäin kypsästi, eikä antanut KaaPolle käytännössä mitään mahdollisuutta kiriin. TamU-pelaajista tekopaikat osuivat vielä Jesse Vuorelle ja Eino-Veikko Ekille. Vuoren laukaus tuli kuitenkin puolustajan osittain blokkaamaksi ja kääntyi sivuverkkoon. Ek puolestaan oli pykälää lähempänä täysosumaa, mutta laukaus pienehköstä kulmasta pamahti tolppaan, ja pallo päätyi KaaPo-puolustuksen purettavaksi.

Tappio oli KaaPolle jo toinen Pyynikin urheilukent√§ll√§ noin kahden vuoden sis√§ll√§, sill√§ Kaksi vuotta sitten 1‚Äď0-voitto Kakkosen k√§rkijoukkueisiin kuuluneesta KaaPosta oli yksi harvoja valopilkkuja Sinipaitojen muutoin murheelliseksi j√§√§neell√§ kaudella 2019. Toki voidaan helposti arvioida, ett√§ t√§ll√§ hetkell√§ Sinipaidoilla on jalkeilla tuota joukkuetta kovempi joukkue, vaikka tuleva kausi pelataankin yht√§ sarjatasoa alempana.

Kommentit ottelun jälkeen

Ottelun j√§lkeen p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa oli iloinen laadukkaasta Kakkosen joukkueesta otetusta voitosta, mutta 4‚Äď3-lukemat eiv√§t kaikilta osin miellytt√§neet.

”Peli oli p√§√§s√§√§nt√∂isesti hyv√§√§, mutta liikaa tuli maaleja omiin. Ne t√§ytyy saada pois. Vaikka on mik√§ joukkue vastassa, niin ei me voida kolmea p√§√§st√§√§. Varsinkin viimeinen maali oli lepsua puolustamista, ja se pallo olisi pit√§nyt pysty√§ purkamaan”, p√§√§valmentaja ruoti ottelun j√§lkeen.

Samaan hengenvetoon Listenmaa kuitenkin totesi, että peräti 2,5 kuukauden mittaiseksi venyneen pelitauon jälkeen täytyy olla tyytyväinen pelin tasoon.

”Saatiin laadukkaita hy√∂kk√§yksi√§ aikaiseksi, ja pystyttiin pit√§m√§√§n palloa vaikka tuli pr√§ssi√§ p√§√§lle. Viimeinen 20 minuuttia johtoasemassa pelaten oli parasta antia. Pystyttiin siin√§ j√§√§dytt√§m√§√§n, eik√§ KaaPo saanut mink√§√§nlaista kiri√§ aikaiseksi, ja siihen olen tyytyv√§inen.”

Ajoittain tunteet kävivät molemmilla vaihtopenkeillä melko kuumanakin, ja intensiteetti näkyi myös kentällä. TamU-leirissä arveltiin, että KaaPo ei ehkä ollut osannut ennalta ajatella, että ottelu voisi päättyä tappioonkin.

”Tunnetta pit√§√§ olla. Sit√§h√§n t√§√§ll√§ haetaan, voittoja ja tunteita, joita ei muualta saa. T√§√§h√§n on sit√§ varten t√§ydellist√§”, kuittasi Listenmaa.

Avausmaalin tehnyt ja Roope Kostiaisen maalin syöttänyt Topias Järvelä pelasi muutoinkin hyvän ottelun, ja se näkyi miehen olemuksesta ottelun jälkeen.

”Alkuun tuntui ett√§ sy√∂t√∂t meni v√§h√§n sinne sun t√§nne, mutta koko ajan p√§√§si paremmin sis√§√§n. Toki eka peli pitk√§√§n aikaan, joten olen omaan suoritukseen tyytyv√§inen, vaikka aina parannettavaa j√§√§. Joukkueena tehtiin nelj√§ maalia hyv√§√§ Kakkosen porukkaa vastaan joten ei voi valittaa. Viimeisell√§ kakskymppisell√§ kun johdettiin oltiin tosi kurinalaisia. Viime kaudella ei tarvinnut hirve√§sti puolustaa, niin nyt n√§ytettiin ett√§ siell√§kin osataa jotakin tehd√§.”

Avausmaaliaan ja maalisyöttöään Järvelä kommentoi huumorinkin kautta.

”Siihen t√§hd√§ttiin, ett√§ pelin ainoa spurtti meik√§l√§iselt√§, ja siit√§ pallo sis√§√§n muutaman kimmokkeen kautta. Mutta maali on aina maali.”

”Vastustajan laitapakki sy√∂tti minulle. Siit√§ takavasaralla haltuun. Sitten katsoin ett√§ Roope siell√§ m√∂ly√§√§, ja siihen p√§√§sin laittamaan. Kyll√§ noita on ennenkin tapahtunut, mutta hyv√§ ett√§ osui.”

Heti perään vastassa TPV

Erityisen TamUn voitosta tekee myös se, että käytettävissä ei ollut kaikki pelaajat, sillä heti sunnuntaina edessä on ottelu TPV:tä vastaan, eikä näin olleen lauantain ottelussa ollut mukana kaikki sarjan alkaessa avauskokoonpanon paikkaa kärkkyvät pelaajat. Kahden ottelun pelaaminen kahdessa päivässä on poikkeuksellinen järjestely, mutta Sinipaitojen laaja kokoonpano antaa siihen mahdollisuuden.

”Arttu M√§tt√∂ on avauskokoonpanosta ainoa joka jatkaa huomenna, kaikki muut vaihtuu. On t√§m√§ aika hieno tilanne t√§ll√§ hetkell√§, kun muutama aika hyv√§ kaveri odottaa viel√§ katsomossa loukkaantumisten ja ty√∂esteiden takia”, Listenmaa myh√§ili.

”Toivon ett√§ sunnuntaina ei tule ainakaan meid√§n p√§√§h√§n n√§in paljoa. Vastustajan p√§√§h√§n saa kyll√§ tulla, mutta meid√§n p√§√§h√§n pit√§√§ saada skarppausta. Kentt√§ on tietysti Kaupissa v√§h√§n isompi ja peli muuttuu tietyll√§ tapaa, mutta siihenkin on varauduttu kokoonpanovalinnoilla.”

Myös Topias Järvelä on vaihtopelaajana kokoonpanossa sunnuntain ottelussa, ja on valmiina pelaamaan jos kutsu käy. Kuluvan viikonlopun peleissä miellyttää erityisesti se, että niissä on vastassa tasokkaat joukkueet.

”Nyt kun on kaksi Kakkosen joukkuetta vastassa, niin kyll√§h√§n t√§m√§ kivaa on. Saadaan kunnon tasonmittaus viel√§ ennen kauden alkua.”

Toisaalta Järvelä odottaa myös viikkoa myöhemmin tulevaa TP-T-peliä, koska se on ensimmäinen johon voidaan ottaa edes kourallinen yleisöä.

”Toivottavasti tehd√§√§n silloin enemm√§n kuin nelj√§ maalia, koska kiva se on kannattajia huudattaa. Aika hiljaista oli t√§n√§√§n, joten kyll√§ t√§ss√§ sit√§ kaipaa, ett√§ saataisin t√§nne Pyynikille porukkaa paikalle.”

 
 
Tampere Unitedin logo
4 ‚Äď 3

(2 ‚Äď 2)

KaaPo logo

1' Topias Järvelä
45' Severi Kankkunen
59' Roope Kostiainen
68' Eino-Veikko Ek

Yleisömäärä:
0

11' Juho Salminen
30' Juho Salminen
51' Juho Salminen

Yleisömäärä:
0

 
29Henri Savolainen
4Eino-Veikko Ek
6Severi KankkunenC
7Mauno Sirén
8Topias Järvelä keltainen kortti 37'
11Roope Kostiainen
15Jesse Vuori
16Paavo Kujala
22Markus Kopf vaihtoon 29'
24Arttu Mättö keltainen kortti 22' vaihtoon 61'
31Ville Kukkanen
31Antti Kuusinen
3Matias Stark keltainen kortti 73' vaihdosta 61'
9Eric Bullock
23Po Law
25Iikka Häkkinen
26Verneri Uimonen vaihdosta 29'