Jukka Listenmaa jatkaa päävalmentajana kaudella 2024

30/08/2023 TamU
Uutinen

Tampere United ja päävalmentaja Jukka Listenmaa ovat sopineet kaudelle 2023 tehdyssä sopimuksessa olevan option käyttämisestä. Näin ollen Listenmaa jatkaa Tampere Unitedin päävalmentajana myös kaudella 2024. Alunperin Listenmaa tuli Sinipaitoihin kaudeksi 2020, kun TamU oli pudonnut Kolmoseen. Nousuprojekti aloitettiin välittömästi, ja melko syvältä ponnistettaessa projekti vaati kaksi kautta, jonka aikana TamU kasvoi ja kehittyi seurana muutoinkin kuin edustusjoukkueen osalta. Listenmaan aika Tampere Unitedissa huipentuu ensi kaudella Tammelan stadionilla, ja vain sarjataso on tässä vaiheessa vielä auki.

Jukka Listenmaa

  • Pitkäaikaisin päävalmentaja TamUn uuden tulemisen aikana.
  • Suurimmat saavutukset TamUssa nousu Kakkoseen ja Suomen Regions’ Cupin voitto kaudella 2021.
  • Suorittanut UEFA A -valmentaja­koulutuksen.

Vaaka oli kallellaan jatkamisen puolelle, ja kysyin joiltakin pelaajiltakin, mikä heidän mielipiteensä asiaan olisi. Kun seurakin oli halukas sopimaan jatkosta, päätös oli lopulta helppo.

- Jukka Listenmaa
Tampere Unitedin päävalmentaja

”Listen” aika TamUssa on ollut nousu­johteinen, ja olemme pelanneet tällä kaudella parasta jalkapalloa, mitä TamU on liigavuosien jälkeen pelannut.

- Antti Niemistö
Tampere Unitedin puheenjohtaja

Aika TamUssa on ollut ylivoimaisesti parasta aikaa valmentajaurallani.

- Jukka Listenmaa
Tampere Unitedin puheenjohtaja

Jukka Listenmaa on jo neljällä kaudellaan Tampere Unitedin pitkäaikaisin valmentaja Ari Hjelmin aikakauden 2000–2010 jälkeen. Nyt kausia on luvassa vielä yksi lisää, mutta se on yhteisellä sopimuksella jäämässä viimeiseksi.

”Neljä vuotta on aika pitkä aika, ja joukkueen runko on pysynyt koko sen ajan samana, ja siksi jouduin miettimään jatkoa normaalia kauemmin. Vaaka oli koko ajan kallellaan jatkamisen puolelle, ja kysyin joiltakin pelaajiltakin, mikä heidän mielipiteensä asiaan olisi. Kun seurakin oli halukas sopimaan jatkosta, päätös oli lopulta helppo”, kertaa Listenmaa.

”Viisi vuotta saman joukkueen kanssa on kuitenkin valmennuksessa pitkä aika, ja erityisesti seuran kannalta muutoksen on pakko tapahtua jossakin kohtaa”, Listenmaa toteaa.

Seuran puheenjohtaja Antti Niemistö sanoo olevansa mielissään päävalmentaja­kysymyksen tultua jälleen ratkaistuksi jo hyvissä ajoin.

”Oma toiveeni oli, että ’Liste’ jatkaa vielä yhden kauden, ja lopulta asiasta oli helppo sopia. Koko ’Listen’ aika TamUssa on ollut nousujohteinen, ja olemme pelanneet tällä kaudella parasta jalkapalloa, mitä TamU on liigavuosien jälkeen pelannut. Listenmaan aikakausi TamUssa ansaitsee vielä jatkoa”, toteaa Niemistö.

Hyvissä ajoin tehty ratkaisu siitä, että Listenmaan kausi 2024 on hänen viimeinen TamUssa on Niemistön mukaan taktisesti tärkeä.

”Meillä on tulossa paljon muutoksia ensi kaudeksi etenkin Tammelan stadionille siirtymisen takia, joten pysyvyys valmennuksessa on tässä kohtaa hyvä asia.”

”Toisaalta on hyvä, että jo nyt tiedetään, että haemme uuden valmentajan kaudeksi 2025. Se antaa meille aikaa tehdä seuraava valmentajaratkaisu huolella, ja potentiaaliset valmentajat voivat kääntää katseensa TamUn suuntaan jo nyt”, Niemistö toteaa.

”Parasta aikaa valmentaja­urallani”

Jukka Listenmaa kertooo, että hänen omat suunnitelmansa ovat vielä auki sen jälkeen, kun pesti TamUssa päättyy reilun vuoden kuluttua.

”Voi olla että valmentaminen loppuu kokonaan. Voisin kuvitella, että ainakaan Tampereella valmennushommat eivät jatku. Olen sen verran pelaajana ja valmentajana näitä tamperelaisia seuroja nähnyt, että sanon ihan suoraan, että en halua huonompaankaan mennä.”

”Aika TamUssa on ollut ylivoimaisesti parasta aikaa valmentajaurallani. Homma toimii niin kuin ollaan luvattu, ja jos pyydän jotakin hulluja, niin minulle ilmoitetaan heti ettei tule onnistumaan, että unohda semmoset. Silloin ei tarvitse jäädä miettimään asioita, kun kerrotaan heti onnistuuko homma vai ei.”

”Se on minusta toiminut molemmin puolin aika hyvin. Jos minulle on sanottu ei, olen omasta mielestäni aika hyvin uskonut, ja sillooin kun on luvattu että jotain tulee, se tulee nopeasti. Sen puolesta on ollut tosi helppoa, kun ei ole tarvinnut olla sellaisessa jahkailuvaiheessa ollenkaan. Selkeästi parasta valmennusaikaa mitä olen viettänyt”, Listenmaa vielä toistaa.

Listenmaan aika TamUssa on ollut antoisa myös, kun mittariksi otetaan urheilullinen menestys. Kohokohtina kaudella 2021 päästiin juhlimaan sekä nousua Kakkoseen että Suomen Regions’ Cupin voittoa.

”Paljon tässä on päässyt kokemaan uusia asioita. On pääsyt kokemaan Olympiastadionin valmentajana ja kansainvälisiä pelejä. Isoja juttuja ja hienoja muistoja sitten joskus kun sen aika on, mutta onneksi se ei tule ainakaan vielä vuoteen”, Listenmaa toteaa.

Tammelan stadionille ensi kaudeksi

Tampere Unitedissa ja yleisesti Tamperella on odotettu vuosien ajan pääsyä uudelle Tammelan stadionille. Projektista on puhuttu parikymmentä vuotta, joten se on ollut puheenaiheena lähes koko Listenmaan valmentajanuran ajan.

”Uusista Tammeloista on puhuttu jo silloin kun pelasin junnuna, ja nyt on tulossa jo neljäs versio. Kaikki aiemmat olen päässyt kokemaan, ja itselleni yksi merkkipaalu on päästä näkemään vielä tämä uusin Tammela sisältä päin. Uusi stadion tuo varmasti myös seuralle lisäbuustia ja mahdollisuuksia mennä eteenpäin”, Listenmaa toteaa.

Kysyttäessä mistä motivaatio valmentamiseen löytyy vuodesta toiseen Listenmaan on vaikea antaa tyhjentävää vastausta, sillä jalkapallo on hänelle elämäntapa.

”Joskus sitä on koittanut jäädä pois sieltä kentän laidalta, mutta vain vuoden sieltä on pystynyt olemaan poissa, ja sittenkin kaikki pyörälenkit ovat osuneet jalkapallokentän laidalle katselemaan, mitä siellä tapahtuu.”

Tampere Unitedin tavoitteena on pelata ensi kaudella Ykkösessä, ja joukkue onkin ollut koko kauden ajan nousukarsintoihin pääsevän viiden parhaan joukossa. Alkukaudesta TamU keikkui jopa aivan kärkisijoilla, mutta viime viikkoina TamU on pysytellyt vain melko niukasti viiden parhaan viivan yläpuolella.

Loppukauden ohjelma on erittäin tiukka, sillä TamU kohtaa vielä kaikki neljä sarjataulukossa edellä olevaa vastustajaa. Toisaalta juuri se antaa myös mahdollisuuden kohentaa asemaa sarjataulukossa.

”Kovia pelejä on tulossa, ja niissähän se sitten nähdään, ketkä ovat paikat nousukarsinnoissa ansainneet. Kaikki kärkipään joukkueet kohtaavat paljon toisiaan, eli hyvin on ladittu otteluohjelma nyt tänä vuonna.”

Jokaisella tulevalla kierroksella on tosi isoja pelejä, joten mahtava aina odottaa seuraavaa viikonloppua ja sitten katsoa miltä sarjataulukko näyttää. Nyt sitä tulee katseltua aika tiiviisti”, Listenmaa myöntää.

”Luotto pelaajiin on kova, että me hoidetaan se nousukarsijan paikka. Kunhan saadaan joukkue taas terveeksi ja päästään harjoittelemaan vähän laadukkaammin, uskon että homma on kunnossa, kun nousukarsinnat alkavat lokakuussa.

Katso Jukka Listenmaan haastattelu

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF