Juha Seppälä jatkaa TamUn maalivahti­valmentajana

07/10/2022 TamU
Uutinen

Tampere Unitedin maalivahtivalmentajana kaudesta 2020 toiminut Juha Seppälä jatkaa Sinipaitojen veskareiden kehittämistä. Uusi sopimus sisältää kauden 2023 ja sisältää option kaudesta 2024. Seppälä on kokenut maalivahtivalmentaja, mutta paloa valmentamiseen ja ennen kaikkea voittamiseen löytyy vielä runsaasti.

Juha Seppälä

  • Kausi 2023 on jo neljäs TamUssa.
  • Pelaajaura alkoi Valkeakosken Hakassa ja päättyi KPV:ssä Ykkösen tasolla.
  • Tuonut modernin maalivahti­pelaamisen elementtejä TamUun.

Pelitapa mitä halutaan maalivahdin pelaavan on erilainen kuin mihin maalivahtimme ovat tottuneet. Junioreissa on opetettu enemmän maalin vahtimista, kun meillä maalivahdin pitäisi olla lähempänä kuudentoista viivaa.

- Juha Seppälä
Maalivahtivalmentaja

Haluan viedä tämän loppuun asti. Tavoitteena on vähintään yksi ehjä kausi Ykköstä, niin että joukkue pysyy sarjassa.

- Juha Seppälä
Maalivahtivalmentaja

Juha Seppälä saapui Sinipaitoihin, kun TamU oli juuri pudonnut Kakkosesta, ja kaksi ensimmäistä kautta menivät Kolmosessa. Hiljattain päättynyt Kakkosen kausi jätti Seppälälle kaksijakoiset tunnelmat.

”Päällimmäinen fiilis on pettymys sarjasijoituksesta. Kuitenkin jos ennen kauden alkua olisi sanottu, että tullaan säilyttämään sarjapaikka selkeästi, niin oltaisiin varmasti oltu tyytyväisiä. Kauden mittaan kuitenkin nähtiin, että rahkeita riittää, mikä jätti paljon nälkää tulevaan.”

Kolmen kauden aikana TamUn maalivahtipaletti on elänyt paljon, ja osastolla on ollut kausien sisälläkin runsaasti vaihtuvuutta, mikä ei valmentajan näkökulmasta ole optimaalisin tilanne. Vaikka veskarit ovat vaihtuneet, on pääasiallista torjuntavastuuta kantanut koko Seppälän ajan Antti Kuusinen, mikä on tuonut tilanteeseen jatkuvuutta. Maalivahteja on joutunut lähtemään, mutta korvaavia pelaajia on kuitenkin aina löytynyt.

”Tietty vaihtuvuus kuuluu kuvioon, mutta sen vuoksi ei ole pystytty tekemään yhtä pitkäjänteisesti työtä kuin olisi haluttu. Vaihtuvuuden vuoksi muilla maalivahdeilla on ollut rajalliset mahdollisuudet kasvaa ja haastaa Anttia ykkösvahdin paikasta.”

Vaihtuva puolustuslinja ja vaativa pelityyli

Varsinkin loppukaudesta TamU päästi paljon maaleja, mikä turhautti Seppälää. Hän kuitenkin muistuttaa takaiskumaalien kertovan koko joukkueen tekemisestä.

”Puolustaminen lähtee hyökkääjistä, ja maalivahti on vasta siinä viimeinen lenkki.”

Kolmosen kausilla TamUn puolustuslinja pysyi pitkälti samana, mikä helpotti koko puolustuksen organisointia ja yhteispeliä. Kuluneella kaudella puolustuslinja kuitenkin eli olosuhteiden pakosta paljon. Vaihtuvat pelaajat tuovat myös maalivahdille lisää vaatimuksia.

”Vaihtuvuus tarkoittaa sitä, että maalivahdilta vaaditaan paljon puhetta ja puolustuksen johtajuutta. Valmentajana pystyy vaikuttamaan siten, että maalivahti pelaa tietyllä sapluunalla.”

TamUn pelityyli luo myös tiettyjä vaatimuksia maalivahdin pelaamiseen. Pelinrakennusvaiheessa maalivahdin pitäisi olla pelattavissa ja siten luoda ylivoima kentälle. Kun vastustajalla on pallo, maalivahdin on tarkoitus puolustaa tyhjää tilaa puolustuslinjan takana ja hoitaa pitkät pallot linjan taakse.

”Pelitapa mitä halutaan maalivahdin pelaavan on erilainen kuin mihin maalivahtimme ovat tottuneet. Junioreissa on opetettu enemmän maalin vahtimista, kun meillä maalivahdin pitäisi olla lähempänä kuudentoista viivaa. Tämä on oppimisprosessi.”

Tulevana kautena TamU pelaa valtaosan kotipeleistään Kaupissa ja samalla harjoittelu siirtyy sinne. Seppälä näkee Kauppiin siirtymisen hyvänä muutoksena maalivahtipelin kannalta.

”Maalivahti pelaa paljolti etäisyyksien kautta, ja ne ovat Pyynikillä erilaisia kuin isommilla kentillä. Jalalla pelaamiseen ja tilanteiden lukemiseen etäisyydet vaikuttavat paljon, ja hyvä, ettei siihen tule isoa eroa koti- ja vieraspelien välillä.”

Tavoitteena voittaa ja mennä eteenpäin

Kun Seppälä tuli seuraan vajaa kolme vuotta sitten, hän ajatteli tehtäväkseen auttaa TamUa sarjaportailla ylöspäin. Yhden sarjanousun jälkeen työ ei vielä kuitenkaan ole valmis.

”Haluan viedä tämän loppuun asti. Tavoitteena on vähintään yksi ehjä kausi Ykköstä, niin että joukkue pysyy sarjassa.”

Palo valmennustyöhön TamUssa on kova, mutta myös siviilityö ja perhe-elämä tuovat omat osasensa yhtälöön. Sinivihreän seurayhteisön onneksi Seppälä pystyy yhä jatkamaan arvokkaan panoksensa antamista. 

”Itselleni on helppo perustella jatkamista, mutta perheen kanssa vaatii keskustelua, pystytäänkö arkea pyörittämään, vaikka isä on neljä-viisi iltaa viikosta poissa.”

TamUlla ei ole vielä yhtään maalivahtisopimusta tulevalle kaudelle, mutta Seppälä toivoo nykyisten maalivahtien jatkavan. 

”Toivottavasti saadaan nykyisiä maalivahteja kiinnitettyä. Toiveissa kolme tasavertaista maalivahtia taistelemassa ykkösmaalivahdin paikasta, ja toivottavasti samat kauden alussa ja lopussa.”

Tulevan kauden osalta Seppälä haluaa TamUn pääsevän selkeästi lähemmäs kärkeä. Seuraavan kahden aikana hän haluaisi TamUn pääsevän tosissaan taistelemaan noususta.   

”Minua motivoi vain voittaminen ja eteenpäin meneminen. Ei tässä kohtaa kannata muuta tavoitella.”

Hanki kausikortti kaudelle 2023

Valmistautuminen kauteen 2023 on jo täydessä käynnissä, ja paras mitä kannattaja voi tässä vaiheessa tehdä on hankkia kausikortti. Lokakuun ajan kausikortit saa kampanjahinnoilla kiitoksena kaudesta 2022. Aikuisten kausikortin hinta on nyt 75 € (normaali 90 €) ja alennusryhmien kausikortin hinta on 50 € (normaali 65 €).

Yleisimmin ostetut kausikortit löytyvät alta napeista, ja TamU-kaupassa on tarjolla myös yhdistelmiä, joissa pakettiin on laitettu mukaan TamU-naisten tukikausikortti tai VIP-lippuja.

Lisää jatkosopimusuutisia julkaistaan näillä näkymin jo ensi viikolla. Silloin selviää, saadaanko jo tässä vaiheessa yhdeksän pelaajan vahvuiseen sopimuspelaajien joukkoon lisäystä vai onko julkaisuvuorossa jälleen joku taustajoukoista.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49