Jazzeilta ei tuliaisia Tampereelle

13/07/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin vierailu Porin jazz-huumassa ei tuottanut toivottua tulosta, sillä FC Jazz vei Kakkosen kärkiottelun nimiinsä 2–1 (1–0) kahdella brasialaistähti Firminon maalilla. TamU oli hyvin mukana ottelussa ja loi tekopaikkoja etenkin toisella jaksolla, mutta Eric Bullockin kavennusmaali vartti ennen täyttä aikaa ei riittänyt. Jossiteltavaakin jäi, sillä TamUlla oli paikat tarvittaviin maaleihin. Lähimpänä oltiin Taha Özcelikin vapaapotkun kimmotessa ylärimasta niukasti kentän puolelle. Lopussa huudettiin turhaan myös rangaistuspotkun perään.


Kakkonen

2 – 1

  • TamUlla oli vaikeuksia Jazzin prässin kanssa ensimmäisellä jaksolla, mutta toinen jakso oli paljon parempi.
  • Sarjan kovin maalintekijä Firmino rokotti Sinipaitoja kahdesti.
  • Lopussa TamU painoi päälle, mutta aika loppui kesken tasoitusta haettaessa.

Tauolla käytiin läpi pelin avaamista, ja sieltä tuli myös pelaajilta ajatuksia, mitä kannattaisi kokeilla. Sitä kautta peli alkoi aueta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Lopussa vastustaja näytti olevan jo vähän puutunut. Ei olisi välttämättä tarvinnut enää kauaa pelata, että peli olisi kääntynyt vähintään tasuriin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Kyllä siinä tekopaikat oli, mutta ne pitäisi pystyä hyödyntämään.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelun alussa Jazz oli Sinipaitoja terävämpi, ja ensimmäisen kymmenen minuutin aikana nähtiin jo muutamia vaarallisia hyökkäyksiä ja peräti neljä peräkkäistä kulmapotkua. Komeimman kaukolaukauksen esitti Mmenie-Abasi Ita Etok, mutta veto kiersi maalin ohi yli 800-päisen porilaisyleisön huokaillessa.

TamUkin pääsi lähellä kympin täyttymistä kertaalleen vetopaikkaan. Tilanne lähti liikkeelle pitkästä avauksesta yksin targettina olleelle Roope Kostiaiselle, joka onnistui voittamaan pallon toppariparilta ja sai muun joukkueen mukaansa. Pallo pysyi pitkään hyökkäyspäässä, ja lopulta Eino-Veikko Ek pääsi laukomaan kuudentoista rajan takaa. Maalivahti Rasmus Simula venytti kuitenkin kätensä Ekin laukauksen tielle.

Roope Kostiainen pitää palloa ylhäällä.

Jazz sai parhaan paikkansa maalitilin avaamiseen kymmenellä minuutilla, kun Taha Özcelik menetti pallon alimpana miehenä, ja Firmino pääsi nokikkain maalivahti Antti Kuusisen kanssa. TamU-vahti veti kuitenkin pidemmän korren ja torjui laukauksen jalallaan. Firmino sadatteli menetettyä avopaikkaa näkyvästi.

Antti Kuusinen torjuu Firminon laukauksen.

Vielä ennen vartin täyttymistä TamU oli uudelleen pulassa toisen pahan pallonmenetyksen jälkeen, kun Antti Kuusinen syötti pallon Mmenie-Abasi Ita Etokin jalkaan kaukana maalista. Kuusinen kuitenkin voitti seuranneen juoksukilpailun niukasti, ja kahmi boksissa pallon haltuunsa Etokin jaloista.

Puolen tunnin molemmin puolin ottelussa oli hiukan seesteisempi vaihe, jonka aikana molemmat joukkueet hyökkäsivät, mutta eivät saaneet mitään kovin valmiin näköistä aikaan.

Sitten tapahtui se mitä oli pelätty: Firmino loi maalin lähes tyhjästä. Jong-tae Yoon laittoi melkoisen kukkupallon Firminolle boksiin. Tämä otti pallon hypätessään rinnalla alas ja sai taiottua pelivälineen toppari Ali Aitbenzanzounin väärälle puolelle. Siitä olikin sitten jo helppo viimeistellä lukemiksi 1–0.

Janar Georg pallokamppailussa.
Juho Heikkinen laittaa Waltteri Riihimäelle kapuloita rattaisiin.

Maalin jälkeen paine TamUn maalilla koveni. Pahin tilanne nähtiin kun laitapuolustaja Eelis Korhonen liukastui ja Waltteri Riihimäki pääsi ainoan kertansa Korhosen ohitse. Riihimäki pelasi pallon Firminon kautta avoimeen tekopaikkaan Jong-tae Yoonille boksin oikealle laidalle. Yoon ohitti laukauksellaan jo maalivahti Antti Kuusisen, mutta Ali Aitbenzanzoun pelasti aivan maalin edestä.

Hetkeä myöhemmin Jazz pelasi pallon sivurajaheitosta tekopaikkaan Eino-Iivari Pitkälälle, mutta Antti Kuusinen nyrkkeili pallon maalin yli kulmapotkuksi. Tämä kulmapotku selvitettiin jälleen vaivoitta, vaikka pallo kiersi jälleen pahan näköisesti maalin eteen. Lisäajalla Firmino pääsi vielä kerran puskemaan läheltä ja Jazz sai vielä yhden kulmapotkunkin, mutta kun nämäkin tilanteet selvitettiin, tauolle mentiin niukassa 1–0-tappioasemassa.

Janar Georg laukoo tuloksetta.

Toiselta jaksolta jäi jossiteltavaa

Ensimmäinen jossittelun aihe toisella jaksolla saatiin heti puolentoista minuutin pelin jälkeen, kun Janar Georg sai seinäsyötön Eino-Veikko Ekiltä syvälle boksiin, ja tuli taustalta juosseen Jong-tae Yoonin jyräämäksi. Tuomari ei kuitenkaan reagoinut, kuten ei ollut reagoinut ensimmäisellä jaksollakaan Jazzin vähän vastaavassa tilanteessa, jossa tosin rike videokuvan perusteella tapahtui juuri rangaistusalueen ulkopuolella. Pilkut olivat Porin keskiviikkohelteessä todella tiukassa.

Pari minuuttia myöhemmin TamU loi tekopaikan keskialueen vaparista. Harjoitellun näköinen kuvio pelattiin vasemmalle keskityspaikkaan ja siitä edelleen toppari Anton Brightin jalkaan keskelle kahdeksan metrin päähän maalista. Harmillisesti kapteenin laukaus karkasi kuitenkin maalin yli.

Taha Özcelik tekee Eino-Iivari Pitkälän aikeet tyhjiksi.

Tämän jälkeen TamUn tilanteiden luominen tyrehtyi kuitenkin joksikin aikaa. Hiukan seesteisempi vaihe päättyi ikävällä tavalla juuri ennen tunnin täyttymistä, kun Eino-Iivari Pitkälä riisti pallon keskialueella ja syötti Firminolle linjan taakse. Ammattimies ei erehtynyt, vaan laukoi pallon varmasti maalin taka-alanurkkaan. Näin TamUlla oli kahden maalin syvyinen kuoppa kiivettävänä viimeisellä puolituntisella.

Toisen takaiskun jälkeen TamU lähti hakemaan kavennusta määrätietoisesti. Muutaman minuutin jälkeen tähän tulikin erinomainen tilaisuus, kun Eino-Veikko Ekiä rikottiin aivan rangaistusalueen rajalla. Pilli soi, ja TamU sai vaparin 16 metristä aivan keskeltä. Videokuvan perusteella näyttää tosin selvältä, että rike tapahtui maalin puolella rangaistusalueen rajaa.

Pallon taakse asettui rypäs TamUn parhaita laukojia, joista lopulta Taha Özcelik kiskaisi laukauksen ylärimaan, josta pallo kimposi puolen metrin verran kentän puolelle. Maalivahti Rasmus Simula ei kerinnyt reagoida tilanteeseen lainkaan.

Mmenie-Abasi Ita Etok oli Jazzin näkyvimpiä pelaajia.

TamU teki kolme vaihtoa kun ottelua oli jäljellä 20 minuuttia. Yksi näistä vaihdoista kantoi hedelmää heti muutama minuutti myöhemmin, kun Taha Özcelik voitti pallokamppailun keskialueella ja syötti Eric Bullockin puhtaaseen läpiajoon. ”Eki” viimeisteli 2–1-kavennuksen itsevarmasti oltuaan kentällä alle viisi minuuttia.

Ottelun viimeisellä vartilla ja lisäajalla TamU haki sinnikkäästi tasoitusta, eikä Jazz päässyt kohauttamaan kotiyleisöä yhtä vaarallista laukausta enempää. Pari kertaa aiemminkin ottelussa tekopaikassa ollut Eino-Veikko Ek pääsi vielä kertaalleen puskemaan hyvästä paikasta maalin edestä Eric Bullockin jatkettua Janar Georgin keskityksen sopivasti, mutta pusku karkasi maalin yli.

Muutoin TamUkaan ei pallonhallinnasta huolimatta päässyt enää varsinaisiin tekopaikkoihin, joskin Janar Georgin laukauksen kimmotessa porilaispelaajasta niukasti maalin ohi myös porilaisyleisö huokaili äänekkäästi.

Tässä vaiheessa pelattiin jo lisäaikaa, ja seuranneessa kulmapotkussa myös maalivahti Antti Kuusinen nousi ylös. Pallo saatiinkin pelattua hyvin boksiin, ja jotkut olivat näkevinään käsivirheenkin, mutta tulosta ei syntynyt. Lisäksi Ali Aitbenzanzoun sai porilaislapikkaan boksissa kasvoihinsa niin että asiasta jäi selvät todisteet topparin kasvoille.

Sinipaitojen sitkeä yritys päättyi vasta päätösvihellykseen. Jos ottelu olisi jatkunut vielä vaikkapa vartin verran, olisi tasoitus ollut hyvin todennäköinen, mutta nyt tekeminen ei riittänyt 2–1-tappiota parempaan.

”Tyytyväinen esitykseen, pettynyt tulokseen”

Päävalmentaja Jukka Listenmaa myönsi ottelun jälkeisenä aamuna Jazzin olleen juuri niin kova vastus mitä oltiin uumoiltu.

”Kyllä se niiden prässi aiheutti meille vaikeuksia, ja jouduttiin pelaamaan ensimmäisellä jaksolla vähän liian suoraviivaisesti. Ei myöskään voitettu ykkös- ja kakkospalloja, ja jouduttiin ottamaan turhan paljon vastaan, kun jouduttiin pelaamaan pitkiä palloja”, Listenmaa analysoi.

Listenmaa näki toisen puoliajan olleen selvästi parempi Sinipaidoilta.

”Tauolla käytiin läpi pelin avaamista, ja sieltä tuli myös pelaajilta ajatuksia, mitä kannattaisi kokeilla. Sitä kautta peli alkoi aueta, mutta sitten tuli se ilkeä pallonmenetys keskellä, josta Jazz sai toisen maalinsa. Oli kyllä sovittu että pitää olla rohkea jottei pelata liikaa pitkää, ja silloin tämä vaara siitä tulee. Toisaalta jos olisimme jatkaneet pitkän pelaamista, ei me olisi sitä yhtäkään maalia tehty”, Listenmaa pyöritteli.

”Lopussa vastustaja näytti olevan jo vähän puutunut, ja meillä pysyi vauhti hyvänä. Ei olisi välttämättä tarvinnut enää kauaa pelata, että peli olisi kääntynyt vähintään tasuriin.”

Päävalmentajaa jäi myös kismittämään saamatta jääneet rangaistuspotkut.

”Porilaiskatsojan mukaan Tahan vapariin johtaneessa tilanteessa Eino kaadettiin puoli metriä rangaistusalueen sisällä. Ja kai sekin jonkinlainen rankkarin paikka olisi ollut, kun Allu sai lisäajalla napit naamaansa ihan suorassa seisoma-asennossa. Tuomari totesi ettei nähnyt tilannetta, mutta nähtyään jäljet Allun naamassa, totesi että ’kyllä siihen varmaan joku on osunut'”, Listenmaa pui ottelun ratkaisuhetkiä.

”Suht tyytyväinen voi esitykseen ja varsinkin toiseen puoliaikaan olla, mutta tulokseen täytyy olla pettynyt. Kyllä siinä tekopaikat oli, mutta ne pitäisi pystyä hyödyntämään”, summaa Listenmaa ottelun.

Seuraava peli jo lauantaina Pyynikillä

Seuraavan kerran TamU pelaa jo ylihuomenna lauantaina 15.7. kun Espoon Palloseura tulee Sinipaitojen vieraaksi Pyynikin urheilukentälle. Ottelu alkaa kello 16.00, ja se on toiseksi viimeinen miesten edustusjoukkueen peli Pyynikillä ennen viikkoa myöhemmin sunnuntaina 23.7. Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan pelattavaa ottelua.

TamUn jäätyä pisteittä Jazzia vastaan nousee seuraavien otteluiden merkitys, jotta TamU saa pidettyä asemansa kärkitaistelussa ja ylipäänsä sarjataulukon viiden parhaan joukossa.

TamUn edellä on edelleen kolme joukkuetta, eli sarjaa johtava FC Jazz, paikalliskilpailija Ilves-Kissat ja helsinkiläinen Atlantis FC. Näiltä joukkueilta TamU on saanut vain yhden pisteen, mutta päävalmentaja Jukka Listenmaa ei ole tästä huolissaan.

”Mikään peli ei ole ollut sellainen, että meillä ei olisi ollut mahdollisuutta pisteille. Tässä vaiheessa tärkeintä on, että oma peli kehittyy ja pysytään koko ajan näillä etäisyyksillä sarjan kärjestä mitä nyt ollaan. Tilanne on ihan hyvä sen puolesta”, Listenmaa toteaa rauhalliseen tyyliinsä.

Seuraava tositesti TamUlla tulee siis jo ensi lauantaina 15.7. klo 16.00, kun sarjan seitsemäntenä vain kaksi pistettä TamUn takana oleva EPS yrittää hakea pisteet Pyynikin urheilukentällä. Tule mukaan!

Kakkonen

2 – 1

( 1 – 0 )

76′ Eric Bullock

Yleisöä:
839

36′ Firmino
60′ Firmino

Yleisöä:
839

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 80'
10 Roope Kostiainen 71'
13 Anton Bright C 12'
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik 33'
18 Janar Georg
25 Eelis Korhonen
30 Juho Heikkinen 71'
41 Eetu Räisänen 71'
1 Veikka Stålhand
7 Julius Stenroos 71'
9 Eric Bullock 71'
11 Arttu Raittinen 80'
20 Arttu Haapala 71'
22 Eemeli Rantaneva
24 Arttu Mättö
1Rasmus Simula
6Benjamin Stroud
7Waltteri Riihimäki 72'
9 Firmino
11Jegor Petrishin 46'
13Tomi Väkiparta 47'
14Jong-tae Yoon 20' 88'
16Samuli Virtanen 69'
17Mmenie-Abasi Ita Etok
18Eino-Iivari Pitkälä
19Joona Visavuori 51'
26Jaakko Lakkamäki
4Alex Luhtanen
8Mico Heinilä 88'
10Impton Söderlund 72'
15Masahudu Alhassan 46'
22Joonatan Lehto
30Ángel Lezama 58'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2