Jazz mursi Pyynikin kotitaian

18/07/2022 TamU
Otteluraportti

FC Jazz teki Kakkosen B-lohkon kärkiottelussa maalin Tampere Unitedia enemmän, ja näin sarjapisteet matkasivat tällä kertaa Poriin. Liki nelisatapäinen yleisö sai todistaa korkeatasoista Kakkosen ottelua, jossa myös TamUlla oli riittävät paikat viedä ottelu nimiinsä, mutta lopulta voittomahdollisuus karkasi omaan puolustuspään virheeseen. Tappio on ensimmäinen Pyynikillä yli kahteen vuoteen, ja sen myötä TamU putoaa sarjataulukossa neljänneksi. Kaikki on kuitenkin sarjanousun kannalta edelleen omissa käsissä.


Kakkonen

1 – 2

  • FC Jazz katkaisi TamUn 2 vuotta ja 33 päivää jatkuneen tappiottoman putken Pyynikillä.
  • Tulos pudottaa TamUn sarjataulukossa neljänneksi, mutta sarjakärkeen on matkaa vain yksi piste, ja TamUlla on pelattuna yksi ottelu muita vähemmän.
  • Ottelun hahmo oli kauden 14. maalinsa tehnyt Firmino, joka myös syötti Jazzin voittomaalin.

Aika tasainen matsi oli, mutta vastustaja käytti paremmin paikkansa. Paikkoja meillä oli varmaan vähintään yhtä paljon kuin niilläkin. Olisi pitänyt saada se tasuri ainakin pidettyä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tunnetta oli aika paljon kentällä tänään. Me haluttiin voittaa, ja myös Jazz halusi voittaa.

- Ali Aitbenzanzoun
Toppari

Harjoitellut asiat toimi ihan OK, mutta jotain siitä vaan puuttuu siitä pallollista pelaamisesta, että ei olla vielä riittävän vaarallisia.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ollaan pelattu itsemme hyvään asemaan ensimmäisellä sarjakierroksella ja taistellaan kärkipään sijoituksista, mutta on selvä että kaikki parantaa peliään, joten meidän on pakko pystyä vastaamaan siihen.

- Mika Ahonen
Keskikenttäpelaaja

Heinäkuista sunnuntai-iltapäivää piristi kevyt tihkusade, kun Tampere Unitedin ja FC Jazzin välinen ottelu Pyynikillä käynnistyi. Jazz oli voittanut edelliset kolme otteluaan ja hivuttautunut mukaan lohkon kärkikamppailuun. Tampere Unitedille ottelu merkitsi paluuta kotikentälle kolmen peräkkäisen vierasottelun jälkeen.

Ottelu lähti virkeästi käyntiin, ja tempo oli ihan mainio Kakkosen otteluksi. Ottelun ensimmäinen vaarallinen tilanne syntyi seitsemännellä minuutilla, kun vierasjoukkue sai vapaapotkun noin 25 metristä. TamUn maalivahti Antti Kuusinen pystyi kuitenkin torjumaan etukulmaan suuntautuneen painavan laukauksen.

Pari minuuttia myöhemmin tapahtui Jazzin puolustuspäässä. Eetu Räisänen pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta, ja valkoisissa pelanneen vierasjoukkueen puolustaja blokkasi vedon kädellään. Seurauksena oli rangaistupotku, jonka Roope Kostiainen laukoi varmasti maalin alakulmaan. Ottelua oli kulunut reilu kahdeksan minuuttia, ja TamU johti 1–0. 

Roope Kostiainen oli yksi Sinipaitojen näkyvimmistä pelaajista.

Ensimmäisen maalin jälkeen molemmat joukkueet pelasivat kurinalaisesti, mutta myös tunnetta vaikutti olevan pelissä sopivasti mukana. Tampere United pyrki pelaamaan maata pitkin ja purkamaan näin vastustajan prässiä. Myös Jazz pystyi luomaan selkeitä painostusjaksoja, mutta TamUn puolustusmuoto pysyi varsin hyvin kasassa.

Vaaralliset maalitilanteet olivat ottelussa kortilla, mutta ottelun 39. minuutilla Rasmus Laaksonen keskitti maata pitkin rangaistusalueen rajalla päivystäneelle Firminolle, eikä maalipörssin kärki erehtynyt paikasta. Kääntölaukaus ei ollut kovin mahdollinen, mutta kun se oli riittävän tarkka, Antti Kuusiselle ei jäänyt mahdollisuuksia ehtiä palloon.  

Tauolle siirryttiin siis 1–1-lukemissa, ja kaikki oli edelleen auki.

Eetu Räisänen jakeli jälleen palloa maukkaasti keskikentällä.
Toni Toijala hakee nousua maalille päädyn kautta.

Ottelu kääntyy Jazzille

Toinen jakson alussa peli oli molemmin puolin varsin tarkkaa. Tampere United onnistui suhteellisen hyvin torppaamaan vastustajan nopeat hyökkäykset, mutta samaan aikaan Jazz teki TamUn pelinrakentelusta vaikeaa tuplaamalla laitakaistat. Näin Sinipaitojen murtautumisyritykset ohjautuivat usein keskustaan, jossa puolustavalla joukkueella oli ylivoima.

Otteluennakossa TamUn päävalmentaja Jukka Listenmaa oli muistuttanut, miten erikoistilanteiden merkitys kasvaa Pyynikin pienellä kentällä. Suurin osa toisen jakson vaarallisimmista tilanteista syntyikin kulma- ja vapaapotkutilanteista.

TamUn hyökkäykset menivät usein keskeltä puskemiseksi. Tässä Toni Toijala tosin pääsee pallon kanssa väkisin läpi kahden porilaisen välistä.

Reilun tunnin pelin jälkeen molemmilla joukkueilla oli parin minuutin sisään huippupaikat. Ensin Eetu Räisänen pääsi etenemään oikealta lähietäisyydelle, mutta puolustus blokkasi vedon. Hetken päästä Roope Kostiainen pääsi laukomaan keskeltä kuudentoista rajan takaa, mutta maalivahti Dragomir Alexandru-Iulian venytti kätensä alanurkkaan pallon tielle. Jazzin paikka syntyi nopeasta hyökkäyksestä, jossa Christian Harjanne pääsi nokakkain Antti Kuusisen kanssa, mutta laukaus nousi kotikatsomon onneksi maalin yli.

Parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa Eetu Räisänen pelasi upean läpisyötön Joonas Rantalalle, mutta tämä ajautui hiukan pieneen kulmaan ja laukaus suuntautui harmillisesti sivuverkkoon.

Ottelun 79. minuutilla tapahtui sitten se, mitä ei toivottu. TamU piti palloa hallussaan turvallisen tuntuisesti puolustuspäässä, mutta peliväline menetettiin vähän epäonnisesti, kun muutoin erinomaisen ottelun pelannut Eetu Räisänen astui pallon päälle. Jazzin Eino-Iivari Pitkälä kiitti, syötti nopeasti Firminolle, joka puolestaan jatkoi nopeasti linjan taakse Impton Söderlundille, jolla oli helppo työ siirtää pallo verkon perukoille.

Joonas Rantala tekopaikassa.

Tampere United pyrki reagoimaan tappiotilanteeseen muun muassa vaihdoilla, ja vaihtopelaajista Arttu Raittinen nousi esiin viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa antamalla keskialueen pallonriiston jälkeen oivallisen läpisyötön Roope Kostiaiselle. Kostiainen pääsi nokikkain maalivahdin kanssa, mutta laukaus kohti takakulmaa jäi sen verran matalaksi, että maalivahti sai venytettyä jalkansa sen tielle.

TamU sai muutamia muita puolittaisia paikkoja viimeisen kymmenen minuutin aikana. Jazz kuitenkin jäädytti peliä taitavasti pitämällä palloa TamUn puolustuspäässä, eikä mitään tavatonta mylläkkää Jazzin maalille enää saatu aikaiseksi. 

Tuomarin viheltäessä pilliin ottelun päättymisen merkiksi oli kotijoukkueen ja -yleisön myönnettävä, että Pyynikin yli kaksi vuotta kestänyt tappioton putki oli viimein katkennut ja sarjapisteet matkasivat tällä kertaa Poriin.

TamUn kulmapotkut loivat jatkuvaa uhkaa, mutta maali jäi tällä kertaa tekemättä.

Tappio jäi kaivelemaan

Ottelun tauottua päävalmentaja Jukka Listenmaa oli varsin mietteliäs:

Aika tasainen matsi oli, mutta vastustaja käytti paremmin paikkansa. Paikkoja meillä oli varmaan vähintään yhtä paljon kuin niilläkin. Olisi pitänyt saada se tasuri ainakin pidettyä. Ei niillä toisella jaksolla ollut oikein paikkoja, mutta vähän lahjoitettiin se yksi sitten niille. Kaivelee nyt aika pahasti.

Ottelun ratkaissutta Jazzin toista maalia Listenmaa harmitteli, mutta tähdensi, ettei tilanteessa ollut kysymys kurittomuudesta vaan pikemminkin epäonnesta.

”Se oli ihan meidän pelisuunnitelman mukainen tilanne, josta se vastustajana toinen maali tuli. Tarkoitus oli, että Räisänen ja Bright saa siinä keskikentällä harhauttaa yhden pelaajan, että päästään niiden prässin ohi. Siinä nyt tuli se pelin ainoa menetys, ja kaveri rankaisi aika kovalla kädellä heti.

Ali Aitbenzanzoun katsoo minne avaa. Taustalla Olympia-korttelin VIP-alue.

Myös puolustuslinjassa täydet minuutit uurastanut Ali Aitbenzanzoun oli avoimen pettynyt lopputulokseen:

”Kyllä se tappio ärsyttää. Meille olisi ollut tosi tärkeätä ottaa voitto tänään. Me tiedettiin, miten Jazz pelaa. Hävittiin Porissa viimeksi, ja tiedettiin aika hyvin, miten ne otteluun lähtevät. Mun mielestä me aloitettiin peli hyvin, mutta sitten ensimmäisen jakson kuluessa Jazz pääsi peliin mukaan. Kyllä me toisellakin puolikkaalla yritettiin parhaamme, mutta ei vaan siinä sitten onnistuttu.”

Aitbenzanzoun kuitenkin painotti, ettei kysymys ollut yrityksen tai voitontahdon puutteesta: 

”Tunnetta oli aika paljon kentällä tänään. Me haluttiin voittaa, ja myös Jazz halusi voittaa. Kyllä sen huomasi tänään jokaisesta meidän äijästä, että ei lähdetty kentälle mitenkään löntystelemään, mutta tällä kertaa Jazz vei pisteet.

Arttu Raittinen toi toisella jaksolla vaihdosta säpinää hyökkäyspäähän.

Taktinen ottelu

”If You Don’t Know Me By Now” lauloi Mick Hucknall Pori Jazzin lauantai-illan huipennukseksi. Kirjurinluodosta ehkä joidenkin Jazz-pelaajienkin korviin kiirinyt viesti kuvaa oivallisesti puolen välin krouviin ehtinyttä Kakkosen kautta: tässä vaiheessa joukkueet tuntevat jo toisensa varsin hyvin, ja tasaisessa sarjassa marginaalit ovat varsinkin kärkipäässä pieniä.

Päävalmentaja Listenmaa korosti ennen ottelua, että joukkueen tulee tehdä kotiläksyt hyvin. Ottelun jälkeen hän oli sillä kannalla, että vastustajan vahvuuksien eliminointi onnistui ihan kohtuullisesti. 

”Piti estää Jazzin vastahyökkäykset. Pääsääntöisesti me saatiin ne aika hyvin nyt pois. Sitten tarkoitus oli estää riittävästi niiden pelin avaamista. Kun Jazzin kapteeni laittaa sen pitkän pallon ristikulmaan, niin siinä oltiin Porissa ongelmissa, ja tänään se oli vähän paremmin kontrollissa. Harjoitellut asiat toimi ihan OK, mutta jotain siitä vaan puuttuu siitä pallollista pelaamisesta, että ei olla vielä riittävän vaarallisia”, Listenmaa totesi. 

Kauden ehdittyä puoleen väliin voidaan varmaankin todeta, että harjoituskaudelle sisään ajettu siirtyminen kolmen miehen linjaan on onnistunut suhteellisen hyvin. Osa joukkueista, mukaan lukien Jazz, on onnistunut pitämään TamUn aika vähillä maalipaikoilla, mutta useille vastustajille TamUn pelisysteemi on tuottanut selkeästi vaikeuksia.  

”Kyllä se on jo nähty tuloksissakin, että me osataan aika hyvin pelata sillä kolmen linjalla. Wingbackit osaa tulla alas, kun tarve vaatii ja osataan puolustaa joukkueena. Ollaan mun mielestä hyvin päästy sisään kolmen topparin taktiikkaan, ja se näkyy myös siellä sarjataulukossa. Ei se tietenkään ole tähän mennessä ollut mitenkään täydellistä, joten koko ajan on edelleen parannettavaa”, analysoi tilannetta Ali Aitbenzanzoun.

Anton Bright taistelee pallosta keskialueella.

Tampere Unitedin materiaalin laajuus on johtanut siihen, että avauskokoonpano elää pelistä toiseen paljonkin. Jazz-ottelu mukaan lukien kolmessa viimeisimmässä pelissä Anton Bright, viime kaudella topparilinjan vakionimi, on nostettu pelaamaan keskikentän alakertaan. Tämän siirron taustoja Listenmaa suostui avaamaan seuraavasti: 

”Brightin nostamisella keskikentälle on haettu tiettyä kovuutta yhdistettynä pelitaitoon. Anton on hyvä pelaaja siinä keskikentällä ja samaten hyvä pelaaja topparinlinjassa. Ei olla vaan ihan hirveästi ehditty harjoitella viime viikkoina puolustamista koko joukkueen kanssa. Kolmen linja on ollut Antonille vähän uusi, toivottavasti nyt ehditään ensi viikolla vähän käymään sitä taas lisää läpi.”   

Ei liene ylitulkintaa uumoilla, että muutoksia pelaavaan kokoonpanoon ja pelipaikkoihin on siis nähtävissä myös tulevissa peleissä.

Kärkikamppailu tiivistyy entisestään

Koska Tampere United hävisi myös kauden avausottelussa Porissa, FC Jazz ryöväsi Sinipaidoilta kaikki tarjolla olleet kuusi pistettä. Samalla Jazz nousi maalieron turvin TamUn edelle sarjataulukossa. Koska myös Klubi 04 hävisi viikonlopun ottelunsa ja Ilves-Kissat pelasi tasan, sarjakärki on nyt äärimmäisen tasainen. TamUn sijoitus on tällä hetkellä neljäs, mutta joukkue on ottelun muita kärkijoukkueita vähemmän pelanneena ainoastaan yhden pisteen päässä sarjan kärjestä. 

”Ollaan pelattu itsemme hyvään asemaan ensimmäisellä sarjakierroksella ja taistellaan kärkipään sijoituksista, mutta on selvä että kaikki parantaa peliään, joten meidän on pakko pystyä vastaamaan siihen. Pitää pystyä kehittämään omaa peliä siihen malliin, että pisteitä alkaa taas tulla tasaiseen tahtiin. Toivottavasti pystytään, niin silloin me ollaan ihan varmasti mukana kärkikahinoissa loppuun saakka”, summasi sata Kakkosen ottelua täyteen saanut Mika Ahonen Aamulehti Liven haastattelussa.

Mika Ahoselle tuli Jazz-ottelussa täyteen sata Kakkosen ottelua.

Alkaneen viikon lauantaina Tampere United matkustaa Salon Palloilijoiden vieraaksi, ja päävalmentajalla on jo varsin selvät sävelet tuohon otteluun valmistautumisen suhteen.

”Lähinnä tässä on taas siihen nurmeen totuttautumista. Pari kertaa päästään käymään nurmella ensi viikolla. Itse asiassa nyt mennään ilman huilipäivää torstaihin asti, että täytyy sen rasituksen kanssa olla tarkkana. Huomenna esimerkiksi mennään maauimalaan palauttelemaan. Olin kyllä eilen paikan päällä SalPaa katsomassa, mutta täytyy katsoa se tallenne vielä uudestaan, ja sitten tuumataan, mitä se peli vaatii”, Listenmaa kertasi. 

Ali Aitbenzanzounin mukaan tulevissa peleissä mitataan se, mihin tämän kauden Tampere Unitedista lopulta on:  

”Nyt on todella tasaista siellä yläkastissa. Siinä on parin pisteen sisällä monta jengiä. Nyt sitten katsotaan, kuka sitä menestystä eniten haluaa. Se, että halutaanko me ottaa se kärkipaikka ja taistella siitä kauden loppuun asti, se riippuu tästä eteenpäin ensisijaisesti meistä pelaajista. Se ei ole viime kädessä valmentajista kiinni, eikä kannustajistakaan, vaan se on ihan meistä kiinni, halutaanko me oikeasti hakea ne pisteet ja mennä päätyyn saakka.

Sinikaarti järjestää bussimatkan SalPa-otteluun, joka siis pelataan ensi lauantaina 23.7. kello 17.00. Paikkoja bussiin voi tiedustella yksityisviestillä Sinikaartin Facebookissa tai Instagramissa.

Seuraava kotiottelu pelataan vajaan kahden viikon päästä perjantaina 29.7. kello 19.00. Silloin Pyynikin urheilukentälle saadaan vieraaksi toinen porilaisjoukkue Musan Salama.

Kakkonen

1 – 2

( 1 – 1 )

9′ Roope Kostiainen

Yleisöä:
399

38′ Firmino
79′ Impton Söderlund

Yleisöä:
399

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun 54'
4 Eino-Veikko Ek 81'
5 Ardian Kovaqi
6 Severi Kankkunen C
10 Roope Kostiainen
11 Mika Ahonen 69'
13 Anton Bright 88'
15 Joonas Rantala
22 Toni Toijala 69'
41 Eetu Räisänen 88'
30 Aapo Sipponen
8 Topias Järvelä 88'
18 Eric Bullock 81'
19 Arttu Raittinen 69'
20 Arttu Haapala 88'
24 Arttu Mättö 69'
56 Tomi Ylinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

20.4. TamU - Ilves 2 5 – 1

20.4. TamU naiset - PIF 2 – 1

16.4. TamU 2 - EIF 0 – 11

24.4. klo 18 SexyPöxyt - TamU

23.4. klo 19 TamU naiset - TPV

27.4. klo 15 TP-49 - TamU 2