25.6.2020

 
 

J√§lleen yksi derby­tappio piti TamUn nolla­kerholaisenaSinipaidat hallitsi suvereenisti kenttätapahtumia Kaukajärven keskiviikkoillassa ja teki samalla todennäköisesti uuden Pohjoismaiden ennätyksen kulmapotkujen määrässä yhdessä ottelussa. Ottelun päätteeksi voittoa juhli kuitenkin punainen puoli. TPV:n kakkosjoukkueelle hävityn kamppailun jälkeen yksi asia on varmaa. Nyt on pakko alkaa voittamaan pelejä.

”Vaasa all over again” kuului er√§√§n l√§hihistorian hyvin tuntevan kannattajan huulilta, kun p√§√§t√∂svihellys kuultiin. Kaudella 2018 Tampere United pelasi sarjan toisella kierroksella vierasottelun Vasa IFK:ta vastaan. T√§ydellinen hallinta ei kuitenkaan tuonut kaivattua osumaa, ja kotijoukkue rokotti erikoistilanteesta lis√§ajan kynnyksell√§ paikasta, joka oli heille ensimm√§inen kunnon maalintekotilanne koko ottelussa.

Nyt kävi aivan samalla tavalla. Kauden 2020 toisen kierroksen ottelun käsikirjoitus oli saman jalkapallojumalan käsialaa, jolla tuntuu olevan melkoisen sairas huumorintaju. Kaksi vuotta sitten tuntui siltä, että Vaasan vierailusta ei päästy kunnolla yli koko kautena, ja kovin odotuksin kauteen lähtenyt TamU ajautui lopulta piinalliseen putoamistaisteluun. Valmennuksella sekä pelaajilla onkin nyt iso työ saada ravistettua Kaukajärven mörkö harteilta ennen tulevia koitoksia.

Lopputulosta oli kovin vaikea nähdä tulevaksi pelin alussa. TPV oli täydellinen vastaantulija, kun Sinipaidat rummutti taukoamatta hyökkäyksiä. Erityisesti Emeniken tarjoilut oikealta laidalta tuottivat päänvaivaa kotijoukkueen puolustukselle. Panu Väliaholle sekä Eino-Veikko Ekille tulikin tontit avausosumaan juuri tätä kautta.

Maalittoman avausjakson paras maalipaikka siunaantui noin viidentoista minuutin kohdalla hyvin erikoistilanteeseen ylös nousseelle kapteeni Eetu Rahkolalle. Rahkolan veto Arttu Haapalan erinomaiseen vapaapotkuun suuntautui kuitenkin niukasti ohi maalin. Jälkikäteen katsoen Unitedin pelin paras jakso osui avauskaksikymppiseen.

Toinen jakso oli tilanteiden valossa aavistuksen edeltäjäänsä tasaisempi, koska TPV pääsi muutamaan otteeseen iskemään terävästi vastaan. TamUn puolustuksen linja hoiti nämä tilanteet kuitenkin varsin mallikkaasti toppari Severi Kankkusen johdolla.

Yksi jakson parhaista maalintekopaikoista oli Roope Kostiaisella, jonka tulisen vedon TPV-vahti Jaakko Häyhä venytti kulmaksi. Myöhemmin Kostiainen pääsi kokeilemaan myös puskua maalin edestä kun Emenike tarjoili keskityksen, muttä tämäkin tilanne kuivui kokoon. Reilun tunnin kohjdalle kentälle Panu Väliahon tilalle tulleella Eric Bullockilla oli tekopaikka nopean hyökkäyksen päätteeksi, mutta puolustaja ehti viime hetkellä peittämään vedon.

Sinist√§ leiri√§ eniten kuohuttanut tilanne n√§htiin kymmenisen minuuttia ennen loppua, kun hyv√§n ottelun pelannut Eino-Veikko Ek teki vasemmalta nousun boksiin, mutta h√§nen matkansa pys√§htyi vastustajan kurottamaan jalkaan. Tuomari levitti kuitenkin k√§tens√§ ja isosta protestoinnista huolimatta palloa ei viety yhteentoista metriin.

Tuossa vaiheessa Unitedin kannattajat eivät osanneet kuitenkaan aavistaa, että vielä pahempaa oli tulossa. Varsinaisen peliajan tullessa täyteen Ali Matar pääsi tuikkaamaan kulmapotkusta TPV:n johtoon. Kotijoukkueen tarjoaman lyhyen kulmapotkuoppitunnin tuotos jäi ottelun ainokaiseksi, ja näin ollen jälleen hyvin kentällä esiintynyt Tampere United sai tyytyä paikallisottelutappioon ja nollaan pisteeseen.

Eino-Veikko EK: ‚ÄĚNyt pit√§√§ jokaisen meist√§ katsoa peiliin‚ÄĚ

Pukukopin luona oli ottelun jälkeen harvinaisen maassa olevia pelaajia. Yksi, joka pystyi jotenkin pukemaan järkytystä sanoiksi, oli toisen TamU-ottelunsa pelannut Eino-Veikko Ek.

”Onnistuttiin ihan hyvin tuomaan palloa alhaalta yl√∂sp√§in, mutta sitten murtautumisessa sinne maalipaikoille asti oli ongelmia”, Ek yritti kiteytt√§√§ mihin kaaduttiin.

TPV:n kakkosjoukkueelle hän osasi jakaa tappion hetkelläkin tunnustusta.

”Vastustaja pelasi hyvin eik√§ p√§√§sty oikein huippumaalintekosektoreille tarpeeksi montaa kertaa. N√§ki kyll√§, ett√§ siell√§ oli tuttuja kavereita monella vastassa ja uhrautuvasti pelasivat. Heill√§ oli selv√§sti kova n√§ytt√§misen halu ja pisteet siit√§ heille.”

Katsomoon vaikutti siltä, että usein ratkaiseva viimeinen syöttö oli vaikea saada kohdilleen.

”Silt√§ se tuntui kent√§ll√§kin. Ihan hyvin p√§√§simme sinne kymppialueelle, mutta sen j√§lkeen joko kesti liian kauan sy√∂tt√∂ tai sitten teimme v√§√§r√§n ratkaisun. V√§lill√§ pelasimme palloa alasp√§in turhaan ja sitten toisaalta, kun oli muutama paikka miss√§ olisi voinut pit√§√§ hetken enemm√§n sit√§ palloa ja etsi√§ rauhassa murtautumispaikkaa, niin sitten h√§t√§iltiin.”

Tampere United on nyt pelannut kaksi hyvää ottelua, mutta pistemäärä on yhä pyöreä nolla. Esitykset ja tulokset eivät tällä hetkellä kohtaa.

”Eih√§n se kohtaa. Nyt pit√§√§ jokaisen meist√§ katsoa peiliin, ett√§ halutaanko me olla Kolmosen pelaajia, vaiko kenties jotain v√§h√§n enemm√§n. Treeneiss√§ kilpailutilanne pit√§√§ n√§ky√§ enemm√§n sek√§ halu ottaa sit√§ ratkaisuviittaa ja joukkuetta reppuselk√§√§n.”

Päävalmentajan kommentit

”Eih√§n se ainakaan siit√§ kiinni j√§√§nyt, etteik√∂ meill√§ olisi maalipaikkoja ollut. Periaatteessa kai me pelasimmekin ihan hyvin. Aika suvereeni pallonhallinta meille, en tied√§ mitenk√§ ne kulmapotkut lopulta meniv√§t, mutta kai meill√§ niit√§ jotain 30 oli”, aloitti silminn√§hden hyvin pettyneen oloinen Jukka Listenmaa.

”Jossain vaiheessahan se meni meill√§ jo v√§h√§n ylihy√∂kk√§√§misen puolelle ja sielt√§ vastustaja saikin sitten ne omat paikkansa. Mutta ei t√§m√§ siihen viimeiseen viiteen minuuttiin kaatunut”, jatkoi Listenmaa per√§√§n.

Alku oli TamUlta erityisen hyvää peliä ja siinä oli Listenmaan mukaan mukana uusia juttuja treenikentältä.

”Olimme k√§yneet pelin avaamista ja rakenteluvaihetta l√§pi. Tuotiin siihen mukaan uusi juttu, joka toimikin alkuun todella hyvin, ja p√§√§stiin Eino-Veikko Ekin ja Roope Kostiaisen puolelta jatkuvasti sill√§ suunnitelmalla l√§pi.”

Kahden tappion myötä Tampere United on ajanut itsensä varsin hankalaan asemaan, ottaen huomioon, että kausi on tällä kaudella normaalia lyhyempi. Seuraavan kerran pelataan ensi viikon lauantaina 4.7. kun TKT saapuu Pyynikin pyhättöön. Listenmaa ei kiertele sitä tosiasiaa, että tuolloin ei ole enää varaa menettää pisteitä.

”T√§m√§kin oli jo sellainen peli, ett√§ t√§t√§ ei olisi saanut miss√§√§n tapauksessa h√§vit√§. Nousua ajatellen meid√§n pit√§√§ nyt ottaa eritt√§in pitk√§ voittoputki”, p√§√§tt√§√§ Listenmaa.

30 Jaakko Häyhä
2 Ali Matar
20 Julius Stenroos
22 Granit Shala keltainen kortti 55’
23 Akseli Paavola keltainen kortti 82’ vaihtoon 90+2’
26 Miska Huttunen keltainen kortti 15’
31 Nuutti Mustalahti keltainen kortti 51’ vaihtoon 58’
35 Joakim Ruohonen vaihtoon 85’
66 Ali Al-Fatli
77 Juho Mattila
88 Elias Valli
13 Antti Paasi
3 Lauri Hopia vaihdosta 90+2’
7 Renne Virtanen vaihdosta 85’
8 Niklas Sampila
32 Antti Kujala vaihdosta 58’
45 Jarkko Liimatainen
59 Aleksi Rantanen