17.8.2018

 
 

Hyvä taistelu ei tuonut palkintoa derbystäTampere United pelasi torstaina Tampereen Derbyssä huomattavasti kevätkierroksen paikalliskohtaamista paremman ottelun, mutta palkinto hyvästä tekemisestä jäi saamatta, kun palloa ei saatu TPV:n maaliin. TPV:n Paavo Näykki kävi sen sijaan tekemässä ottelun ainoan maalin rangaistuspotkusta ottelun toisen jakson alussa, joten kaikki kolme pistettä matkasivat Tampereen punaiselle puolelle. Pilkkutuomio nostatti sinisessä leirissä katsomon puolella voimakkaita tunteita, sillä ensikatsomalta tuomarin ratkaisu vaikutti oudolta. TamU-TV:n tallenteesta näkee kuitenkin selvästi, että tuomiolle oli hyvät perusteet, sillä Santeri Salomaan käsivarsi oli Adrian Kovaqi ympärillä, kun tämä kaatui kentän pintaan. Vastaavia repimisiä on toki toisinaan jätetty viheltämättäkin, mutta joka tapauksessa TamU-leirissä voidaan syyttää huonosta tuloksesta vain sitä, että Sinipaidoilta jäivät maalit tekemättä.

Ottelun alkuasetelma oli selkeä: TPV oli voittanut kolme edellistä derbyä melko selvin lukemin, ja TamU lähti otteluun haastajana hakemaan ensimmäistä derbyvoittoa Kakkosen peleissä. Asetelmaa tukivat myös sarjataulukko ja edelliset ottelut, sillä TPV taistelee tosissaan noususta Ykköseen ja tuli otteluun kolmen ottelun voittoputkessa, kun taas TamUlla on meneillään taistelu sarjapaikasta, ja alla oli vierastappio GBK:lle heikon esityksen jälkeen.

Joukkueet marssivat kentälle.

Kapteeni Riku Oras tervehtii päätykatsomoa.

TamU lähti otteluun edellisestä pelistä osittain pakon sanelemana uusitulla kokoonpanolla. Valtteri Uimonen oli pelikiellon takia poissa puolustuslinjasta, mutta Santeri Salomaa palasi kokoonpanoon topparin paikalle. Kokkolassa loukkaantuneen Radawn Moussan korvasi laidalla Roope Kostiainen, ja Berat Grabovci nousi takaisin omimmalle paikalleen kärkipelaajaksi. Riku Oras otti paikan keskikentän kolmion kärjestä, ja pelaajavalmentaja Leroy Maluka laittoi itsensä monelle hieman yllättäen avauskokoonpanoon keskikentän pohjalle.

TPV aloittaa ottelun ryminällä

TPV painoi pallon TamU-päätyyn heti ottelun alkuminuuteilla, ja vaikka pallo pyörikin pariin kertaan vaarallisesti maalin edessä, TPV ei saanut tilanteista kulmapotkua kummempaa tilastomerkintää. TamU-pääsi reilun kuuden minuutin kohdalla ensimmäistä kertaa yrittämään vastaiskua kun Ville Puustisen puskema purkupallo avasi Berat Grabovcille tilaisuuden juosta vastaiskuun, mutta toppari Jari Nikkilä sai viime hetkellä katkaistua Grabovcin itselleen eteen antaman syötön.

Berat Grabovci sai katsella keltaista korttia jo ottelun alussa.

Kymmenen minuutin pelin jälkeen TamU alkoi saada omaa pallollista peliään kulkemaan. TPV toki edelleen vyörytti hyökkäyksiään, mutta nyt Sinipaidat saivat paremmin siirrettyä painopistettä myös TPV-päätyyn. Ajoittain peli meni myös derbyhenkeen hyvin sopivasti erittäinkin fyysiseksi, ja pelaajat puolin ja toisin joutuivat keräämään voimiaan kentän pinnassa. Berat Grabovci sai 13. minuutilla varoituksenkin päätettyään painin Tommi Smeetsin kanssa takertumalla tämän jalkaan.

Kannattajapäädyssä oli tunnelmaa.

Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä tasapäisemmin TamU oli mukana pallollisessa pelissä. Ottelun ensimmäinen vaarallinen maalipuiden väliin osunut yritys tehdä maali nähtiin kuitenkin toisessa päässä 25 minuutin kohdalla, kun Joonas Rantala pelasi näppärän seinän Giorgi Ositashvilin kanssa ja pääsi etenemään boksin vetopaikkaan. Laukaisukulma jäi kuitenkin melko pieneksi, ja maalivahti Antti Kuusinen liimasi pallon varmasti.

Roope Kostiainen etenee keskityspaikkaan.

Berat Grabovci ei aivan ylety Roope Kostiaisen keskitykseen, ja pallo karkaa maalin yli.

Tampere Unitedin paras maalipaikka nähtiin heti seuraavasta hyökkäyksestä, kun Mauno Sirén pelasi Roope Kostiaisen juoksuun vasemmalla laidalla. Kostiainen eteni boksiin asti ja hassutti siellä Adrian Kovaqin. Samaan aikaan Berat Grabovci irtosi vartijoiltaan takatolpalle, mutta Kostiaisen keskitys oli aavistuksen liian korkea puskettavaksi maaliin, ja pallo karkasi Grabovcin päästä maalin yli.

Mauno Sirén taistelee pallosta Paavo Näykin kanssa. Taustalla katsomossa Tammelan Voima.

Pelaajavalmentaja Leroy Maluka keskittää.

Riku Oras taistelee punapaitojen keskellä.

Jakson viimeisellä vartilla peli aaltoili puolelta toiselle, ja molemmissa päissä nähtiin lupaavia hyökkäyksen aihioita. Varsinaisia maalipaikkoja ei kuitenkaan enää pystytty rakentamaan, vaikka Riku Oras antoikin aivan lopussa kaksi erittäin vaarallista kulmapotkua. Puolustuspäässä puolestaan erinomaisesti läpi ottelun pelannut Ville Puustinen nousi esiin monien tilanteiden katkojana. Näin ottelu meni tauolle maalittomissa tasalukemissa,

Ville Puustinen ja Berat Grabovci yrittävät ylettyä palloon kulmapotkussa.

Ratkaiseva rangaistuspotku toisen jakson alussa

Toinen jakso lähti käyntiin Sinipaitojen kannalta lupaavasti. Tällä kertaa ei nähty ottelun alun kaltaista punaista vyöryä, vaan myös TamU piti palloa ja loi hyökkäyksiä. TPV pääsi kuitenkin hyökkäämään erityisesti oikealta Eetu Räisäsen ja Topi Järven kautta.

Ottelun ratkaisuun johtanut tapahtumasarja l√§hti tilanteesta, jossa Adrian Kovaqi sy√∂tti pystyyn nimenomaan Topi J√§rvelle, joka olisi p√§√§ssyt juoksemaan l√§pi jos Mauno Sir√©nin my√∂h√§stynyt sy√∂t√∂n katkaisuyritys ei olisi kaatanut J√§rve√§ kent√§n pintaan. Sir√©n sai tilanteesta ansaitun varoituksen, ja TPV vapaapotkun maukkaasta paikasta keskelt√§ reilun 20 metrin et√§isyydelt√§ maalista. Sir√©nin varoitus tarkoitti samalla korttitilin t√§yttymist√§, joten ”Maukkaa” ei n√§hd√§ viikon p√§√§st√§ vierasottelussa Iisalmessa.

Antti Kuusinen pudottaa pallon kohtalokkaasti.

Leroy Maluka ja Santeri Salomaa eivät hyväksy pilkkutuomiota. TPV-pelaajiillakin on monenlaista sanottavaa.

Vapaapotkussa pallon taakse asettui Tommi Smeets, joka laukoi pallon kierteisenä muurin ohi kohti maalin vasenta alanurkkaa. Maalivahti Antti Kuusinen ehti pallon tielle, mutta ei saanut sitä vangittua, vaan paluupalloon pääsi Topi Järvi. Toppari Santeri Salomaa rynnisti kuitenkin tilanteeseen, ja sai blokattua pallon maalin yli. Kaikki odottivat kulmapotkua, mutta päätuomari oli tarkkana, ja näki Salomaan repineen samalla Adrian Kovaqin nurmen pintaan. Tuloksena oli rangaistuspotku TPV:lle ja keltainen kortti Salomaalle.

Paavo Näykin pilkku uppoaa maaliin Antti Kuusisen aavistaessa väärin.

Rangaistuspotkussa pallon taakse asettui Paavo N√§ykki. Tilanteen teki erityislaatuiseksi se, ett√§ TamU-maalivahti Antti Kuusinen oli n√§hnyt Kaupin harjoituskent√§ll√§ lukemattomia kertoja, mihin N√§ykki pilkkunsa laukoo. Kuusinen heitt√§ytyikin juuri sinne, mutta N√§ykki oli p√§√§tt√§nyt vaihtaa kulmaa tiet√§en hyvin Kuusisen olevan perill√§ tilanteesta. N√§in laukaus upposi vastustamattomasti maalin oikeaan nurkkaan, ja TPV siirtyi 0‚Äď1-johtoon.

Topias Järvelä tuli toisella jaksolla sisään.

TamU ei takaiskusta lannistunut, vaan heti maalin jälkeisinä minuutteina hyökkäyksiä saatiin vyörytettyä hyvin kohti TPV-maalia. Viimeinen vapauttava syöttö kuitenkin jäi toistuvasti antamatta, ja varsinaisia maalintekopaikkoja ei nähty. Myös TPV toki sai edelleen hyökkäyksiä, ja lähimpänä maalia oltiin kun Paavo Näykki pelasi kentälle tunnin kohdalla tulleen Mohamed Koroman juoksuun linjan taakse. Verneri Uimonen ehti kuitenkin katkaisemaan takaapäin ennen kuin Koroma sai pallon asettumaan vedettäväksi.

Valtteri Hiilloskorpi taistelee Mohamed Koroman kanssa.

Toisen jakson edetessä TPV:n peli passivoitui, ja tämä antoi TamUlle tilaisuuden pitää palloa ja rakentaa hyökkäyksiä. Maalipaikat olivat kuitenkin harmittavan harvassa. Berat Grabovci sai yhden parhaista vetopaikoista reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun TPV puolustus lähti peittämään Mauno Sirénin mahdollista laitanousua ja tämä syöttikin Grabovcille rangaistusalueen kulmalle. Grabovci eteni keskemmälle mainioon vetopaikkaan, mutta laukaus nousi harmittavasti maalin yli. Hetkeä myöhemmin myös Valtteri Hiilloskorpi pääsi laukoman kuudentoista rajan takaa, mutta Tuomas Karjanlahti vangitsi pallon syliinsä helpon näköisesti.

Lopussa kentälle päässyt Matias Stark ottaa Mohamed Koroman tarkasti.

Elias Harala jää Jari Nikkilän pihteihin.

Pelin loppuminuuteilla TPV sai j√§√§dytetty√§ peli√§, ja aivan viimeinen loppukiri j√§i Sinipaidoilta tekem√§tt√§. N√§in ottelu p√§√§ttyi harmittavaan 0‚Äď1-tappioon, ja k√§teen ottelusta j√§i vain Tampere Unitedin uuden tulemisen aikakauden yleis√∂enn√§tys 1310 katsojaa. Esitys oli kuitenkin huomattavasti pirte√§mpi kuin edellisen√§ viikonloppuna Kokkolassa, joten derby antoi paljon toivoa paremmasta loppukaudesta. Esitys oli samalla huomattavasti parempi kuin kahdessa edellisess√§ TPV-kohtaamisessa, joten jos ja kun Tampereen Derbyt p√§√§st√§√§n pelaamaan my√∂s ensi kaudella, Sinipaidoilla on n√§ihin peleihin aiempaa paremmat l√§ht√∂kohdat.

Berat Grabovci ei ehdi palloon ennen Tuomas Karjanlahtea.

Kommentit ottelun jälkeen

Toisella jaksolla kent√§lle tullut Topias J√§rvel√§ my√∂nsi TamU-TV:n haastattelussa, ett√§ nelj√§s derbytappio osoittaa TPV:n olevan yh√§ edell√§, mutta n√§ki ett√§ etumatka on kurottavissa umpeen. ”TPV on rutinoitunut porukka Kakkoseen ja taistelee joka vuosi paikasta Ykk√∂seen. Me olemme kuitenkin uusi seura Kakkosessa, joten siin√§ ei ole mit√§√§n h√§vett√§v√§√§, ett√§ me olemme viel√§ takamatkalla”, J√§rvel√§ pohti.

Pettymys näkyi pelaajien olemuksessa ottelun jälkeen.

Berat Grabovcille tappio otti koville.

”Oli vaikea peli meille”, kommentoi voittomaalin tehnyt Paavo N√§ykki ottelun j√§lkeen TamU-TV:n haastattelussa. ”Ei oikein saatu pallollista peli√§ liikkeelle, ja menetettiin pallo helposti yl√§kerrassa. Tuntui tosi vaikealta pelata t√§n√§√§n, ei ollut TamU helppo vastus. TamUn keskikentt√§ toimi hyvin, eik√§ ollut minun ja Tommin (Smeets) helppo pelata siin√§.”

”Kuusisen Antti on n√§hnyt muutaman pilkun jotka olen vet√§nyt Kaupissa, joten oli v√§h√§n vaikea l√§hte√§ vet√§m√§√§n, mutta sinne meni kuitenkin”, kommentoi N√§ykki voittomaalia.

Punaisessa päädyssä päästiin juhlimaan.

”T√§n√§√§n emme saaneet sit√§ mit√§ olisimme ansainnet. Pelasimme hyvin ja kilpailimme tasap√§isesti kaikilla osa-alueilla. Ottelu tuli ratkaistuksi rankkarilla, jota en itse tuomitsisi t√§llaisessa suuressa ottelussa, jossa on kovat panokset”, ruotii p√§√§valementaja Leroy Maluka ottelua ja sen ratkaisua.

”Olen ylpe√§ pojista. T√§n√§√§n n√§ytimme ylpeytt√§ omasta tekemisest√§, luonnetta ja p√§√§tt√§v√§isyytt√§. Jos jatkamme n√§in, en n√§e miksi emme ottaisi pisteit√§ tulevissa otteluissa. Puolustimme hyvin, mutta emme olleet tarpeeksi hyvi√§ hy√∂kk√§yskolmanneksella. Se viimeinen sy√∂tt√∂ j√§i puuttumaan eik√§ meill√§ ollut oikein tarpeeksi liikett√§, ja p√§√§t√∂ksenteko oli huonoa”, arvioi Maluka pelin osa-alueita.

”Tampereen Derby on nyt pelattu, mutta meill√§ on nyt j√§ljell√§ viisi derby√§”, Maluka p√§√§tt√§√§ korostaen loppukauden otteluiden merkityst√§.

Seuraava ottelu Tampere Unitedilla on edessään reilun viikon päästä sunnuntaina 26.8. kovana kotijoukkueena tunnetun PK-37:n vieraana Iisalmessa. Sen jälkeen lauantaina 1.9. palataan vielä kerran Tammelan stadionille, jossa vastaan asettuu sarjan perää tällä hetkellä pitävä TP-47 Torniosta.

Verneri Uimonen ja Riku Oras istuivat kentän pinnassa pitkään ottelun päätyttyä. Kuvassa myös Omar Khary ja joukkueenjohtaja Sami Koivula.

22 Tuomas Karjanlahti
2 Juho Saarinen
3 Adrian Kovaqi
5 Tommi Smeets
6 Jari Nikkilä C
7 Topi Järvi vaihtoon 79’
11 Paavo Näykki
13 Giorgi Ositashvili
14 Eetu Räisänen keltainen kortti 42’
23 Joonas Rantala keltainen kortti 33’ vaihtoon 60’
41 Mika Ahonen vaihtoon 71’
29 Henri Savolainen
4 Eino-Veikko Ek vaihdosta 71’
8 Mohamed Koroma vaihdosta 60’
9 Eric Bullock vaihdosta 79’
17 Jesse Oksanen
20 Eetu Kolu
56 Tomi Ylinen