Hyvä taistelu ei tuonut palkintoa derbystä

17/08/2018
Otteluraportti

Tampere United pelasi torstaina Tampereen Derbyssä huomattavasti kevätkierroksen paikalliskohtaamista paremman ottelun, mutta palkinto hyvästä tekemisestä jäi saamatta, kun palloa ei saatu TPV:n maaliin. TPV:n Paavo Näykki kävi sen sijaan tekemässä ottelun ainoan maalin rangaistuspotkusta ottelun toisen jakson alussa, joten kaikki kolme pistettä matkasivat Tampereen punaiselle puolelle. Pilkkutuomio nostatti sinisessä leirissä katsomon puolella voimakkaita tunteita, sillä ensikatsomalta tuomarin ratkaisu vaikutti oudolta. TamU-TV:n tallenteesta näkee kuitenkin selvästi, että tuomiolle oli hyvät perusteet, sillä Santeri Salomaan käsivarsi oli Adrian Kovaqi ympärillä, kun tämä kaatui kentän pintaan. Vastaavia repimisiä on toki toisinaan jätetty viheltämättäkin, mutta joka tapauksessa TamU-leirissä voidaan syyttää huonosta tuloksesta vain sitä, että Sinipaidoilta jäivät maalit tekemättä.

Kakkonen

0 – 1

Ottelun alkuasetelma oli selkeä: TPV oli voittanut kolme edellistä derbyä melko selvin lukemin, ja TamU lähti otteluun haastajana hakemaan ensimmäistä derbyvoittoa Kakkosen peleissä. Asetelmaa tukivat myös sarjataulukko ja edelliset ottelut, sillä TPV taistelee tosissaan noususta Ykköseen ja tuli otteluun kolmen ottelun voittoputkessa, kun taas TamUlla on meneillään taistelu sarjapaikasta, ja alla oli vierastappio GBK:lle heikon esityksen jälkeen.

Joukkueet marssivat kentälle.
Kapteeni Riku Oras tervehtii päätykatsomoa.

TamU lähti otteluun edellisestä pelistä osittain pakon sanelemana uusitulla kokoonpanolla. Valtteri Uimonen oli pelikiellon takia poissa puolustuslinjasta, mutta Santeri Salomaa palasi kokoonpanoon topparin paikalle. Kokkolassa loukkaantuneen Radawn Moussan korvasi laidalla Roope Kostiainen, ja Berat Grabovci nousi takaisin omimmalle paikalleen kärkipelaajaksi. Riku Oras otti paikan keskikentän kolmion kärjestä, ja pelaajavalmentaja Leroy Maluka laittoi itsensä monelle hieman yllättäen avauskokoonpanoon keskikentän pohjalle.

TPV aloittaa ottelun ryminällä

TPV painoi pallon TamU-päätyyn heti ottelun alkuminuuteilla, ja vaikka pallo pyörikin pariin kertaan vaarallisesti maalin edessä, TPV ei saanut tilanteista kulmapotkua kummempaa tilastomerkintää. TamU-pääsi reilun kuuden minuutin kohdalla ensimmäistä kertaa yrittämään vastaiskua kun Ville Puustisen puskema purkupallo avasi Berat Grabovcille tilaisuuden juosta vastaiskuun, mutta toppari Jari Nikkilä sai viime hetkellä katkaistua Grabovcin itselleen eteen antaman syötön.

Berat Grabovci sai katsella keltaista korttia jo ottelun alussa.

Kymmenen minuutin pelin jälkeen TamU alkoi saada omaa pallollista peliään kulkemaan. TPV toki edelleen vyörytti hyökkäyksiään, mutta nyt Sinipaidat saivat paremmin siirrettyä painopistettä myös TPV-päätyyn. Ajoittain peli meni myös derbyhenkeen hyvin sopivasti erittäinkin fyysiseksi, ja pelaajat puolin ja toisin joutuivat keräämään voimiaan kentän pinnassa. Berat Grabovci sai 13. minuutilla varoituksenkin päätettyään painin Tommi Smeetsin kanssa takertumalla tämän jalkaan.

Kannattajapäädyssä oli tunnelmaa.

Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä tasapäisemmin TamU oli mukana pallollisessa pelissä. Ottelun ensimmäinen vaarallinen maalipuiden väliin osunut yritys tehdä maali nähtiin kuitenkin toisessa päässä 25 minuutin kohdalla, kun Joonas Rantala pelasi näppärän seinän Giorgi Ositashvilin kanssa ja pääsi etenemään boksin vetopaikkaan. Laukaisukulma jäi kuitenkin melko pieneksi, ja maalivahti Antti Kuusinen liimasi pallon varmasti.

Roope Kostiainen etenee keskityspaikkaan.
Berat Grabovci ei aivan ylety Roope Kostiaisen keskitykseen, ja pallo karkaa maalin yli.

Tampere Unitedin paras maalipaikka nähtiin heti seuraavasta hyökkäyksestä, kun Mauno Sirén pelasi Roope Kostiaisen juoksuun vasemmalla laidalla. Kostiainen eteni boksiin asti ja hassutti siellä Adrian Kovaqin. Samaan aikaan Berat Grabovci irtosi vartijoiltaan takatolpalle, mutta Kostiaisen keskitys oli aavistuksen liian korkea puskettavaksi maaliin, ja pallo karkasi Grabovcin päästä maalin yli.

Mauno Sirén taistelee pallosta Paavo Näykin kanssa. Taustalla katsomossa Tammelan Voima.
Pelaajavalmentaja Leroy Maluka keskittää.
Riku Oras taistelee punapaitojen keskellä.

Jakson viimeisellä vartilla peli aaltoili puolelta toiselle, ja molemmissa päissä nähtiin lupaavia hyökkäyksen aihioita. Varsinaisia maalipaikkoja ei kuitenkaan enää pystytty rakentamaan, vaikka Riku Oras antoikin aivan lopussa kaksi erittäin vaarallista kulmapotkua. Puolustuspäässä puolestaan erinomaisesti läpi ottelun pelannut Ville Puustinen nousi esiin monien tilanteiden katkojana. Näin ottelu meni tauolle maalittomissa tasalukemissa,

Ville Puustinen ja Berat Grabovci yrittävät ylettyä palloon kulmapotkussa.

Ratkaiseva rangaistuspotku toisen jakson alussa

Toinen jakso lähti käyntiin Sinipaitojen kannalta lupaavasti. Tällä kertaa ei nähty ottelun alun kaltaista punaista vyöryä, vaan myös TamU piti palloa ja loi hyökkäyksiä. TPV pääsi kuitenkin hyökkäämään erityisesti oikealta Eetu Räisäsen ja Topi Järven kautta.

Ottelun ratkaisuun johtanut tapahtumasarja lähti tilanteesta, jossa Adrian Kovaqi syötti pystyyn nimenomaan Topi Järvelle, joka olisi päässyt juoksemaan läpi jos Mauno Sirénin myöhästynyt syötön katkaisuyritys ei olisi kaatanut Järveä kentän pintaan. Sirén sai tilanteesta ansaitun varoituksen, ja TPV vapaapotkun maukkaasta paikasta keskeltä reilun 20 metrin etäisyydeltä maalista. Sirénin varoitus tarkoitti samalla korttitilin täyttymistä, joten ”Maukkaa” ei nähdä viikon päästä vierasottelussa Iisalmessa.

Antti Kuusinen pudottaa pallon kohtalokkaasti.
Leroy Maluka ja Santeri Salomaa eivät hyväksy pilkkutuomiota. TPV-pelaajiillakin on monenlaista sanottavaa.

Vapaapotkussa pallon taakse asettui Tommi Smeets, joka laukoi pallon kierteisenä muurin ohi kohti maalin vasenta alanurkkaa. Maalivahti Antti Kuusinen ehti pallon tielle, mutta ei saanut sitä vangittua, vaan paluupalloon pääsi Topi Järvi. Toppari Santeri Salomaa rynnisti kuitenkin tilanteeseen, ja sai blokattua pallon maalin yli. Kaikki odottivat kulmapotkua, mutta päätuomari oli tarkkana, ja näki Salomaan repineen samalla Adrian Kovaqin nurmen pintaan. Tuloksena oli rangaistuspotku TPV:lle ja keltainen kortti Salomaalle.

Paavo Näykin pilkku uppoaa maaliin Antti Kuusisen aavistaessa väärin.

Rangaistuspotkussa pallon taakse asettui Paavo Näykki. Tilanteen teki erityislaatuiseksi se, että TamU-maalivahti Antti Kuusinen oli nähnyt Kaupin harjoituskentällä lukemattomia kertoja, mihin Näykki pilkkunsa laukoo. Kuusinen heittäytyikin juuri sinne, mutta Näykki oli päättänyt vaihtaa kulmaa tietäen hyvin Kuusisen olevan perillä tilanteesta. Näin laukaus upposi vastustamattomasti maalin oikeaan nurkkaan, ja TPV siirtyi 0–1-johtoon.

Topias Järvelä tuli toisella jaksolla sisään.

TamU ei takaiskusta lannistunut, vaan heti maalin jälkeisinä minuutteina hyökkäyksiä saatiin vyörytettyä hyvin kohti TPV-maalia. Viimeinen vapauttava syöttö kuitenkin jäi toistuvasti antamatta, ja varsinaisia maalintekopaikkoja ei nähty. Myös TPV toki sai edelleen hyökkäyksiä, ja lähimpänä maalia oltiin kun Paavo Näykki pelasi kentälle tunnin kohdalla tulleen Mohamed Koroman juoksuun linjan taakse. Verneri Uimonen ehti kuitenkin katkaisemaan takaapäin ennen kuin Koroma sai pallon asettumaan vedettäväksi.

Valtteri Hiilloskorpi taistelee Mohamed Koroman kanssa.

Toisen jakson edetessä TPV:n peli passivoitui, ja tämä antoi TamUlle tilaisuuden pitää palloa ja rakentaa hyökkäyksiä. Maalipaikat olivat kuitenkin harmittavan harvassa. Berat Grabovci sai yhden parhaista vetopaikoista reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun TPV puolustus lähti peittämään Mauno Sirénin mahdollista laitanousua ja tämä syöttikin Grabovcille rangaistusalueen kulmalle. Grabovci eteni keskemmälle mainioon vetopaikkaan, mutta laukaus nousi harmittavasti maalin yli. Hetkeä myöhemmin myös Valtteri Hiilloskorpi pääsi laukoman kuudentoista rajan takaa, mutta Tuomas Karjanlahti vangitsi pallon syliinsä helpon näköisesti.

Lopussa kentälle päässyt Matias Stark ottaa Mohamed Koroman tarkasti.
Elias Harala jää Jari Nikkilän pihteihin.

Pelin loppuminuuteilla TPV sai jäädytettyä peliä, ja aivan viimeinen loppukiri jäi Sinipaidoilta tekemättä. Näin ottelu päättyi harmittavaan 0–1-tappioon, ja käteen ottelusta jäi vain Tampere Unitedin uuden tulemisen aikakauden yleisöennätys 1310 katsojaa. Esitys oli kuitenkin huomattavasti pirteämpi kuin edellisenä viikonloppuna Kokkolassa, joten derby antoi paljon toivoa paremmasta loppukaudesta. Esitys oli samalla huomattavasti parempi kuin kahdessa edellisessä TPV-kohtaamisessa, joten jos ja kun Tampereen Derbyt päästään pelaamaan myös ensi kaudella, Sinipaidoilla on näihin peleihin aiempaa paremmat lähtökohdat.

Berat Grabovci ei ehdi palloon ennen Tuomas Karjanlahtea.

Kommentit ottelun jälkeen

Toisella jaksolla kentälle tullut Topias Järvelä myönsi TamU-TV:n haastattelussa, että neljäs derbytappio osoittaa TPV:n olevan yhä edellä, mutta näki että etumatka on kurottavissa umpeen. ”TPV on rutinoitunut porukka Kakkoseen ja taistelee joka vuosi paikasta Ykköseen. Me olemme kuitenkin uusi seura Kakkosessa, joten siinä ei ole mitään hävettävää, että me olemme vielä takamatkalla”, Järvelä pohti.

Pettymys näkyi pelaajien olemuksessa ottelun jälkeen.
Berat Grabovcille tappio otti koville.

”Oli vaikea peli meille”, kommentoi voittomaalin tehnyt Paavo Näykki ottelun jälkeen TamU-TV:n haastattelussa. ”Ei oikein saatu pallollista peliä liikkeelle, ja menetettiin pallo helposti yläkerrassa. Tuntui tosi vaikealta pelata tänään, ei ollut TamU helppo vastus. TamUn keskikenttä toimi hyvin, eikä ollut minun ja Tommin (Smeets) helppo pelata siinä.”

”Kuusisen Antti on nähnyt muutaman pilkun jotka olen vetänyt Kaupissa, joten oli vähän vaikea lähteä vetämään, mutta sinne meni kuitenkin”, kommentoi Näykki voittomaalia.

Punaisessa päädyssä päästiin juhlimaan.

”Tänään emme saaneet sitä mitä olisimme ansainnet. Pelasimme hyvin ja kilpailimme tasapäisesti kaikilla osa-alueilla. Ottelu tuli ratkaistuksi rankkarilla, jota en itse tuomitsisi tällaisessa suuressa ottelussa, jossa on kovat panokset”, ruotii päävalementaja Leroy Maluka ottelua ja sen ratkaisua.

”Olen ylpeä pojista. Tänään näytimme ylpeyttä omasta tekemisestä, luonnetta ja päättäväisyyttä. Jos jatkamme näin, en näe miksi emme ottaisi pisteitä tulevissa otteluissa. Puolustimme hyvin, mutta emme olleet tarpeeksi hyviä hyökkäyskolmanneksella. Se viimeinen syöttö jäi puuttumaan eikä meillä ollut oikein tarpeeksi liikettä, ja päätöksenteko oli huonoa”, arvioi Maluka pelin osa-alueita.

”Tampereen Derby on nyt pelattu, mutta meillä on nyt jäljellä viisi derbyä”, Maluka päättää korostaen loppukauden otteluiden merkitystä.

Seuraava ottelu Tampere Unitedilla on edessään reilun viikon päästä sunnuntaina 26.8. kovana kotijoukkueena tunnetun PK-37:n vieraana Iisalmessa. Sen jälkeen lauantaina 1.9. palataan vielä kerran Tammelan stadionille, jossa vastaan asettuu sarjan perää tällä hetkellä pitävä TP-47 Torniosta.

Verneri Uimonen ja Riku Oras istuivat kentän pinnassa pitkään ottelun päätyttyä. Kuvassa myös Omar Khary ja joukkueenjohtaja Sami Koivula.
Kakkonen

0 – 1

( 0 – 0 )

Yleisöä:
1310

53' Paavo Näykki (rp)

Yleisöä:
1310

32 Antti Kuusinen
2 Mauno Sirén 51'
3 Roope Kostiainen 85'
8 Riku Oras C
10 Berat Grabovci 13'
13 Ville Puustinen 90' +2
20 Verneri Uimonen
24 Santeri Salomaa 52' 78'
25 Omar Khary
27 Valtteri Hiilloskorpi
52 Leroy Maluka 71'
62 Elias Alanen
4 Topias Järvelä 71'
7 Elias Harala 85'
11 Tuomas Telemäki
16 Leevi Manninen
22 Matias Stark 78'
23 Aleksi Inkinen
22Tuomas Karjanlahti
2Juho Saarinen
3Adrian Kovaqi
5Tommi Smeets
6Jari NikkiläC
7Topi Järvivaihtoon 79’
11Paavo Näykki
13Giorgi Ositashvili
14Eetu Räisänenkeltainen kortti 42’
23Joonas Rantalakeltainen kortti 33’vaihtoon 60’
41Mika Ahonenvaihtoon 71’
29Henri Savolainen
4Eino-Veikko Ekvaihdosta 71’
8Mohamed Koromavaihdosta 60’
9Eric Bullockvaihdosta 79’
17Jesse Oksanen
20Eetu Kolu
56Tomi Ylinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa