Honka murskasi Sinipaidat Tapiolassa

25/09/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United lähti lauantaina FC Honka Akatemian vieraaksi tavoitteenaan ottaa pääsy neljän parhaan joukkueen jatkosarjaan jälleen omiin käsiinsä ennen viikon päästä lauantaina pelattavaa Kakkosen runkosarjan päätöskierrosta. Tämä olisi vaatinut voittoa, ja TamU siirtyikin puolen tunnin kohdalla 0–1-johtoon. Tämän jälkeen Sinipaitojen taivas kuitenkin synkkeni, ja Honka iski pelin 3–1-lukemiin ensimmäisen jakson viimeisen vartin aikana. Tästä TamU ei enää toipunut, vaan tuloksena oli tyly 4–1 (3–1) -tappio. Tulos jättää Sinipaidoille vielä pienen mahdollisuuden nousta sarjassa neljänneksi, mutta se vaatisi päätöskierroksen voiton lisäksi suosiolliset tulokset kolmessa muussakin ottelussa.

Kakkonen

4 – 1

  • Ensimmäinen 30 minuuttia oli tasaista taistelua, mutta ottelu ratkesi ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla.
  • Hongan Baba Haruna oli odotetun vaarallinen, mistä osoituksena hattutemppu.
  • Päätöskierrokselle jää vielä ohuen ohuet saumat nousta neljänneksi ja jatkosarjaan.

Alussa haastettiin Honkaa hyvin ja päästiin johtoon. Sitten tuli taas se helmasynti. Herpaannus ja varttiin neljä omiin. Siinä oli meidän kausi pienoiskoossa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Niin kauan kun saumaa on, täytyyhän sitä yrittää. On tässä sarjassa tapahtunut mitä ihmeellisempiä asioita tähänkin asti.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

On tässä taas vähän kova paikka kaivaa itsensä kuopasta ylös, mutta ei auta, vaan kerran vielä se tehdään.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelun ensimmäinen puolituntinen oli tasaista peliä. Honka toki näytti ajoittain hyvinkin vaaralliselta, mutta Sinipaitojen puolustus klaarasi tilanteet hyvin, ja myös oma hyökkäyspeli saatiin liikkeelle. Jo ensimmäisten minuuttien aikana TamU sai myös erikoistilanteita, joista viimeistely jäi tosin hiukan puolitiehen.

Ennalta vaaralliseksi tiedetty hyökkääjä Baba Haruna esitteli vetoaan ensimmäisen kerran jo kuuden minuutin pelin jälkeen, mutta laukaus oikealta laidalta päätyi vielä siinä vaiheessa keittiön puolelle. Antti Kuusinenkin pääsi pariin kertaan esittelemään torjuntataitojaan, ja vartin kohdalla takaisku oli todella lähellä, kun Samuel Tammivuori pääsi laukomaan kuusisen torjunnasta tulleeseen paluupalloon, ja veto kimposi ylärimasta alas. Pallo putosi kentän puolelle ja tilanne päättyi Hongan rikkeeseen irtopallosta taistellessa.

Antti Kuusinen pelasi kapteenin nauha käsivarressaan.
Olosuhteet ovat Tapiolassa Kakkosen B-lohkon selvästi ankeimmat, mutta Sinikaarti oli silti runsaslukuisena paikalla.

Vartin kohdalla peli alkoikin kääntyä enemmän Hongalle, mutta TamU taisteli upeasti, ja maali saatiin pidettyä vielä tässä vaiheessa puhtaana. Hiukan ennen puolen tunnin täyttymistä paine siirtyi jälleen Hongan päätyyn. Taas hyvän ottelun pelannut Eric Bullock taisteli TamUlle kulmapotkun, josta Eetu Räisänen lähetti pallon koko pelaajamassan yli. Bullock pääsi palloon ensimmäisenä sivurajalla, ja lähetti pallon takatolpalla odottaneelle Räisäselle. Tämä puski pallon takaisin toiselle puolen maalia, jonne rynnistänyt Arttu Raittinen painoi pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille. TamU johti siis 0–1.

Arttu Raittinen painaa pallon maaliin.
Tässä vaiheessa kaikki näytti oikein hyvältä.

Heti maalin jälkeen TamU toi jälleen hyökkäyksen Eric Bullockin kautta, mutta tällä kertaa Arttu Raittisen veto tuli puolustuksen blokkaamaksi. Tämän jälkeen tilanne synkkeni nopeasti.

Hongan tasoitusmaali syntyi hiukan epämääräisen tilanteen tuloksena. Niilo Saarikivi toi pallon oikealta laidalta ja keskitti maalille. Jostakin pallo päätyi kauempana maalista olleen Baba Harunan ulottuville, ja tämä sai lauottua pallon maaliin iholla olleen Arttu Mätön estelyistä huolimatta.

Hongan johtomaali syntyi valitettavan nopeasti tasoituksen jälkeen vain nelisen minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa Honka sai sivuvaparin hyvästä paikasta. Pallo pelattiin maalin edestä Oliver Östergårdin ulottuviin maalin kulmalle, ja tämä pääsi puskemaan pallon maaliin lähietäisyydeltä.

Eino-Veikko Ek taistelee pallosta.
Eetu räisänen kuljettaa.

Tappiotilanne ei Sinipaitoja lopullisesti lannistanut, vaan TamU oli jopa lähellä iskeä pelin tasoihin Hongan seuraavan sivuvaparin jälkeisestä vastahyökkäyksestä. Eric Bullock toi pallon ylös oikealla laidalla, mutta veto viuhui niukasti takatolpan ohi. Myös Honka oli lähellä maalia, kun Baba Haruna puski sivuvaparista tulleeseen keskitykseen, ja Antti Kuusinen sai torjuttua vain vaivoin.

Muutoin jakson viimeinen viisi minuuttia oli TamUlta positiivista peliä – kunnes pallo oli lisäajalla jälleen omissa. Honka pääsi iskemään vastaan, ja Baba Haruna laukoi pallon maaliin. Näin tauolle mentiin ratkaisevan tuntuisissa 3–1-lukemissa.

Tauolla pukukoppiin kävellessä valmentajien ilmeet olivat syystäkin nyrpeät.

Toinen jakso lähinnä muodollisuus

Tauolla TamU-kannattajien katsomossa huokailtiin, että toisesta jaksosta tulisi todella pitkä. Toki kavennuksen mahdollisuus oli olemassa, ja sitä kautta peliin voitaisiin vielä nousta mukaan. Tiedossa oli myös, että maalierolla voi olla suuri merkitys ratkottaessa kuka menee neljäntenä joukkueena mukaan jatkosarjaan.

”Tauolla lähdettiin siitä, että prässätään rohkeammin ja uskalletaan muutenkin pelata rohkeammin. Olimme lähteneet ehkä liian varovaisesti peliin, ja olisi pitänyt olla rohkeampi alusta asti. Boksin puolustamiseen ja pelin avaamiseen puututtiin myös, jotta päästäisiin nopeammin liikkeelle”, kertoo päävalmentaja Jukka Listenmaa suunnitelmista toiselle jaksolle.

Eric Bullock ja koko Hongan kotiyleisö.

Kaikki tämä romuttui kuitenkin heti toisen jakson alussa, kun Baba Haruna viimeisteli heti hattutemppunsa, ja Honka johti jo 4–1.

”Haruna ei varmaan pelaa ensi kaudella Kakkosessa”, kommentoi Listenmaa lakonisesti.

”Alussa haastettiin Honkaa hyvin ja päästiin johtoon. Sitten tuli taas se helmasynti. Herpaannus ja varttiin neljä omiin. Siinä oli meidän kausi pienoiskoossa, eli peliesitys on heitellyt liikaa”, pohti päävalmentaja Jukka Listenmaa ottelua sunnuntai-iltapäivällä.

Eric Bullock hakee keskityspaikkaa.

Hongan 4–1-maalin jälkeen toinen jakso oli lähinnä muodollisuus. TamU toki tiedosti, että yksikin maali voi olla arvokas maalieron kannalta, ja jonkinlaisia tekopaikkoja saatiinkin luotua. Hongan ottaessa hiukan jalkaa pois kaasulta myös takaiskujen uhka pieneni, ja palloa saatiin pidettyä hallussa ja jopa hyökkäyspäässä välillä pitkiäkin aikoja.

Hongan vapaapotku jää muuriin.
Jälleen kentälle päässyt Jesse Oksanen laukoo.

Maaliin asti palloa ei kuitenkaan hyvästä yrityksestä huolimatta saatu. Yksi valopilkku oli kuitenkin viimeisen 25 minuuttia pelanneen Julius Stenroosin pirteä peli. Ensimmäisen kerran ”Julle” oli tekopaikassa pari minuuttia kentälle pääsyn jälkeen, mutta laukaus jäi puolustajaan. Vajaa parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa Stenroos pääsi laukomaan hyvän vapaapotkun keskeltä vajaasta 20 metristä, mutta maalivahti torjui pallon maalin alakulmasta. Lähempänä loppua Stenroosin hyvin luukulle antama kulma oli johtaa maaliin, mutta veto tuli blokatuksi.

Ottelun synkkyyttä lisäsi Eetu Räisäsen 85. minuutilla saama toinen keltainen kortti ja ulosajo, jonka myötä ”Räisä” on poissa kokoonpanosta ensi viikonloppuna päätöskierroksen ottelussa. Tilanteessa ilmeisesti Räisäsen käsi osui huolimattomasti Honka-pelaajan päähän.

Eetu Räisänen tuli lopussa ulosajetuksi.

Päätöskierroksella vielä pelattavaa

Vaikka tappio pudotti TamUn sarjassa seitsemänneksi, nousu neljänneksi ja jatkosarjaan on periaatteessa vielä mahdollista. Se edellyttää tietenkin voittoa päätöskierroksen ottelusta EPS:ää vastaan. Lisäksi FC Jazzin pitää hävitä Kauniaisissa vailla panosta pelaavalle GrIFK:lle, eikä HJS saa voittaa Ilveksen kakkosjoukkuetta kotiottelussaan. Lisäksi toivotaan HJK:n haksahtamista sarjajumbo KaaPon vieraana, sillä HJK:n voittaessa TamUn pitäisi kyetä voittamaan niin suurinumeroisesti, että HJK:n kaksi maalia parempi maaliero saadaan otettua kiinni.

Päävalmentaja Jukka Listenmaan mukaan epätoivoinen tilanne ei vaikuta päätöskierroksen otteluun valmistautumiseen.

”Ensi viikolla harjoitellaan ihan normaalisti kolme kertaa, pelataan lauantaina ja katsotaan mikä tilanne siinä kohtaa on. Niin kauan kun saumaa on, täytyyhän sitä yrittää. On tässä sarjassa tapahtunut mitä ihmeellisempiä asioita tähänkin asti”, Listenmaa toteaa.

Joka tapauksessa sekä joukkue että koko TamU-yhteisö haluaa tietenkin päättää Kakkosen kauden voittoon.

”Olisi kiva myös nousta jokunen sija ylöspäin, ettei jäätäisi sarjataulukon alempaan puolikkaaseen kumminkaan. Puolenvälin yläpuolelle pääseminen olisi ihan hyvä saavutus loppujen lopuksi”, Listenmaa toteaa.

Tähän mennessä TamUn paras sijoitus Kakkosessa on kaudella 2017 otettu kuudes sija, joten tätä tulosta on mahdollista vielä parantaa tai ainakin nousta samaan sijoitukseen. Kaudella 2017 TamU keräsi 33 pistettä, ja nyt pisteitä on yksi enemmän, joskin pelejäkin on tällä kaudella kaksi enemmän. Voitto päätöskierroksella nostaisi pistekeskiarvon niukasti kautta 2017 paremmaksi.

Listenmaa painottaa, että EPS:ää vastaan lähdetään pelaamaan tosissaan. Tämä on tärkeää myös siksi, että EPS on mukana putoamiskamppailussa, eikä olisi oikein antaa kenellekään vapaalippua.

”Ei lähdetä antamaan mitään sääliminuutteja kenellekään sen takia että joku ei ole ollut avauksessa kertaakaan. Viikolla on taas kolme reeniä ja katsotaan ketkä sen paikan ansaitsee. Ei voi lähteä leikkimään ja antaa EPSille voittoa sillä, että me lähtisimme peliin puolivaloilla. Muita joukkueita pitää kunnioittaa siten, että mennään tosissaan vääntämään, Listenmaa vahvistaa.

”On tässä taas vähän kova paikka kaivaa itsensä kuopasta ylös, mutta ei auta, vaan kerran vielä se tehdään”, päättää Listenmaa.

Päätöskierroksen ottelu Espoon Palloseuraa vastaan pelataan lauantaina 1.10. kello 14.00 alkaen Pyynikin urheilukentällä. Tervetuloa vielä kerran mukaan kaupungin parhaaseen jalkapallotapahtumaan!

Kakkonen

4 – 1

( 3 – 1 )

28′ Arttu Raittinen

Yleisöä:
85

32′ Baba Haruna
36′ Oliver Östergård
45+1′ Baba Haruna
46′ Baba Haruna

Yleisöä:
85

23 Antti Kuusinen C
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek
5 Ardian Kovaqi
10 Roope Kostiainen 77'
18 Eric Bullock 65'
19 Arttu Raittinen
21 Jesse Vuori 77'
24 Arttu Mättö 46' 65'
41 Eetu Räisänen 30' 85'
56 Tomi Ylinen
22 Veikka Stålhand
7 Mauno Sirén 77'
9 Farhad Rahimi 77'
17 Jesse Oksanen 65'
26 Julius Stenroos 65'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2