HJK Klubi 04 kaatui – nousu­kamppailu jatkuu

22/10/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United voitti helsinkiläisen HJK Klubi 04:n Ykkösen nousukarsinnan ensimmäisessä osaottelussa numeroin 2–1 (0–1). Vierasjoukkueen nopean johtomaalin jälkeen ote kääntyi TamUlle, kun Klubi 04:n maalivahti Antonio Reguero katseli punaista korttia parinkymmenen minuutin pelin jälkeen. Taha Özcelikin kaksi maalia ottelun toisella jaksolla käänsivät ottelun Sinipaidoille. Voitto takaa herkulliset asetelmat viikon päästä sunnuntaina 29.10. Bolt Arenalla Helsingissä pelattavaan toiseen osaotteluun.

Karsinta Ykköseen

2 – 1

• Ottelun alku oli vaikea ja sitä pahensi nopeasti tullut takaisku­maali.
  • Yhdeksi käännekohdaksi muodostui Klubi-maalivahdin ulosajo parinkymmenen minuutin kohdalla.
  • Kaksi maalia toisen jakson alussa toivat hyvän lähtökohdan toiseen osaotteluun.

Otettiin siinä alussa vastaan, ja ne sai vähän halvan maalin. Oltiin vähän pelokkaita, ei ihan uskallettu, ja vähän liian herkästi taas lähti se pitkä pallo.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Alku oli tosi vaikea, ja sitten kun ne sai vielä sen maalinkin siihen, niin meni vielä vaikeammaksi. Sen punaisen jälkeen peli lähti aukeamaan.

- Taha Özcelik
Keskikentän taikuri

Se toinen maalihan oli aika upea laukaus Tahalta. Ensimmäinen laukaus taisi pysähtyä johonkin meidän pelaajaan. Aika kivan pääsi siitä pamauttamaan sitten.

No, me haluttiin voittaa. Oltiin miesylivoimalla, niin haluttiin näyttää, ettei me kotona hävitä pelejä. Ja se taas tehtiin.

Keskikenttäpelaaja

Olisi se kolmas maali maistunut, mutta ei ylihyökkäämällä. Haluttiin se kontrolli pitää siinä, ettei tule mitään tilanteenvaihtoa, missä he olivat vaarallisia. Haluttiin vastustajan maali välttää.

Tuossa kopissa käytiin tilanne lävitse ja todettiin, että nyt ollaan puoliajalla. Pienet voiton aplodit otettiin, ja se oli siinä sitten.

Kun taistelu noususta Ykköseen käynnistyi aurinkoisessa Kaupin urheilupuistossa, oli kulunut lähes päivällään puoli vuotta siitä, kun Tampere Unitedin Kakkosen kausi samassa paikassa käynnistyi. Tämän jälkeen TamU oli hävinnyt vain yhden Kakkosen kotiottelun, joten kotiyleisöllä oli lupa odottaa tiukkaa ottelua.

Jos nuorisomaajoukkuepelureita pursuavan Klubin ajateltiin ennakkoon olevan nopeampi ja taitavampi, TamU oli varmuudella kokeneempi ja vahvempi. Pientä jobinpostia kuitenkin saatiin ottelun alla, kun puolustuksen johtaja ja kapteeni Anton Bright ja keskikentän työmyyrä Arttu Mättö jäivät pois kokoonpanosta.

Ottelu käynnistyi ennakkoasetelmien mukaisesti niin, että Klubi 04 piti enimmäkseen palloa ja sen menetettyään prässäsi ylhäältä. TamUkaan ei peruuttanut täysin puolustusasemiin, vaan tarkkaili tilannetta puolikorkeassa blokissa.

Kaupin jalkapallostadionin lehterit täyttyivät ihan mukavasti, vaikka 438 katsojan lukema ei aivan villeimpiä unelmia vastannutkaan.

Seitsemän minuutin pelin jälkeen HJK pyöritteli palloa ensimmäisen kerran vaarallisesti kotijoukkueen boksissa. Toppari Ali Aitbenzanzoun ehti lopulta blokkaamaan vedon, ja niin jatkettiin Pikkuklubin kulmapotkulla.

Kulmasta Klubi 04 pelasi kuvion, jossa kahdella syötöllä vapautettiin Matias Ritari vetopaikkaan. Vaikka laukaus ei ehkä onnistunutkaan ihan täydellisesti, niin se pallo vaan kimpoili verkon perukoille, ja TamU-puolustus ja maalivahti Antti Kuusinen oli yllätetty.

Juho Heikkinen jahtaa Nils Svenssonia.

Maalin jälkeen Klubi jatkoi ottelun kontrollointia, ja vaikka Sinipaidatkin pääsi hiljalleen peliin mukaan, kunnon maalintekopaikkoja ei nähty kentän kummassakaan päässä.

”Otettiin me siinä alussa vastaan, ja ne sai vähän halvan maalin, mutta olikohan niillä oikeastaan yhtään pelitilannepaikkaa. Oltiinhan me siinä ekalla puoliajalla vähän pelokkaita, ei ihan uskallettu, ja vähän liian herkästi taas lähti se pitkä pallo”, kommentoi päävalmentaja Jukka Listenmaa ottelun alkupuolen tapahtumia.

Roope Kostiainen painii Klubin keltapaitojen keskellä.

Käänekohtana maalivahdin ulosajo

Ottelu sai kuitenkin uuden luonteen vajaan 20 minuutin pelin jälkeen. Arttu Raittisen ja Juho Heikkisen aggressiivinen prässi pakotti Klubi-puolustuslinjan virheeseen. Kokenut maalivahti Anton Reguero tuli purkamaan palloa maalivahdin alueen ulkopuolelle, mutta joutui samalla kaatamaan Heikkisen. Erotuomari Jonathan Mainz ei epäröinyt, vaan nosti Reguerolle punaisen kortin konsultoituaan avustavaa.

Juho Heikkinen pyrkii maalintekoon ohi maalivahti Antonio Regueron.
Antonio Reguero laittaa kätensä Juho Heikkisen tielle.
Antonio Reguero repii Juho Heikkisen kentän pintaan.

Real Madrid -kasvatti Reguero pelasi vielä viime kaudelle Veikkausliigaa, mutta TamU-prässin edessä hänkin oli aseeton. Klubi 04 pelasi tilanteessa aikaa, ja nuoren maalivahti Vilho Tuokkolan saaminen kentälle kesti useita minuutteja.

Arvailujen varaan toki jää, olisiko Heikkinen kyennyt karkaamaan maalintekoon ilman Regueron rikettä. Samoin arvailujen varaan jää, miten iso merkitys sinivihreän yleisön valtavalla punaista korttia vaatineella huutomyrskyllä oli siihen, että kortti lopulta nousi.

Tunnelma Kaupissa oli myrskyisä pelaajien ja katsojien vaatiessa punaista korttia kovassa huutomyrskyssä.
Käsi korvanapille ja yhteys avustavaan.
Tuomio on selvä ja siitä on enää Nils Svenssoninkaan turha valittaa.
Taha Özcelik valmiina vapaapotkuun.

Tilanteesta seurannut Taha Özcelikin vapaapotku kilpistyi vierasjoukkueen muuriin. Jatkotilanteessa Tampere United sai kokeilla kaksikin kertaa kulmapotkusta, mutta tässä kohtaa Joonas Rantalan keskitykset jäivät vielä vastustajan ensimmäiseen mieheen.

HJK:n reservijoukkueen jäätyä miesalivoimaiseksi, ottelun painopiste luonnollisesti muuttui. Nyt Tampere United sai pitää palloa, ja Klubi 04 valui varsin matalaan blokkiin. Anton Brightin poissaollessa joukkueen kapteenina toiminut Arttu Haapala ja hänen rinnallaan keskikentän alakerrassa operoinut Taha Özcelik olivat paljon pallossa.

”Alku oli tosi vaikea, ja sitten kun ne sai vielä sen maalinkin siihen, niin meni vielä vaikeammaksi. Sen punaisen jälkeen peli lähti aukeamaan. Saatiin pelattua omaa peliä ja pidettiinkin hyvin palloa”, Taha Özcelik arvioi.

”Meillä on ollut tällä kaudella semmoinen kuvio, että kun vastustaja saa maalin, niin me välillä vasta siitä saadaan jotenkin rohkeutta ja aletaan pelaamaan sitä omaa peliä omilla vahvuuksilla. Se näkyi taas tänään, koko loppupelin oikeastaan.”

Juho Heikkinen tuo hyökkäystä.

Peli muuttui myös rikkonaisemmaksi punaisen kortin jälkeen. Vierasjoukkueen pelaajat menivät kaksinkamppailuissa nurin varsin helpon näköisesti, eikä pelaajilla vaikuttanut olevan erityistä kiirettä nousta kentän pinnasta. Sinipaitojen penkki tätä ensimmäisen jakson edetessä useampaan kertaan kommentoikin.

Myös Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen, joka on tottunut pitämään ääntä myös Ylen asiantuntijana, antoi jatkuvasti ohjeita pelaajilleen. Sen verran keskustelu penkkien välillä kuumeni, että molemmat päävalmentajat katselivat keltaista korttia reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Jukka Listenmaa avasti tilannetta ottelun jälkeen.

”Olisi se vaan toivottavaa, että ne tuomaritkin olisi näiden pelien tasolla. Se avustava sanoi mulle suoraan, että oli ihan puhdas pallo-osuma, ja sitten kun mä pyydän häntä, että kerro se nyt tolle päätuomarille, niin sitten on heti kommenttina, että anna varoitus molemmille valmentajille. Ekana myöntää virheensä, ja sitten kun pyytää sen korjaamaan, niin se kuitataan tämmöisillä. No, eihän tämmöinen varoitus mulle mitään merkkaa, muuta kuin että joukkueen sakkokassa kiittää.”.

Listenmaa mukaan tuomaristo kuitenkin paransi toimintaansa ottelun kuluessa.

”Jotenkin tuntuu, että se linja muuttui toiselle jaksolle. Ilmeisesti siinä oli käyty lävitse, että toisella jaksolla ei enää ne hyppimiset mennyt niin läpi.”

Ensimmäisen puoliajan loppuosa oli vakaasti kotijoukkueen kontrollissa, mutta jopa yhden pelaajan ylivoimalla joukkue vaikutti vähän hermostuneelta. Roope Kostiainen onnistui ihan mainiosti target-hyökkääjän roolissaan, mutta mitään erityisen vaarallista tilanteista ei saatu aikaan, joten puoliaikamakkaroille siirryttiin vierasjohdossa.

Roope Kostiainen taistelee.
Janar Georg pallossa.

Ottelu kääntyy toisella jaksolla

Jos ensimmäinen jakso alkoi mollivoittoisesti, toinen jakso oli toista maata. Alle minuutin pelin jälkeen Janar Georg hankki Tampere Unitedille jakson ensimmäisen kulman.

Tällä kertaa Joonas Rantalan kulma kiersi kauniisti maalille, johon TamU oli nostanut reilusti miehiä. Pallo jäi maalivahti Tuokkolan torjunnasta pomppimaan maalin edustalle, ja Taha Özcelikillä oli lopulta helppo työ viimeistellä Sinipaitojen tasoitusmaali.

”Saatiin kulmapotku siihen heti alkuun, ja nyt ’Jonu’ sai siitä sen hyvän pallon. Ekalla puoliajalla ne pallot epäonnistui, ja nyt saatiin se yksi hyvä. En ihan tiedä, kävikö se tolpassa vai missä, ja siitä se sitten putosi siihen maaliin eteen”, Listenmaa kuvasi tilannetta.

Arttu Raittinen on huomannut pallon olevan maalissa.
Joonas Rantala on valmiina ottamaan Taha Özcelikin syleilyynsä.

Vain viisi minuuttia piti odottaa, kun kotiyleisö sai taas nauttia komeasta osumasta. Arttu Haapala ohitti oikea-aikaisella tempokuljetuksella Klubin prässin ja syötti pallon laitaan Joonas Rantalalle. Rantalan keskitykseen ehti ensimmäisenä Klubin toppari, mutta purkupallossa ensimmäisenä oli Taha Özcelik.

Özcelikin ensimmäinen laukaus noin 25 metristä osui Janar Georgiin, mutta kun pallo putosi takaisin Özcelikille, mies ei epäröinyt kokeilla uudelleen, ja sinnehän se pallo upposi ihanasti maalin yläkulmaan.

Taha Özcelik laukoo 2–1-maalin.
Taas on aika juhlia!

”Se toinen maalihan oli aika upea laukaus Tahalta. Ensimmäinen laukaus taisi pysähtyä johonkin meidän pelaajaan. Aika kivan pääsi siitä pamauttamaan sitten”, kuvaili päävalmentaja Jukka Listenmaa osumaa.

”Juu, kyllä siinä tuli hieno maali. Siinä käytin pallon nopeasti Janarilla, tais osua vatsalihaksiin, tuli hyvä pudotus siihen alle, ja siitä pääsi kivasti vetämään pallon verkkoon”, maalintekijä itse virnuili tilannetta.

TamU oli nopeasti noussut ensin tasoihin ja sitten johtoon, ja intomielisimmät haaveilivat jo suurinumeroisemmastakin voitosta.

Juho Heikkinen jättää Oscar Häggströmin jälkeensä.

Lisämaalit jäävät haaveeksi

Kun ottelua oli pelattu noin tunti, Taha Özcelik riisti pallon keskikentällä ja eteni vetopaikoille. Kun Klubin puolustus ei tullut mitenkään aggressiivisesti vastaan, mies päätti kokeilla mainioksi todettua laukaustaan. Hattutemppu jäi kuitenkin haaveeksi, sillä veto suuntautui lopulta hiukan maalitolpan ohi.

Pian tämän jälkeen TamUn penkki otti triplavaihdon, jonka myötä Juho Heikkinen, Roope Kostiainen ja Arttu Raittinen tekivät tilaa Julius Stenroosille, Topias Järvelälle ja Eric Bullockille.

”Oli aika laadukas vaihtopenkki tänään, mistä saatiin lisää sitä tuoretta jalkaa ja hyvää tekemistä. Taso ei todellakaan pudonnut siitä, kun tuli uutta kaveria sisään”, Listenmaa kiitteli joukkueen leveyttä.

Etualalla Eric Bullock ja taustalla samaan aikaan kentälle tullut Topias Järvelä.

Tampere United pystyi toisen jakson edetessä säilyttämään hallintansa, mutta ottelun tempo vähän laski, eikä ihan parhaille viimeistelypaikoillekaan päästy.

Klubi 04 näki tilaisuutensa tulleen, ja iski välillä vaarallisesti vastahyökkäyksistä. Eritoten kentälle toisella puoliajalla vaihdettu kahdeksan Kakkosen maalin mies Stanislav Baranov oli ajoittain terävästi TamU-puolustuslinjan kiusana.

Kun pelikellossa oli 80 minuuttia, kotijoukkue meinasi lahjoittaa tasoitusmaalin Klubille. Maalivahti Antti Kuusisen siirto boksissa jäi lyhyeksi, ja Ali Aitbenzanzounin sijaan palloon ehtikin ensimmäisenä Baranov. Kulma jäi kuitenkin sen verran pieneksi, että Baranov päätti syöttää, ja seurannut laukaus purjehti selvästi maalin yli.

Topias Järvelä taisteli hyvin kärjessä.

Ottelun lähestyessä jo varsinaisen peliajan loppua, Janar Georg vapautti Eino-Veikko Ekin keskityspaikkaan. Ekin pallo suuntautui etukulmaa kohti, ja maalivahti Tuokkolan oli pakko torjua pallo kulmaksi.

”Einolla oli ihan hyvä idea siihen etukulmaan lopussa, että oltaisiin saatu se kolmas vielä siihen, mutta veskari otti sen hyvin”, Listenmaa kertaili loppuminuutteja.

Kun ei seuranneesta kulmastakaan saatu mitään erityisen vaarallista aikaan, ottelun loppuminuutit pelailtiin varsin sävyisästi ikään kuin kumpikin joukkue olisi ollut ainakin jossain määrin tyytyväinen taululla komeileviin lukemiin.

Tampere Unitedille voitto takaa herkulliset asetelmat toiseen osaotteluun. Makkarajonossa kuultu vanha pirkanmaalaisen betoniviidakon sanonta “When the going gets tough, the Taha gets going” tiivisti Kaupin tunnelmat osuvasti. Nyt vaan luotetaan, että joukkueesta löytyy ratkaisijoita myös toisessa osaottelussa.

Julius Stenroos puolustaa keskikentällä.

Etua haettiin ja se saatiin

Ottelun jälkeen päävalmentaja Jukka Listenmaa oli mietteliäs, mutta tyytyväinen siihen, miten joukkue nosti profiiliaan toiselle jaksolle.

”Ei me oikeastaan sen kummallisempaa puhuttu, kuin että pitää olla vaan rohkeampia ja että meidän pitää pystyä pelaamaan sinne muodon sisään, kun meillä on keskellä ylivoima. Ja sitten vaikka käytetään se pallo taas ulkona, mutta olennaista on, ettei lyödä ihan pelkkää linjan taakse palloa. Pitää pystyä saamaan lähempää niitä ratkaisu­syöttöjä”, Listenmaa avasi taukokeskusteluja.

Ottelun maaleillaan ratkaissut Taha Özcelik näki, että kysymys oli lopulta aika yksinkertaisista asioista:

”No, me haluttiin voittaa. Oltiin miesylivoimalla, niin haluttiin näyttää, ettei me kotona hävitä pelejä. Ja se taas tehtiin.”

Taha Özcelik oli ottelun ehdoton hahmo.

Päävalmentaja Listenmaa ei halunnut ottaa liikaa kunniaa joukkueen suorituksesta itselleen:

”Niin, en mä tiedä, onko se niin valmentajan ansiota, vai onko se noi kokeneet pelaajat. Annetaan nyt vaan koko joukkueelle se krediitti. Kyllä me yhdessä todettiin, ettei me olla ihan riittävällä tasolla, ja että me pystytään parantamaan.”

Myös Özcelik myönsi, että lisämaalejakin olisi sopinut tulla, mutta korosti, että joukkue halusi pitää otteen itsellään:

”Toinen jakso aloitettiin tosi hyvin, ja kyllä me sitä kolmattakin maalia siinä haettiin. Puhuttiin siinä kuitenkin äijien kanssa, että pelataan fiksusti ja pidetään oma maali puhtaana. Se 2–1 on ihan Ok.”

Listenmaa säesti korostamalla kontrollin keskeisyyttä.

”Olisi se kolmas maali maistunut, mutta ei ylihyökkäämällä. Haluttiin se kontrolli pitää siinä, ettei tule mitään tilanteenvaihtoa, missä he olivat vaarallisia. Haluttiin vastustajan maali välttää”, Listenmaa painotti.

”Mieluummin mennään tällä yhden maalin johdolla, kuin että olisi tullut tasatulos. Jompaan kumpaan päähän se maali olisi luultavasti tullut, jos olisi lähdetty tosissaan hakemaan sitä. Haluttiin mennä kontrollin kautta tämä homma.”

Kausi huipentuu Bolt Arenalla

Vaikka ottelu oli tärkeä, suurempia voitonjuhlia ei Kaupissa nähty. Joukkue tiedostaa, että kamppailu jatkuu, ja mitään ei ole vielä saavutettu.

”Tuossa kopissa käytiin tilanne lävitse ja todettiin, että nyt ollaan puoliajalla. Pienet voiton aplodit otettiin, ja se oli siinä sitten. Homma on kesken ja nyt vaan kohti seuraavaa peliä. Tämä osuus on hoidettu ja sitten ruvetaan miettimään jo ensi viikon sunnuntaita”, Jukka Listenmaa avasi joukkueen tunnelmia.

Taha Özcelik korosti, että joukkueen vahvuudet ovat ihan entisellään myös nousukarsinnan toisessa osaottelussa:

”Meillä on nyt yksi peli jäljellä, 90 minuuttia. Nyt täytyy laittaa kaikki peliin. Mä uskon, että siihen peliin pitää lähteä ihan 0–0:sta. Ei me voida lähteä bussittamaan 90 minuuttia. Tulee muuten tosi pitkä peli.”

Otteluennakossa Listenmaa puhui siitä, miten tämän kauden joukkue on ollut parhaimmillaan kovissa paikoissa. Viikon päästä joukkueelle ja seurayhteisöllä on paikka näyttää vielä kerran, mihin Tampere United pystyy.

”Pitää vaan saada se hyvä puolustaminen taas kuntoon. Nyt kun on selkä seinää vastaan ja se kauden viimeinen ottelu, jos me siihen sitten laitettaisiin vielä se kaikista paras, mitä TamUsta lähtee”, Listenmaa fiilisteli lopuksi.

Lähde mukaan ratkaisuotteluun

Tampere järjestää bussikuljetukset ensi sunnuntaina Bolt Arenalla pelattavaan ratkaisuotteluun. Myynnissä on oma bussi junioripelaajille ja heidän perheilleen sekä toinen bussi aikuisempaan makuun. Lisäksi Sinikaarti kulkee tavalliseen tapaan omalla bussillaan, jonka Sinikaarti on jo käytännössä myynyt loppuun ja täyttää jo toista bussiaan.

Seuran busseissa matkan hinta on 25 euroa aikuisilta ja 20 euroa alle 18-vuotiailta, joiden tulee luonnollisesti olla matkassa huoltajansa kanssa. Matkat ovat myynnissä TamU-kaupassa sekä suoraan tämän uutisen alla olevien nappien kautta.

”Kaksi vuotta sitten matkustimme samanlaisella karavaanilla Olympiasatadionille Suomen Regions’ Cupin finaaliin, ja nyt on taas aika näyttää mistä tämä meidän sinivihreä seurayhteisömme on tehty”, fiilistelee Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

Perhebussiin useampia lippuja ostavat saavat alennuskoodilla PERHEALE 5 euron alennuksen jokaisesta lipusta, jos lippujen yhteenlaskettu hinta ennen alennusta on vähintään 90 euroa (esimerkiksi kaksi aikuista ja kaksi lasta).

Huomaa, että matkan hintaan ei sisälly pääsylippua otteluun, vaan jokaisen tulee itse hankkia lippu otteluun. Ohjeet lipun hankkimiseksi viestitään matkaan lähtijöille henkilökohtaisesti, kun yksityiskohdat tarkentuvat.

Matkaan lähdetään Vanhalta kirkolta Keskustorilta klo 13.00. Matkalla pidetään yksi lyhyt tauko, jolla on mahdollista ostaa eväitä huoltoasemalta. Ottelu alkaa klo 16.00, ja kotimatkalle lähdetään heti ottelun ja sen jälkeisten seremonioiden jälkeen. Takaisin Tampereella ollaan arviolta klo 20.30, jollei ottelu mene jatkoajalle tai rankkareille.