11.6.2020

 
 

Henri Savolainen täydentää TamUn maalivahtitrionTampere Unitedin kokoonpanossa nähtiin viime lauantain kenraalissa ToVea vastaan kaksi sopimuksetonta pelaajaa. Heistä Arttu Haapalan sopimus julkistettiin eilen, ja tänään on sen toisen vuoro. Henri Savolainen täydentää Sinipaitojen maalivahtitarpeen, ja Tampere United pääsee kauteen todella kilpailukykyisellä kolmikolla.

Tampere United haki hiljattain maalivahtia kotisivujen ilmoituksella täydentämään maalivahtiosastoa Riku Tanilan ja Jani Rantalan lisäksi. Ilmoitus osui myös Henri Savolaisen, 23, silmään.

”Mietin sit√§ v√§h√§n alkuun, kun n√§in sen ilmoituksen, ett√§ laittaisinko Juhikselle (maalivahtivalmentaja Juha Sepp√§l√§) viesti√§. Kuitenkin tuttu j√§tk√§ kyseess√§. Eino Ek¬†viel√§ laittoi minulle viesti√§, ett√§ tule t√§nne treenaamaan”, Savolainen taustoittaa kuinka Sinipaitaan p√§√§tyi.

Savolainen on nokialaislähtöinen maalivahti, ja samasta osoitteesta on tullut Tampere Unitediin maalivahteja aiemminkin. Savolaisen pelit alkoivat paikallisessa pallokoulussa ja sen jälkeen hän löysi itsensä Nokian Palloseuran juniorihautomosta. Matka jatkui teini-iän kynnyksellä TPV:hen, jossa pelit jatkuivat aina edustusjoukkueeseen asti, missä Savolainen pelasi lopulta kolmen kauden ajan.

Kauden 2017 derbyissä Savolainen vartioi TPV:n maalia TamUa vastaan ja poimi mm. sen Unitedin kannattajia kaivelemaan jääneen Riku Oraksen jälkimmäisen pilkun Ratinassa. Seuraavalla kaudella Savolainen todisti derbyt vaihtopenkin puolelta.

”Isoimpana niist√§ peleist√§ on j√§√§nyt mieleen se, kun torjuin sen Oraksen pilkun, jonka j√§lkeen otettiin poika takataskuun, eik√§ h√§n niiss√§ peleiss√§ sen j√§lkeen en√§√§ onnistunut”, Savolainen heitt√§√§.

”Ovathan ne derbyt j√§√§neet l√§mpim√§n√§ itselle mieleen, koska silloin pelattiin punaisella puolella eik√§ silloin kertaakaan kent√§lt√§ h√§vi√§j√§n√§ poistuttu, ja aina oli kolme pistett√§ plakkarissa. Ne olivat hienoja tapahtumia Tampereella ja ne oli kalenterissa isolla merkattuna. Toivottavasti joskus saadaan viel√§ toisin p√§in, vaikka toisessa nutussa samanlainen tilanne kokea”, jatkaa Savolainen.

Kausi 2018 jäi Henri Savolaisella tällä erää viimeiseksi TPV:n kanssa. Viime kausi meni hieman yllättävässä paikassa, nimittäin NoPSin kakkosjoukkueessa Kutosessa.

”Maalivahtipelaaminen on kuitenkin v√§h√§n kuin py√∂r√§ll√§ ajaisi. Kun sen on kerran oppinut, niin ei se sielt√§ hetkess√§ my√∂sk√§√§n katoa mihink√§√§n”, Savolainen kommentoi omaa tuntumaansa.

Peruskunnostaan Savolainen on pitänyt koko ajan hyvää huolta.

”Monipuolista liikuntaa. Sulkapalloa, v√§h√§n lenkkeily√§, kuntosalia, ei mit√§√§n erikoisia juttuja. Perinteisi√§ suomalaisten suosimia kuntoilulajeja. Ei se sen kummempia temppuja ole vaatinut”, raottaa Savolainen viimeaikaisia harjoitteitaan.

Valmennuksen lisäksi joukkueessa on myös paljon entuudestaan tuttuja pelaajia Savolaiselle, mikä tietysti helpottaa ja nopeuttaa sopeutumista uuteen.

”Onhan se mukava t√§h√§n tulla ja n√§hd√§ pitk√§st√§ aikaa tuttuja j√§tki√§. Se helpottaa my√∂s pelin sis√§√§n tulemista, kun tiet√§√§ jo l√§ht√∂kohtaisesti, miten kaverit pelaavat. Toki meid√§n puolustuslinjassa, joka on veskarille hyvin t√§rke√§, niin siin√§ taitaa olla vain Ek, jonka kanssa olen pelannut aiemmin.”

Tampere United lähtee kauteen todella kovalla maalivahtikolmikolla

”Me saamme nyt √§√§rimm√§isen hyv√§n maalivahdin”, pitk√§√§n Henri Savolaisen kanssa yhdess√§ t√∂it√§ tehnyt Tampere Unitedin maalivahtivalmentaja Juha Sepp√§l√§ tiivist√§√§ mit√§ saadaan.

”Totuuden nimess√§ h√§n on my√∂s keskenkuntoinen ja pelituntumaa on v√§h√§n alla, mutta sanoisin, ett√§ kun olemme nyt kauden alusta asti etsineet hyv√§√§ kilpailutilannetta joukkueeseen, niin viimeist√§√§n nyt meill√§ on sellainen”, jatkaa Sepp√§l√§.

Seppälä onkin erittäin tyytyväinen siihen maalivahtikolmikkoon millä United kauteen lähtee.

”Savolaisen hankinnalla oleellisin juttu mit√§ halusimme varmistaa oli, ett√§ meill√§ on kolme veskaria kaikissa treeneiss√§ mukana. Hyvill√§ mielin t√§m√§n kolmikon kanssa l√§htee tekem√§√§n hommia. Voidaan kuka tahansa laittaa kent√§lle, niin siihen me ei ainakaan tulla kaatumaan.”

Mitä sitten Henri Savolainen tuo maalivahtiosastolle, mitä siellä ei ehkä vielä ole?

”H√§n on toki √§lytt√∂m√§n taitava ja saanut hyv√§n juniorikoulun, mutta se isoin ominaisuus mit√§ h√§nelt√§ l√∂ytyy, on veskarin luonne. Se ei v√§ltt√§m√§tt√§ treeneiss√§ ole esill√§, mutta niin kauan kuin min√§ olen h√§nt√§ n√§hnyt, niin se viikon paras esitys tulee aina pelip√§iv√§n√§.”

Tampere Unitedin sopimuspelaajat kaudelle 2020:

Ali Aitbenzanzoun (kk)
Hakim Belbachir (h)
Ek Eino-Veikko (p)
Emenike (h)
Arttu Haapala (kk)
Arttu Huovila (h)
Mahad Hussein (p)
Severi Kankkunen (p)
Markus Kopf (kk)
Oskari Korpinen (h)
Roope Kostiainen (h)
Badr Laouini (h)
Eetu Rahkola (p)
Jani Rantala (mv)
Eetu Räisänen (h)
Henri Savolainen (mv)
Jerry Sorjonen (h)
Matias Stark (p)
Nils Strömsholm (kk)
Tommi Sääksi (p)
Riku Tanila (mv)
Ville Turunen (kk)
Pyry Virtanen (p)
Panu Väliaho (h)