Helsingistä tuomisina maukas vieras­piste

05/07/2017
Otteluraportti

Tampere United ja FC Viikingit pelasivat keskiviikkona Heteniityllä tasokkaan Kakkosen ottelun, jossa pisteet jaettiin maalein 1–1 (1–0). Kumpikin joukkue sai ottelun jälkeen harmitella toisella jaksolla hukattuja maalipaikkoja. Tasatulosta voidaankin pitää oikeutettuna tuloksena, ja yksi sarjapiste maistuikin ensimmäisten kommenttien perusteella ainakin tamperelaisleirissä erittäin hyvältä, vaikka mahdollisuudet jopa täyteen pistepottiin olivat olemassa. Ottelun TamU-hahmo oli kolmen topparin linjassa keskellä pelannut Santeri Salomaa, joka puski komean tasoitusmaalin Matti Saaren loistavasta vapaapotkusta, ja pelasi erinomaisen ottelun puolustuslinjassa


Kakkonen

1 – 1

Ottelun alku oli Sinipaidoille melko vaikea, sillä Viikingit prässäsi alusta alkaen voimakkaasti, eikä sen purkamiseksi ensi alkuun tahdottu löytää lääkkeitä. Hyökkäyspeliään Viikingit pelasivat odotetusti pääasiassa laitojen kautta, ja keskitykset näyttivät alusta alkaen vaarallisilta. Unitedin paras uhka oli alkuminuuteilla pitkät pallot ja keskitykset piikkiin Roope Kostiaiselle, joka haisteli tilaisuuksia hyvällä itseluottamuksella. Omat haasteensa molemmille joukkueille toi myös Heteniityn pomppuinen nurmi, joka on paikallistenkin lausuntojen mukaan tänä kesänä huonommassa kunnossa kuin koskaan.

Roope Kostiainen taistelee pallosta.
Roope Kostiainen taistelee pallosta.

Ottelun ensimmäinen todella vaarallinen maalintekopaikka tuotti samantien Viikinkien johtomaalin. Hussein Mohamed antoi kulmapotkun hyvin luukulle, jossa Viikingeistä Jesse Mutikainen ja Max Mäkelä olivat sörkkimässä palloa. Lopulta pallo putosi jälkimmäiselle jalkaan eikä hyvään maalivireeseen päässyt hyökkääjä erehtynyt, vaan survoi pallon voimalla verkkoon. Näin Viikingit johti 1–0 kun 19. peliminuutti täyttyi. Tilanteessa huvittavaa oli se, että kotijoukkue ryntäsi juhlimaan maalia provokatiivisesti Sinikaartin eteen ja jättivät vastakkaisella sivulla riemukkaasti juoksuradalle rynnänneen Valloittajat-kannattajaryhmän juhlimaan maaliaan keskenään.

Max Mäkelä iskee 1–0-maalin.
Max Mäkelä iskee 1–0-maalin.

Maalin jälkeenkin ottelua pelattiin hienoisessa kotijoukkueen hallinnassa. Vaikka hyökkäyspeli näytti jatkuvasti vaaralliselta, varsinaisia maalintekopaikkoja Viikingit ei pystynyt rakentamaan. Toisessa päässä Matti Saaren yli suuntautunut kaukoveto jäi ensimmäisen puolituntisen parhaaksi tilanteeksi. Molempien joukkueiden pelinrakentelulle toi omat haasteensa Heteniityn nurmen poikkeuksellisen huono kunto, mutta Viikingit osasi paremmin ylittää nurmen haasteellisimman keskustan syötöillä laitaan, ja näytti etenkin nopeissa hyökkäyksissään erittäin vaaralliselta.

Matti Saari hakee vetopaikkaa.
Matti Saari hakee vetopaikkaa.
Matti Saari ohittaa puolustajansa.
Matti Saari ohittaa puolustajansa.

Ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla TamU sai aiempaa enemmän hyökkäyksiä kohti Viikinkien maalia. Mitään kovin valmista ei näistä tilanteista kuitenkaan saatu aikaiseksi, eikä kotijoukkueen tiivistä puolustusmuotoa saatu murrettua kertaakaan. Viikinkien parhaat paikat ajoittuivat jakson viimeiselle vitoselle. Ensimmäinen tilaisuus syntyi, kun Santeri Salomaa lanasi Samir Bouroussin rangaistusalueen kaaren tuntumassa. Hussein Mohamed laukoi kuitenkin pallon yli maalin.

Hetkeä myöhemmin Viikingit sai kulmapotkun, jonka Hussein Mohamed pelasi Pierre Nlatelle vapaaseen puskupaikkaan. Max Mäkelä sai vielä ohjattua palloa aivan maalin edestä sen verran, että Jani Rantalan torjuntayritys epäonnistui, mutta takatolpalla päivystänyt Verneri Uimonen siivosi pallon maaliviivalta ja Santeri Salomaa lähetti pallon kauas keskikentälle.

Verneri Uimonen pelastaa maaliviivalta.
Verneri Uimonen pelastaa maaliviivalta.

Tasonnosto toisella jaksolla

TamU aloitti toisen jakson huomattavasti terävämmin kuin ensimmäisen, ja palloa saatiin pidettyä pitkiäkin aikoja hyökkäyspäässä. Välillä peli meni melkoiseksi painiksi kun Viikingit tukki hyvin keskustaa, mutta Sinipaidat alkoivat pärjätä tässäkin kisassa entistä paremmin. Hanakin laukoja oli tutusti Matti Saari, joka pakotti maalivahti Denis Pervovin kertaalleen torjuntaankin, mutta juuri tässä tilanteessa Saaren katsottiin rikkoneen rymistelleessään viikinkipuolustuksen läpi.

Denis Pervov nappaa pallon.
Denis Pervov nappaa pallon.

Myös Viikingeillä oli toki omat hyökkäyksensä, joista lähimpänä maalia oltiin kun alati vaarallinen Hussein Mohamed keskitti jälleen melko vapaana pilkun kohdalla olleelle Max Mäkelälle. Tilanne kuitenkin kuivui kokoon epätarkan keskityksen takia. Muissa jakson ensimmäisen vartin tilanteissa TamU-puolustuksen johtohahmo Mahdi Ali katkoi varmasti ja pysäytti hyökkääjät tarvittaessa fyysisellä mutta puhtaalla pelillään.

Mahdi Ali voittaa pallon.
Mahdi Ali voittaa pallon.

Tunnin kohdalla nähtiin ottelun kovinta itseluottamusta osoittanut yritys, kun Matti Saari huomasi keskialueen vapaapotkua antaessaan maalivahti Denis Pervovin eksyneen hiukan liian kauaksi maalista. Vaikka matkaa maaliin oli todella reippaasti, Pervov sai venyttää tosissaan saadakseen Saaren vapaapotkun pysäytettyä. Viime kaudellahan Saari laittoi pelitilanteessa pallon PJK:n maaliin vastaavalta etäisyydeltä, mutta tällä kertaa ei aivan onnistunut.

Riku Oras esittelee akrobatiaansa.
Riku Oras esittelee akrobatiaansa.

Maali oli toistamiseen lähellä heti seuraavasta kulmapotkusta, kun Riku Oras nikkasi pallon ovelasti kantapäällään etualueelta kohti maalia. Tolppamies Jere Pulkkinen oli kuitenkin paikallaan, ja esti päällään maalin synnyn. Heti tämän jälkeen toisessa päässä nähtiin läpiajo, kun Hussein Mohamed jatkoi maalivahti Pervovin avauksen päällään keskiympyrästä, ja juuri kentälle vaihdettu Karim Jmaali jatkoi Samir Bouroussille juoksupallon linjan taakse. Heteniityn kenttä kuitenkin pelasti TamUn. sillä maalintekoa yrittäessään Bouroussi laukoi puhtaan hutipotkun osumatta palloon.

Santeri Salomaa puskee tasoitusmaalin.
Santeri Salomaa puskee tasoitusmaalin.

Tilaisuus tärkeään tasoitusmaaliin saatiin kun Bob Diasonama lanasi Mauno Sirénin keskialueella. Matti Saari asettui pallon taakse, ja vaikka matkaa maaliin oli runsaasti, keskitys löysi Santeri Salomaan täysin vapaana pilkun kohdalta. Tämä kurotti palloon ja sijoitti sen tyylikkäästi maalin takanurkkaan. Ansaittu 1–1-tasoitus oli syntynyt kun pelattiin 64. minuuttia.

Santeri Salomaa ja Sinikaarti juhlivat maalia.
Santeri Salomaa ja Sinikaarti juhlivat maalia.
Mahdi Ali ja Riku Oras ehtivät ensimmäisenä maalia juhlivan Santeri Salomaan perään. Myös Lauri Saarta hymyilyttää.
Mahdi Ali ja Riku Oras ehtivät ensimmäisenä maalia juhlivan Santeri Salomaan perään. Myös Lauri Saarta hymyilyttää.

Ottelun loppua kohden Viikingit ei enää jaksanut pelata ensimmäisellä jaksolla hyvin toiminutta prässipeliään. TamU jatkoi painostustaan, mutta huippuvaarallisia tekopaikkoja ei kyetty enää rakentamaan, vaikka lopullinen murtautuminen laukaisupaikkaan jäi monesti hyvin pienestä kiinni. Tästä ainoa poikkeus oli pimentoon jääneen Lauri Saaren tilalle vaihdetun Tuomas Lehden paikka 74. minuutilla. Roope Kostiainen otti Verneri Uimosen keskityksen hyvin alas Topias Järvelälle, joka jatkoi boksin laidalla nousussa olleelle Lehdelle. Tämän ujutus kuitenkin lipui niukasti ohi maalin takanurkan.

Ottelun viimeisellä vartilla pelin hallinta kääntyi taas Viikingeille. Ensimmäisen vaarallisen paikan maalivahti Jani Rantala selvitti oikea-aikaisella vastaantulollaan, jossa hän ehti ensimmäisenä palloon ja tuli samalla jyränneeksi kärkeen vaihdetun Osongo Emongon. Päätuomari ei reagoinut millään tavalla kotiyleisön protestointiin.

Santeri Salomaa voittaa pääpallon ja Riku Oras jää jyrän alle.
Santeri Salomaa voittaa pääpallon ja Riku Oras jää jyrän alle.
Topias Järvelä jää jumiin ruuhkan keskelle.
Topias Järvelä jää jumiin ruuhkan keskelle.

Hetkeä myöhemmin maali oli erittäin lähellä kun Hussein Mohamed keskitti vasemmalta laidalta. Karim Jmaali pelasi hyvin selkä maalia kohti ja syötti alle boksissa vapaassa vetopaikassa olleelle Bob Diasonamalle. Laukaus pysähtyi kuitenkin Santeri Salomaan jalkaan ja Benjamin Thurlingin jatkoveto kauempaa boksin ulkopuolelta suuntautui ohi maalin.

Viikinkien hyökkäykset vyöryivät jatkuvasti vaarallisen näköisesti. Koko ottelun paras maalintekopaikka putosi Osongo Emongon jalkoihin, kun Jani Rantala pudotti Jan Eklundin keskityksen eteensä. Osongo kuitenkin laukoi pallon tyhjänä odottaneen maalin yli. Rantalan puolustukseksi on todettava, että Karim Jmaali oli inhottavasti iholla Rantalan yrittäessä saada keskitystä haltuunsa.

Osongo Emongo tuhrii tekopaikan.
Osongo Emongo tuhrii tekopaikan.

Ottelun erikoisin ratkaisu nähtiin viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun tuomariston hampaisiin jo aiemmin ottelussa joutunut TamU-valmentajakaksikko joutui jälleen tuomariston puhutteluun. Tällä kertaa Markus Halme oli kysynyt Mikko Mäkelältä voimasanaa käyttäen mitä tilanteessa oli tapahtunut, kun Viikingeille tuomittiin epämääräisestä tilanteesta vapaapotku. Tämä oli tuomaristolle liikaa, ja Halme sai seurata loput ottelusta Sinikaartin katsomosta.

Viikingit sai vielä lisäajalla tekopaikan, kun Jan Eklund löysi Hussein Mohamedin tutusta kekityspaikasta vasemmalta laidalta, Tämä keskitys tavoittikin Anioko Emekan täysin vapaana rangaistuspilkun kohdalta, mutta hiukan voimattomaki jäänyt pusku lirui niukasti maalin ohi.

Myös TamU sai vielä tilaisuutensa lisäajalla, kun Matti Saaren loistava sivuvapari kaarsi hyvin luukulle. Jan Eklund kuitenkin ehti päineen väliin ensimmäisenä eikä Mauno Sirén aivan ehtinyt kakkospalloon. Pian tämän jälkeen kuultiin ottelun loppuvihellys. Vaikka molemmilla joukkueilla oli tilaisuutensa tehdä voittomaali, näyttivät TamUn pelaajat huomattavasti Viikinkejä tyytyväisemmiltä tasapelipisteeseen.

Pelaajien ja kannattajien kohtaaminen ottelun jälkeen.
Pelaajien ja kannattajien kohtaaminen ottelun jälkeen.

Kommentit ottelun jälkeen

Myös Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli tyytyväinen tasapeliin. ”Tuliaisina hyvä vieraspiste. Viikingit olivat meille melko tuntematon kortti pelillisesti. Toki odotimme vastaan hyvin puolustavaa ja kurinalaista joukkuetta, ja sitä Viikkarit myös oli”, Mäkelä ruotii.

”Ensimmäinen jakso oli meiltä vähän hakemista. Kopissa puhuttiin puoliajalla, että teimme oikeita asioita mutta vain 90 % tehoilla, ja silloin pelikin jää piippuun. Ja vaikkei ikinä kentän syyksi voi eikä saa laittaa mitään, niin kyllä Hettarin kenttä oli luvattoman huono, kun kuitenkin eletään jo heinäkuuta. Siitä puhuttiinkin että ei muuteta meidän pelitapaa vaan uskotaan omaan ja uskalletaan myös yrittää pelata maassa vaikka virheitä voi tullakin”, avaan Mäkelä joukkueen lähestymistä peliin ja taukokeskusteluja.

”Toinen jakso olikin jo paljon parempaa ja varsinkin peli-ilme oli todella hyvä. Uskalsimme pelata ja uusi alakerran muoto rupesi toimimaan koko ajan paremmin ja paremmin. Kaikin puolin olen hyvin tyytyväinen tulokseen, pelaajiin ja jälleen mahtavan kannustuksen antaneeseen Sinikaartiin. Kuten taisi myös olla vastustajan Max Mäkelä, joka tuli tuulettamaan maaliansa meidän fanien eteen ja jätti omat faninsa kylmäksi kentän toisella puolella”, Mäkelä naureskelee.

Pelaajista Mäkelä nostaa esiin kolme erityistä onnistujaa: ”Kentällä oli paljon onnistujia ja jokainen hoiti ruutunsa todella hyvin, mutta täytyy antaa Santeri Salomaalle tunnustus. Santtu näytti varsinkin toisella jaksolla, mitä on halu voittaa ja tapella oman joukkueensa puolesta, ja olikin kentän ehdoton hahmo Matti Saaren kanssa. Masa pystyy pitämään huipputason pelistä toiseen. Verneri Uimoselle taasen sopi uusi entistä aktiivisempi rooli erittäin hyvin.”

FC Viikinkien leirissä tasapeli ei maistunut yhtä hyvältä kuin Sinipaidoille. ”Kyllä pelistä olisi voitu enemmänkin saada, jos paikat olisi käytetty paremmin hyväksi”, toteaa FC Viikinkien päävalmentaja Alexander Baranov kotijoukkueen kotisivuilla. ”Me olimme hyviä ensimmäisellä puoliajalla ja onnistuimme siinä. Toisella puoliajalla taas pelaamisemme oli löysää ja siksi vastustaja pääsi paremmin mukaan ja sai myös tilanteita. Toki hekin paransivat peliään.”

Seuraavan kerran Tampere United hakee sarjapisteitä jo ensi lauantaina 8.7. jolloin edessä on jälleen Helsingin reissu. Tällä kertaa ottelua isännöi Käpylän Pallo ja pelipaikkana on Mustapekka Areena Oulunkylässä, jossa ottelu potkaistaan käyntiin jo klo 14.

Kakkonen

1 – 1

( 1 – 0 )

64′ Santeri Salomaa

Yleisöä:
311

19' Max Mäkelä

Yleisöä:
311

1 Jani Rantala
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen
4 Topias Järvelä
8 Riku Oras C
10 Matti Saari
11 Lauri Saari 71'
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen
24 Santeri Salomaa
26 Mahdi Ali
17 Juuso Auvinen
5 Eetu Rahkola
6 Sampo Ojala
7 Jussi Rasva
9 Tuomas Lehti 71'
21 Konsta Raittinen
28 Antti Haavisto
1Denys Pervov
8Bob Diasonamakeltainen kortti 64’
10Samir Bouroussivaihtoon 66’
14Jere Pulkkinen<
21Jesse Mutikainen
22Benjamin Thurlingvaihtoon 89’
23Pierre Nlate
24Simon Thurling
26Jan Eklundkeltainen kortti 10’
32Max Mäkelävaihtoon 59’
45Hussein Mohamed
7Nemanja Biga
9Osongo Emongovaihdosta 66’
11Karim Jmaalikeltainen kortti 88’vaihdosta 59’
18Teemu Honkaniemi
19Ville Varila
30Jesse Viljanen
40Vincent Emekavaihdosta 89’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

14.5. TamU - HJS 1 – 0

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2