Helsingissä kohtaavat kunto­puntarin tyvipään joukkueet

07/08/2022 TamU
Otteluennakko

Torstaina FC Honka Akatemialle hävinnyt ja sitämyötä neljän ottelun mittaiseen tappioputkeen ajatunut TamU pelaa seuraavan ottelunsa jo heti maantaina Helsingissä Bolt Arenalla, jossa ottelua isännöi HJK Klubi 04. Odotettavissa on samantyyppinen vastustaja kuin torstaina, sillä myös Klubi 04 koostuu pääasiassa nuorista pelaajista, jotka tähtäävät tosissaan ammattilaisen uralle. Pallo pysyy siis vastustajalla tässäkin ottelussa maassa suuren osan ajasta, mutta ison eron peliin tuo Töölössä oleva Pyynikin urheilykentästä tyystin poikkeava täysimittainen kenttä.

HJK Klubi 04 – TamU

  • Sarjan 5. ja 6. sekä samalla kuntopuntarin 10. ja 12. kohtaavat.
  • TamU vierailee Bolt Arenalla ensimmäisen kerran sitten liigavuosien.
  • Tiedossa on pitkät kilometrit, sillä Klubi 04 pyrkii liikuttamaan palloa nopeasti maata pitkin.

Vähän vetäydytään, yritetään puolustaa tiiviisti ja isketään vastaan. Joudutaan puolustamaan isompaa aluetta kuin Pyynikillä, mutta toisaalta riiston jälkeen meillä on isompi tila johon juosta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Honkaa vastaa olisi ollut aika lailla meidän peli ilman ulosajoa. Meillä oli peli ihan hallinnassa, ja vastustaja oli käytännössä täysin aseeton.

- Toni Toijala
Kärkipelaaja

Honka-peli oli pellisestikin tällä kertaa minulta hyvä peli. Siinä oli minulla muutama ohipeli, niin hyvä että sain maalittoman kauteni katkaistua.

-

TamU ja Klubi 04 kohtasivat edellisen kerran toukokuun puolessa välissä Pyynikillä, ja silloin erittäin tiukan puolustustaistelun jälkeen ottelussa ei nähty maalin maalia, ja pisteet menivät jakoon. Viime aikoina Klubi 04 on kuitenkin pelannut tuohon kohtaamiseen verrattuna hyvin erityppisiä otteluita, sillä viimeisessä kolmessa ottelussa se on päästänyt peräti neljätoista maalia hävittyään HJS:lle vieraissa 4–0 ja SalPalle 6–3. Näiden välissä kotiottelussa Klubi 04 pelasti tasan 4–4 Ilves-Kissojen kanssa oltuaan toisen jakson alkupuolella jo 1–4-tappioasemassa.

”Maanantain ottelua ei voi verrata millään tavalla aiempaan kohtaamiseen. Meidän pitää puolustaa vielä huomattavasti tiiviimmin ja joudutaan liikkumaan vielä enemmän”, toteaa Listenmaa viitaten Bolt Arenan Pyynikkiä huomattavasti suurempaan kenttään.

Viiden ottelun kuntopuntarissa Klubi 04:n saldo ei ole kehuttava, sillä tilillä on vain neljä pistettä. Ainoa voittokin tuli sarjajumbo KaaPosta. TamU ei tosin voi tässä suhteessa paukutella henkseleitään, sillä myös TamUn viimeisin voitto on KaaPosta, ja sen jälkeen viidestä ottelusta tilille on kertynyt vain yksi piste EPS:n vieraana pelatusta tasapelistä.

Klubi 04 ja TamU ovat sarjataulukossa peräkkäisimä viidentenä ja kuudentena. Molemmilla on vielä mahdollisuus nousta taistelemaan jopa sarjan voitosta, eikä neljän joukkoon nouseminen ole kuin yhden voiton päässä. Tosiasia kuitenkin on, että viimeisen viiden ottelun kuntopuntarissa TamU ja Klubi 04 ovat aivan häntäpäässä Klubin ollessa neljänneksi viimeisenä ja TamUn toiseksi viimeisenä eli sijoilla kymmenen ja kaksitoista.

”Kuulostaahan tuo tilasto hiukan erikoiselta, mutta tietyllä tapaa se kuvastaa tätä sarjaa aika paljon. Tässä voi kuka tahansa voittaa kenet vaan. Tässä sarjassa kaikki on mahdollista, näköjään tällainenkin juttu”, Listenmaa toteaa.

Klubin suureen päästettyjen maalien tilastoon Listenmaa keksi ainakin yhden mahdollisen selityksen.

”Klubilla joukkue vaihtuu nähtävästi ottelusta toiseen aika paljon. Nyt on ollut meneillään kaikennäköisiä nuorten maajoukkueturnauksia, joissa varmaan Klubilta on paljon pelaajia. He kuitenkin haluaa aina pelata sillä omalla pelityylillään, jossa pallo liikkuu ja pallotempo on korkealla, ja välillä voi kentällä olla vähän heikompaa kaveria, joka ei ole siihen vielä ihan tottunut. Sillä niitä virheitä tulee, ja vastustajat ovat nyt rankaisseet kovalla kädellä niistä.”

Kaikesta huolimatta Klubi 04 on edelleen yksi suurimmista suosikeista sarjanousijaksi. Se on vain neljän pisteen päässä sarjaa johtavasta FC Jazzista, joka on myöskin pelannut yhden ottelun muita kärkijoukkueita enemmän. Samaan hengenvetoon on todettava, että myöskään TamU ei edelleenkän ole sen kauempana kuin kuuden pisteen päässä sarjakärjestä. Neljän joukkoon on matkaa vain kolme pistettä.

Kuusi pistettä kärkeen ja kuusi pistettä putoamisviivaan

TamUlla on tällä kaudella jäljellä vielä yhdeksän ottelua. Joukkueen voidaan ajatella olevan vedenjakajalla, sillä elokuu näyttää, taisteleeko TamU sarjan kärjessä vai joudutaanko katse kääntämään putoamisviivaan. Matkaa putoamisviivaan on nyt vain kuusi pistettä, joten kaudesta voidaan tehdä vielä todella ikävä, vaikka normaalisti reilu 20 pistettä riittääkin sarjassa säilymiseen. Tällä kertaa Kakkosen B-lohko on ristiinpelaamisineen kaikkea muuta kuin normaali, ja yleiset lainalaisuudet eivät välttämättä päde. Niinpä 23 pistettä kerännyt TamU tarvitsee ehdottomasti vielä lisää pisteitä.

Klubi 04 -otteluun ei varsinaisesti kukaan ole varmastikaan budjetoinut pisteitä otteluohjelman ensi kertaa nähdessään, mutta voitto tai edes tasapeli antaisi todella mukavan buustin loppukauteen ennen kuin vastaan tulee joukko sarjan tyvipään joukkueita. Klubi ottelun jälkeen vuorossa on nimittäin vierasottelut Ilveksen kakkosjoukkuetta ja VJS:ää vastaan sekä kotiottelu Grankulla IFK:ta vastaan. Nämä joukkueet ovat tällä hetkellä sarjajumbo KaaPon edellä sijoilla 10–12, joten ottamalla runsaasti pisteitä näistä otteluista TamU voi käytännössä sinetöidä Kakkosen paikan myös ensi kaudeksi. Täydet pisteet voisivat nostaa TamUn jopa kärkitaisteluun.

”En kyllä missään tapauksessa”, nauraa päävalmentaja Jukka Listenmaa kysyttäessä, olisiko voinut kuvitella että tässä vaiheessa kautta TamU on sarjassa kuudentena, ja sekä sarjakärkeen että putoamisviivaan on matkaa vain kuusi pistettä.

”On tämä erikoinen sarja kyllä. Ei voi muuta sanoa kuin että on hienoa kun tällainen kohdalle osuu. Jokaisessa pelissä on panosta, eikä varmaan koko kauden aikana tule monta peliä, jossa kummallakaan ei olisi panosta. On kyllä kehittävä sarja pelaajille nyt tänä vuonna”, Listenmaa jatkaa.

Ennen tyvipään joukkueiden kohtaamista kantona kaskessa on kuitenkin Klubi 04. Kaikkien huulilla on varmasti Honka-ottelun jälljiltä, jatkaako TamU neljän puolustajan linjalla vai palataanko tällä kaudella useammin käytettyyn kolmen puolustajan linjaan.

”Kyllä se aika lailla toisinto Honka-matsista tulee olemaan”, paljastaa Listenmaa.

”Vähän vetäydytään, yritetään puolustaa tiiviisti ja isketään vastaan. Joudutaan puolustamaan isompaa aluetta kuin Pyynikillä, mutta toisaalta riiston jälkeen meillä on isompi tila johon juosta. Suurempi kenttä tuottaa vaikeutta, mutta antaa myös mahdollisuuksia. Mielenkiintoista nähdä, toteutuvatko uhat vai mahdollisuudet”, Listenmaa puntaroi.

”Honkaa vastaan sen aikaa kuin täysmiehityksellä oltiin päästiin murtautumaan huomattavasti paremmin kuin edellisissä peleissä. Päästiin hyökkäyskolmannekselle ja saatiin siellä ratkaisuja.”

Toni Toijala uskoo kolmeen pisteeseen

Edellisessä ottelussa ottelun avausmaalin FC Honka Akatemian verkkoon tehnyt kärkipelaaja Toni Toijala näkee, että Klubi 04:ää vastaan TamUlla on samat vahvuudet, jotka toivat tulosta Honkaa vastaan ennen miesvajaalle joutumista.

”Meillä pitää olla tiivis puolustuspeli ja terävät vastahyökkäykset, ja luottaa siihen että me olemme parempi joukkue. Tulee varmasti aika samanlainen matsi juin mitä Honkaa vastaan oli se alku, eli vastustaja pitää palloa ja iskemme vastaan toivottavasti hyvällä menestyksellä”, Toijala kaavailee.

”Honkaa vastaa olisi ollut aika lailla meidän peli ilman ulosajoa. Meillä oli peli ihan hallinnassa, ja vastustaja oli käytännössä täysin aseeton”, toteaa Toijala räväkkään tyyliinsä.

Hyökkääjä luonnollisesti elää maaleista, ja tämä pitää paikkansa myös Toijalan kohdalla. Honkaa vastaan tehty maali katkaisi kolmen ottelun mittaisen kuivan kauden.

”Kyllä se oli itselle aika tärkeää. Se oli pellisestikin tällä kertaa minulta hyvä peli. Siinä oli minulla muutama ohipeli alla, niin hyvä että sain maalittoman kauteni katkaistua. Klubia vastaan sitten vaan uutta maalia”, Toijala ruotii kriittisenä itseään kohtaan.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa on viime viikkoina tuonut sinivihreän yhteisön sanavarastoon sanan ”pimputtelu”, jolla hän kuvaa pelin menemistä liian pieneksi kun tullaan sille alueelle, josta pitäisi murtautua maalintekoon. Toni Toijala allekirjoittaa Listen näkemyksen tästä ongelmasta.

”Siinä se menee välillä vähän pieneen, ja vastustajat varmaan tietää meidän pelitavan, ja laittaa kaikki puolustajat keskelle. Kun laidoista ei tule tarpeeksi uhkaa, pelitila menee aika pieneksi, ja vaatii aika täydellisen onnistumisen että päästään tekopaikkaan.”

”Kyllä niitä tekopaikkoja tietysti aina 2–3 tulee jokaisessa pelissä, ja niistä pitäisi vaan maali tehdä niin se näyttäisi paremmalta. Nyt näyttää vähän huonolta kun tulee vain yksi per peli”, Toijala analysoi.

Vaikka peli pelataan hankalaan aikaan maanantai-iltana, Sinikaarti on lähdössä reissuun tuttuun tapaan omalla bussillaan.

”Pitäkää ääntä”, lähettää Toni Toijala terveiset kannattajille.

”Kiva että kannattajia on tullut paikalle samaan malliin kuin alkukaudesta, vaikka peli ei ole ollut niin voittavaa kuin aiemmin. Helsingistä tulee varmaan pisteet kotiin, niin on kivempi tulla niiden kanssa takaisin.”

Ei suurempia kokoonpanohuolia

Tampere Unitedin pelaajatilanne on ollut pitkään hyvä, eikä tämän suhteen ole tullut muutosta. Etenkin keskikentällä on ollut niin paljon vaihtoehtoja, että Mika Ahosen päätös päättää hänen hieno uransa ei aiheuta valmennusjohdolle suurempaa päänvaivaa, joskin keskikentällä dominoineen Eetu Räisäsen kahden ottelun pelikielto suorasta punaisesta kortista Honka-ottelussa oli paha takaisku. Muitakin vaihtoehtoja toki tälle paikalle löytyy useitakin, ja myös muille tonteille löytyy edelleen hyvin vaihtoehtoja, sillä loukkaantuneena ovat edelleen vain Mauno Sirén ja kakkosjoukkueen pelissä yhteentörmäyksessä pahan iskun päähänsä saanut Ali Aitbenzanzoun.

Klubi 04:n osalta on aina hyvin vaikea arvioida ennalta, mitkä pelaajat ovat kulloinkin mukana kokoonpanossa. Viimeaikaisissa otteluissa kokenut Erikson Carlos on ollut yksi Klubin näkyvimpiä pelaajia, ja raportit niin SalPan kuin Ilves-Kissojenkin leireistä viestivät Kakkosen tasolle täysin ylivoimaisesta pelaajasta, joka ei kuitenkaan lopulta pystynyt pelastamaan näistäkään otteluista Klubille yhteensä yhtä pistettä enempää. Erikson Carlos tunnetaan myös nimellä Tiquinho.

Ottelu pelataan Helsingissä Bolt Arenalla maanantaina 8.8. klo 18.30 alkaen. Sinikaarti järjestää otteluun bussimatkan, johon voi yhä ilmoittautua mukaan. Tiedustelut ja ilmoittautumiset onnistuvat yksityisviestillä Sinikaartin Facebookissa tai Instagramissa. Matka on avoin kaikille Tampere Unitedin kannattajille.

Ottelusta ei valitettavasti ole tulossa suoraa lähetystä, mutta TamUn otteluseuranta palvelee tutusti Twitterissä ja Instagram Storyssa.

Tampere United matkustaa otteluun ProLine Charterin bussilla.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2